Pytanie dotyczące wirtualizacji - czy można przenieść zainstalowanego Windowsa do maszyny wirtualnej?

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Awatar użytkownika
yacup
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Pytanie dotyczące wirtualizacji - czy można przenieść zainstalowanego Windowsa do maszyny wirtualnej?

Post autor: yacup »

Mam na komputerze stacjonarnym zainstalowany system operacyjny Windows 10. To jest jeden z komputerów służbowych w pracy.
Głównym programem działającym na tym komputerze jest program do obsługi przychodni KS GLR. Jest to właściwie nakładka na bazę danych,
w tym przypadku Oracle (baza danych postawiona też na tym komputerze)
Program jest bardzo mocno rozbudowany, mnóstwo opcji i dość duże możliwości.
Pytanie ogólne brzmi:

Czy mogę zrobić obraz dysku [systemu] jakimkolwiek narzędziem (może być linuksowe, windowsowe lub inne), który będę mógł później wirtualizować

Jeżeli tak to:
1.Jakim narzędziem zrobić obraz dysku?
2. Jakim programem wirtualizować system?

Nie korzystam z Windowsa od 12 lat i najchętniej użyłbym do tego narzędzi linuksowych

pozdrawiam
yacup
a ja mam takiego komputera, że jest taki czarno-srebrny; a na dole są takie różne przyciski coś tak jakby z literami a na górze jest taki telewizor i na nim się wyświetlają różne obrazki, i można go tak jak zeszyt złożyć (albo książkę)
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE

Re: Pytanie dotyczące wirtualizacji

Post autor: jacekalex »

Możesz system operacyjny odpalić w maszynie wirtualnej KVM bezpośrednio z partycji, na której jest zainstalowany.
Prawie każdy z wyjątkiem Windowsa, który się wywali z powodu zabezpieczeń antypirackich,
po prostu nie będzie mu się zgadzać numer płyty głównej.
Instalacja Windowsa na maszynie wirtualnej jest możliwa i wykonalna.

Maszyna wirtualna prawdopodobnie nie pociągnie serwera Oracle, ale ten możesz postawić bezpośrednio na Linux, a program z maszyny wirtualnej chyba może z nim gadać przez sieć TCP.

Jednak żeby się tak bawić, to komputer musi mieć spore zasoby sprzętowe.
Zwłaszcza RAM jest tu kluczowy. Ile u Ciebie potrzebuje sam serwer Oracle?
Bo Windows 7 to było min 2GB RAM, Windows 10 minimum 4 GB a praktycznie 8 GB.
Do tego Oracle i Linux?

Ten program bardzo robudowany, skoro to jest "kondonik" na bazę danych bez jakichś wypasionych efektów OpenGL, to może na Wine pójdzie?
Z którego roku jest ten program? Jakie ma wymagania sprzętowe?

Jaki dokładnie serwer Oracle, wersja?
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
yacup
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

1. Program o którym piszę jest produktem polskiego Kamsoftu, jest stale aktualizowany, nawet kilkakrotnie w ciągu miesiąca (zależy od tego co NFZ i Minister Zdrowia nowego wymyślą)
2. Na wine nie pójdzie - sprawdzałem wielokrotnie
3. Przy niewielkich firmach medycznych program pójdzie na Firebirdzie, na średnich i większych trzeba stawiać Oracle. Nie wiem, nie sprawdzałem ile Oracle potrzebuje RAMu. Na serwerze mam 32GB RAM a na końcówkach po 16GB RAM.

Gdzieś tam kiedyś czytałem, że można zrobić jakimś windowsowym programem obraz ISO całego już postawionego systemu. Może takie ISO można postawić na maszynie wirtualnej (Chodzi tylko o dostęp do danych i ewent wyeksportowanie danych do plików xml, na takim zwirtualizowanym systemie nie będę prowadził dokumentacji medycznej, pisał eRecept, eZwolnień i żadnych innych e.... jakich by jeszcze nie wymysili. Chodzi tylko o dostęp do danych)

cytat:
"Możesz system operacyjny odpalić w maszynie wirtualnej KVM bezpośrednio z partycji, na której jest zainstalowany"
Czyli teoretycznie jeżeli skopiuję cały dysk z wszystkimi partycjami (mogę na to poświęcić jakiś dysk zewnętrny?) to mogę próbować go odpalić w maszynie wirtualnej.
A M$ nike robi jakiegoś programu do wirtualizacji? HyperV? VMware? Może jakaś płatna wersja ma funkcję która pozwoli ignorować nr płyty głównej.

Taki trochę słaby jestem w wirtualizacji, dotychczas jak coś sobie chciałem testować to stawiałem na osobnej partycji testowej albo w Virtualboksie (a to łatwe jest, mózgu nie trzeba nawet za bardzo włączyć)

pozdrawiam
yacup
a ja mam takiego komputera, że jest taki czarno-srebrny; a na dole są takie różne przyciski coś tak jakby z literami a na górze jest taki telewizor i na nim się wyświetlają różne obrazki, i można go tak jak zeszyt złożyć (albo książkę)
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

To, że Kamsoftu to wiem.

Na Wine? pójdzie, tylko trzeba zidentyfikować, jakie ddlki mu są potrzebne.
Komunikaty błędów Wine wyglądają jak pożar lasu a Kamsoft na stronie nie chwali się tym, jakie wymagania ma ich program.
Zakładam że to Net Framework 4.0.

Aktualizacje to tydzień to jest kwestia ciągłej zmiany przepisów NFZ ale nie technologii działania programu.

Zabawne jest też to wymaganie typu "mała baza Firebird" duża Oracle.
Na Firebirdzie chodzą nawet bazy po 10GB albo i 100GB.

Pewnie to następna fobia programistów podobna do tej że na Mysql to tylko "małe bazy (takich maluszków jak Google, Twitter, FB czy Wikipedia)" a na program do księgowości to musi być MS SQL albo Oracle, bo księgowość to są "duże bazy" i wymagają "profesjonalnych serwerów".
Np nie żaden jakiśtam Linux tylko prawdziwy MS Windows 2016 Serwer za kilka tysi.

Kopia dysku raczej nie wchodzi w grę, na KVM musisz Windowsa zainstalować, albo sprawić, żeby Windows nie zauważył innego numeru mobo niż ma zapisany w systemie i na serwerach Microsoftu.
Także próbować możesz z tym obrazem dyzia, ale sukcesu tu nie wróżę.

Zapytaj w tym Kamsofcie czy ten serwer Oracle musi chodzić na Windows, czy licencja pozwala na odpalenie tego serwera Oracle DB na Red Hat Enterprise Linux albo Suse Enterprise.
Jeśli tak, to pójdzie też na Linuxie. xD

Jeśli nie, to się dowiesz, kto im płaci "pod stołem". :P
A to bardzo ważna informacja, jak się komuś płaci za soft.
Linux User #499936
Awatar użytkownika
yacup
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

To nie tak do końca
Bezpłatna wersja Oracle obsługuje bazę o wielkości do (chyba) 11GB, a FB do 2GB. Licencje na płatne wersje Oracle są baaaardzo drogie (z punktu widzenia Przychodni Lekarskiej nie stać nas za płacenie kilku (raczej bliżej 10tyś zł 1 x rok za 4-5 końcówek + coroczne odnawianie licencji na wspominany wcześniej KS GLR + subskrypcja bazy leków refundowanych + subskrypcja badań on-line (OSOZ jedna z funkcji) (na szczęście za eRecepty i eZwolnienia nie trzeba było nic dopłacać)

Oracla można postawić na linuksie a końcówki mogą być na WIn: to nie jest problem. Informatyk, który instalował w 2015 roku nawet narzekał, że jakiś klient zażyczył sobie instalację baz na Ubuntu. Z tego co mówił to mu się udało ale "było ciężko" :mrgreen:

Kamsoft zdominowała oprogramowanie medyczne w zasadzie całej Polsce, także raczej nie muszą nikomu smarować pod stołem. To jest firma raczej bogata
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: Cinnamon
Kontakt:

Post autor: kobrawerde »

Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Bezpłatna wersja Oracle obsługuje bazę o wielkości do (chyba) 11GB, a FB do 2GB. Licencje na płatne wersje Oracle są baaaardzo drogie (z punktu widzenia Przychodni Lekarskiej nie stać nas za płacenie kilku (raczej bliżej 10tyś zł 1 x rok za 4-5 końcówek + coroczne odnawianie licencji na wspominany wcześniej KS GLR + subskrypcja bazy leków refundowanych + subskrypcja badań on-line (OSOZ jedna z funkcji) (na szczęście za eRecepty i eZwolnienia nie trzeba było nic dopłacać)
No to już wiesz, dlaczego baza Oracle. :twisted:

Na Ubuntu Oracle lepiej nie pchać, tylko CentoOS (baza jest przygotowana na Red Hat,
i przeważnie wywala się z powodu zbyt świeżego glibc na innych Linuxach).
Ewentualnie można ją zainstalować w kontenerze Dockera, wtedy będzie miał własne liby do dyspozycji.
https://github.com/oracle/docker-images ... leDatabase

Jeżeli końcówki są kondonem na bazę danych, to mogą chodzić na czymkolwiek, byle dało się uruchomić, wypisywać recepty i drukować.

Pozdro
:craz:
Linux User #499936
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”