Terminal

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Awatar użytkownika
el.pescado
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 734
Rejestracja: 26 maja 2005, 11:43
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Terminal

Post autor: el.pescado » 22 gru 2007, 11:51

mount
supelek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 9
Rejestracja: 19 sty 2006, 11:25
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Terminal

Post autor: supelek » 07 sty 2008, 17:09

witam, potrzebny mi "cywilny" edytor tekstu pracujacy w srodowisku tekstowym albo w konsoli w x-ach. byly kiedys takie programy jak Word for Dos, WordPerfect albo Tag.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
daniel10a
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 200
Rejestracja: 12 sty 2008, 22:20
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: Terminal

Post autor: daniel10a » 15 sty 2008, 00:33

Świetny temat:) w konsoli można grać w... skoki ==> Asciijump <==:craz:
Awatar użytkownika
Jaahquubel
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 23
Rejestracja: 28 gru 2006, 13:30
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Terminal

Post autor: Jaahquubel » 16 sty 2008, 23:32

łO kruca!
Kozacki temat.
W mplayerze ASCII, matrix code na początku teledysku P.O.D. - "Sleeping awake" z drugiego Matriksa wygląda komicznie. ;D

Sporo ciekawych rzeczy można się tu dowiedzieć.

Niestety, jak wpisuję

Kod: Zaznacz cały

man moc
to daje mi:

Kod: Zaznacz cały

moc - generate Qt meta object support code
{bla bla bla}
Ja w konsoli najczęściej używam konsoli. :D
Tzn. polecenia cd. Ponadto ls, sudo apt-get install, dalej mc, no i octave(!!!). Tryb graficzny do Octave'a (kOctave) nie pociąga mnie na tyle, aby go używać. Octave'uję spod konsoli (no chyba, że włączę Kile i tam w konsoli octave'a, to wtedy mam trochę X, trochę konsoli).

Mam zamiar zacząć używać mpg321, czy czegoś w tych okolicach, bo pod 7.10 wszystko chodzi mi wolniej, niż pod 6.06 i za bardzo to odczuwam.

A co do tematu z pierwszej strony wątku: jest coś takiego, jak przeglądanie historii basha według wpisanego ciągu przy użyciu PageUp. To było na forum i zostało zjedzone (dzięki!). Ponoć nie tylko Debian, ale i Suse tak ma domyślnie. W starym Ubuntu mam to zrobione. Należało dopisać coś do jakiegoś pliku. "Coś" zawierało w sobie kod przycisków PageUp i PageDown. Tropu pliku szukałem dziś długo i na kompie i w necie - i nic. Nie wiem który to był... :wall: Jak ktoś wie, niech napisze. Dla mnie to istotne.

Generalnie wolę nieraz wklepaś coś w terminalu, niż szukać tego z myszą po panelach. Choćby "killall".

Edycja:
moc nie działał, bo wpisywałem zamiast

Kod: Zaznacz cały

mocp
- jak się nie czyta dokumentacji, to się ma;
a co do PageUp, to wystarczy odkomentować kawałek pliku

Kod: Zaznacz cały

/etc/inputrc
choć ja dopisałem tam działanie strzałek góra/dół w ten sposób - jeszcze wygodniej.
W wolnej chwili opiszę to do HOW-TO, bo to do ucha nie podobne, żeby taka wygodna opcja była domyślnie wyłączona.
Linux user #445067, Ubuntu user #12945
Inny OS = Linux Mint 12 Lisa (mod Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot)
pozyton
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 18
Rejestracja: 13 lut 2007, 16:28
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Terminal

Post autor: pozyton » 03 lut 2008, 11:57

De Moon pisze:Właśnie się dowiedziałem o programie sms-pl
jakoś nie chce u mnie działać... ale na szczęście mam alternatywę smssend, niestety jest troszkę więcej zachodu z nim ale u mnie działa ;) jakby się komuś chciało to może sobie napisać odpowiedni skrypt do wysyłania wiadomości, co by nie trzeba było zawsze takich długich komend wpisywać, jeśli chce się wysłać do kogoś wiadomość :) ale jakby na to nie patrzeć, to kadu też wysyła sms'y ;)
Awatar użytkownika
Hudyvolt
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 26
Rejestracja: 27 lut 2007, 15:04
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Terminal

Post autor: Hudyvolt » 07 lut 2008, 17:42

1. mam problem z MOC, wpisuję komendę w konsoli i tylko kursor przechodzi do następnej linii która pozostaje czysta? co jest nie tak?
2. jak ustawić start ubuntu w trybie tekstowym?
3. da radę zmienić rozdzielczość trybu tekstowego? (togo spod ctrl+alt+f1)
Awatar użytkownika
codern
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 2
Rejestracja: 02 lip 2007, 11:20
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Odp: Terminal

Post autor: codern » 07 lut 2008, 17:50

supelek pisze:witam, potrzebny mi "cywilny" edytor tekstu pracujacy w srodowisku tekstowym albo w konsoli w x-ach. byly kiedys takie programy jak Word for Dos, WordPerfect albo Tag.
pozdrawiam
Polecam Vim'a. To świetny edytor, używam go do codziennej pracy.
Hudyvolt pisze: 2. jak ustawić start ubuntu w trybie tekstowym?
3. da radę zmienić rozdzielczość trybu tekstowego? (togo spod ctrl+alt+f1)
2. Zmień w /etc/inittab linię zawierającą

Kod: Zaznacz cały

id:3:initdefault:
Znajdź tą linie, oczywiście to nie będzie 3 tylko inna cyfra ale ustaw tam 3 i powinno uruchomić się w trybie tekstowym
3. Zmień w /boot/grub/menu.lst linię zawierającą

Kod: Zaznacz cały

kernel /boot/vmlinuz-2.6.10-5-386 root=/dev/hda2 ro quiet splash
dopisz vga=normal lub vga=ask
"Bring me your computer...I show you Linux way"
Awatar użytkownika
Jaahquubel
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 23
Rejestracja: 28 gru 2006, 13:30
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Terminal

Post autor: Jaahquubel » 07 lut 2008, 18:01

[quote="Hudyvolt"]1. mam problem z MOC, wpisuję komendę w konsoli i tylko kursor przechodzi do następnej linii która pozostaje czysta? co jest nie tak?[quote]

A co wpisujesz? Może wpisujesz "moc"? Bo trzeba "mocp". Jestem mądry po szkodzie, patrz wyżej.
Linux user #445067, Ubuntu user #12945
Inny OS = Linux Mint 12 Lisa (mod Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot)
Awatar użytkownika
Hudyvolt
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 26
Rejestracja: 27 lut 2007, 15:04
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Terminal

Post autor: Hudyvolt » 07 lut 2008, 18:53

dzięki wielkie za pomoc, lecz jest jeszcze jedna rzecz, jak ustawić polskie znaki w trybie tekstowym? w konsolce wiem jak przestawić kodowanie, bo mam wszystko pod myszką

@Edit: i szukałem jeszcze w dokumentacji jak ustawić żeby pod PageUp i PageDown było przewijanie całych stron a nie historii tego co już sam wpisywałem, bo jak użyję jakiejś funkcji, że wyświetla mi 100 linijek tekstu to nie mogę zobaczyć części, bo na ekranie mieści mi się przykładowo 20 linijek, kto wie jak to zrobić?
i aha codern nie mam takiego pliku inittab w katalogu etc
Awatar użytkownika
codern
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 2
Rejestracja: 02 lip 2007, 11:20
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Odp: Terminal

Post autor: codern » 08 lut 2008, 18:45

To nie możliwe, że nie ma /etc/inittab. Init, który startuje system korzysta z tego pliku, chyba że Ubu korzysta ze StartUp czy jakoś tak.
"Bring me your computer...I show you Linux way"
Awatar użytkownika
Maruk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 5
Rejestracja: 16 lut 2008, 12:44
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 7.10
Środowisko graficzne: IceWM

Odp: Terminal

Post autor: Maruk » 16 lut 2008, 23:58

Chcialbym podlaczyc sie do pytania... mam problem gdyz gdy wpisuje komende

Kod: Zaznacz cały

 sudo apt-get install/update........ 
pojawia mi sie kkomunkat

Kod: Zaznacz cały

 E: nie mozna odnalezc pakietu xxx
wiem ze to jest problem do ktorego potrzeba plytki. Po pierwsze co trzeba zrobic zeby go obejsc bez plytki ?? po drugie zalozmy ze mam juz plytke co musze zrobic zeby to rozwiazac i po trzecie czy gdy rozwiaze ten problem za pomoca plytki to czy nadal bede potrzebowal jej by wpisywac tego typu komendy ??
marijo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 3
Rejestracja: 20 lut 2008, 21:14
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS

Odp: Terminal

Post autor: marijo » 03 mar 2008, 01:38

Czy jest jakaś możliwość zmiany rozdzielczości pulpitu przez terminal? Nie wiem w jaki sposób, ale zrobiła mi się największa możliwa rozdzielczość karty (1280x1024) i chcąc ją zmienić okienko do tego otwiera się poza ekranem mojego 12" lapka :( Na szczęście terminal otwiera się w widocznej część pulpitu więc może wiecie jak zmienić rozdzielczość na np. 1024x768
Awatar użytkownika
lays
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 47
Rejestracja: 27 gru 2006, 17:33
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Odp: Terminal

Post autor: lays » 03 mar 2008, 23:02

Wyedytuj xorg.conf usuwajac zbedne wartosci rozdzielczosci.
marijo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 3
Rejestracja: 20 lut 2008, 21:14
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS

Odp: Terminal

Post autor: marijo » 04 mar 2008, 00:29

Dzięki :D
krzysztof93
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 9
Rejestracja: 10 mar 2008, 22:31
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Terminal

Post autor: krzysztof93 » 14 mar 2008, 16:47

Witam wzystkich na forum.
Linuksa dopiero zaczynam poznawac i bardzo zainteresowal mnie temat terminala.Prosze aby ktos opisal jak mam wyszukiwac strony" WWW" za pomoca konsoli.Pozdrawiam Krzysztof.:cry:
Awatar użytkownika
thalcave
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 821
Rejestracja: 08 lis 2006, 12:17
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox
Architektura: x86

Odp: Terminal

Post autor: thalcave » 14 mar 2008, 16:50

Wyszukiwać strony www? Chodzi Ci o przeglądarkę? Links lub Lynx
GNU/Linux user
Na pytania na PW/e-mail nie udzielam odpowiedzi!
Szanujmy innych użytkowników!
Wesprzyj akcje: Temat rozwiązany -> dodajemy [solved]
krzysztof93
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 9
Rejestracja: 10 mar 2008, 22:31
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Terminal

Post autor: krzysztof93 » 14 mar 2008, 18:42

Tak , wlasnie chodzi mi o przegladarke.Jak mam to wszystko uruchomic?,i od czego zaczac .Bardzo prosze o pomoc w tej sprawie.
Awatar użytkownika
Hudyvolt
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 26
Rejestracja: 27 lut 2007, 15:04
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Terminal

Post autor: Hudyvolt » 14 mar 2008, 18:49

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install links
czekasz aż się zainstaluje ...

Kod: Zaznacz cały

links
podpowiem ci żeby wpisywać stronki wciśnij G
krzysztof93
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 9
Rejestracja: 10 mar 2008, 22:31
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Terminal

Post autor: krzysztof93 » 14 mar 2008, 19:13

Wielkie dzieki za zainteresowanie tematem o to wlasnie mi chodzilo .Jeszcze mam jedno pytanie-jak zrobic aby logowac sie jako root do systemu.
Awatar użytkownika
thalcave
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 821
Rejestracja: 08 lis 2006, 12:17
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox
Architektura: x86

Odp: Terminal

Post autor: thalcave » 14 mar 2008, 19:14

Poszukać na forum
GNU/Linux user
Na pytania na PW/e-mail nie udzielam odpowiedzi!
Szanujmy innych użytkowników!
Wesprzyj akcje: Temat rozwiązany -> dodajemy [solved]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”