Terminal

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Derby
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 4
Rejestracja: 21 wrz 2011, 09:33
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Terminal

Post autor: Derby » 28 lis 2011, 19:33

Witam :)
Pytanie osoby która zaczyna z terminalem:
Jak zrobić aby otwierać pliki doc i generalnie officów wszelakich ?
Używam "mc" i tam jak trafiam na plik z koncowka np. .doc to niestety nie otwiera mi tego. Trochę szukałem, ale nie znalazlem odpowiedzi. Gdyby ktoś dał wędkę albo marchewe będę wdzięczny! pzd

(chodzi oczywiscie o odpalenie tego poprzez terminal, albo chociaz podejrzdzenie zawartosci - nie zeby w terminalu palilo)
Awatar użytkownika
Lysolus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 3
Rejestracja: 31 sie 2011, 22:22
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Re: Terminal

Post autor: Lysolus » 15 sty 2012, 18:35

Witam. Mam problem tego typu że zmienil mi sie wyglad terminnala i nie moge go zmienic. Wlasciwie to opisze wszystko od poczatku. Zachciało mi się bawić w Compiza i Emeralda na Xubuntu 11.10. Zainstalowalem wszystko i dzialalo. Potem chciałem pobawić się kostką pulpitu więc musiałem włączyć dwie tyczki w Compizie a mianowicie OpenGL i Composite. Po włączeniu tych wtyczek mój pulpit nagle zmarniał, usunęła się tapeta i ikony. Chciałem skorzystać z terminala. Zazwyczaj go włączałem i wszystko hulało, jednak po tym kominowaniu zapytało mnie się jaki terminal włączyć. Jako że musiałem z terminala skorzystać wybrałem jedną z opcji, chyba xterminal - jakoś tak. Drugiej opcji z listy nie pamiętam. Wyświetliło się takie oto okno

Obrazek

W tym oto terminalu nie mam możliwości skonfigurowania czegokolwiek. Chciałbym powrócić do 'starego' terminala gdzie miałem przeźroczystość i inne rzeczy skonfugurowane pode mnie. Oczekuję czegoś takiego.

Obrazek

Dodam jeszcze że byłem zmuszony przeinstalować xfce4. Próbowałem także przeinstalować terminal i nic nie dało. Wie ktoś jak sobie z tym poradzić?
Awatar użytkownika
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Posty: 3209
Rejestracja: 30 wrz 2007, 13:49
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Terminal

Post autor: marcin1982 » 15 sty 2012, 19:25

Podaj wynik polecenia:

Kod: Zaznacz cały

sudo update-alternatives --display x-terminal-emulator
Lysolus
Domyślny emulator terminala w systemie ustawisz poleceniem + dalsze instrukcje:

Kod: Zaznacz cały

sudo update-alternatives --config x-terminal-emulator
Wybierz gnome-terminal. Natomiast jak się ma do tego Compiz - nie wiem ...
Awatar użytkownika
Lysolus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 3
Rejestracja: 31 sie 2011, 22:22
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Re: Terminal

Post autor: Lysolus » 15 sty 2012, 19:36

marcin1982
Nie rozwiązało to mojego problemu z wyglądem :(

Rozwiązałem problem
Odinstalowałem wszystkie terminale które miałem w systemie i zainstalowałem tylko xfce4-terminal. Wcześniej uruchamiał mi się xterm bez względu jaką konfigurację wybrałem. Teraz przy wklepaniu polecenia

Kod: Zaznacz cały

sudo update-alternatives --config x-terminal-emulator
pokazuje mi komunikat: "Jest tylko jedna alternatywa w grupie dowiązań x-terminal-emulator: /usr/bin/xfce4-terminal.wrapper" i właściwie dobrze. Wystarczy tylko ten jeden terminal :) Pozdro
kapsel_2008
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 2
Rejestracja: 03 lut 2012, 14:04
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Re: Terminal

Post autor: kapsel_2008 » 03 lut 2012, 14:08

Witam
Mam problem z terminalem. Gdy chcę zainstalować program i wpisuję komendę

Kod: Zaznacz cały

./configure
dostaję informację "Brak dostępu".
Co może powodować błąd?
Awatar użytkownika
enedil
Terminator
Terminator
Posty: 1306
Rejestracja: 08 wrz 2012, 16:54
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Terminal

Post autor: enedil » 11 lut 2015, 07:04

Należy nadać prawa uruchamiania:

Kod: Zaznacz cały

chmod +x configure
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!

~moderatorzy
Ubuncik Accordion
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 12
Rejestracja: 12 lip 2016, 18:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Re: Terminal

Post autor: Ubuncik Accordion » 12 lip 2016, 19:16

Witam wszystkich :teeh:

Bardzo mnie ciekawi terminal i jego funkcje, ostatnio sobie zrobiłem taki alias:

Kod: Zaznacz cały

alias cz='sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade && sudo apt-get check && sudo apt-get dist-upgrade && sudo apt-get autoclean && sudo apt-get autoremove'
Za jego pomocą zrobimy kilka ważnych funkcji za pomocą 2 liter :ligt: , jednak mam pewien problem, jeżeli wpiszę polecenie wget URL && youtube-dl URL to system wykona tylko pierwsze polecenie, mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje, oraz objaśnić te znaki, jak np: & && : ja używam tylko jednego gdyż nie znalazłem opisu innych.

Z góy dzięki :clap:
Awatar użytkownika
enedil
Terminator
Terminator
Posty: 1306
Rejestracja: 08 wrz 2012, 16:54
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Terminal

Post autor: enedil » 14 lip 2016, 13:47

Ubuncik Accordion pisze: mógłby mi ktoś[...] objaśnić te znaki, jak np: & && : ja używam tylko jednego gdyż nie znalazłem opisu innych.
Wszystko się kryje w manualu:

Kod: Zaznacz cały

man bash
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!

~moderatorzy
Ubuncik Accordion
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 12
Rejestracja: 12 lip 2016, 18:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Re: Terminal

Post autor: Ubuncik Accordion » 14 lip 2016, 16:12

Dzięki bardzo :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”