Terminal

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 750
Rejestracja: 14 lip 2009, 19:02
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: OpenBox
Architektura: x86_64
Lokalizacja: ~/
Kontakt:

Odp: Terminal

Post autor: Hwiparam » 18 paź 2009, 15:39

To ja jeszcze dorzucę:

Kod: Zaznacz cały

sudo aptitude
Genialny menedżer pakietów dla konsoli, Synaptica czas w końcu wywalić, już dawno go nie odpalałem ;)
supelek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 9
Rejestracja: 19 sty 2006, 11:25
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Terminal

Post autor: supelek » 21 paź 2009, 21:41

mam problem z mini terminarzem "when". ideal prostototy i funkcjonalnosci niestety blednie rozpoznaje dni tygodnia. po wydaniu komendy when powstaje cos takiego:

Czw 2009 Paź 21 21:14

czyli dla programu 21 pazdziernika to juz czwartek a nie jeszcze sroda. problem wystepuje wylacznie w wersji polskiej. w wersji angielskiej wszystko dziala prawidlowo. ktos tego probowal ?
Prometeusz
Wygnańcy
Posty: 19
Rejestracja: 05 lut 2009, 17:43
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Terminal

Post autor: Prometeusz » 27 paź 2009, 15:52

Robb pisze:Można również jednym poleceniem skatalogować sobie zawartość CD np z empetrójkami:

Kod: Zaznacz cały

ls -R /media/cdrom>>plik.txt
w pliku plik.txt znajdzie się zawartość plytki z podziałem na katalogi - więc nie potrzebny jakiś skomplikowany program katalogujący. (man ls powie dużo dużo więcej na ten temat)
Polecenie "at" robi u mnie za czasowe wyłączenie kompa.
Za pomocą ssh możesz ze zdalnego kompa dostać się na swój i nagrać mencoderem jakiś program z karty tv (na razie tylko dwa razy z tego korzystałem) i sprawdzić, kto ciągnie przez ftpa jakiś pliczek (ftptop).
Właściwie to wydaje mi się, że na konsoli można zrobić wszystko to co w ixach plus jeszcze kilka rzeczy.
edit:
te dziwne znaczki po cdrom w kodzie polecenia ls to dwa znaki większości (na klawiaturze kropeczka z sziftem). Nie wiem czy to tylko moja przeglądarka tak je interpretuje, więc na wszelki wypadek zwracam uwagę
edit 2:
ponieważ jednak mowa o programach konsolowych - sprawdziłem to forum za pomocą w3m (netowa przeglądarka konsolowa podobna do wymienionego poprzednio linksa) wyświetliła mi dwa znaki większości, natomiast ixowe przeglądarki takie jak ff, opera czy epithany wyświetlaja dziwne znaczki. To tak na marginesie
Tak, tylko mnie pokazuje, że nie ma takiego katalogu lub pliku, i co z tym fantem??:((

EDIT:

I Jeszcze jedno: gdzie się ten "plik.txt" zapisuje??

EDIT:
A ja mam problem w terminalu, gdyz zaintalowalem sobie MOC podaną tu na forum w tej nowej wersji, i teraz gdy chcę uruchomić moc to wywala mi taki oto ERROR:
root@prometeusz-laptop:~# mocp

FATAL_ERROR: No decoder plugins have been loaded!

root@prometeusz-laptop:~#
Co mogę zrobić? jak doinstalowac decoder i jaki to decoder ma być?
supelek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 9
Rejestracja: 19 sty 2006, 11:25
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Terminal

Post autor: supelek » 28 paź 2009, 23:53

Prometeusz pisze:Tak, tylko mnie pokazuje, że nie ma takiego katalogu lub pliku, i co z tym fantem??:((

EDIT:

I Jeszcze jedno: gdzie się ten "plik.txt" zapisuje??

EDIT:
A ja mam problem w terminalu, gdyz zaintalowalem sobie MOC podaną tu na forum w tej nowej wersji, i teraz gdy chcę uruchomić moc to wywala mi taki oto ERROR:



Co mogę zrobić? jak doinstalowac decoder i jaki to decoder ma być?
jesli chodzi o pierwsze pytanie to musisz podac sciezke to tego pliku txt w ktorym ma byc ta lista. jesli chodzi o drugie to rozumiem ze chodzi o odtwarzanie pliku mp3. sproboj otworzyc ten plik w totemie a on zaproponuje ci sciagniecie odpowieniej biblioteki. w razie czego wpisz w synapticu slowo "moc" to zauwazysz tez "moc-ffmpeg-plugin" . powodzenia kolego bo to porzadny programik i warto stosowac.
Prometeusz
Wygnańcy
Posty: 19
Rejestracja: 05 lut 2009, 17:43
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 8.10
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Terminal

Post autor: Prometeusz » 29 paź 2009, 09:59

supelek pisze:jesli chodzi o pierwsze pytanie to musisz podac sciezke to tego pliku txt w ktorym ma byc ta lista. jesli chodzi o drugie to rozumiem ze chodzi o odtwarzanie pliku mp3. sproboj otworzyc ten plik w totemie a on zaproponuje ci sciagniecie odpowieniej biblioteki. w razie czego wpisz w synapticu slowo "moc" to zauwazysz tez "moc-ffmpeg-plugin" . powodzenia kolego bo to porzadny programik i warto stosowac.
mam już "moc-ffmpeg-plugin" w najnowszej wersji a i tak widzi mi tylko ".wav" Mam też zainstalowaną ALSĘ, JACK'a, OSS, i inne, a nadal mi widzi tylko ".wav". Zależy mi na mocp gdyż się przyzwyczaiłem i polubiłem mocp z poprzedniej wersji Ubuntu:wall:
supelek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 9
Rejestracja: 19 sty 2006, 11:25
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Terminal

Post autor: supelek » 31 paź 2009, 20:17

supelek pisze:mam problem z mini terminarzem "when". ideal prostototy i funkcjonalnosci niestety blednie rozpoznaje dni tygodnia. po wydaniu komendy when powstaje cos takiego:

Czw 2009 Paź 21 21:14

czyli dla programu 21 pazdziernika to juz czwartek a nie jeszcze sroda. problem wystepuje wylacznie w wersji polskiej. w wersji angielskiej wszystko dziala prawidlowo. ktos tego probowal ?

udalo sie rozwiazac problem. Rafal Ślubowski z http://linuksowo.pl pisze:

"Ktoś źle poinformował autora o nazwach polskich dni tygodnia - wyedytuj plik 'when', w linii 786 zobaczysz, że tylko polska tablica zaczyna się od poniedziałku.
Zmień:

'pl'=>'Pon Wto Sro Czw Pia Sob Nie', # Polish

na

'pl'=>'Nie Pon Wto Sro Czw Pia Sob', # Polish

i będzie ok."

pisze tez ze w hiszpanskiej czesci programu jest osiem dni tygodnia a nie siedem. dzieki wielkie !
Qua86
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 15
Rejestracja: 21 cze 2009, 14:45
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Terminal

Post autor: Qua86 » 17 lut 2010, 23:00

Postanowiłem skorzystać i poznać trochę tryb graficzny mojego Ubuntu. Poprzeglądałem zamieszczone tu posty i skorzystałem z kilku rad. Jednakże mam kilka problemów i liczę na pomoc.

1. Będąc w trybie tekstowym, po uruchomieniu mc nie wiem jak skorzystać z menu znajdującego się w górnej części okna. W konsoli to działa, ale w trybie tekstowym już nie.

2. Chciałem skorzystać z cdtool, ale podobnie jak jednemu z użytkowników po wpisaniu cdtool kursor przeskakuje do następnej linijki i nic się nie dzieje. Potrzebuję programu czytającego cd-audio.

3. Program ekg- szukałem po necie i nie mam zielonego pojęcia jak (ewentualnie jakąś alternatywę bym prosił).

Z góry dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
thalcave
Moderator
Moderator
Posty: 821
Rejestracja: 08 lis 2006, 12:17
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox
Architektura: x86

Odp: Terminal

Post autor: thalcave » 17 lut 2010, 23:09

3. Program ekg- szukałem po necie i nie mam zielonego pojęcia jak (ewentualnie jakąś alternatywę bym prosił).
możesz jaśniej? co 'jak'? Alternatyw jest sporo chociażby: ekg2, finch
GNU/Linux user
Na pytania na PW/e-mail nie udzielam odpowiedzi!
Szanujmy innych użytkowników!
Wesprzyj akcje: Temat rozwiązany -> dodajemy [solved]
bear7
Moderator
Moderator
Posty: 6688
Rejestracja: 20 sty 2009, 23:12
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: pwd

Odp: Terminal

Post autor: bear7 » 17 lut 2010, 23:16

Qua86 pisze:Postanowiłem skorzystać i poznać trochę tryb graficzny...
Chyba masz na myśli tryb tekstowy, bo o nim jest mowa w całym tym temacie.
Qua86 pisze:1. Będąc w trybie tekstowym, po uruchomieniu mc nie wiem jak skorzystać z menu znajdującego się w górnej części okna. W konsoli to działa, ale w trybie tekstowym już nie.
Naciśnij przycisk F9.
Qua86 pisze:2. Chciałem skorzystać z cdtool, ale podobnie jak jednemu z użytkowników po wpisaniu cdtool kursor przeskakuje do następnej linijki i nic się nie dzieje. Potrzebuję programu czytającego cd-audio.
Nie pomogę, bo nie używam.
Qua86 pisze:3. Program ekg- szukałem po necie i nie mam zielonego pojęcia jak (ewentualnie jakąś alternatywę bym prosił).
Uruchom terminal i wpisz:

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install ekg
Qua86 pisze:Z góry dzięki za pomoc.
No worrys.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
supelek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 9
Rejestracja: 19 sty 2006, 11:25
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME

Odp: Terminal

Post autor: supelek » 18 lut 2010, 10:53

Qua86 pisze: 1. Będąc w trybie tekstowym, po uruchomieniu mc nie wiem jak skorzystać z menu znajdującego się w górnej części okna. W konsoli to działa, ale w trybie tekstowym już nie.
troche chaotycznie opisujesz problem. o ile dobrze zlapalem menu nie dziala ci w programie Akcesoria -> Terminal ? po wcisnieciu f9 powinna sie podswietlic ktoras z opcji na gornej belce mmc i wtedy tylko strzalka w dol zeby ja rozwinac. moze to jakis inny problem ale czasami skroty klawiszowe w mc koliduja z tymi ktore sa w programie Terminal. ja poradzilem sobie w ten sposob ze w okienku Terminal kliknalem Edycja->Skroty klawiszowe i odhaczylem obie opcje klawisz skrotu menu f10 i klawisze dostepu menu.
Qua86 pisze: 3. Program ekg- szukałem po necie i nie mam zielonego pojęcia jak (ewentualnie jakąś alternatywę bym prosił).
jesli chcesz sie pobawic w minimalizm to ekg nie ma sobie rownych i chodzi jak burza. ekg mozesz zainstalowac z synaptica. System->Administracja->Menadzer pakietow Synaptic. znajdz ekg i poprostu zaznacz do instalacji a program zrobi reszte. jak pozniej wpiszesz w programie Terminal "ekg" to zobaczysz podpowiedzi do konfiguracji. polecam bo przechodzilem rozne wynalazki od psi przez fincha, pidgina i jeszcze pare innych az do ekg i od dwoch lat je mam i nie narzekam.
Awatar użytkownika
neoziutek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 111
Rejestracja: 28 lip 2007, 11:48
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Terminal

Post autor: neoziutek » 18 lut 2010, 12:46

Wracając do MOC to dodałem repozytoria stąd : http://moc.daper.net/download

Zainstalowałem, gdy wywołuje to pisze, że moge go znależć w innych pakietach.
O co chodzi ?

Kod: Zaznacz cały

ne0ziutek@nemesis:~$ moc
Program 'moc' można odnaleźć w następujących pakietach:
 * libqt4-dev
 * qt3-dev-tools
Proszę spróbować: sudo apt-get install <wybrany pakiet>
moc: command not found
ne0ziutek@nemesis:~$ sudo apt-get install moc
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności       
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
moc jest już w najnowszej wersji.
0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
ne0ziutek@nemesis:~$ moc
Program 'moc' można odnaleźć w następujących pakietach:
 * libqt4-dev
 * qt3-dev-tools
Proszę spróbować: sudo apt-get install <wybrany pakiet>
moc: command not found

EDIT:
dodatkowo biblioteki te waża kilkadziesiąt MB, a potrzebuje lekkiego programu do Ubuntu, który mam na pendrivie.

EDIT:
i jeszcze przy kompilowaniu paczki na ./configure dostaje (2 ostatnie linijki) :

Kod: Zaznacz cały

configure: no Berkeley DB version 4 or higher found
configure: error: BerkeleyDB (libdb) not found
o co chodzi ? biblioteki do kompilowania instalowałem
Awatar użytkownika
Jaahquubel
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 23
Rejestracja: 28 gru 2006, 13:30
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Terminal

Post autor: Jaahquubel » 18 lut 2010, 13:12

Odpalasz poleceniem

Kod: Zaznacz cały

mocp
bo samo "moc" to co innego (było wcześniej).
Linux user #445067, Ubuntu user #12945
Inny OS = Linux Mint 12 Lisa (mod Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot)
dominik.28
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 12
Rejestracja: 22 lut 2010, 13:16
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: Terminal

Post autor: dominik.28 » 23 lut 2010, 15:20

Jesli mowa o terminalu to, czy znajduje sie gdzies spis komend? na jakiej zasadzie dziala terminal i w jaki sposob mozna sie uczyc Jego obslugi :)

Terminal jest chyba glownym atutem Linuxa :)
Terrqge
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 74
Rejestracja: 23 sty 2010, 20:03
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: Terminal

Post autor: Terrqge » 23 lut 2010, 16:28

http://ss64.com/bash/ :D

A ja sobie kupiłem książkę z Helionu, "Linux, Komendy i Polecenia, wydanie drugie". Zabieram sie do lektury...

A jeśli chodzi o tego mplayer'a, to jak go uruchomić, mam zaużmy plik mp3 na pulpicie i co dalej? BO znalazłem to: http://moc.daper.net/download ale jestem laikiem i nie wiem jak to zainstalować :D.
Awatar użytkownika
thalcave
Moderator
Moderator
Posty: 821
Rejestracja: 08 lis 2006, 12:17
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox
Architektura: x86

Odp: Terminal

Post autor: thalcave » 23 lut 2010, 18:21

Moc jest w repo.
A odtwarzanie mp3 w mplayer jest intuicyjne:

Kod: Zaznacz cały

mplayer plik.mp3
GNU/Linux user
Na pytania na PW/e-mail nie udzielam odpowiedzi!
Szanujmy innych użytkowników!
Wesprzyj akcje: Temat rozwiązany -> dodajemy [solved]
Awatar użytkownika
Jaahquubel
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 23
Rejestracja: 28 gru 2006, 13:30
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Terminal

Post autor: Jaahquubel » 23 lut 2010, 21:11

dominik.28 pisze:na jakiej zasadzie dziala terminal i w jaki sposob mozna sie uczyc Jego obslugi :)
Dziwne pytanie. Ty coś wpisujesz, system jakoś reaguje. Gdy poznajesz komendy i programy, to wiesz co wpisywać.:-)
dominik.28 pisze:Terminal jest chyba glownym atutem Linuxa :)
W zasadzie to rzecz gustu. Ktoś może terminala nie lubić. Ale na pewno lepiej jest mieć wybór jak coś zrobić, niż tego wyboru nie mieć. :)
Terrqge pisze:A jeśli chodzi o tego mplayer'a, to jak go uruchomić, mam zaużmy plik mp3 na pulpicie i co dalej? BO znalazłem to: http://moc.daper.net/download ale jestem laikiem i nie wiem jak to zainstalować :D.
Pytasz o mplayera, ale link wstawiasz do MOCy.
Jeśli chodzi o MOC, to:

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install moc moc-ffmpeg-plugin
Jak się zainstaluje, to

Kod: Zaznacz cały

mocp
i Twoim oczom ukazuje się coś w podobie do Midnight Commandera. Z prawej jest playlista, z lewej przeglądarka plików. Z lewej znajdujesz sobie plik lub folder plików z dźwiękiem i naciskasz "a" - MOC zaciąga plik(i) do playlisty. TABem przechodzisz na playlistę, strzałkami wybierasz co trzeba i Enterem odpalasz granie. Pod "h" masz opisaną klawiszologię.
O to chodzi?
Linux user #445067, Ubuntu user #12945
Inny OS = Linux Mint 12 Lisa (mod Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot)
Terrqge
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 74
Rejestracja: 23 sty 2010, 20:03
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: Terminal

Post autor: Terrqge » 23 lut 2010, 21:59

Tak o to chodzi... :)
Dzięki, bo to ekg, i zgv np instalowałem normalnie jak programy, a jak próbowałem "apt-get install mocp" to nic nie dawało.

P.S, Po wpisaniu "zgv" do terminala pojawia się:

Kod: Zaznacz cały

szymon@szymon-laptop:~$ zgv
zgv: you must be the owner of the current console to run zgv.
W takim razie jak uruchomić tą przeglądarkę obrazów?
Awatar użytkownika
neoziutek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 111
Rejestracja: 28 lip 2007, 11:48
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Terminal

Post autor: neoziutek » 24 lut 2010, 20:06

a jak próbowałem "apt-get install mocp" to nic nie dawało.
Program się nazywa moc
więc ściągasz :

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install moc
natomiast uruchamiasz go poleceniem mocp
Terrqge
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 74
Rejestracja: 23 sty 2010, 20:03
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: Terminal

Post autor: Terrqge » 25 lut 2010, 12:13

Już to mam ;)
Teraz tylko nie wiem jak z tą przeglądarką "zgv" :(.
Awatar użytkownika
Jaahquubel
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 23
Rejestracja: 28 gru 2006, 13:30
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Terminal

Post autor: Jaahquubel » 25 lut 2010, 15:16

Jak próbuję uruchomić zgv w gnome-terminalu, dostaję to samo.
  1. Wciśnij Ctrl+Alt+F1,
  2. zaloguj się,
  3. spróbuj odpalić zgv,
  4. wciśnij Alt+F7, aby powrócić
  5. i opowiedz o wrażeniach.
Linux user #445067, Ubuntu user #12945
Inny OS = Linux Mint 12 Lisa (mod Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”