Tworzenie subdomeny na Ubuntu.

Jeśli już na pewno nie da się umieścić posta wyżej.
Cloudinii
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 3
Rejestracja: 01 wrz 2014, 16:44
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: x86_64

Tworzenie subdomeny na Ubuntu.

Post autor: Cloudinii » 01 wrz 2014, 17:02

Witam :)
Stworzyłem subdomene panel.xxxxx.pl, a mimo to po wpisaniu adresu w przeglądarce otwiera mi głowną stronę xxxxx.pl
(xxxxx.pl oznaczenie mojej prywatnej strony)

konfiguracja domeny na vps wygląda następująco
/etc/apache2/sites-available plik: 000-default.conf

Kod: Zaznacz cały

<VirtualHost *:80>
	# The ServerName directive sets the request scheme, hostname and port that
	# the server uses to identify itself. This is used when creating
	# redirection URLs. In the context of virtual hosts, the ServerName
	# specifies what hostname must appear in the request's Host: header to
	# match this virtual host. For the default virtual host (this file) this
	# value is not decisive as it is used as a last resort host regardless.
	# However, you must set it for any further virtual host explicitly.
	#ServerName www.example.com

	ServerAdmin webmaster@xxxxx.pl
	DocumentRoot /var/www/public_html
	ServerName xxxxx.pl
	ServerAlias www.xxxxx.pl
	ServerAlias *.xxxxx.pl

	# Available loglevels: trace8, ..., trace1, debug, info, notice, warn,
	# error, crit, alert, emerg.
	# It is also possible to configure the loglevel for particular
	# modules, e.g.
	#LogLevel info ssl:warn

	ErrorLog ${APACHE_LOG_DIR}/error.log
	CustomLog ${APACHE_LOG_DIR}/access.log combined

	# For most configuration files from conf-available/, which are
	# enabled or disabled at a global level, it is possible to
	# include a line for only one particular virtual host. For example the
	# following line enables the CGI configuration for this host only
	# after it has been globally disabled with "a2disconf".
	#Include conf-available/serve-cgi-bin.conf
</VirtualHost>
konfiguracja subdomeny na vps wygląda tak
/etc/apache2/sites-available plik: panel.conf

Kod: Zaznacz cały

<VirtualHost *:80>
	ServerAdmin webmaster@xxxxx.pl
	DocumentRoot /var/www/panel/public_html
	ServerName panel.xxxxx.pl
	ServerAlias www.panel.xxxxx.pl
	ServerAlias *.panel.xxxxx.pl
</VirtualHost>
dodałem argumenty do hostów.
Rekordy DNS na domenie wygląda tak

Kod: Zaznacz cały

xxxxx.pl A 5.xxx.xxx.xxx
www.xxxxx.pl CNAME xxxxx.pl
panel.xxxxx.pl A 5.xxx.xxx.xxx
www.panel.xxxxx.pl CNAME panel.xxxxx.pl
*.panel.xxxxx.pl A 5.xxx.xxx.xxx 
(5.xxx.xxx.xxx oznaczenie ip vps)

Co zrobić aby normalnie działa sub domena ?

Dzięki za pomoc :)
Cloudinii
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2014, 17:32 przez igotit4free, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem temat.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 6688
Rejestracja: 20 sty 2009, 23:12
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: pwd

Re: [Pomocy]Tworzenie subdomeny na ubuntu.

Post autor: bear7 » 01 wrz 2014, 21:49

Apache to nie moja działka, ale z tego co widzę w kilku innych wątkach na forum o podobnej tematyce i problemie, to informacje zawarte w logach apacha również się przydają...
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Ubek308
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 574
Rejestracja: 25 maja 2011, 10:17
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: [Pomocy]Tworzenie subdomeny na ubuntu.

Post autor: Ubek308 » 02 wrz 2014, 14:31

Konfig nie wyglada zle.
Ewentualnie zamiast VirtualHost *:80 daj VirtualHost panel.xxx:80 ale skoro masz ServerName - powinno dzialac i tak.
Nie widze do czego mialbym sie przyczepic ale nie mam czasu na analizy.
Jak nie chce dzialac - postaw na porcie 80 proxy i wysylaj do dwoch innych portow gdzie bedziesz mial swoje wirtualki.
Cloudinii
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 3
Rejestracja: 01 wrz 2014, 16:44
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: x86_64

Re: [Pomocy]Tworzenie subdomeny na ubuntu.

Post autor: Cloudinii » 02 wrz 2014, 17:02

Ubek308 pisze:Konfig nie wyglada zle.
Ewentualnie zamiast VirtualHost *:80 daj VirtualHost panel.xxx:80 ale skoro masz ServerName - powinno dzialac i tak.
Nie widze do czego mialbym sie przyczepic ale nie mam czasu na analizy.
Jak nie chce dzialac - postaw na porcie 80 proxy i wysylaj do dwoch innych portow gdzie bedziesz mial swoje wirtualki.
Lipa nie działa próbowałem na wszelkie sposoby, sprawdzę jak będzie działać z tymi proxami ;)
Ubek308
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 574
Rejestracja: 25 maja 2011, 10:17
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Tworzenie subdomeny na Ubuntu.

Post autor: Ubek308 » 03 wrz 2014, 09:32

Zakladam ze nazwy panel.xxxx.pl i xxxx.pl sa rozwiązywalne ze swiata, nie tylko u ciebie na maszynie.

I wlasnie zauwazylem ...
Czy nie powinienes miec definicji w sites-enabled a nie -available ?
'Availablnych' to moze byc duzo, enabled to te co dzialaja.
Awatar użytkownika
Pasman
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 163
Rejestracja: 06 sty 2013, 19:31
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Tworzenie subdomeny na Ubuntu.

Post autor: Pasman » 03 wrz 2014, 21:28

Nie ma żadnych problemów z virtualhostami w apaczu. Nawet takie coś działa:

<VirtualHost *:80>
DocumentRoot /var/www/test
ServerName test.localhost
</VirtualHost>
LUbuntu 17.04/64, i5-3210M, GT650M
Fedora 24
Ubek308
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 574
Rejestracja: 25 maja 2011, 10:17
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Tworzenie subdomeny na Ubuntu.

Post autor: Ubek308 » 04 wrz 2014, 11:11

Dlatego nie widzialem tam problemu i zasugerowalem zajać sie sites-enabled a nie -available.
Cloudinii
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 3
Rejestracja: 01 wrz 2014, 16:44
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: x86_64

Re: Tworzenie subdomeny na Ubuntu.

Post autor: Cloudinii » 07 wrz 2014, 20:55

Ubek308 pisze:Dlatego nie widzialem tam problemu i zasugerowalem zajać sie sites-enabled a nie -available.
Jak widać na screenie jest normalnie odniesienie w tym folderu do tych plików...
http://i.imgur.com/eVWCtU0.png
Ubek308
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 574
Rejestracja: 25 maja 2011, 10:17
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Tworzenie subdomeny na Ubuntu.

Post autor: Ubek308 » 08 wrz 2014, 09:51

Dla mnie malarstwo jest malo czytelne i nie rozumiem go.
Podaj wynik komenty terminala: 'ls -l /etc/apache2/sites-enabled/'

A co z tym proxy ?
Awatar użytkownika
rob006
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 417
Rejestracja: 28 paź 2007, 23:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Tworzenie subdomeny na Ubuntu.

Post autor: rob006 » 09 wrz 2014, 15:29

Kod: Zaznacz cały

ServerAlias *.xxxxx.pl
Ta reguła przechwytuje ci wszystkie odwołania do subdomeny xxxxx.pl (w tym panel.xxxxx.pl). Sprawdź czy po zakomentowaniu tej linii z domyślnego vhosta problem będzie ciągle występował. Jeśli nie, to spróbuj zamienić kolejność wczytywania konfiguracji vhostów (wczytywane są alfabetycznie z katalogu sites-enabled, musisz więc zmienić nazwy plików z konfiguracją, tak aby odwrócić kolejność).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ostatnia deska ratunku”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości