Problem ze sterownikami NVIDIA

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
q3d
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Problem ze sterownikami NVIDIA

Post autor: q3d »

Ponieważ mam problem (teraz już nie jedyny :) ) z działaniem laptopa w konfiguracji z dodatkowymi monitorami, co opisałem tutaj: viewtopic.php?f=139&t=185573 zmieniłem rodzaj sterowników poprzez: Oprogramowanie i aktualizacje -> Dodatkowe sterowniki.
Miałem tam wybrane: Używanie X.ORG X server - Nouveau..., a zmieniłem na NVIDIA driver metapackage z nvidia-driver-390.
Po dłuższej chwili zatwierdziłem. W zasobniku systemowym pojawił się komunikat o błędach w pakietach (chyba nie spełnione zależności) ale zresetowałem system. Uruchamianie systemu zatrzymało się w trybie tekstowy w okolicach Starting GNOME Display Manager... z komunikatem powyżej

Kod: Zaznacz cały

[FAILED] Failed to start NVIDIA Persistence Daemon
Uruchomiłem system w trybie awaryjnym i w konsoli root-a wykonałem zalecane naprawienie/wymuszenie doinstalowanie brakujących pakietów.
Ponowny restart tym razem bez błędu ale również zakończył się w trybie tekstowym w okolicach Starting GNOME Display Manager...

Uruchomiłem system w trybie awaryjnym tym razem uruchamiając w tym trybie również środowisko graficzne. Środowisko się uruchomiło ale tylko na zewnętrznych monitorach (ekran laptopa jakby podświetlony ale bez obrazu). Co ciekawe pełna rozdzielczość, akceleracja, mogę zamknąć ekran laptopa i wszystko działa :)

Przełączyłem więc z powrotem na Używanie X.ORG X server - Nouveau... z nadzieją, że powrócę do stanu pierwotnego ale niestety po ponownym uruchomieniu też zatrzymuje się w okolicach: Starting GNOME Display Manager...
W trybie awaryjnym natomiast tryb graficzny uruchamia się ale wyłącznie na ekranie laptopa i w jakiejś niskiej rozdzielczości.

Podsumowując ten elaborat.
System uruchamia się tylko w trybie awaryjnym. W zależności od wybranych sterowników z obrazem wyłącznie na ekranie laptopa lub zewnętrznych monitorach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”