Miałem tam wybrane: Używanie X.ORG X server - Nouveau..., a zmieniłem na NVIDIA driver metapackage z nvidia-driver-390.
Po dłuższej chwili zatwierdziłem. W zasobniku systemowym pojawił się komunikat o błędach w pakietach (chyba nie spełnione zależności) ale zresetowałem system. Uruchamianie systemu zatrzymało się w trybie tekstowy w okolicach Starting GNOME Display Manager... z komunikatem powyżej
Kod: Zaznacz cały
[FAILED] Failed to start NVIDIA Persistence Daemon
Ponowny restart tym razem bez błędu ale również zakończył się w trybie tekstowym w okolicach Starting GNOME Display Manager...
Uruchomiłem system w trybie awaryjnym tym razem uruchamiając w tym trybie również środowisko graficzne. Środowisko się uruchomiło ale tylko na zewnętrznych monitorach (ekran laptopa jakby podświetlony ale bez obrazu). Co ciekawe pełna rozdzielczość, akceleracja, mogę zamknąć ekran laptopa i wszystko działa

Przełączyłem więc z powrotem na Używanie X.ORG X server - Nouveau... z nadzieją, że powrócę do stanu pierwotnego ale niestety po ponownym uruchomieniu też zatrzymuje się w okolicach: Starting GNOME Display Manager...
W trybie awaryjnym natomiast tryb graficzny uruchamia się ale wyłącznie na ekranie laptopa i w jakiejś niskiej rozdzielczości.
Podsumowując ten elaborat.
System uruchamia się tylko w trybie awaryjnym. W zależności od wybranych sterowników z obrazem wyłącznie na ekranie laptopa lub zewnętrznych monitorach.