Chwilowe wyłączenie x'ów - jak?

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
kacper-k
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 11
Rejestracja: 26 sty 2007, 22:13
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Chwilowe wyłączenie x'ów - jak?

Post autor: kacper-k » 10 kwie 2007, 21:32

Witam,

jak wyłączyć x'y na czas trwania sesji?
Ostatnio po włączeniu komputera nie mogę ustawić rozdzielczości większej niż 800x600 (zawsze używałem 1024x1280). Pewnie jest to spowodowane niezainstalowanymi sterownikami. Chcę więc zainstalować sterowniki do karty graficznej, ale nie mogę ich odpalić gdy włączone są x'y. Nawet jeśli przełączam się na tty1, to i tak erroruje mi, że mam włączone środowisko graficzne (na głównej sesji). Więc moje pytanie: jak wyłączyć GNOME i pracować w terminalu przez tylko na okres trwania aktualnej sesji (co prawda próbowałem kiedyś w Usługach wyłączyć Logowanie Graficzne, ale po zainstalowaniu sterowników nie chciały się uruchomić iksy, chcę więc wyłączyć je na czas aktualnej sesji).
nightwish86
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 31
Rejestracja: 14 sty 2006, 23:29
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: x86

Post autor: nightwish86 » 10 kwie 2007, 21:40

Kod: Zaznacz cały

sudo /etc/init.d/gdm stop
dla KDE 'gdm' zastąpić 'kdm', dla innych 'xdm'.
przyklejam
Awatar użytkownika
thalcave
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 821
Rejestracja: 08 lis 2006, 12:17
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox
Architektura: x86

Post autor: thalcave » 10 kwie 2007, 21:51

Dodam, że aby uruchomić spowrotem wpisujemy

Kod: Zaznacz cały

sudo /etc/init.d/gdm start
GNU/Linux user
Na pytania na PW/e-mail nie udzielam odpowiedzi!
Szanujmy innych użytkowników!
Wesprzyj akcje: Temat rozwiązany -> dodajemy [solved]
Awatar użytkownika
Ari
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 92
Rejestracja: 12 lut 2007, 16:37
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86

Post autor: Ari » 11 kwie 2007, 19:23

Inna metoda wyłączenia x'ów:
kombinacja klawiszy CTRL + ALT + F1 ; zalogować się ; wpisać komendę

Kod: Zaznacz cały

sudo telinit 3
thalcave pisze:Dodam, że aby uruchomić spowrotem wpisujemy
Albo

Kod: Zaznacz cały

startx
jakubo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 2
Rejestracja: 16 kwie 2007, 21:54
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 7.10
Środowisko graficzne: Blackbox

telinit nie działa

Post autor: jakubo » 16 kwie 2007, 22:01

Przyzwyczajony do "telinit 3" z innych linuksów próbowałem użyć tej komendy również w ubuntu i nic. Zero komunikatu, zero efektu. Tak trafiłem na ta stronkę.

Jakiś pomysł dlaczego u mnie, na w zasadzie gołym ubuntu ta komenda nie działa?
--------------
jakubo
Awatar użytkownika
Ari
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 92
Rejestracja: 12 lut 2007, 16:37
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86

Post autor: Ari » 16 kwie 2007, 22:03

Jeśli wpisałeś sudo telinit 3 to dobrze, jeśli nic się nie pokazało (tzn. terminal nie odpowiedział) bo tak powinno być.
jakubo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 2
Rejestracja: 16 kwie 2007, 21:54
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 7.10
Środowisko graficzne: Blackbox

Post autor: jakubo » 17 kwie 2007, 07:00

No tak, ok. Tyle, że Xy dalej pracują. gdm stop je wyłącza prawidłowo. Zresztą "sudo telinit 5" też Xów nie włącza tak jak gdm start.
--------------
jakubo
Awatar użytkownika
thalcave
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 821
Rejestracja: 08 lis 2006, 12:17
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox
Architektura: x86

Post autor: thalcave » 17 kwie 2007, 09:15

jakubo pisze:No tak, ok. Tyle, że Xy dalej pracują. gdm stop je wyłącza prawidłowo. Zresztą "sudo telinit 5" też Xów nie włącza tak jak gdm start.
odpowiedź jest jedna - w distro Ubuntu używa się /etc/init.d/gdm stop ;-)
GNU/Linux user
Na pytania na PW/e-mail nie udzielam odpowiedzi!
Szanujmy innych użytkowników!
Wesprzyj akcje: Temat rozwiązany -> dodajemy [solved]
Awatar użytkownika
Hadret
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 123
Rejestracja: 12 gru 2006, 18:46
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Berlin
Kontakt:

Post autor: Hadret » 17 kwie 2007, 11:01

Jeśli komuś nie chce się wpisywać całej ścieżki - /etc/init.d/gdm stop - można zainstalować wajiga:

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install wajig
Wtedy wystarcza:

Kod: Zaznacz cały

wajig stop gdm
do startu

Kod: Zaznacz cały

wajig start gdm
do restartu

Kod: Zaznacz cały

wajig restart gdm
I wsio ;)
penguin
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 3
Rejestracja: 22 kwie 2007, 19:19
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 7.10

Post autor: penguin » 22 kwie 2007, 19:49

problem pojawil sie nastepujacy w moim przypadku.

po zastosowaniu komendy

Kod: Zaznacz cały

sudo /etc/init.d/kdm stop
jak rowniez (co mnie nie dziwi, ale wypada dodac)

Kod: Zaznacz cały

wajig stop kdm
doprowadza do tego, ze wylacza sie tryb graficzny, ale rowniez konsola.
cokolwiek wpisze i nacisne enter, to kursor przejdzie do nastepnej linijki i to cala reakcja.

w przypadku CTRL+ALT+F1 i telinit 3, proba instalacji sterownikow nvidia konczy sie errorem, iz Xy sa wlaczone. komenda startx wywala blad, ze xy 'currently running on display 0'.

prosze o pomoc w wylaczeniu Xow...


EDIT ------

kajam sie i bije w piers. w kazdym razie wskazowka dla innych newbies bedacych w podobnych problemie;
kiedy wysiadzie calkowicie konsola po komendzie

Kod: Zaznacz cały

sudo /etc/init.d/kdm stop

Kod: Zaznacz cały

wajig stop kdm
badz

Kod: Zaznacz cały

killall kdm
nalezy nacisnac jeszcze raz CTRL+ALT+F1
autumnlover
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 2
Rejestracja: 23 wrz 2006, 14:46
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Post autor: autumnlover » 14 maja 2007, 14:17

Odnośnie ponownego uruchomienia to można też "startx" - jak za dawnych redhatowych lat ;-)
Johnny
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 3
Rejestracja: 05 kwie 2006, 21:22
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Johnny » 19 paź 2007, 16:56

zawsze mozna na chama :

Kod: Zaznacz cały

sudo killall -9 kdm
zeby wylaczyc,
a pozniej

Kod: Zaznacz cały

sudo kdm
zeby wlaczyc ;]
Awatar użytkownika
ka_o_3991
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 861
Rejestracja: 01 wrz 2007, 13:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Post autor: ka_o_3991 » 19 paź 2007, 18:46

A nie możesz po prostu odpalić ubuntu wybierając w GRUBie recovery mode?
ImTheOne
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 5
Rejestracja: 23 wrz 2006, 19:55
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 7.10

Post autor: ImTheOne » 19 paź 2007, 18:49

Nie - w trybie recovery nie włączane są niekróte usługi, czasem wymagane jest wyłączenie xów, np. podczas instalacji sterowników, więc nie lepiej : )
Awatar użytkownika
thalcave
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 821
Rejestracja: 08 lis 2006, 12:17
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox
Architektura: x86

Post autor: thalcave » 19 paź 2007, 22:03

ka_o_3991 pisze:wybierając w GRUBie recovery mode?
recovery jest do naprawy uszkodzonego systemu a nie "omijania Xów". Zresztą przy tylu sposobach (polecam ten z /etc/init.d/gdm stop/start) bez sensu jest szukać pokrętnych sposobów "wyłączenia Xów"
GNU/Linux user
Na pytania na PW/e-mail nie udzielam odpowiedzi!
Szanujmy innych użytkowników!
Wesprzyj akcje: Temat rozwiązany -> dodajemy [solved]
Awatar użytkownika
era32
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 9
Rejestracja: 25 wrz 2007, 17:56
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Odp: Chwilowe wyłączenie x'ów - jak?

Post autor: era32 » 04 lis 2007, 12:07

penguin pisze:problem pojawil sie nastepujacy w moim przypadku.

po zastosowaniu komendy

Kod: Zaznacz cały

sudo /etc/init.d/kdm stop
jak rowniez (co mnie nie dziwi, ale wypada dodac)

Kod: Zaznacz cały

wajig stop kdm
doprowadza do tego, ze wylacza sie tryb graficzny, ale rowniez konsola.
cokolwiek wpisze i nacisne enter, to kursor przejdzie do nastepnej linijki i to cala reakcja.

w przypadku CTRL+ALT+F1 i telinit 3, proba instalacji sterownikow nvidia konczy sie errorem, iz Xy sa wlaczone. komenda startx wywala blad, ze xy 'currently running on display 0'.

prosze o pomoc w wylaczeniu Xow...


EDIT ------

kajam sie i bije w piers. w kazdym razie wskazowka dla innych newbies bedacych w podobnych problemie;
kiedy wysiadzie calkowicie konsola po komendzie

Kod: Zaznacz cały

sudo /etc/init.d/kdm stop

Kod: Zaznacz cały

wajig stop kdm
badz

Kod: Zaznacz cały

killall kdm
nalezy nacisnac jeszcze raz CTRL+ALT+F1
Zmodyfikowana wersja tych poleceń:

Kod: Zaznacz cały

sudo /etc/init.d/kdm stop &

Kod: Zaznacz cały

wajig stop kdm &
W każdym razie do poleceń trzeba dodawać &
rysio2610
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 18
Rejestracja: 08 paź 2007, 19:46
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Chwilowe wyłączenie x'ów - jak?

Post autor: rysio2610 » 09 lis 2007, 21:56

A nie lepiej po prostu zkillować X serwer za pomocą CTRL+ALT+BACKSPACE? A potem aby wystartowć X-y wpisujemy startx i gitara. xD :D ;)
Ubuntu - the best linux in the world.
[img]http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF[/img] Piszę poprawnie po polsku.
Awatar użytkownika
panjandrum
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 37
Rejestracja: 31 lip 2007, 10:05
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox
Architektura: x86

Odp: Chwilowe wyłączenie x'ów - jak?

Post autor: panjandrum » 10 lis 2007, 10:32

CTRL+ALT+BACKSPACE restartuje iksy, a nie wyłącza.
switek17
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 2
Rejestracja: 05 lut 2007, 21:30
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: Chwilowe wyłączenie x'ów - jak?

Post autor: switek17 » 15 lis 2007, 22:10

panjandrum pisze:CTRL+ALT+BACKSPACE restartuje iksy, a nie wyłącza.
Dziwne, bo u mnie to nie działa. We wcześniejszej wersji było wszystko dobrze, a teraz 0 reakcji :/

edit: Już poradziłem sobie. Okazało się, że klikałem nie ten CTRL i ALT :D Trzeba z lewej strony,a nie z prawej hehehe
qduaty
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 55
Rejestracja: 26 lis 2007, 21:41
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86

Odp: Chwilowe wyłączenie x'ów - jak?

Post autor: qduaty » 26 lis 2007, 21:54

1. terminal
2. sudo init 1

System przechodzi w tryb jednego użytkownika bez X window, w którym prawie nic nie działa ale można kompilować programy. Użytkownik ma pełne uprawnienia.

Żeby wrócić, trzeba wpisać init 5.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości