[SOLVED] Brak dzwieku po HDMI

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
Awatar użytkownika
Shimmy
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 859
Rejestracja: 24 mar 2011, 20:44
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

[SOLVED] Brak dzwieku po HDMI

Post autor: Shimmy » 25 cze 2017, 13:02

Zrobilem porzadny, paru godzinny research, reinstalowalem Alse i Pulseaudio, probowalem rozwiazan z internetu, nie pomoglo. Sytuacja nastepujaca - nie mam dedykowanej karty dzwiekowej, dzwiek leci z plyty na glosniki wbudowane w laptopie (Dell 1749 i3) i wyjscia jack, hdmi etc. Z tym ostatnim jest problem. Laptop jest podlaczony do tv po HDMI, obraz dziala, jednak dzwiek niekoniecznie. W pavucontrol widze, ze obok profilu HDMI stoi unplugged, choc kabel jest jak najbardziej wsadzony i widze obraz na tv. Zmienialem w plikach Alsy i PA dzwiek z 44100 na 44000 i 48000, co nie przynioslo jednak efektu.

A tutaj pare info: (chodzi o karte 1, urzadzenie 3)

aplay -l

Kod: Zaznacz cały

**** Liste der Hardware-Geräte (PLAYBACK) ****
Karte 0: MID [HDA Intel MID], Gerät 0: 92HD73C1X5 Analog [92HD73C1X5 Analog]
  Sub-Geräte: 1/1
  Sub-Gerät #0: subdevice #0
Karte 1: HDMI [HDA ATI HDMI], Gerät 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Sub-Geräte: 1/1
  Sub-Gerät #0: subdevice #0
A tutaj wyniki Alsa info script.sh
http://www.alsa-project.org/db/?f=3334e ... 8d00ab2fd9
Ostatnio zmieniony 03 lip 2017, 16:01 przez Shimmy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kruk9023
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 46
Rejestracja: 03 lip 2016, 11:17
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Brak dzwieku po HDMI

Post autor: kruk9023 » 28 cze 2017, 22:46

U mnie po podłączeniu TV pod HDMi dźwięk zamiast z głośników w TV, to leciał mi z głośnikówi w laptopie. Pomogła zmiana ustawień systemowych . w zakładce dźwięk była opcja, czy dźwięk ma być grany przez wbudowane głośniki, czy przez hdmi ;p
Awatar użytkownika
Shimmy
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 859
Rejestracja: 24 mar 2011, 20:44
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Brak dzwieku po HDMI

Post autor: Shimmy » 03 lip 2017, 16:00

kruk9023 pisze:U mnie po podłączeniu TV pod HDMi dźwięk zamiast z głośników w TV, to leciał mi z głośnikówi w laptopie. Pomogła zmiana ustawień systemowych . w zakładce dźwięk była opcja, czy dźwięk ma być grany przez wbudowane głośniki, czy przez hdmi ;p
Patrzylem w tych ustawieniach, tj. pavucontrol ale widzial hdmi jako unplugged. Pomoglo pozbycie sie PA i postawienie Alsa (w moim wypadku na debianie). Solved
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 19 gości