cichy, prawie nieslyszalny dzwiek

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
emmemilka
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 1
Rejestracja: 16 cze 2019, 16:16
Płeć: Kobieta
Wersja Ubuntu: 16.04

cichy, prawie nieslyszalny dzwiek

Post autor: emmemilka » 16 cze 2019, 16:30

Hej! Od jakiegos czasu zauwazylam, ze praktycznie brakuje mi dzwieku. Po ustawieniu na 150% cos tam slysze przykladajac ucho do glosnika, ale prawie niezauwazalny.

Wklejam screen z alsamixer:
https://imge.to/i/PCHek

Czy ktos moze wie, co powinnam zrobic?

Z gory dzieki za wszelkie porady,
pozdrawiam,
Emilka
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Posty: 4113
Rejestracja: 17 cze 2007, 02:54
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Re: cichy, prawie nieslyszalny dzwiek

Post autor: jacekalex » 16 cze 2019, 17:24

Pewnie trzeba głośność w Pulseaudio sprawdzić, zobacz w programie pavucontrol,
co się dzieje w Pulse.
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
Foka0111
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 582
Rejestracja: 29 cze 2010, 01:18
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: cichy, prawie nieslyszalny dzwiek

Post autor: Foka0111 » 20 cze 2019, 14:05

Dokładnie jak kolega wyżej napisał,PAVUCONTROL i wszystkie suwaki wyjścia na full ponieważ dźwięk można regulować na 2 sposoby w systemie ,sprzętowo i przez ustawienia dla poszczególnych aplikacji osobno.
Awatar użytkownika
Spass
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 189
Rejestracja: 19 paź 2006, 01:54
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Re: cichy, prawie nieslyszalny dzwiek

Post autor: Spass » 25 cze 2019, 22:49

Ciekawe. Od wczoraj na moim laptopie pojawił się taki sam problem (Xubuntu 18.04). Coś tam słychać z wbudowanych głośników, ale ledwo ledwo. Wyjście słuchawkowe działa bez zastrzeżeń. Sprawdzałem ustawienia głośności w pavucontrol i alsamixer i wszystko wydaje się być OK. Dla testów uruchomiłem Solus 4 z USB w sesji live i tam jest ten sam problem, więc sądziłem, że to w moim przypadku jakiś problem sprzętowy. Ale może jednak coś jest na rzeczy, skoro u Emilki jest to samo.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 27 gości