Bluetooth nie włącza się prawidłowo w Ubuntu 14.04

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
fvz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 19
Rejestracja: 24 paź 2011, 23:41
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Bluetooth nie włącza się prawidłowo w Ubuntu 14.04

Post autor: fvz » 17 lut 2018, 21:25

Witam.
Nie mogę włączyć bluetooth po normalnym uruchomieniu komputera (to znaczy przycisk po kliknięciu zmienia się na "włączony", ale tylko przycisk), Zauważyłem, że odblokowywuje go restart, a czasem wystarcza wstrzymanie systemu i potem działa bez problemu. Kłopot był od początku pewnie, tylko do tej pory używanie bluetooth nie było mi potrzebne.
Pewnie jest jakiś prostszy i szybszy sposób na odblokowanie niż restart. Nie jestem informatykiem, więc proszę o tłumaczenie na możliwie niskim poziomie zaawansowania.
Sprzęt to Toshiba Satellite C660 z Bluetooth/ WLAN Broadcom BCM 4313, a Ubuntu to Tryumfalna Turkawka.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Posty: 7474
Rejestracja: 30 sie 2006, 13:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Bluetooth nie włącza się prawidłowo w Ubuntu 14.04

Post autor: mario_7 » 18 lut 2018, 17:54

Pokaż wynik polecenia

Kod: Zaznacz cały

dmesg | tail -n 40
gdy włączenie bluetooth nie zadziała.
Czytelnia - poczytaj, Google - poszukaj
fvz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 19
Rejestracja: 24 paź 2011, 23:41
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Bluetooth nie włącza się prawidłowo w Ubuntu 14.04

Post autor: fvz » 19 lut 2018, 18:40

Przepraszam, że nie od razu- niespodziewany wyjazd
Pełny wynik polecenia dmesg | tail -n 40

Kod: Zaznacz cały

[  729.302981] [UFW BLOCK] IN=wlan0 OUT= MAC=01:00:5e:00:00:fb:78:0c:b8:18:56:8c:08:00 SRC=192.168.1.12 DST=224.0.0.251 LEN=32 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=1 ID=9627 PROTO=2 
[  854.992188] [UFW BLOCK] IN=wlan0 OUT= MAC=01:00:5e:00:00:01:44:6a:b7:f9:dd:d8:08:00 SRC=192.168.1.1 DST=224.0.0.1 LEN=28 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=1 ID=0 PROTO=2 
[  854.993238] [UFW BLOCK] IN=wlan0 OUT= MAC=01:00:5e:00:00:01:44:6a:b7:f9:dd:d8:08:00 SRC=192.168.1.1 DST=224.0.0.1 LEN=28 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=1 ID=0 PROTO=2 
[  854.994349] [UFW BLOCK] IN=wlan0 OUT= MAC=01:00:5e:00:00:01:44:6a:b7:f9:dd:d8:08:00 SRC=192.168.1.1 DST=224.0.0.1 LEN=32 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=1 ID=0 PROTO=2 
[  854.995490] [UFW BLOCK] IN=wlan0 OUT= MAC=01:00:5e:00:00:01:44:6a:b7:f9:dd:d8:08:00 SRC=192.168.1.1 DST=224.0.0.1 LEN=32 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=1 ID=0 PROTO=2 
[  855.205071] [UFW BLOCK] IN=wlan0 OUT= MAC=01:00:5e:00:00:fb:78:0c:b8:18:56:8c:08:00 SRC=192.168.1.12 DST=224.0.0.251 LEN=32 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=1 ID=9629 PROTO=2 
[  962.043681] ata5: exception Emask 0x50 SAct 0x0 SErr 0x4090800 action 0xe frozen
[  962.043691] ata5: irq_stat 0x00400040, connection status changed
[  962.043698] ata5: SError: { HostInt PHYRdyChg 10B8B DevExch }
[  962.043707] ata5: hard resetting link
[  962.763807] ata5: SATA link down (SStatus 0 SControl 300)
[  967.761897] ata5: hard resetting link
[  968.081790] ata5: SATA link up 1.5 Gbps (SStatus 113 SControl 300)
[  968.114053] ata5.00: configured for UDMA/100
[  968.129768] ata5: EH complete
[  981.105889] [UFW BLOCK] IN=wlan0 OUT= MAC=01:00:5e:00:00:01:44:6a:b7:f9:dd:d8:08:00 SRC=192.168.1.1 DST=224.0.0.1 LEN=28 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=1 ID=0 PROTO=2 
[  981.106947] [UFW BLOCK] IN=wlan0 OUT= MAC=01:00:5e:00:00:01:44:6a:b7:f9:dd:d8:08:00 SRC=192.168.1.1 DST=224.0.0.1 LEN=28 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=1 ID=0 PROTO=2 
[  981.108083] [UFW BLOCK] IN=wlan0 OUT= MAC=01:00:5e:00:00:01:44:6a:b7:f9:dd:d8:08:00 SRC=192.168.1.1 DST=224.0.0.1 LEN=32 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=1 ID=0 PROTO=2 
[  981.109229] [UFW BLOCK] IN=wlan0 OUT= MAC=01:00:5e:00:00:01:44:6a:b7:f9:dd:d8:08:00 SRC=192.168.1.1 DST=224.0.0.1 LEN=32 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=1 ID=0 PROTO=2 
[  981.162227] [UFW BLOCK] IN=wlan0 OUT= MAC=01:00:5e:00:00:fb:78:0c:b8:18:56:8c:08:00 SRC=192.168.1.12 DST=224.0.0.251 LEN=32 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=1 ID=9631 PROTO=2 
[ 1107.109053] [UFW BLOCK] IN=wlan0 OUT= MAC=01:00:5e:00:00:01:44:6a:b7:f9:dd:d8:08:00 SRC=192.168.1.1 DST=224.0.0.1 LEN=28 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=1 ID=0 PROTO=2 
[ 1107.110068] [UFW BLOCK] IN=wlan0 OUT= MAC=01:00:5e:00:00:01:44:6a:b7:f9:dd:d8:08:00 SRC=192.168.1.1 DST=224.0.0.1 LEN=28 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=1 ID=0 PROTO=2 
[ 1107.111213] [UFW BLOCK] IN=wlan0 OUT= MAC=01:00:5e:00:00:01:44:6a:b7:f9:dd:d8:08:00 SRC=192.168.1.1 DST=224.0.0.1 LEN=32 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=1 ID=0 PROTO=2 
[ 1107.112351] [UFW BLOCK] IN=wlan0 OUT= MAC=01:00:5e:00:00:01:44:6a:b7:f9:dd:d8:08:00 SRC=192.168.1.1 DST=224.0.0.1 LEN=32 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=1 ID=0 PROTO=2 
[ 1107.416480] [UFW BLOCK] IN=wlan0 OUT= MAC=01:00:5e:00:00:fb:78:0c:b8:18:56:8c:08:00 SRC=192.168.1.12 DST=224.0.0.251 LEN=32 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=1 ID=9633 PROTO=2
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Posty: 7474
Rejestracja: 30 sie 2006, 13:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Bluetooth nie włącza się prawidłowo w Ubuntu 14.04

Post autor: mario_7 » 21 lut 2018, 23:06

Wrzuć na jakąś wklejarkę (np. http://paste.ubuntu.com) wynik polecenia dmesg (będzie dużo tekstu).
W tym wycinku niestety nic nie widać - może poza tym, że coś się z dyskiem dzieje i radziłbym sprawdzić w narzędziu Dyski - czy dane SMART nie wskazują, że dysk kończy powoli swój żywot.

Dodatkowo pokaż wynik polecenia

Kod: Zaznacz cały

rfkill list
Czytelnia - poczytaj, Google - poszukaj
fvz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 19
Rejestracja: 24 paź 2011, 23:41
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Bluetooth nie włącza się prawidłowo w Ubuntu 14.04

Post autor: fvz » 22 lut 2018, 21:42

Zgodnie z Twoim życzeniem wkleiłem wynik dmesg i rfkill na http://paste.ubuntu.com pod nickiem fvz.
Rfkill odpowiedział, że nic nie jest blokowane.

Jeśli to okaże się pomocne- kiedy bluetooth jest w stanie niedziałania, włącznik w Ustawienia systemu/bluetooh jest klikalny ale lista urządzeń sparowanych jest pusta i komunikat brzmi "wyłączony" niezależnie od położenia i koloru włącznika. Po resecie komputera lista jest wypełniona i włącznik naprawdę włącza/wyłącza

Jeśli masz jakiś pomysł, będę wdzięczny.

SMART po teście dysku wyświetlił same OK
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Posty: 7474
Rejestracja: 30 sie 2006, 13:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Bluetooth nie włącza się prawidłowo w Ubuntu 14.04

Post autor: mario_7 » 03 mar 2018, 10:50

Podaj link bezpośrednio do logu, który wkleiłeś na paste.ubuntu.com - po wklejeniu tekstu i wysłaniu go na serwer po prostu skopiuj adres strony i go podaj. Inaczej go nie znajdę.
Czytelnia - poczytaj, Google - poszukaj
fvz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 19
Rejestracja: 24 paź 2011, 23:41
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Bluetooth nie włącza się prawidłowo w Ubuntu 14.04

Post autor: fvz » 03 mar 2018, 13:37

Wyniki obu poleceń, o które prosiłeś są na
https://paste.ubuntu.com/p/xQQQrWkHqv/
Przepraszam za zamieszanie, nigdy przedtem nie korzystałem z tego serwisu i stąd nieświadomość jego działania
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Posty: 7474
Rejestracja: 30 sie 2006, 13:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Bluetooth nie włącza się prawidłowo w Ubuntu 14.04

Post autor: mario_7 » 04 mar 2018, 17:19

Chodziło o cały wynik polecenia dmesg:

Kod: Zaznacz cały

dmesg
(Będzie o wiele więcej tekstu)
Możesz też dorzucić zawartość pliku /var/log/kern.log
Czytelnia - poczytaj, Google - poszukaj
fvz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 19
Rejestracja: 24 paź 2011, 23:41
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Bluetooth nie włącza się prawidłowo w Ubuntu 14.04

Post autor: fvz » 05 mar 2018, 00:39

Doczytałem sie, że wynik polecenia dmesg jest w pliku var/log/dmesg, ale zauważyłem, że to, co wyświetla terminal nie jest całkiem tożsame z tym plikiem.
na wszelki wypadek wkleiłem to, co skopiowałem z terminala (pod nagłówkiem DMESG) i pod nim plik VAR/LOG/DMESG. I dorzuciłem, tak jak chciałeś, plik VAR/LOG/KERN.LOG.
wszystko na stronie https://paste.ubuntu.com/p/xvzMdhwkxX/
Dzięki z góry, choć tracę nadzieję, że coś da się z tym zrobić.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Posty: 7474
Rejestracja: 30 sie 2006, 13:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Bluetooth nie włącza się prawidłowo w Ubuntu 14.04

Post autor: mario_7 » 12 mar 2018, 09:31

Spróbuj tego:

Kod: Zaznacz cały

rfkill block bluetooth
rfkill unblock bluetooth
Czy po tych połączeniach bluetooth działa?

Możliwe też, że problem rozwiąże nowszy kernel - https://wiki.ubuntu.com/Kernel/LTSEnabl ... rusty_Tahr
Czytelnia - poczytaj, Google - poszukaj
fvz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 19
Rejestracja: 24 paź 2011, 23:41
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Bluetooth nie włącza się prawidłowo w Ubuntu 14.04

Post autor: fvz » 12 mar 2018, 22:39

Zdaję sprawę, co się udało.
Polecenia blokowania/odblokowania przez rfkill na starym kernelu nie zadziałały.
Zmieniłem kernel z 3.13 na 4.4 i na początku też było tak samo, ale zauważyłem, że rfkill list, który na starym kernelu pokazywał wszystkie bloki na "no", a bluetooth nie działał, tym razem pokazał bluetooth soft block "yes". Wystarcza polecenie unblock i działa.
Trochę niewygodne, ale lepsze niż restart systemu.
Jeśli masz jakiś pomysł na dalszą poprawę, chętnie wypróbuję. Jeśli to wszystko, co można uzyskać, zamykamy temat i naprawdę ooogromne dzięki. :clap:
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Posty: 7474
Rejestracja: 30 sie 2006, 13:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Bluetooth nie włącza się prawidłowo w Ubuntu 14.04

Post autor: mario_7 » 17 mar 2018, 09:52

Ten soft block - to blokada po stronie oprogramowania i "włączenie" bluetooth w ustawieniach systemu (czy też z ikony na górnym panelu) powinno odblokować bluetooth.
Czytelnia - poczytaj, Google - poszukaj
fvz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 19
Rejestracja: 24 paź 2011, 23:41
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Bluetooth nie włącza się prawidłowo w Ubuntu 14.04

Post autor: fvz » 18 mar 2018, 09:57

Niestety, działa to bardziej dziwnie.
Po starcie- w terminalu soft block i hard block sa na "no", a w interfejsie graficznym bluetooth mimo to niewłączalny, muszę najpierw zablokować w terminalu, żeby potem móc odblokować.
Ale i tak lepiej niż restart jako jedyny sposób, jak na początku. Pewnie tak musi zostać do końca dni tego laptopa (albo jakiejś kolejnej wersji kernela). Dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Posty: 7474
Rejestracja: 30 sie 2006, 13:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Bluetooth nie włącza się prawidłowo w Ubuntu 14.04

Post autor: mario_7 » 19 mar 2018, 00:22

Ewentualnie można dodać "blokowanie" do /etc/rc.local żeby się samo robiło przy starcie systemu.
Czytelnia - poczytaj, Google - poszukaj
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”