rtl8723bu i kernel 4.15-rc1

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
ddd
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 74
Rejestracja: 11 maja 2007, 22:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86_64
Lokalizacja: wawa
Kontakt:

rtl8723bu i kernel 4.15-rc1

Post autor: ddd » 27 lis 2017, 16:30

witam nie mogę zainstalować jwt. przy każdym wczesniejszym kernelu wszystko było ok a na tym mi wywala :/

Kod: Zaznacz cały

ddd@ddd-N14W:~/rtl8723bu$ make clean
cd hal ; rm -fr *.mod.c *.mod *.o .*.cmd */*.ko
cd core ; rm -fr *.mod.c *.mod *.o .*.cmd *.ko
cd os_dep ; rm -fr *.mod.c *.mod *.o .*.cmd *.ko
cd platform ; rm -fr *.mod.c *.mod *.o .*.cmd *.ko
rm -fr Module.symvers ; rm -fr Module.markers ; rm -fr modules.order
rm -fr *.mod.c *.mod *.o .*.cmd *.ko *~
rm -fr .tmp_versions
ddd@ddd-N14W:~/rtl8723bu$ make
make ARCH=x86_64 CROSS_COMPILE= -C /lib/modules/4.15.0-041500rc1-generic/build M=/home/ddd/rtl8723bu  modules
make[1]: Entering directory '/usr/src/linux-headers-4.15.0-041500rc1-generic'
  CC [M]  /home/ddd/rtl8723bu/core/rtw_cmd.o
In file included from /home/ddd/rtl8723bu/include/osdep_service.h:40:0,
                 from /home/ddd/rtl8723bu/include/drv_types.h:32,
                 from /home/ddd/rtl8723bu/core/rtw_cmd.c:22:
/home/ddd/rtl8723bu/include/osdep_service_linux.h: In function ‘_init_timer’:
/home/ddd/rtl8723bu/include/osdep_service_linux.h:246:8: error: ‘_timer {aka struct timer_list}’ has no member named ‘data’
  ptimer->data = (unsigned long)cntx;
        ^~
/home/ddd/rtl8723bu/include/osdep_service_linux.h:247:2: error: implicit declaration of function ‘init_timer’; did you mean ‘_init_timer’? [-Werror=implicit-function-declaration]
  init_timer(ptimer);
  ^~~~~~~~~~
  _init_timer
cc1: some warnings being treated as errors
scripts/Makefile.build:310: recipe for target '/home/ddd/rtl8723bu/core/rtw_cmd.o' failed
make[2]: *** [/home/ddd/rtl8723bu/core/rtw_cmd.o] Error 1
Makefile:1508: recipe for target '_module_/home/ddd/rtl8723bu' failed
make[1]: *** [_module_/home/ddd/rtl8723bu] Error 2
make[1]: Leaving directory '/usr/src/linux-headers-4.15.0-041500rc1-generic'
Makefile:322: recipe for target 'modules' failed
make: *** [modules] Error 2
ddd@ddd-N14W:~/rtl8723bu$ 
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Posty: 6984
Rejestracja: 30 sie 2006, 13:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: rtl8723bu i kernel 4.15-rc1

Post autor: mario_7 » 29 lis 2017, 12:09

Najwyraźniej sterownik nie jest kompatybilny z tym kernelem...
Czytelnia - poczytaj, Google - poszukaj
ddd
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 74
Rejestracja: 11 maja 2007, 22:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86_64
Lokalizacja: wawa
Kontakt:

Re: rtl8723bu i kernel 4.15-rc1

Post autor: ddd » 29 lis 2017, 23:55

to kurde lipa bo w tym kernelu działa touchpad :) no to wifi przestało ...
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Posty: 6984
Rejestracja: 30 sie 2006, 13:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: rtl8723bu i kernel 4.15-rc1

Post autor: mario_7 » 30 lis 2017, 21:03

Wydaje mi się, że jest potrzeba zmiana podobna do tej: https://github.com/mkubecek/vmware-host ... 2121d7bc06
Czytelnia - poczytaj, Google - poszukaj
ddd
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 74
Rejestracja: 11 maja 2007, 22:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: KDE4
Architektura: x86_64
Lokalizacja: wawa
Kontakt:

Re: rtl8723bu i kernel 4.15-rc1

Post autor: ddd » 13 lut 2018, 17:29

rtl8723bu został zaktualizowane i teraz instaluje się na v14.15.3 ale załadowanie modułu sudo modprobe -v 8723bu niby działa ale po restarcie sieć nadal nie działa
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Posty: 6984
Rejestracja: 30 sie 2006, 13:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: rtl8723bu i kernel 4.15-rc1

Post autor: mario_7 » 17 lut 2018, 17:59

Moduł jest ładowany przy starcie systemu? Jeśli nie, to spróbuj dodać go do /etc/modules
Czytelnia - poczytaj, Google - poszukaj
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”