Kiano Slimnote 15.6 i brak dźwięku

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
Awatar użytkownika
ZbyszekAni
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 6
Rejestracja: 22 lis 2007, 14:51
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Kiano Slimnote 15.6 i brak dźwięku

Post autor: ZbyszekAni » 14 sty 2019, 22:34

Witam,
Od trzech dni męczę się z uruchomieniem dźwięku na Kiano Slimnote z mizernym skutkiem. Szukałem rozwiązania problemu i natrafiłem na poradę by zainstalować alsa-units. Niestety niewiele to dało. Ciekawe jest to, że w zależności od ustawienia audio w biosie Ubuntu reaguje różnie:
1)LPE Audio Support ustawione na "disabled" - Ubuntu widzi kartę muzyczną (w zasadzie to widzi procesor - Wyjście analogowe - Atom/Celeron/Pentium Processor x5-E8000/J3xxx/N3xxx Series PCI Configuration Registers) ale multimedia (np. film na youtube) nie odtwarzają się (cały czas kręci się buforowanie)
2) LPE Audio Support ustawione na "LPE Audio PCI mode" - to samo co przy disabled
3) LPE Audio Support ustawione na "LPE Audio ACPI mode" - filmiki dają się odtwarzać ale nie ma dźwięku, brak widocznych kart muzycznych
Gdy z pendrive uruchomiełem Ubuntu Studio to miałem dźwięk natomiast tylko na słuchawkach.
Uruchamiałem też alsamixer w terminalu i otrzymywałem:
Karta: Intel HDMI/DP LPE Audio oraz komunikat, że tego urządzenia dźwiękowego nie da się kontrolować.
Gdy wybany w biosie był gryb z ACPI to wtedy w alsamikser mogłem wybrać jeszcze jedną kartę: bytcr-rt5651. W tym przypadku mogę zmieniać ustawienia ale przy Speakers oraz Headphones nie mogę zmieniać poziomu głośności (tylko MM lub OO). W ustawieniach dźwięku jest pusto - system nie widzi żadnych urządzeń do odtwarzania i nagrywania. Proszę pomóżcie.
Awatar użytkownika
kobrawerde
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 548
Rejestracja: 10 wrz 2006, 16:00
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Re: Kiano Slimnote 15.6 i brak dźwięku

Post autor: kobrawerde » 15 sty 2019, 16:07

Jeśli podzespoły takie same jak w Kiano SlimNote 14.2 to tu jest temat i informacja że dźwięk działa poprawnie sprawdź :
https://github.com/plbossart/UCM/issues ... -392310801
Awatar użytkownika
ZbyszekAni
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 6
Rejestracja: 22 lis 2007, 14:51
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Kiano Slimnote 15.6 i brak dźwięku

Post autor: ZbyszekAni » 16 sty 2019, 17:07

Bytcr-rt5651 jest widoczna w tym komputerze niestety nadal nie mam w ustawieniach dźwięku żadnej karty muzycznej. Skopiowałem folder bytcr-rt5651 do katalogu /usr/share/alsa/ucm oraz zawarty w tym folderze plik asound.state do katalogu /var/lib/alsa ale niestety nic to nie dało.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości