[PHP][SQL] Jak zapisać liczbę 0 do pola int w tabeli

Bash, C, C++, Java, PHP, Ruby, GTK, Qt i wiele innych - wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
TheKrzychuuuuu
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 74
Rejestracja: 11 sie 2011, 08:54
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Zakopane

[PHP][SQL] Jak zapisać liczbę 0 do pola int w tabeli

Post autor: TheKrzychuuuuu » 02 mar 2015, 14:38

Witam,
Mam problem. Napisałem skrypt który zmienia wartość pola w tabeli. Dla was będzie to proste a ja się z tym męczę już drugą godzinę i nie mogę sobie poradzić.
Chodzi o to że po wpisaniu liczby do formularza powinno mi odjąć tą liczbę od aktualnej wartości w danym polu w tabeli (SQL) i podmienić tę zawartość na nową odjętą (zmienna $wyb). Wszystko działa dobrze do liczby wyższej od jeden, jednak gdy liczba w polu równa się 1 i odejme od jej wartości 1 to w polu pozostaje dalej 1.

Poniżej fragment kodu:

Kod: Zaznacz cały


if ($wyn<=0)
{
$sprzedano = "UPDATE ".$table." SET r".$rozmiar."= 0 WHERE idtowaru=".$wyb;
}
else
{
$sprzedano = "UPDATE ".$table." SET r".$rozmiar." = ".$wyn." WHERE idtowaru=".$wyb;

}
mysql_query("$sprzedano");
Wiem zagmatwałem trochę, ale myśle, że będziecie wiedzieć o co chodzi.

Pozdrawiam,
Krzysiek

-- 3 mar 2015, o 11:48 --

Nie ma na tym forum programistów?
Jest to dla mnie ważne.
Dodam jeszcze, że zmienna $table przechowuje nazwę tabeli, natomiast $rozmiar liczbę całkowitą. Zapis bez zmiennych warunku wygląda np tak:

Kod: Zaznacz cały

if ($wyn<=0)
{
$sprzedano = "UPDATE magazyn SET r36 = 0 WHERE idtowaru=5;
}
else
{
$sprzedano = "UPDATE magazyn SET r36 = ".$wyn." WHERE idtowaru=5;

}
mysql_query("$sprzedano");
Z góry dzięki za pomoc.
Uczcie się ortografji, i interpunkcji!
Awatar użytkownika
rob006
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 417
Rejestracja: 28 paź 2007, 23:11
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: [PHP][SQL] Jak zapisać liczbę 0 do pola int w tabeli

Post autor: rob006 » 03 mar 2015, 17:48

Sprawdzałeś czy po zapytaniu mysql zwraca jakieś błędy? Zero podstawia się normalnie, twój kod powinien działać, chyba że masz coś skopane w kodzie lub ustawieniach kolumny.
Awatar użytkownika
cukier_lukier
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 1250
Rejestracja: 14 cze 2006, 18:25
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: x86

Re: [PHP][SQL] Jak zapisać liczbę 0 do pola int w tabeli

Post autor: cukier_lukier » 03 mar 2015, 17:51

Na szybko, to sprawdziłbym, co masz w $wyn zanim wejdzie do ifa. Poza tym mam wrażenie, że mieszasz zmienne. Bo wg tego co piszesz, to masz podmieniać $wyb a tak na prawdę podmieniasz $wyn.
Awatar użytkownika
TheKrzychuuuuu
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 74
Rejestracja: 11 sie 2011, 08:54
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Zakopane

Re: [PHP][SQL] Jak zapisać liczbę 0 do pola int w tabeli

Post autor: TheKrzychuuuuu » 06 mar 2015, 13:01

Szkolny błąd. Taki warunek był wcześniej wykonywany, tylko nie wiem dlaczego wykonywało mi else z tego ifa. Ale ważne że działa :)
Uczcie się ortografji, i interpunkcji!
Awatar użytkownika
cukier_lukier
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 1250
Rejestracja: 14 cze 2006, 18:25
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: x86

Re: [PHP][SQL] Jak zapisać liczbę 0 do pola int w tabeli

Post autor: cukier_lukier » 09 mar 2015, 13:49

Czyli właściwie co pomogło? :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Programowanie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Rgl i 33 gości