Testujemy 12.04 LTS Precise

kklimonda
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 585
Rejestracja: 20 kwie 2008, 04:21
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Testujemy 12.04 LTS Precise

Post autor: kklimonda » 19 kwie 2012, 20:04

e X t 7 3 pisze:Co do sterownika vaapi - tak dokąłdnie tu:

Kod: Zaznacz cały

/usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/fglrx_drv_video.so
Powiem szczerze już nie mam czasu pisać na listy Ubuntu ... ostatnio dość dużo czas zajęło mi szukanie przyczyn, diagnozowanie i opisywanie błędów w kernelu 3.2.x, a następnie 3.3.x ... i w tym pierwszym i ostatnim udało się to usunąć - błąd btusb i bluetooth - skutkujący wywalaniem btusb i usbstorage ... po serii konsultacji - Andrei Emeltchenko znalazł rozwiązanie, ja przetestowałem na wszelkie możliwe sposoby i mam nadzieje będzie widoczne w wersji 3.3.3 ... upadło się to usunąć ;)

Pozdrawiam
Hmm, ok - wrzuciłem do https://launchpad.net/~kklimonda/+archive/ppa/+packages paczkę xvba-video 0.7.8-1ubuntu3~ppa2 i jak się zbuduje możesz przetestować czy działa bez ustawiania LIBVA_DRIVER_NAME i robienia symlinków. ew. jeżeli masz amd64 to możesz ściągnąc samego deba: http://people.ubuntu.com/~kklimonda/xvb ... _amd64.deb - Ja nie mam żadnego radeona by sprawdzić czy te zmiany wystarczą ale to powinien być krok w dobrym kierunku.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 4940
Rejestracja: 07 maja 2009, 23:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Testujemy 12.04 LTS Precise

Post autor: e X t 7 3 » 19 kwie 2012, 20:25

Przetestuje.

Pozdrawiam

-- 20 kwi 2012 11:01 --

Zatem działa, co widać na poniższym screenie ... jednak masz w zależnościach nvidia-current ;P. Proszę przebuduj paczkę i każdy user z Radeonem może wtedy swobodnie instalować.

xvba-test

Poniżej też screen pokazujący Kubuntu 12.04 64 bit z moimi modyfikacjami: mój obecnie testowy kernel 3.3.2-ext73-f1-19.0-brazos-ags-cfs, mój skrypt APM 1.4.1, cpufreqd z moimi nastawami, wpisy w Grub i dodany oraz zmodyfikowany skrypt readahead [pm-utils]. To sumarycznie daje zużycie energii, jakiego nie da się osiągnąć na stockowym kernelu - bez zmian jakie wskazałem. Pod standardowym kernelem oraz bez tych zmian na MSI X370 [AMD Brazos E-350] najniżej da się zejść do ok. 6 Watt. Po wyjściu stabilnej wersji 12.04 uaktualnie instalator APM do 1.4.1 [będzie zwierał m.in. zmodyfikowany skrypt readahead]. Tu mamy wynik 3.88 Watta w spoczynku - z włączonym i połączonym WiFi i wyłączanym podświetleniem ekranu - w czasie normalnego np. czytania tekstu zużycie ok 6 Watt. Zresztą to nie jest rekord ... pod Kubuntu 11.10 udało mi się zejść do 3.75 Watta ;). Rekordem jest praca do ok. 8 godzin. Standardowo pracuje od 4.5 do 5.5 godziny ... na 4 komorowej baterii. Natomiast na 8 komorowej rekord to prawie 17 godzin pracy - większość to test = spoczynek i ok 10 do 14 godzin pracy z tekstem [pisałem raport poaudytowy].

Kubuntu-12.04-64-v19.0-ext73-kernel-APM-redehead

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
kklimonda
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 585
Rejestracja: 20 kwie 2008, 04:21
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Testujemy 12.04 LTS Precise

Post autor: kklimonda » 20 kwie 2012, 13:28

e X t 7 3 pisze:Zatem działa, co widać na poniższym screenie ... jednak masz w zależnościach nvidia-current ;P. Proszę przebuduj paczkę i każdy user z Radeonem może wtedy swobodnie instalować.
nvidia-current dodała się do lokalnej paczki automatycznie, w paczce z PPA nie ma tej zależności :). Dzięki za test, wieczorem spróbuję wrzucić paczkę do archiwum.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 4940
Rejestracja: 07 maja 2009, 23:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Testujemy 12.04 LTS Precise

Post autor: e X t 7 3 » 20 kwie 2012, 13:39

kklimonda pisze:
e X t 7 3 pisze:Zatem działa, co widać na poniższym screenie ... jednak masz w zależnościach nvidia-current ;P. Proszę przebuduj paczkę i każdy user z Radeonem może wtedy swobodnie instalować.
nvidia-current dodała się do lokalnej paczki automatycznie, w paczce z PPA nie ma tej zależności :). Dzięki za test, wieczorem spróbuję wrzucić paczkę do archiwum.
Wybacz zatem ... tak czy siak dobra robota ;).

Pozdrawiam

-- 22 kwi 2012 11:04 --

No widzę paczka trafiła do głównego repo ;) Gratuluje ;)
xvba-video (0.7.8-1ubuntu3) precise; urgency=low

* debian/rules, debian/install.in:
- Add support for the multiarch paths to the packaging and install VA-API
driver in the correct location. (LP: #969579)

-- Krzysztof Klimonda <kklimonda@syntaxhighlighted.com> Thu, 19 Apr 2012 19:45:19 +0200

xvba-video (0.7.8-1ubuntu2) precise; urgency=low
Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
rob7700
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 2
Rejestracja: 23 kwie 2012, 13:18
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Testujemy 12.04 LTS Precise

Post autor: rob7700 » 23 kwie 2012, 15:57

Jak uruchomić zewnętrzny napęd? Żaden zewnętrzny pod usb nie działa :-(
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 4940
Rejestracja: 07 maja 2009, 23:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Testujemy 12.04 LTS Precise

Post autor: e X t 7 3 » 23 kwie 2012, 18:50

rob7700 pisze:Jak uruchomić zewnętrzny napęd? Żaden zewnętrzny pod usb nie działa :-(
Witaj, jaka maszyna ?

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
rob7700
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 2
Rejestracja: 23 kwie 2012, 13:18
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Testujemy 12.04 LTS Precise

Post autor: rob7700 » 23 kwie 2012, 22:31

e X t 7 3 pisze:
rob7700 pisze:Jak uruchomić zewnętrzny napęd? Żaden zewnętrzny pod usb nie działa :-(
Witaj, jaka maszyna ?

Pozdrawiam
Witam! MSI u270. Problem z napędami mam tylko w ubuntu w Open SUS już nie. Będe wdzięczny za wskazówki, bo osobiście jestem raczej zielonym Linuxowiczem. Zawsze korzystałem z Windowsa.
Awatar użytkownika
Linuxoholic
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 258
Rejestracja: 17 mar 2012, 12:47
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Rybnik

Re: Testujemy 12.04 LTS Precise

Post autor: Linuxoholic » 23 kwie 2012, 22:42

Zapewne problem związany ze sterownikiem rts5139, objawy się zgadzają :)
Wystarczy dodać moduł rts5139 do blacklisty.
Wstawiasz taka linijkę:

Kod: Zaznacz cały

blacklist rts5139
na końcu tego pliku:

Kod: Zaznacz cały

/etc/modprobe.d/blacklist.conf
I robisz restarcik.

Co prawda to sprawi, że nie będzie działać czytnik kart, ale jak będziesz potrzebował z niego skorzystać, to wtedy ten moduł załadujesz poleceniem:

Kod: Zaznacz cały

sudo modprobe rts5139
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2012, 23:31 przez Linuxoholic, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 4940
Rejestracja: 07 maja 2009, 23:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Testujemy 12.04 LTS Precise

Post autor: e X t 7 3 » 23 kwie 2012, 23:10

Dokładnie opisany przeze mnie problem sterownika rts5139. Ten sterownik jest tak "słabo" = niekompatybilne napisany, że jak się już tylko ogląda jego nagłówki, to aż w oczy razi w porównaniu do pozostałych modułów kernela.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Linuxoholic
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 258
Rejestracja: 17 mar 2012, 12:47
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Rybnik

Re: Testujemy 12.04 LTS Precise

Post autor: Linuxoholic » 23 kwie 2012, 23:30

I jak na razie nie ma chętnych, by go poprawić ;)
Awatar użytkownika
snp88
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 176
Rejestracja: 02 kwie 2012, 23:20
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy 12.04 LTS Precise

Post autor: snp88 » 24 kwie 2012, 07:21

U mnie ciągle ten problem z dzwiekiem występuje :( przekopałem pół internetu zadałem pytania na 4 forach :( i nikt nie umie mi pomóc :P tak kwoli przypomnienia chodzi o to że nieprawidłowo przełącza albo w ogóle nie przełącza źródła dzwięku po podłączeniu lub odłączeniu głośników zewnętrznych
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 4940
Rejestracja: 07 maja 2009, 23:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Testujemy 12.04 LTS Precise

Post autor: e X t 7 3 » 24 kwie 2012, 08:40

snp88 pisze:U mnie ciągle ten problem z dzwiekiem występuje :( przekopałem pół internetu zadałem pytania na 4 forach :( i nikt nie umie mi pomóc :P tak kwoli przypomnienia chodzi o to że nieprawidłowo przełącza albo w ogóle nie przełącza źródła dzwięku po podłączeniu lub odłączeniu głośników zewnętrznych
Witaj

Włącz alsamixer, a tam F6 i wybierz swoją kartę dźwiękową - chyba, ze od razu aktywna. Następnie, jak nie widac wszystkiego naciśnij F5 i poszukaj Auto-Mute ... ma być ustawione na Enabled.

Pozdrawiam

-- 24 kwi 2012 07:44 --
Linuxoholic pisze:I jak na razie nie ma chętnych, by go poprawić ;)
Zobaczymy, co mi odpowiedzą Developerzy Realteka ... jak stwierdził Greg K-H to ich "dzieło" :P, a do tego znajduje się w dziale Staging drivers... zatem swego rodzaju "przedszkola" dla sterowników i różnych funkcjonalności ;). Ponadto zastanawia mnie czemu Developerzy Canonical włączają ten sterownik ... zważając na ilość zgłoszeń powinni o tym wiedzieć. Moje kernele mają obecnie wyłączony ten moduł. Tak czy siak powinno się raportować ten błąd na launchpada, albo na listy mailingowe ... inaczej myślą - 0 zgłoszeń = nie ma problemu ;P.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
rbej
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 5
Rejestracja: 18 kwie 2012, 20:06
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Re: Testujemy 12.04 LTS Precise

Post autor: rbej » 24 kwie 2012, 09:14

Witam wszystkich.

Jako świeżo upieczony posiadacz Ubuntu mam dwa pytanka:

-czy będzie możliwa aktualizacja 12.04 beta 2 do pełnej wersji, czy też lepiej będzie postawić system od nowa??.

-szukam programu, który wyświetlałby temperaturę i obciążenie procesora na pasku u góry. Znalazłem dwa programy ale ich repozytoria wygasły i nie mogę ich zainstalować.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 6688
Rejestracja: 20 sty 2009, 23:12
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: pwd

Re: Testujemy 12.04 LTS Precise

Post autor: bear7 » 24 kwie 2012, 09:37

rbej pisze: -czy będzie możliwa aktualizacja 12.04 beta 2 do pełnej wersji, czy też lepiej będzie postawić system od nowa??.
Kilka postów wstecz masz odpowiedź. Tak - będzie taka możliwość.
rbej pisze: -szukam programu, który wyświetlałby temperaturę i obciążenie procesora na pasku u góry. Znalazłem dwa programy ale ich repozytoria wygasły i nie mogę ich zainstalować.
Przede wszystkim to zapoznaj się z regulaminem:
Na Forum panuje zasada:jeden temat = jeden problemZastosuj się do tej zasady i opisz w osobnych tematach niezwiązane ze sobą wątki z Twojej wiadomościW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Jak już to zrobisz, to załóż osobny wątek dla swojego pytania i dodam jeszcze, że warto było by napisać jakie to programy znalazłeś. Zgadywać nikt nie będzie.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
Linuxoholic
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 258
Rejestracja: 17 mar 2012, 12:47
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Rybnik

Re: Testujemy 12.04 LTS Precise

Post autor: Linuxoholic » 24 kwie 2012, 11:20

e X t 7 3 pisze:
Linuxoholic pisze:I jak na razie nie ma chętnych, by go poprawić ;)
Zobaczymy, co mi odpowiedzą Developerzy Realteka ... jak stwierdził Greg K-H to ich "dzieło" :P, a do tego znajduje się w dziale Staging drivers... zatem swego rodzaju "przedszkola" dla sterowników i różnych funkcjonalności ;). Ponadto zastanawia mnie czemu Developerzy Canonical włączają ten sterownik ... zważając na ilość zgłoszeń powinni o tym wiedzieć. Moje kernele mają obecnie wyłączony ten moduł. Tak czy siak powinno się raportować ten błąd na launchpada, albo na listy mailingowe ... inaczej myślą - 0 zgłoszeń = nie ma problemu ;P.

Pozdrawiam
Włączony, czy też nie, żaden problem dodać do blacklisty, a lepszy taki sterownik, niż żaden, bo przynajmniej mogę skorzystać z czytnika kart. ;-)
Awatar użytkownika
FadeMind
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 189
Rejestracja: 12 sty 2010, 16:32
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Wągrowiec
Kontakt:

Re: Testujemy 12.04 LTS Precise

Post autor: FadeMind » 25 kwie 2012, 12:11

Dopóki modem nie będzie działać poprawnie to na Ubuntu 12.04 LTS się nie przesiadam.
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... modeswitch
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/modemmanager
gravatar.com/fademind
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Posty: 4096
Rejestracja: 17 cze 2007, 02:54
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Re: Testujemy 12.04 LTS Precise

Post autor: jacekalex » 25 kwie 2012, 16:39

Zawsze możesz jedno i drugie przebudować na miejscu przy pomocy dpkg, to często (choć nie zawsze) pomaga na błędy.
Poza tym radzę zaprzyjaźnić się z wvdial, ten działa przeważnie bez większych klopotów.
Sznurek: http://dug.net.pl/drukuj/132/huawei_e12 ... modemu_3g/
(wszystkie modemy 3G obsługuje się tak samo).

Pozdrawiam
:craz:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1768
Rejestracja: 07 lis 2008, 16:17
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86

Re: Testujemy 12.04 LTS Precise

Post autor: luk1don » 25 kwie 2012, 20:16

Panie i Panowie! Coś się u mnie popsuło:

Kod: Zaznacz cały

cat /etc/issue

Kod: Zaznacz cały

Ubuntu quantal (development branch) \n \l
:lol:
Tzn. jestem już po premierze :-D
Cubensis
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 144
Rejestracja: 11 sty 2012, 13:22
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Testujemy 12.04 LTS Precise

Post autor: Cubensis » 26 kwie 2012, 11:40

Zwykłym dist-upgradem tak zrobiłeś? :D
ddddax
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 15
Rejestracja: 28 wrz 2008, 22:50
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Re: Testujemy 12.04 LTS Precise

Post autor: ddddax » 26 kwie 2012, 11:46

Przez przypadek zmienil mi sie ekran logowania, jak moge zmienic na ten domyslny co byl zaraz po instalacji?
Zablokowany

Wróć do „Precise Pangolin”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość