Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Awatar użytkownika
Luk3
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 39
Rejestracja: 13 lip 2012, 11:45
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: Luk3 » 07 mar 2013, 19:36

Jak zawsze, wszelkie nowości sprawdzam na moim leciwym netbooku (od razu widać czy coś zwalnia czy przyspiesza). Dzisiaj dokonałem aktualizacji i pierwsze wrażenie jest bardzo pozytywne. System jak na razie pracuje stabilniej niż 12.10 w wersji końcowej. Pierwsze co się rzuca w oczy to szybkość Unity. Tak fajnie nie było od wersji 2d:) Dash działa płynnie. W poprzedniej wersji musiałem sporo czekać po kliknięciu prawym przyciskiem na ikonkę, zanim załadowała się lista z muzyką lub informację o programie. Teraz działa to znacznie lepiej. Podoba mi się rozwój Unity lubię to środowisko i oby tak dalej :)
ubumaniak
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 59
Rejestracja: 25 maja 2011, 22:52
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: ubumaniak » 07 mar 2013, 23:52

Wywaliłem kartę gt210 - i tak to słabizna. Na zintegrowanej wszystko działa. Pierwszy raz jestem w pełni zadowolony z Unity. Naprawdę widoczna poprawa szybkości.
Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 400
Rejestracja: 14 lip 2005, 14:53
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: witek » 08 mar 2013, 08:02

ubumaniak pisze:Wywaliłem kartę gt210 - i tak to słabizna. Na zintegrowanej wszystko działa. Pierwszy raz jestem w pełni zadowolony z Unity. Naprawdę widoczna poprawa szybkości.
A można wiedzieć jaką masz tą integrę? Pytam gdyż, przymierzam się do wymiany lapka i tak do końca nie wiem w co się pchać - intel czy AMD APU.
ubumaniak
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 59
Rejestracja: 25 maja 2011, 22:52
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: ubumaniak » 08 mar 2013, 11:38

Karta to Intel HD4500. Pewnie jest mało wydajna w grach, nie wiem nie testowałem. Natomiast system chodzi bardzo sprawnie, naprawdę jestem pod dużym wrażeniem.
Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 400
Rejestracja: 14 lip 2005, 14:53
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: witek » 08 mar 2013, 12:45

Dzięki. Intel ostatnio "szaleje" z swoimi sterownikami pod względem wydajności i jak widać, efekty są :)
Awatar użytkownika
snp88
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 176
Rejestracja: 02 kwie 2012, 23:20
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: snp88 » 08 mar 2013, 13:23

Luk3 pisze:Jak zawsze, wszelkie nowości sprawdzam na moim leciwym netbooku (od razu widać czy coś zwalnia czy przyspiesza). Dzisiaj dokonałem aktualizacji i pierwsze wrażenie jest bardzo pozytywne. System jak na razie pracuje stabilniej niż 12.10 w wersji końcowej. Pierwsze co się rzuca w oczy to szybkość Unity. Tak fajnie nie było od wersji 2d:) Dash działa płynnie. W poprzedniej wersji musiałem sporo czekać po kliknięciu prawym przyciskiem na ikonkę, zanim załadowała się lista z muzyką lub informację o programie. Teraz działa to znacznie lepiej. Podoba mi się rozwój Unity lubię to środowisko i oby tak dalej :)
Podaj prosze paramtetry twojego leciwego :) sprzętu
Awatar użytkownika
Luk3
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 39
Rejestracja: 13 lip 2012, 11:45
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: Luk3 » 08 mar 2013, 14:16

IBM lenovo ideapad s10. Intel Atom N270 1,6 GHz, grafika Intel 945 GME (64MB) i 2 GiB ramu.
Laos
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 383
Rejestracja: 20 lis 2009, 18:51
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: Laos » 09 mar 2013, 22:30

Witam
Z tą stabilnością to bym nie przesadzał. Mi na przykład co drugi raz wiesza się "Centrum Oprogramowania". Za każdym razie po restarcie znika mi tapeta. Chciałem zainstalować Libre Office. W repozytorium jest wersja 4.0, ale nie można jej zainstalować, bo wywala błąd zależności. Próbowałem jeszcze w Synapticu instalować poszczególne pakiety, albo na początek tylko core, ale nic z tego. Network Manager jest jakiś super skromny, w porównaniu do Network Managera z 12.10. Nie mam opcji połączeń komórkowych i VPN. Przy próbie "Aktualizacji oprogramowania" pierwsza przeszła bez problemu. Kolejna wywala "Nieudane pobieranie informacji z repozytoriów".
Pozdrawiam
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 6688
Rejestracja: 20 sty 2009, 23:12
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: pwd

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: bear7 » 09 mar 2013, 22:48

Laos pisze:Network Manager jest jakiś super skromny, w porównaniu do Network Managera z 12.10. Nie mam opcji połączeń komórkowych i VPN.
Fakt, wygląda skromniej, ale i połączenie komórkowe, i VPN jest. Szczegóły w załączniku.
Screen Shot 2013-03-09 at 21.43.47.png
(620.81 KiB) Nie pobierany
Laos pisze:Przy próbie "Aktualizacji oprogramowania" pierwsza przeszła bez problemu. Kolejna wywala "Nieudane pobieranie informacji z repozytoriów".
W końcu to jest beta - takie numer mogą się pojawiać. Pytanie jest, czy dodawałeś jakieś "trzecie" repozytoria? Może jeszcze nie są włączone dla RR.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Laos
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 383
Rejestracja: 20 lis 2009, 18:51
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: Laos » 10 mar 2013, 09:29

Rzeczywiście niedźwiedziu. Są.
Dzięki.
Awatar użytkownika
Luk3
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 39
Rejestracja: 13 lip 2012, 11:45
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: Luk3 » 10 mar 2013, 20:54

Laos spróbuj zainstalować Libreoffice z tej strony:
http://askubuntu.com/questions/252612/h ... reoffice-4

Komuś w Libreoffice 4 działa Hud? U mnie jak na razie globalne menu nie obsługuje tego pakietu.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 6688
Rejestracja: 20 sty 2009, 23:12
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: pwd

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: bear7 » 10 mar 2013, 21:00

Luk3 pisze: Komuś w Libreoffice 4 działa Hud? U mnie jak na razie globalne menu nie obsługuje tego pakietu.
Działa, tylko nie wiem, czy czasami nie ma znaczenia, że jako główny język mam ustawiony angielski. Wersja LO to 4.0.0 beta2.

EDIT: Ustawienia językowe nie mają znaczenia - HUD również działa, gdy język polski jest ustawiony jako domyślny.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
Luk3
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 39
Rejestracja: 13 lip 2012, 11:45
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: Luk3 » 11 mar 2013, 13:37

Dzisiaj zaktualizowałem LO do wersji 4.0.1, wgrałem polski pakiet i wszystko dział jak należy. Również HUD :)
Funnykris
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Posty: 222
Rejestracja: 17 sty 2012, 00:15
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86
Kontakt:

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: Funnykris » 12 mar 2013, 14:53

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 3vYCd4-slI
Znalazłem w sieci taki szybki podgląd zmian jakie można zobaczyć na pierwszy rzut oka. Ot coś dla zwykłych użytkowników :)
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 6688
Rejestracja: 20 sty 2009, 23:12
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: pwd

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: bear7 » 15 mar 2013, 23:16

Mała prośba, aby ktoś mógł to sprawdzić, bo nie wiem, czy to tylko błąd u mnie, czy coś warte zgłoszenia.

1. Utwórz nowego użytkownika i nadaj mu uprawnienia administratora.
2. Pozostaw nowego użytkownika bez hasła.
3. Zaloguj się na konto nowego użytkownika.
4. Odpal terminal i klepnij poniższe polecenie, aby utworzyć hasło dla nowego użytkownika:

Kod: Zaznacz cały

passwd
albo

Kod: Zaznacz cały

passwd nazwa_użytkownika
Ustaw nieskomplikowane hasło, na przykład: qwerty
5. Wyloguj się albo uruchom ponownie komputer.
6. Zaloguj się na konto nowego użytkownika.
Pyta was o hasło przy logowaniu, czy tylko widzicie opcję zaloguj? U mnie, nie pyta o hasło, a raczej powinno.

Ustawiłem hasło przy wykorzystaniu passwd, bo nie mogłem ustawić prostego hasła do konta dla kolejnego użytkownika.
Próbowałem następnie zmienić hasło przy wykorzystaniu domyślnego menadżera użytkowników. Zmieniłem na proponowane przez system hasło, ale problem przy logowaniu pozostał - dalej nie pyta o hasło.
Co ciekawe, podczas instalacji Ubuntu 13.04, instalator nie miał aż takich wymagań co do hasła, jak podczas dodawania kolejnego użytkownika. Moim zdaniem, nieważne od metody i miejsca nadawania/zmiany hasła, system albo powinien wymagać od razu skomplikowanego hasła, albo jedynie ostrzegać, że hasło jest słabe i mimo to zezwolić na jego utworzenie. Skoro można także używać kont bez żadnego hasła...
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
namok
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Posty: 1694
Rejestracja: 01 mar 2008, 12:21
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: namok » 16 mar 2013, 00:26

Problem z hasłem u mnie występował już wcześniej(12.04 lub dawniej). To samo hasło "przechodziło" podczas instalacji ale potem przy zmianie w konsoli już nie.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 6688
Rejestracja: 20 sty 2009, 23:12
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: pwd

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: bear7 » 16 mar 2013, 00:38

Z hasłem do konta utworzonego podczas instalacji nie mam problemu. Chodzi o konta użytkowników, które chcę dodać już po instalacji.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
Dwimenor
Redaktor
Redaktor
Posty: 1260
Rejestracja: 18 mar 2008, 16:14
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 13.10
Architektura: x86_64

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: Dwimenor » 16 mar 2013, 09:51

U mnie na RR wygląda to tak:
Konta użytkowników->nowe konto->administrator

W polu hasło pokazuje się "konto jest wyłączone" klikam to i ustawiam logowanie bez hasła.
W greeterze na nowe konto mogę wejść bez hasła.

wchodzę na nowe konto, passwd i ustawiam hasło.
logout
Mogę się zalogować bez hasła na nowe konto.

Ale jeżeli znowu wejdę w "konta użytkowników" i ustawię ponownie hasło, nowy użytkownik musi podać hasło przy logowaniu.
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
Awatar użytkownika
kszyhus
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Posty: 664
Rejestracja: 19 lis 2010, 08:34
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Lokalizacja: okolice Ostrowa Wielkopolskiego

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: kszyhus » 16 mar 2013, 14:26

Czy ktoś testował Ubuntu 13.04 beta 1 w VirtualBox-ie?
Ja próbowałem w VirtualBox Ubuntu live cd oraz zainstalowany.
Niestety bardzo wolno otwierają i zamykają się okna.
link do filmiku:
http://youtu.be/kWB0K3o8BIM
Próbowałem różne inne distra i wszystko śmiga normalnie.
Nie wiem co może być tego powodem.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 6688
Rejestracja: 20 sty 2009, 23:12
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Lokalizacja: pwd

Re: Testujemy 13.04 Raring Ringtail

Post autor: bear7 » 16 mar 2013, 22:14

@Dwimenor
Dzięki. U mnie po zmianie hasła poprzez ustawienia systemu i konta użytkowników problem ciągle występuje. Próbowałem szukać informacji na launchpadzie. Znalazłem sporo błędów, między innymi ten, który opisał namok i parę innych. Jak znajdę chwilę, to dorzucę i swój.

@kszyhus
Sam chwilowo testuję Ubuntu 13.04 w Virtualboxie i patrząc na twój filmik, to przy tym co ja mam, twoje Ubuntu chodzi jakieś 2, 3 razy lepiej. U mnie, dochodzą jeszcze spore lagi. Na tych samych ustawieniach (sklonowane) 12.04 chodzi jak przecinak...
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Zablokowany

Wróć do „Raring Ringtail”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość