Win 8 i Ubuntu jednocześnie - jak wyświetlić menu wyboru systemów?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
Win 8 i Ubuntu jednocześnie - jak wyświetlić menu wyboru systemów?
Cześć, jestem tu nowy, zainstalowałem dziś Ubuntu na laptopie gdzie miałem dotychczas Win 8. Moje pytanie jest odnośnie tego czy jest możliwość wyswietlania jakiegoś menu uruchamiania systemów?
Ostatnio zmieniony 01 mar 2015, 08:38 przez igotit4free, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem temat.
Powód: Poprawiłem temat.
-
- Gibki Gibbon
Re: Win 8 i Ubuntu jednocześnie
O ile wszyskto poszło dobrze zaraz jak włączysz laptopa wciśnij Shift. Powinno się pojawić menu wyboru systemów.
Jeśli go nie ma - uruchom livecd i podaj wynik skryptu bootinfoscript.
Jeśli go nie ma - uruchom livecd i podaj wynik skryptu bootinfoscript.
-
- Piegowaty Guziec
Re: Win 8 i Ubuntu jednocześnie - jak wyświetlić menu wyboru systemów?
Mam już menu w Grubie, po próbie uruchomienia Windows boot loader wyskakuje błąd poniższej treści:
/EndEntire
file path: ACPI(a0341d0,0)/PCI(2,1f)/Sata(0,0,0)/HD(2,1f4800,82000,16f0862700950248,2,2)/File(\EFI\Microsoft\Boot)/File(bootmgfw.efi)/EndEntire
Naciśnięcie dowolnego klawisza kontynuuje...
/EndEntire
file path: ACPI(a0341d0,0)/PCI(2,1f)/Sata(0,0,0)/HD(2,1f4800,82000,16f0862700950248,2,2)/File(\EFI\Microsoft\Boot)/File(bootmgfw.efi)/EndEntire
Naciśnięcie dowolnego klawisza kontynuuje...
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Skoro masz EFI to zakładam że to: https://help.ubuntu.com/community/UEFI czytałęś.
Przy EFI możesz wybrać który system ma domyślnie być uruchamiany. Wybierz więc windows i sprawdź czy działa.
Przy EFI możesz wybrać który system ma domyślnie być uruchamiany. Wybierz więc windows i sprawdź czy działa.
-
- Piegowaty Guziec
No ale ja chcę przy każdym uruchamianiu decydować, który system uruchamiam. W necie na jakiejś stronce widziałem, że win 8 nie obsługuje Gruba.
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Rozumiesz co tu napisałem czy mam tłumaczyć z polskiego na polski?namok pisze:Wybierz więc windows i sprawdź czy działa.
- Jusko
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Powiem tak: w przypadku (U)EFI masz do wyboru boot-order systemów, konkretnie kiedy wejdziesz do "biosu". W przypadku Linuksa, możesz ustawić go jako pierwszy system, i zawsze na starcie pojawi się GRUB. Niestety w przypadku (U)EFI i Windows 8, dziad jeden nie wstaje ze stworzonego w GRUB-ie wpisu (Windows 7 jeszcze zadziała).
Może istnieje jakieś obejście na to, aby naprawić wpis Windows 8 tak, aby startował z grubowego menu. Zakładam, że to wina W8, ponieważ siódemka bezproblemowo startuje w takim wariancie.
Aby uprościć, niektóre laptopy (zapewne większość) posiadają na pierwszej planszy z logo producenta po włączeniu, informację o klawiszu, który wywołuje boot-menu z którego wybierasz, który system chcesz uruchomić na szybko.
Proponuję się przyzwyczaić i ustawić w boot-order na pierwszej pozycji system, który będzie Twoim bazowym (drugi wybierać na szybko z boot-menu, przy starcie laptopa).
Może istnieje jakieś obejście na to, aby naprawić wpis Windows 8 tak, aby startował z grubowego menu. Zakładam, że to wina W8, ponieważ siódemka bezproblemowo startuje w takim wariancie.
Aby uprościć, niektóre laptopy (zapewne większość) posiadają na pierwszej planszy z logo producenta po włączeniu, informację o klawiszu, który wywołuje boot-menu z którego wybierasz, który system chcesz uruchomić na szybko.
Proponuję się przyzwyczaić i ustawić w boot-order na pierwszej pozycji system, który będzie Twoim bazowym (drugi wybierać na szybko z boot-menu, przy starcie laptopa).