Brak połączenia z internetem bezprzewodowym Play

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Awatar użytkownika
Deezy
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 96
Rejestracja: 16 lip 2013, 14:04
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Brak połączenia z internetem bezprzewodowym Play

Post autor: Deezy » 06 cze 2016, 15:10

Jak w tytule. Modem wykrywa.

Kod: Zaznacz cały

marcin@marcin-K55VD:~$ lsusb
Bus 002 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 004: ID 1bcf:2883 Sunplus Innovation Technology Inc. 
Bus 001 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 003 Device 005: ID 12d1:1506 Huawei Technologies Co., Ltd. Modem/Networkcard
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
modeswitch w najnowszej wersji:

Kod: Zaznacz cały

marcin@marcin-K55VD:~$ sudo apt-get install usb-modeswitch
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności       
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
usb-modeswitch is already the newest version (2.2.5+repack0-1ubuntu1).
0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
Generalnie nigdy nie używałem modemów bezprzewodowych pod pingwinem, ale potrzebuję zawieźć dzisiaj laptopa do szpitala, więc tylko taki internet wchodzi w grę. Jakieś rady?

W ogóle to dziwna sprawa, bo w network managerze nie ma zakładki z połączeniami komórkowymi.
Awatar użytkownika
yahoob3
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 404
Rejestracja: 01 lip 2013, 20:28
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Brak połączenia z internetem bezprzewodowym Play

Post autor: yahoob3 » 06 cze 2016, 15:22

Jaki to modem, bo system widzi modem ale nie rozpoznaje modelu. Polecam ten wątek:
viewtopic.php?f=139&t=178978&p=1008849& ... 1#p1008849

Jeśli to Huawei E3131 - masz tam wszystko, co trzeba.
Jakby coś - pytaj.
Mint 18.3 Cinnamon, kern. 4.10; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M; LU#586742;
Awatar użytkownika
Deezy
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 96
Rejestracja: 16 lip 2013, 14:04
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Brak połączenia z internetem bezprzewodowym Play

Post autor: Deezy » 06 cze 2016, 15:31

Ja mam inny model: Huawei E3372 H LTE
Ostatnio zmieniony 06 cze 2016, 15:40 przez Deezy, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
yahoob3
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 404
Rejestracja: 01 lip 2013, 20:28
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Brak połączenia z internetem bezprzewodowym Play

Post autor: yahoob3 » 06 cze 2016, 15:39

Możesz spróbować tych rzeczy w linku i tych w "w linku w linku" o malince. Możliwe, że pójdzie na tym samy sterowniku.

Jakby coś - pytaj.

SAKIS nie jest potrzebny - tylko to co "wyżej".
Ostatnio zmieniony 06 cze 2016, 15:41 przez yahoob3, łącznie zmieniany 1 raz.
Mint 18.3 Cinnamon, kern. 4.10; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M; LU#586742;
Awatar użytkownika
Deezy
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 96
Rejestracja: 16 lip 2013, 14:04
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Brak połączenia z internetem bezprzewodowym Play

Post autor: Deezy » 06 cze 2016, 15:40

Zainstalowałem sakis3g, ale przy próbie połączenia wyskakuje:

Kod: Zaznacz cały

Gtk-Message: GtkDialog mapped without a transient parent. This is discouraged.
Awatar użytkownika
yahoob3
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 404
Rejestracja: 01 lip 2013, 20:28
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Brak połączenia z internetem bezprzewodowym Play

Post autor: yahoob3 » 06 cze 2016, 15:44

Za nisko - SAKIS nie jest potrzebny.
Tylko to:
sudo nano /lib/udev/rules.d/40-usb_modeswitch.rules - na końcu pliku dodajemy # Huawei E3131h-2 ATTRS{idVendor}=="12d1", ATTRS{idProduct}=="15ca", RUN+="usb_modeswitch %b/%k"

sudo nano /etc/usb_modeswitch.d/12d1\:15ca - wklejamy do pliku:

cat /etc/usb_modeswitch.d/12d1\:15ca
#Huawei E3131 (Variant)
TargetVendor= 0x12d1
TargetProductList="1506"
MessageContent="55534243123456780000000000000011062000000100000000000000000000"

sudo reboot - teraz po restarcie i wpisaniu lsusb system powinien rozpoznać nasz modem. Najprawdopodobniej wyświetli coś w stylu “Bus 001 Device 005: ID 12d1:1506 Huawei Technologies Co., Ltd. E398 LTE/UMTS/GSM Modem/Networkcard”. Nie musimy się przejmować tym, że system widzi modem Huawei E391, a nie E3131, bo do obu urządzeń jest taki sam sterownik.
Przy czym pierwsza linijka poprawnie napisana to:

Kod: Zaznacz cały

# Huawei E3131h-2 ATTRS{idVendor}=="12d1",
ATTRS{idProduct}=="15ca", RUN+="usb_modeswitch '%b/%k'"
Mint 18.3 Cinnamon, kern. 4.10; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M; LU#586742;
Awatar użytkownika
Deezy
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 96
Rejestracja: 16 lip 2013, 14:04
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Brak połączenia z internetem bezprzewodowym Play

Post autor: Deezy » 06 cze 2016, 16:09

Dobra. Wychodzi na to, że to nie wina systemu, tylko operatora. Generalnie nie używałem tego internetu sporo ponad rok. Okazuje się teraz, że nie można nawet tego internetu doładować. Tak jakby już tego numeru nie było w bazie? Sprawdziłem też aplikację pod ten modem na Windowsie. Też bez efektów. Wyskakuje tylko komunikat: "Zarejestruj się w sieci przed próbą połączenia.". Googlując to znalazłem tylko wypowiedzi, że chodzi tutaj o zbyt mały zasięg. Ale to nie może być przyczyną, bo niedaleko mam nadajnik. No i rok temu internet śmigał bez zarzutów. Pewnie jedynym ratunkiem jest kontakt z operatorem, no ale na to niestety nie mam czasu. Będzie to musiało poczekać. Niemniej, dzięki za odzew.
Awatar użytkownika
yahoob3
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 404
Rejestracja: 01 lip 2013, 20:28
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Brak połączenia z internetem bezprzewodowym Play

Post autor: yahoob3 » 07 cze 2016, 13:33

Nie zrozumiałem :) przepraszam.
Czy przypadkiem, to nie jest pre-paid? Bo z tego co czytałem o swoim, to jeśli konto nie jest doładowane przez (chyba) rok, nr zostaje zablokowany.
Mint 18.3 Cinnamon, kern. 4.10; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M; LU#586742;
Awatar użytkownika
Deezy
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Posty: 96
Rejestracja: 16 lip 2013, 14:04
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Brak połączenia z internetem bezprzewodowym Play

Post autor: Deezy » 07 cze 2016, 14:26

Dokładnie tak to wygląda. Pożyczony modem śmiga.
mizar70
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 6
Rejestracja: 13 gru 2006, 19:00

Re: Brak połączenia z internetem bezprzewodowym Play

Post autor: mizar70 » 28 lis 2016, 13:52

Też mam problem z modemem z E3131 h-2 :( ze starym modemem nie było problemów - s-2 :) kto mi powie jak utworzyć plik w /etc/usb_modeswitch.d ? Gdzieś czytałem że trzeba stworzyć plik w tym folderze z nowym ciągiem do tego modemu. http://jdtech.pl/2014/06/nowa-wersja-hu ... dnosc.html

Ktoś napisał: kluczem jest posiadanie odpowiedniej wersji usb-modeswitch-data, choć wystarczy po prostu sam plik w /etc/usb_modeswitch.d (to jeszcze od wersji usb_modeswitch zależy) o nazwie 12d1:14fe i zawartości
--------------------------------------------------------------
Kod:
TargetVendor= 0x12d1
TargetProduct= 0x1506

MessageContent="55534243123456780000000000000011062000000100000000000000000000"
-------------------------------------------------------------
Jak mam utworzyć ten plik i jak go umieścić w tym miejscy co trzeba. Próbuje to zrobić ale wyskakuje mi jakiś arror, plik nie chce się utworzyć :(
mój mail: mizar70@o2.pl
Awatar użytkownika
yahoob3
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 404
Rejestracja: 01 lip 2013, 20:28
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Brak połączenia z internetem bezprzewodowym Play

Post autor: yahoob3 » 28 lis 2016, 14:24

Tu masz wszystko:
viewtopic.php?f=139&t=178978&p=1008849& ... 1#p1008849

Jakby coś nie było zrozumiałe, wieczorem postaram się opisać wszystko krok po kroku.
Mint 18.3 Cinnamon, kern. 4.10; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M; LU#586742;
mizar70
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 6
Rejestracja: 13 gru 2006, 19:00

Re: Brak połączenia z internetem bezprzewodowym Play

Post autor: mizar70 » 28 lis 2016, 15:17

DZięki za tak szybką odpowiedź :) Na samym początku tego zadania zaczyna się taki problem ze nie mam połączenia z netem :) Jak mam zrobić aktualiazacje pakietu bez internetu ?
Nie wiem jak mam kopiować do terminala komend ze strony którą podałeś :) Wszystko przepisałbym ale tam są dziwne znaki...

Dadam jeszcze za mam lubuntu 14 i Minta 13 a modem T-mobile z kartą Play'a
mizar70
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 6
Rejestracja: 13 gru 2006, 19:00

Re: Brak połączenia z internetem bezprzewodowym Play

Post autor: mizar70 » 28 lis 2016, 15:25

Dawno temu bawiłem się terminalem i używałem go tylko do rozpakowywania paczek :) czyli jestem zielowy w tych sprawach :)
Chyba trzeba wytłumaczyć mi wszystko krok po kroku :) Jestem bardzo cierpliwy ale z wiekiem chęc poznawania zanika we mnie :) Mam nadzieję ze z pomocą dam radę zrobić wszystko by mieć neta na linuxie bo ten XP działa mi na nerwy :) Mój stary komp dogaduje sie tylko z linuxem (ma ponad 15 lat) Praca na XP to straszne katusze...
Awatar użytkownika
yahoob3
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 404
Rejestracja: 01 lip 2013, 20:28
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Brak połączenia z internetem bezprzewodowym Play

Post autor: yahoob3 » 28 lis 2016, 19:01

mizar70 pisze:Na samym początku tego zadania zaczyna się taki problem ze nie mam połączenia z netem :)
Hehe, Panie coś Pan kręcisz... A jak tego posta napisałeś?
Żartuję oczywiście. OK, czyli jakiś kontakt z netem masz.
Jak mam zrobić aktualiazacje pakietu bez internetu ?
Do samego uruchomienia modemu internet nam nie potrzebny, tzn. potrzebny, żeby odebrać tę wiadomość i jej treść przenieść na jakimś pendrivie i otworzyć ją pod Linuksem.
Nie wiem jak mam kopiować do terminala komend ze strony którą podałeś
Sktót Ctrl+C i Ctrl+V na pewno znasz - czyli z klawiatury kopiuj i wklej po zaznaczeniu myszką oczywiście tego, co nam potrzebne. Zakładam, że z tym problemu nie masz.
Żeby wkleić coś do terminala wystarczy do tych klawiszy dodać Shift. Czyli skrót (kopiuj z terminala to) Ctrl+Shift+c i wklej (do terminala) Ctrl+Shift+v.
Wkleić do terminala można też skopiowany tekst przy pomocy Prawego Przycisku Myszy. Czyli jak wolisz, zaznaczasz tekst i albo myszką, albo przy pomocy ww. skrótów klawiszowych.
Mint 13 - bardzo zacny system. Ale ad rem.
Otwieramy od edycji plik "40-usb_modeswitch.rules" przy pomocy edytora nano:

Kod: Zaznacz cały

sudo nano /lib/udev/rules.d/40-usb_modeswitch.rules
system zapyta o hasło administratora, wpisać je należy rzecz jasna i potwierdzić enterem.
Następnie na końcu bardzo długiego pliku (strzałka w dół lub PgDn) przed ostatnią linijką wklejasz taki tekst:

Kod: Zaznacz cały

# Huawei E3131h-2
ATTRS{idVendor}=="12d1", ATTRS{idProduct}=="15ca", RUN+="usb_modeswitch '%b/%k'"
Po tym końcówka pliku ma wyglądać jak na poniższym obrazku:
Obrazek
Zapisujemy zmiany w pliku wciskając Ctrl+o (O- jak Ola :)) i potwierdzamy enterem. Wychodzimy z programy przy pomocy Ctrl+x.
Otwieramy kolejny plik do edycji (analogicznie):

Kod: Zaznacz cały

sudo nano /etc/usb_modeswitch.d/12d1\:15ca
i wklejamy do pliku (będzie raczej pusty)

Kod: Zaznacz cały

cat /etc/usb_modeswitch.d/12d1\:15ca
#Huawei E3131 (Variant)
TargetVendor= 0x12d1
TargetProductList="1506"
MessageContent="55534243123456780000000000000011062000000100000000000000000000"
Znów zapisujemy (Ctrl+o), enter i zamykamy (Ctrl+x).
Następnie ostatnia komenda w terminalu:

Kod: Zaznacz cały

sudo reboot
Po tym, komputer powinien nam się grzecznie uruchomić ponownie.
Zasadniczo, to wszystko.
Będziesz musiał jeszcze ewentualnie dodać w połączeniach sieciowych połączenie komórkowe,
Obrazek
ale jeśli na starym modemie działało to może się ostało.
Jeśli będziesz miał z tym problem - pisz, postaram się pomóc.
Pozdrawiam.
PS.
Gdyby był jakiś problem z przeniesieniem komend - odnośnik do powyższego postu w formie pdf :)
http://venco.com.pl/~yahoob3/grafika/modem.pdf
Mint 18.3 Cinnamon, kern. 4.10; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M; LU#586742;
mizar70
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 6
Rejestracja: 13 gru 2006, 19:00

Re: Brak połączenia z internetem bezprzewodowym Play

Post autor: mizar70 » 28 lis 2016, 19:23

Wielkie dzięki za pomoc :) tak pięknie wszystko opisałeś że prawdopodobnie dam radę połączyć sie z netem w linuxie :)
Z samego rana weznę się za to wszystko ... dziś jak dla mnie za dużo wrazeń jak na jeden dzień :) o tej porze słabo kontaktuję :)
Przedstawiłeś rozwiazanie tego broblemu bardzo klarownie :) lepiej chyba się nie da :) Jutro dam znać jak mi poszło...
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam :)
mizar70
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 6
Rejestracja: 13 gru 2006, 19:00

Re: Brak połączenia z internetem bezprzewodowym Play

Post autor: mizar70 » 29 lis 2016, 12:08

Witam ponownie i zdaje relacje z tego co zrobilem :)
Zrobiłemjednego byka :( napisałeć przed ostatnią linijką i umieściłeś obrazek :) a ja baran zjechałem do same dołu tekstu widniejacego na ekranie i wkleiłem nie w tym miejscu. Dalej robiłem jak napisałeś. Odpaliłem kompa i lipa :( Zorientowalem sie ze źle zrobiłem i zrobiłem w nerwach jeszcze to samo 2 razy wpisująć kod tak jak na obrazku :( czyli namieszałem dokładnie.
Po tej zabawie klawiatura przestała działać po trzecim restarcie :) Wystraszyłem sie na maxa. Po wyłączeni kompa klawiatura działa :) Za długo siedziałem przed kompem i to są skutki krótkiego snu :)
Da się jeszcze coś z tym zrobić ? Mam jeszcze obok Minta moją perełkę Lubuntu, tylko w tym systemie nie mogę kopiować do konsoli (prawy klawisz myszki i td) chyba ze da radę klawiaturą :) tak jak napisałeś.

Jestem zły na siebie :( wszystko tak pięknie opisałeś :)...
Awatar użytkownika
yahoob3
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 404
Rejestracja: 01 lip 2013, 20:28
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Brak połączenia z internetem bezprzewodowym Play

Post autor: yahoob3 » 29 lis 2016, 14:11

Spokojnie, bez nerwów, wszystko da się naprawić.
Pliki, które miałeś edytować można jeszcze raz otworzyć w Nano, i doprowadzić je do porządku. Dopiero wtedy, gdy będą miały odpowiednią treść zadziałają.
W ramach treningu możesz wkleić na forum końcówkę (kilkanaście wierszy) pliku "40-usb_modeswitch.rules" i "usb_modeswitch.d/12d1\:15ca", sprawdzimy, czy są OK.
Powodzenia.
Mint 18.3 Cinnamon, kern. 4.10; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M; LU#586742;
mizar70
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Posty: 6
Rejestracja: 13 gru 2006, 19:00

Re: Brak połączenia z internetem bezprzewodowym Play

Post autor: mizar70 » 29 lis 2016, 19:21

Witam ponownie
Uruchomilem Minta z wiarą że może będzie połączenie z internete a tu cud :) wszystko prawidłowo działa.
Piękne jest to że są jeszcze tacy ludzie jak Ty. Linux zniechęca ludzi przez to że nie wszystko da się ''wyklikać'' i szybko uprzedzają się to tego śwuetnego systemu. Kiedyś zainstalowalem koledze XP'ka i Ubuntu, to był jego pierwszy komputer. Jak pytałem się jego który system woli, powiedział że Ubuntu. 2 systemy poznawał w tym samym czasie. Powiedzuał że oba system są na tym samym poziomie trudności. Ale tak czy siak woli linuxa, tak samo jak i ja :)

Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję za pomoc i cierpliwość... Uszczęśliwiłeś kolejnego człowieka :)
Trzymaj się ciepło.
Awatar użytkownika
yahoob3
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Posty: 404
Rejestracja: 01 lip 2013, 20:28
Płeć: Mężczyzna
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Brak połączenia z internetem bezprzewodowym Play

Post autor: yahoob3 » 29 lis 2016, 20:13

Cieszę się, że mogłem pomóc.
"Takich jak ja" jest tu wielu :)
Z tym klikaniem, to czyste przyzwyczajenie. Terminal to bardzo potężne narzędzie i używane z głową daje lepsze czasem efekty niż "młotek i przecinak" :-D Pozdrawiam.
Mint 18.3 Cinnamon, kern. 4.10; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M; LU#586742;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości