Mam pytanie odnośnie sterowników nvidia. Przez długi czas korzystałem z rekomendowanej przez system wersji nvidia-340 i wszystko było ok. Ostatnio zainstalowałem sobie program do projektowania wnętrz SweetHome 3d oparty o środowisko java, który to wyświetlał błąd, że sterownik directx/open GL jest przestarzały i się wyłączał. Co ciekawe przy zmianie sterownika na domyślny systemowy xorg, problem znikał.
Tak też używałem programu lecz niestety okazało się że na tym sterowniku grafika się przegrzewa i komputer się wyłącza lub zawiesza (po zmianie na stery nvidi problem znika). Więc zacząłem sobie przełączać sterowniki podczas pracy w tym programie. Chcąc sobie ten proces ułatwić zainstalowałem nvidia-prime i po zmianie opcji z nvidia na intel środowisko graficzne padło. Po restarcie miałem tryb tekstowy z uruchamiania systemu naprzemiennie z czarnym ekranem, po prostu system cały czas próbował uruchomić tryb graficzny i go wywalało z powrotem. Także zalogowałem się do recovery mode i usunąłem sterowniki nvidi. Tryb graficzny odpalił z tą małą różnicą że teraz po każdej instalacji rekomendowanego sterownika nvidia-340 problem od razu wraca (usuwałem i instalowałem ten sterownik kilkukrotnie różnymi metodami), a więc nie da się już z niego korzystać, pomimo że niby w nvidia-prime jest wybrane nvidia (z trybu tekstowego $sudo prime-select nvidia i dopiero start trybu graficznego też nic nie dawało)
Na stronie nvidi wyszukałem najnowszy sterownik do mojej karty graficznej okazało się że to wersja nvidia-418. Zainstalowałem go ręcznie według poradnika z https://www.cyberciti.biz/faq/ubuntu-li ... ry-driver/ metodą CLI
Instalacja przebiegła pomyślnie, system chodzi na tym sterowniku, program SweetHome3d też działa normalnie, czyli wszystko ok ale... W informacjach o systemie mam grafikę: Intel® Ivybridge Mobile, a nie GeForce. W opcjach systemu sterownik jest widzialny jako ręcznie zainstalowany przez użytkownika, w nvidi-settings też nie ma żadnych opcji. W terminalu mamy to:
Kod: Zaznacz cały
$ lspci | grep -i nvidia
01:00.0 3D controller: NVIDIA Corporation GF117M [GeForce 610M/710M/810M/820M / GT 620M/625M/630M/720M] (rev a1)
$ nvidia-smi
NVIDIA-SMI has failed because it couldn't communicate with the NVIDIA driver. Make sure that the latest NVIDIA driver is installed and running.