Lekka dystrybucja na serwer - jakieś propozycje?
- wojtek2s
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Lekka dystrybucja na serwer - jakieś propozycje?
Cześć i czołem! Od kilku dni szukam odpowiedniej dla siebie dystrybucji ale próby z każdą kończą się na wielkim rozczarowaniu, może więc Wy pomożecie mi dokonać właściwego wyboru. Otóż postanowiłem zrobić ze swojego starego laptopa serwer dla własnych aplikacji, chmury, itp. Pierwsze wymaganie to środowisko graficzne - fajnie jakby było i jakby nie wyglądało jak gówno, ale jednocześnie było lekkie i nie powodowało nadmiernej pracy wiatraków. Drugie - już w sumie nie wymaganie, a nice to have - fajnie jakby dystrybucja pochodziła z rodziny debianowej, do takich jestem przyzwyczajony. Nie pogardzę wbudowanymi ustawieniami bezpieczeństwa i opcjami szyfrowania. Jakieś sugestie?
Re: Lekka dystrybucja na serwer - jakieś propozycje?
Debian 11 został wydany. Slackware 15.0 niemal też. Czego chcieć więcej.
Jest jeszcze Rocky Linux i Alma Linux. Oba bazujące na kodzie źródłowym Red Hata z przyjaznym instalatorem Anaconda.
Lekkie chodź niemal porzucone w rozwoju środowisko graficzne to LXDE. Chyba nie jest dostępne na nośniku DVD Slackware.
Jest jeszcze Rocky Linux i Alma Linux. Oba bazujące na kodzie źródłowym Red Hata z przyjaznym instalatorem Anaconda.
Lekkie chodź niemal porzucone w rozwoju środowisko graficzne to LXDE. Chyba nie jest dostępne na nośniku DVD Slackware.
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Zawsze można sprawdzić PepperMint Puppy Linux
@Tomibuntu
Ja pożegnałam się z RPM w czasach OpenSuse po upadku Auroxa w okolicach 2005 roku. I od tamtej pory unikam tej grupy dystrybucji.
@Tomibuntu
Ja pożegnałam się z RPM w czasach OpenSuse po upadku Auroxa w okolicach 2005 roku. I od tamtej pory unikam tej grupy dystrybucji.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
Debian będzie najlepszy.
Zwłaszcza na serwer bez środowiska graficznego, do takiego zastosowania starczy cokolwiek na poziomie minimum RPI czy BananaPI.
Stary lapek też się nada.
Zwłaszcza na serwer bez środowiska graficznego, do takiego zastosowania starczy cokolwiek na poziomie minimum RPI czy BananaPI.
Stary lapek też się nada.
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux

Tak wiem. Pisałaś mi kiedyś. Na forum Archa piszą, że pożegnali pakiety .deb i tak w kółko. Dla mnie nie ma różnicy czy to rpm czy deb. Używam Debiana bo ma najwięcej pakietów. Proponuję Ci porzucić Ubuntu bo Canonical się zapomina na czym bazuje ich system, a tutaj kolejny ich popis.linuxozaurus pisze: 17 wrz 2021, 09:27 Zawsze można sprawdzić PepperMint Puppy Linux
@Tomibuntu