Witam,
podczas aktualizacji systemu przez przypadek zgasiłem komputer. Teraz jak go uruchamiam zawiesza się na ekranie logowania w wyraźnie mniejszej rozdzielczości. Odpalić mogę go jednie w recovery i tylko w wersji 5.19.0-38-genetic reszta czyli 5.19.0-1022-(azure, aws ) nie działa tak samo. Jakiś pomysł co mogę sprawdzić ?
Pozdrawiam
System nie uruchamia się poprawnie po wyłączenia komputera przy aktualizowaniu
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: System nie uruchamia się poprawnie po wyłączenia komputera przy aktualizowaniu
Spróbuj wykonać aktualizację ponownie albo usunąć najnowszy kernel i zainstalować ponownie.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 22.04
Re: System nie uruchamia się poprawnie po wyłączenia komputera przy aktualizowaniu
Jestem dość zielony w tym jak narazie. W jaki sposób zreinstalowac Kernel ?
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
Kod: Zaznacz cały
sudo dpkg --configure -a
sudo apt update
sudo apt upgrade
sudo apt reinstall linux-image-<wersja-kernela-ktory-nie-dziala>
Możesz przejrzeć /var/log/dpkg.log - niezbyt przyjemny log, ale da się wyczytać jakie pakiety były aktualizowane i może wyczytasz dla których instalacja się zaczęła, ale nie dokończyła.
Generalnie w takich przypadkach przydają się migawki systemu plików, aby po nieudanej akcji szybko wrócić do stanu działającego i zacząć jeszcze raz.