Karta graficzna Nvidii czy AMD pod linux?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 25.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
Karta graficzna Nvidii czy AMD pod linux?
Witam
Mam takie pytanie. Posiadam kompa stacjonarnego z linuxem i zamierzam zmienić karte graficzną. Z której stajni graficznej układy lepiej współpracują z linuxem?? Czy Nvidia czy AMD? Pytam się dlatego że dawniej jak miałem ubuntu bodajże Hożą Hawajke i miałem jakiegoś Radeona i chciałem zainstalować sterowniki własnościowe do tej karty to za chiny nie mogłem. Potem zmieniłem sobie na jakiegoś geforca i nie było żadnych problemów, zresztą ubuntu samo mi zainstalowało sterowniki własnościowe. Ale to było dawno. Nie jestem na bieżąco z linuxem, i czy może coś się zmieniło? Czy ubuntu bez problemów instaluje sterowniki własnościowe do np. radeonów?
Mam takie pytanie. Posiadam kompa stacjonarnego z linuxem i zamierzam zmienić karte graficzną. Z której stajni graficznej układy lepiej współpracują z linuxem?? Czy Nvidia czy AMD? Pytam się dlatego że dawniej jak miałem ubuntu bodajże Hożą Hawajke i miałem jakiegoś Radeona i chciałem zainstalować sterowniki własnościowe do tej karty to za chiny nie mogłem. Potem zmieniłem sobie na jakiegoś geforca i nie było żadnych problemów, zresztą ubuntu samo mi zainstalowało sterowniki własnościowe. Ale to było dawno. Nie jestem na bieżąco z linuxem, i czy może coś się zmieniło? Czy ubuntu bez problemów instaluje sterowniki własnościowe do np. radeonów?
-
- Piegowaty Guziec
Re: Karta graficzna Nvidii czy AMD pod linux?
Zapytałem się AI czyli mądrej głowy i twierdzi że jednak to AMD lepiej sobie radzi z linuksem. To niby dlatego że pod AMD są otwarte sterowniki w przeciwieństwie do Nvidii gdzie są zamknięte. Dobrze to wiedzieć bo mam obecnie karte z chipsetem AMD i nie będe jej zmieniał.
- 40rozbojnik
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Karta AMD to doskonałe działanie na sterownikach, które są standardowo instalowane w dystrybucjach (MESA). Po prostu z kopyta masz działającą grafikę czy to na Waylandzie czy X11 i nic nie trzeba instalować i ustawiać. Z drugiej strony bardzo wiele dystrybucji oferuje albo oddzielne instalki albo specjalny tryb instalacji dla kart NVIDIA i też działa to bardzo dobrze. Jeśli zależy Ci na raytracingu w grach czy lepszej jakości skalowaniu rozdzielczości (DLSS jednak jest lepsze niż FSR od NVIDII) to koniecznie karta od zielonych.
-
- Piegowaty Guziec
Tzn. nie ja nie gram w gry tylko tak bardziej przyziemnych zastosowań chciałem bo mam teraz AMD Radeon RX7600 karte całkiem całkiem ale od kiedy przesiadłem się na linuxa bo windzgroze miałem dość to nachodziły mnie wątpliwości czy dobrze zrobiłem kupując czerwonych a nie zielonych. Ale okazuje się że jednak dobrze.
- emstrang
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Sterowniki dla kart Nvidii, niezależnie od tego jak je nazwiemy, są dostępne, instalują się i działają. Korzystam z Optimusa do zarządzania kartami graficznymi, jako że nie gram, to cały czas używam wbudowanej karty AMD pod Linuksem. Mój laptop poprawnie wyłącza się dopiero od czasu zainstalowania sterowników Nvidii, na tych otwartych zawieszał się.