utrata trybu graficznego

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Andbel
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86
Kontakt:

utrata trybu graficznego

Post autor: Andbel »

Kilka miesięcy temu coś się zacięło w systemie (u20.04). Po restarcie okazał się, że zalogowanie jest niemożliwe. Po wybraniu użytkownika i wpisaniu hasła ponownie pojawiał sie ekran logowania tak jakby hasło było błędne. Zacząłem używać dotąd bezczynnego windowsa zainstalowanego kiedyś przed Ubuntu, ale poziom mej frustracji wskutek kontaktu z win 10 wzrósł na tyle, że mam go już dość. Co jeszcze bardziej problematyczne zaistniała potrzeba dostania się do danych dostępnych z jednego z linuksowych programów. Gdy ostatnio ponownie spróbowałem uruchomić ubuntu ekran logowania nawet się nie pojawił i system uruchomił sie w trybie tekstowym. Nie używałem windowsa przez ostatnich 10 lat ale w linuksie funkcjonują jedynie jako użytkownik. Z wiersza poleceń pamiętałem tylko startX z czasów gdy używałem cdlinux.pl (nie zadziałało ;) )Podczas uruchamiania parę wierszy wyświetliło się na czerwono, ale nie zdążyłem zauważyć co to.
Spróbowałem trybu ratunkowego i naprawy pakietów. Okazało się, że "nie ma takiego pliku ani katalogu" jak /etc/default/rcS. Wypluł kilka wierszy dotyczących biblioteki pythona, a na koniec brak miejsca na: /var/log/dist-uprade/20250328-2044
Równie nieskuteczne było fsck
Po wznowieniu uruchamiania system podpowiedział mi że może warto uruchomić update apt, co też uczyniłem i... po tej operacji (już nie pamiętam w jakich okolicznościach) pojawił sie graficzny ekran logowania, ale po wybraniu użytkownika i wpisaniu hasła pojawił sie jedynie czarny ekran z migającym poziomym kursorem.
będę wdzięczny za porady jak zdiagnozować i przywrócić do funkcjonowania tryb graficzny.
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: utrata trybu graficznego

Post autor: kobrawerde »

To mi trochę przypomina błąd tzw pętlę logowania ...loop
Może winę ponosi nowy kernel i jego błędy związane z np z kartą grafiki itd ? ... spróbuj powrócić do poprzedniego kernela przez menu grub-a i to podstawa żeby sprawdzić czy to aby nie ten problem. Lub problemy z kartą grafiki i jej sterownikami w systemie.
A tak na przyszłość to najlepszy jest backup...np. CloneZilla
Serwer: LinuxMint/Ubuntu 22.04/HWE kernel/Vsftpd/Kodi/Jellyfin/iptv-dvbt2/etc.
CPU: Intel N100 / RAM: 32GB DDR5
Storage: Lexar NM620 2TB M.2 - (x2)
Mobo: MiniPC (Topton X6C )
Laptop: Lenovo Legion 5 Pro 16ITH6H /Ram32GB/ssd500GB/ssd1TB
Rgl
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 24.10
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: Rgl »

brak miejsca na: /var/log/dist-uprade/20250328-2044
Problem może być też z brakiem miejsca. Jeżeli masz całkowicie zajęte dyski spróbuj zwolnić trochę.
Andbel
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Wcześniejsze czynności spróbowałem wykonać wybierając poprzedniego kernela - z podobnym rezultatem. Uruchomiłem więc livecd dla podejrzenia jak to z tym miejscem. I rzeczywiście gparted pokazał brak miejsca na systemowej partycji. Miałem swapa na 4GB więc jego kosztem powiększyłem ją o 2GB. System się uruchomił w normalnej rozdzielczości. Wyeksportowałem co się dało z przeglądarek i skopiowałem dane których najbardziej było mi brak (ponieważ chodziło o parę konkretnych liczb to nie było problemu ;) ) Usunąłem parę programów i nie wykonałem sugerowanych aktualizacji, a jednak... po restarcie znów po zalogowaniu czarny ekran... Okazało się, że na partycji która dopiero co powiększyłem znów zabrakło miejsca!
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Kontakt:

Coś ewidentnie "zżera" Ci miejsce na partycji systemowej może jakiś program albo źle działające usługi zapisujące logi systemowe ? Musisz jakoś to zdiagnozować może graficzny progr. baobab można go uruchomić z terminala lub wpis:

Kod: Zaznacz cały

sudo baobab

sudo du -x -h -d1 /
jeśli np. najbardziej zapełniony jest folder var ...to dalej:

sudo du -x -h -d1 /var
albo zapisz wynik do pliku np. ( nazwa_użytkownika - wpisz swoją nazwę w systemie )

sudo du -xkc / | sort -r -n | tee /home/nazwa_użytkownika/dysk.log
https://askubuntu.com/questions/1385970 ... gb-in-size
Andbel
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Po kolejnej zmianie rozmiaru partycji znów zalogowałem się w trybie graficznym. Wg baobaba rekordowe zajęcie dysku wykazuje katalog "/var/lib/snapd/snaps" Tam 76 plików w tym kilkanaście zmodyfikowanych od razu po uruchomieniu systemu, a największe: kf6-core 24_22 (1,3GB), kf6-core 24_28 (1,3GB) (wszystkie z rozszerzeniem snap). Na ile się zorientowałem snapy są nowym rodzajem plików instalacyjnych zastępujących pakiety.deb itp... Ja pitole, czy to znaczy że dla nowych ubuntu 48GB na system to już za mało??
Awatar użytkownika
320v2
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: 320v2 »

Andbel pisze: 15 cze 2025, 12:28 Po kolejnej zmianie rozmiaru partycji znów zalogowałem się w trybie graficznym. Wg baobaba rekordowe zajęcie dysku wykazuje katalog "/var/lib/snapd/snaps" Tam 76 plików w tym kilkanaście zmodyfikowanych od razu po uruchomieniu systemu, a największe: kf6-core 24_22 (1,3GB), kf6-core 24_28 (1,3GB) (wszystkie z rozszerzeniem snap). Na ile się zorientowałem snapy są nowym rodzajem plików instalacyjnych zastępujących pakiety.deb itp... Ja pitole, czy to znaczy że dla nowych ubuntu 48GB na system to już za mało??
_Może_ to oznaczać, że nie potrafisz zarządzać snapami. :)
Andbel
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

320v2 pisze: 15 cze 2025, 13:47 _Może_ to oznaczać, że nie potrafisz zarządzać snapami. :)

Na pewno nie potrafię. Dziś wygooglałem co to takiego ;) Na wszelki wypadek myślałem o reinstalacji systemu, ale co z tym na przyszłość? Może jakieś porady, linki do opisu jak to ogarniać?
Awatar użytkownika
majsza
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: majsza »

może pokaż jakie masz snapy w systemie
W terminalu:

snap list
HP 820 G3
Ubuntu 22.04.5 LTS
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Kontakt:

Coś za coś ...dużo najnowszych programów i nie tylko można zainstalować już tylko z takich usług jak: snap / flatpak ...wpisując takie zapytanie w google dostajemy odpowiedź już na samym szycie i to od .... AI
Przegląd od AI
System pakietów Snap w Linuksie ma swoje zalety i wady. W skrócie, Snap ułatwia dystrybucję oprogramowania, ale może powodować większe zużycie zasobów i wolniejsze działanie. Warto rozważyć zarówno pozytywne, jak i negatywne aspekty przed podjęciem decyzji o jego użyciu.
Ja osobiście staram się nie korzystać z tych usług na standardowym linux-ie (desktop) / serwerze ...ale już na np. specjalnej wersji na pendriva: EasyOS ...jak najbardziej bo j.w. wspomniano można zainstalować w systemie dużo wartościowych programów bez specjalnego kompilowania całego systemu :-)
linux snap czy warto wady zalety
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”