Kubuntu, jeden laptop z dwoma pulpitami + telewizor na żądanie

Tematy specyficzne dla poszczególnych window managerów: KDE, GNOME, XFCE, Fluxbox, Blackbox, IceWM, WindowMaker, itd. - wszystko tutaj.
kopawel
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Kubuntu, jeden laptop z dwoma pulpitami + telewizor na żądanie

Post autor: kopawel »

Czy da rade jakos to ustawic ?

Mam kubuntu na laptopie na którym mam 2 wirtualne pulpity.
Moge oczywiscien na laptopie sobie te pulpity przelączać i pracować na kazdym z nich osobno.

Teraz chcialbym zrobic tak.
Jestem na pierwszym pulpicie i wyswieta sie on normalnie na laptopie.
Przechodze na drugi pulit, wlaczam jakis film na youtube czy gdzie kolwiek i wysylam TEN drugi pulpit, jakos na telewizor przez WIFI.
Na telewizorze mam duplikat drugiego pulpitu wirtualnego z laptopa.
Teraz na laptopie przelaczam pulpit spowrotem na pierwszy, pracuje na nim normalnie na ekranie laptopa podczas gdy na pulpicie drugim i w tv leci film z youtube.

Wiec kwestie sa chyba dwie.....
1. wyslanie ekranu na tv
2. rozdzielenie pulpitow aby wysylalo tylko drugi pulpit...nie moze wysylac na tv pierwszego pulpitu gdy sie na niego przelacze na laptopie.

Sa jakies proste gotowe rozwiazania ?

Pozdrawiam.
Rgl
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 24.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Kubuntu, jeden laptop z dwoma pulpitami + telewizor na żądanie

Post autor: Rgl »

Nie lepiej po prostu przerzucić okienko z filmem na drugi ekran? WIrtualne pulpity do tego nie potrzebne. Przełączając pulpit przełączasz wszystkie należące do niego ekrany , ta funkcjonalność ne służy do wyświetlania różnych pulpitów na różnych monitorach. Od tego jest po prostu rozszerzenie pulpitu na drugi ekran zamiast jego klonowania.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Środowiska graficzne”