wifi w trybie tekstowym

Uwagi, propozycje tematów, pomysły na serwis Ubuntu.pl
Awatar użytkownika
tuxcnc
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

wifi w trybie tekstowym

Post autor: tuxcnc »

Rzecz się dzieje w Debianie 13.4, ale podejrzewam, że w Ubuntu jest tak samo...
Otóż z powodu ssd o pojemności 8 GB (niewymienialny, bo lutowany do płyty głównej) byłem zmuszony zainstalować system w trybie tekstowym i dopiero potem doinstalować xfce4.
Uprzedzam, że udało się to lepiej niż się spodziewałem i zupełnie nie o to chodzi.
Nauczony niemiłymi doświadczeniami, na czas instalacji podłączyłem dongla wifi z chipsetem Ralink (te są z zasady plug&play), który został prawidłowo rozpoznany i zainstalowany.
Problemy z tym donglem są zupełnie innej natury, jest on w zbyt dużej obudowie i blokuje sąsiednie gniazdo USB, dlatego go nie lubię.
Wolałbym używać innego dongla (też Ralink), ale w czasie instalacji nie miałem go pod ręką.
Oczywiście mógłbym powtórzyć instalację z innym sprzętem, ale wtedy niczego się nie dowiem i niczego nie nauczę, a na tym też mi zależy.
Dongle jest zapisany w pliku /etc/network/interfaces.
Zainstalowałem też network-manager i network-manager-gnome i zauważyłem, że one nie próbują obsługiwać urządzeń zapisanych w /etc/network/interfaces, co akurat bardzo mi się podoba.
We wspomnianym pliku podmieniłem ciągi wlx<ciąg znaków> na wlx<inny ciąg znaków> i totalna lipa - newtwork-manager nie widzi urządzenia, ale ono nie działa.
Po zamianie "allow-hotplug" na "auto" urządzenie zaczęło działać jak powinno, ale przy bootowaniu system pluje błędami i się zacina.
Podejrzewam, że powinienem coś jeszcze zmienić, ale nie mam pomysłu co...
Czy ktoś ma jakąś wiedzę, którą mógłby się podzielić?
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: Cinnamon
Kontakt:

Re: wifi w trybie tekstowym

Post autor: kobrawerde »

No czasami trzeba by być informatykiem / programistą ...lub spędzić długie godziny na weryfikowaniu błędów w internecie. Ja mając podobne zagwozdki / błędy systemowe itp sam korzystam z szybkiej pomocy AI / Gemini i powiem że nieraz uratowało mi to cztery litery ...a na pewno wieeele czasu :-)...spróbuj np. https://gemini.google.com/app?hl=pl
ps. musisz bardzo szczegółowo podać błędy podczas np boot-owania itd a na pewno AI/ Gemini poprowadzi cię za rękę.
pierwsze z brzegu:
1 - Metoda z użyciem nmcli (NetworkManager) - najprostszaJeśli Twój system korzysta z NetworkManagera (większość nowoczesnych dystrybucji jak Ubuntu, Debian, Fedora), użyj komend:Włączenie Wi-Fi:

Kod: Zaznacz cały

nmcli radio wifi on
Skanowanie sieci:

nmcli dev wifi list
Łączenie z siecią:

nmcli dev wifi connect "NAZWA_SIECI" password "HASŁO"
2 - Metoda z użyciem wpa_supplicant (tradycyjna)Metoda ta jest użyteczna na serwerach lub systemach z minimalną instalacją.Znajdź nazwę interfejsu Wi-Fi:

ip link 
(np. wlan0, wlp2s0)
Wygeneruj konfigurację:

wpa_passphrase SSID HASŁO > /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf
Połącz się:

wpa_supplicant -B -i interfejs -c /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf
Serwer: LinuxMint/Ubuntu 22.04/HWE kernel/Vsftpd/Kodi/Jellyfin/iptv-dvbt2/etc.
CPU: Intel N100 / RAM: 32GB DDR5
Storage: Lexar NM620 2TB M.2 - (x2)
Mobo: MiniPC (Topton X6C )
Laptop: Lenovo Legion 5 Pro 16ITH6H /Ram32GB/ssd500GB/ssd1TB
Awatar użytkownika
tuxcnc
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: tuxcnc »

kobrawerde pisze: 01 maja 2026, 23:36 No czasami trzeba by być informatykiem / programistą ...lub spędzić długie godziny na weryfikowaniu błędów w internecie. Ja mając podobne zagwozdki / błędy systemowe itp sam korzystam z szybkiej pomocy AI / Gemini i powiem że nieraz uratowało mi to cztery litery ...a na pewno wieeele czasu :-)...spróbuj np. https://gemini.google.com/app?hl=pl
ps. musisz bardzo szczegółowo podać błędy podczas np boot-owania itd a na pewno AI/ Gemini poprowadzi cię za rękę.
Czasem wystarczy przeczytać post na który się odpowiada, żeby nie pisać głupot i nie doradzać bez sensu.

Jeszcze raz:
Instalator systemu konfiguruje wifi, które działa bezbłędnie, ale tylko z tym donglem, który był użyty przy instalacji.
Sama zmiana nazwy urządzenia w pliku /etc/network/interfaces nie wystarcza, trzeba zrobić coś jeszcze i chciałbym wiedzieć co.
Problem nie leży w sterownikach czy firmware, bo inny dongle uruchamia się i działa po zmianie "allow-hotplug" na "auto", tylko wtedy dzieją się cuda przy bootowaniu.
Nie interesują mnie porady jak uruchomić wifi w inny sposób, bo wiem i o to nie pytam.
Nie zamierzam też tracić czasu na pogawędki ze sztucznym debilizmem, bo wiem jakich algorytmów używa i kiedy jest bezradny.
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: Cinnamon
Kontakt:

Post autor: kobrawerde »

To ja Ci nie pomogę ...sory ...tylko po co taka agresja ? :cry:
A co do debilnej AI vel Gemini itd itp to moim zdaniem nie masz racji ...wszystko się zmienia i w końcu komputer pokona ...Kasparowa czytaj człowieka to tylko kwestia czasu :-)
Przykłady z netu:
Zwycięstwo nad 804 programistami: Japoński system AI, ALE-Agent, zdobył pierwsze miejsce w międzynarodowym turnieju AtCoder Heuristic Contest, przewyższając ponad 800 programistów.
Model OpenAI (GPT-5/AHC): Modele te osiągnęły poziom najlepszych programistów świata. Przykładem jest model OpenAI AHC.
Elon Musk oraz niektórzy eksperci przewidują drastyczne zmiany w zawodzie programisty, a nawet jego zanik w najbliższych latach ze względu na zdolność AI do samodzielnego kodowania.
A to że odsyłam cię do AI hmmyy...może dla tego iż dość często w skomplikowanych sytuacjach na forum nikt nie udzieli Ci informacji z powodu jw. mało tu profesjonalnych informatyków i programistów na twoje potrzeby :-D ....trochę tzw. zapaleńców i chętnych do pomocy.

Ps. ale powiem że zainteresowały mnie twoje problemy ...jednak bez logów informacji o błędach np. podczas boot-owania nic nie można ani podpowiedzieć ani wyszukać w necie ? Ten debilny AI / Gemini ...standardowo podpowiada podaj logi choćby ( bo nikt nie jest wróżką) :

journalctl -b -p err
dmesg | grep -i wifi
Serwer: LinuxMint/Ubuntu 22.04/HWE kernel/Vsftpd/Kodi/Jellyfin/iptv-dvbt2/etc.
CPU: Intel N100 / RAM: 32GB DDR5
Storage: Lexar NM620 2TB M.2 - (x2)
Mobo: MiniPC (Topton X6C )
Laptop: Lenovo Legion 5 Pro 16ITH6H /Ram32GB/ssd500GB/ssd1TB
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ubuntu.pl”