Sprawdzałem też czy sterownik mojego starego Radeona działa normalnie w X11, ale działa na 24.04 w x11 skriny robi normalnie
Nie, nie sorki, nie ma, że wszystko działa. To tylko pierwsze wrażenie. Jak się temu bliżej przyjrzałem to lipa.
Domyślny odtwarzacz wideo też nie działa. Obraz jest podobny jak na zrzucie. Prosi o jakiś plugin. Filmy da się odtwarzać wybierając "otwórz z" i odtwarzacz firefoxa. Przeglądarka zdjęć działa normalnie ale nie da się odsłuchać mp3. Jest tam Rhytmbox ale nie działa. Jak otwarłem obszerny plik tekstowy Libre to wygląda kiepsko, co jest raczej oczywiste ale tło strony przy przewijaniu przyciemnia i rozjaśnia. Coś jest z grafiką co w sumie jest ciekawe bo mój sprzęt (płyta, procek) rodził się właśnie koło roku 2014
Próbowałem dogrywać ppa jakiś innych programów do zrzutów i je instalować ale bez powodzenia.
W sumie fajne to Ubuntu. Te formatki z krzyżykiem z lewej strony
Tak konsola odpowiada na polecenie:
sudo lshw -C display
w 24.04 który na co dzień używam obecnie:
*-display
description: VGA compatible controller
product: Thames [Radeon HD 7670M]
vendor: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI]
physical id: 0
bus info: pci@0000:01:00.0
logical name: /dev/fb0
version: 00
width: 64 bits
clock: 33MHz
capabilities: pm pciexpress msi vga_controller bus_master cap_list rom fb
configuration: depth=32 driver=radeon latency=0 mode=1280x1024 resolution=1280,1024 visual=truecolor xres=1280 yres=1024
resources: irq:34 memory:c0000000-cfffffff memory:ee120000-ee13ffff ioport:e000(size=256) memory:c0000-dffff
driver=radeon - tyle z tego wiem
A tak odpowiada na to samo polecenie pod 14.04 w live:
ubuntu@ubuntu:~$ sudo lshw -C display
*-display
description: VGA compatible controller
product: Thames [Radeon HD 7670M]
vendor: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI]
physical id: 0
bus info: pci@0000:01:00.0
version: 00
width: 64 bits
clock: 33MHz
capabilities: pm pciexpress msi vga_controller bus_master cap_list rom
configuration: driver=radeon latency=0
resources: irq:27 memory:c0000000-cfffffff memory:ee120000-ee13ffff ioport:e000(size=256) memory:ee100000-ee11ffff
ubuntu@ubuntu:~$
Obstawiam przyczynę porażki na brak w 14.04 właściwego sterownika tego zabytkowego urządzenia:
W nowszych wersjach jest już taki jak trzeba. Ma ktoś inny pomysł?
I od razu kolejne pytanie jeśli mam rację. Gdybym chciał zainstalować 14.04 na stałe na dysku (nie chcę, ale gdybym chciał) umiałbym dograć po instalacji właściwy, współczesny sterownik tej karty, tak żeby wszystko działało właściwie? Jakby ktoś podpowiedział jak dograć taki sterownik w live, to bym jeszcze raz spróbował.
AI mi flagi rozszyfrowała
capabilities: pm pciexpress msi vga_controller bus_master cap_list rom fb
Oto co oznacza każdy z tych skrótów:
capabilities: Oznacza listę "możliwości" lub obsługiwanych funkcji sprzętowych urządzenia.
pm (Power Management): Karta obsługuje zaawansowane zarządzanie energią (potrafi przejść w stan uśpienia / oszczędzania energii).
pciexpress (PCI Express): Karta korzysta z magistrali PCI Express do komunikacji z procesorem i innymi podzespołami.
msi (Message Signaled Interrupts): Zaawansowana metoda obsługi przerwań sprzętowych. Zamiast wysyłać sygnały fizycznym kablem, karta wysyła specjalne komunikaty (wiadomości) prosto do procesora. Poprawia to wydajność.
vga_controller: Informuje, że to urządzenie to kontroler graficzny (karta generująca obraz na ekranie).
bus_master: Karta graficzna ma uprawnienia "Mastera" szyny danych. Oznacza to, że potrafi sama, bez ciągłego angażowania głównego procesora (CPU), przesyłać dane ze swojej pamięci do pamięci RAM komputera lub innych urządzeń (tzw. transfery DMA).
cap_list (Capabilities List): Wskazuje, że urządzenie obsługuje tzw. listę możliwości. System operacyjny może odczytać specjalny rejestr na karcie, aby dowiedzieć się, jakie dodatkowe, niestandardowe funkcje ona oferuje.
rom (Read-Only Memory): Karta posiada własną pamięć ROM lub wspiera wgrywanie vBIOS-u. Często zawiera podstawowe instrukcje pozwalające wyświetlić obraz (tzw. GOP lub VESA), zanim system załaduje pełne sterowniki.
fb (FrameBuffer): Oznacza wykorzystanie bufora ramki. Jest to pamięć, w której przechowywany jest gotowy obraz, piksel po pikselu, bezpośrednio przed przesłaniem go na monitor
W 14.04 brakuje mi bufora ramki