Witam,
posiadam Ubuntu 24.04 LTS, wszystko śmiga fajnie, ale chciałem zaktualizować system do 26.04 LTS,
Po wykonaniu instrukcji
sudo do-release-upgrade -d
otrzymałem informację że jest zbyt mało miejsca na dysku.
Uruchomiłem analizator wykorzystania dysku i zobaczyłem że najwięcej miejsca zajmuje katalog /snap
Czy mogę bez ryzyka skasować całą zawartość tego katalogu?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Aktualizacja systemu z 24.04 LTS na 26.04 LTS
- kobrawerde
- Gibki Gibbon

- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: Cinnamon
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Aktualizacja systemu z 24.4 LTS na 26,4 LTS
No katalog snap pewnie odnosi się do aplikacji instalowanych z tego serwisu. Wszystko zależny jakie programy instalowałeś ze snap-a ? ale pewnie jeśli jest tak duży to raczej sporo i pewnie są Ci raczej potrzebne
zerknij w terminalu co tam masz :
zerknij w terminalu co tam masz :
Kod: Zaznacz cały
snap listSerwer: LinuxMint/Ubuntu 22.04/HWE kernel/Vsftpd/Kodi/Jellyfin/iptv-dvbt2/etc.
CPU: Intel N100 / RAM: 32GB DDR5
Storage: Lexar NM620 2TB M.2 - (x2)
Mobo: MiniPC (Topton X6C )
Laptop: Lenovo Legion 5 Pro 16ITH6H /Ram32GB/ssd500GB/ssd1TB
CPU: Intel N100 / RAM: 32GB DDR5
Storage: Lexar NM620 2TB M.2 - (x2)
Mobo: MiniPC (Topton X6C )
Laptop: Lenovo Legion 5 Pro 16ITH6H /Ram32GB/ssd500GB/ssd1TB
- mario_7
- Administrator

- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Aktualizacja systemu z 24.04 LTS na 26.04 LTS
Usuwając ten katalog zapewne uszkodzisz system. Lepiej odinstalować zbędne aplikacje, które masz w formie snapów.
Ewentualnie trzeba poszukać miejsca gdzieś indziej.
Ewentualnie trzeba poszukać miejsca gdzieś indziej.
Re: Aktualizacja systemu z 24.04 LTS na 26.04 LTS
Dobry Boziu. Ja to tu chyba jakiś poradnik napiszę na przedszkolu. Myślę, że prowokujesz, ale jeśli jest inaczej to naprawdę o linuxie nic nie wiesz. Programy masz w pakietach debiana albo w snapach. Te w snapach masz w katalogu snap. To tak jakbyś chciał usunąć w Windowsie katalog Program files. Jeśli masz tak mało miejsca ze ci się OS nie mieści to raczej najpierw dokup nowy ssd. Ale jeszcze wcześniej poczytaj trochę o Ubuntu.mardan56 pisze: 31 maja 2026, 20:11 Witam,
posiadam Ubuntu 24.04 LTS, wszystko śmiga fajnie, ale chciałem zaktualizować system do 26.04 LTS,
Po wykonaniu instrukcji
sudo do-release-upgrade -d
otrzymałem informację że jest zbyt mało miejsca na dysku.
Uruchomiłem analizator wykorzystania dysku i zobaczyłem że najwięcej miejsca zajmuje katalog /snap
Czy mogę bez ryzyka skasować całą zawartość tego katalogu?
Z góry dziękuję za odpowiedź
A tak w ogóle to jestem początkujący, ale już mnie koledzy nauczyli ,żeby nie aktualizować wersji przez release jak nie ma 26.04.1. poczekaj aż sam do ciebie przyjdzie. Jest duża szansa na to, że jak teraz tak zrobisz to rozwalisz system i już ci śmigać przestanie.