Karta graficzna Nvidii czy AMD pod linux?
-
Pies Ogrodnika
- Sędziwy Jeż

- Wersja Ubuntu: 26.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Karta graficzna Nvidii czy AMD pod linux?
Witam
Mam takie pytanie. Posiadam kompa stacjonarnego z linuxem i zamierzam zmienić karte graficzną. Z której stajni graficznej układy lepiej współpracują z linuxem?? Czy Nvidia czy AMD? Pytam się dlatego że dawniej jak miałem ubuntu bodajże Hożą Hawajke i miałem jakiegoś Radeona i chciałem zainstalować sterowniki własnościowe do tej karty to za chiny nie mogłem. Potem zmieniłem sobie na jakiegoś geforca i nie było żadnych problemów, zresztą ubuntu samo mi zainstalowało sterowniki własnościowe. Ale to było dawno. Nie jestem na bieżąco z linuxem, i czy może coś się zmieniło? Czy ubuntu bez problemów instaluje sterowniki własnościowe do np. radeonów?
Mam takie pytanie. Posiadam kompa stacjonarnego z linuxem i zamierzam zmienić karte graficzną. Z której stajni graficznej układy lepiej współpracują z linuxem?? Czy Nvidia czy AMD? Pytam się dlatego że dawniej jak miałem ubuntu bodajże Hożą Hawajke i miałem jakiegoś Radeona i chciałem zainstalować sterowniki własnościowe do tej karty to za chiny nie mogłem. Potem zmieniłem sobie na jakiegoś geforca i nie było żadnych problemów, zresztą ubuntu samo mi zainstalowało sterowniki własnościowe. Ale to było dawno. Nie jestem na bieżąco z linuxem, i czy może coś się zmieniło? Czy ubuntu bez problemów instaluje sterowniki własnościowe do np. radeonów?
-
Pies Ogrodnika
- Sędziwy Jeż

Re: Karta graficzna Nvidii czy AMD pod linux?
Zapytałem się AI czyli mądrej głowy i twierdzi że jednak to AMD lepiej sobie radzi z linuksem. To niby dlatego że pod AMD są otwarte sterowniki w przeciwieństwie do Nvidii gdzie są zamknięte. Dobrze to wiedzieć bo mam obecnie karte z chipsetem AMD i nie będe jej zmieniał.
- 40rozbojnik
- Sędziwy Jeż

- Wersja Ubuntu: 25.04
Karta AMD to doskonałe działanie na sterownikach, które są standardowo instalowane w dystrybucjach (MESA). Po prostu z kopyta masz działającą grafikę czy to na Waylandzie czy X11 i nic nie trzeba instalować i ustawiać. Z drugiej strony bardzo wiele dystrybucji oferuje albo oddzielne instalki albo specjalny tryb instalacji dla kart NVIDIA i też działa to bardzo dobrze. Jeśli zależy Ci na raytracingu w grach czy lepszej jakości skalowaniu rozdzielczości (DLSS jednak jest lepsze niż FSR od NVIDII) to koniecznie karta od zielonych.
-
Pies Ogrodnika
- Sędziwy Jeż

Tzn. nie ja nie gram w gry tylko tak bardziej przyziemnych zastosowań chciałem bo mam teraz AMD Radeon RX7600 karte całkiem całkiem ale od kiedy przesiadłem się na linuxa bo windzgroze miałem dość to nachodziły mnie wątpliwości czy dobrze zrobiłem kupując czerwonych a nie zielonych. Ale okazuje się że jednak dobrze.
- emstrang
- Sędziwy Jeż

- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Sterowniki dla kart Nvidii, niezależnie od tego jak je nazwiemy, są dostępne, instalują się i działają. Korzystam z Optimusa do zarządzania kartami graficznymi, jako że nie gram, to cały czas używam wbudowanej karty AMD pod Linuksem. Mój laptop poprawnie wyłącza się dopiero od czasu zainstalowania sterowników Nvidii, na tych otwartych zawieszał się.
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon

- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Ja Polecam AMD jeśli liczysz na czystą moc obliczeniową GPU.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
-
Pies Ogrodnika
- Sędziwy Jeż

Pod linuxem pewnie tak ale ja pracuje niestety też pod windzgrozą i tu jest problem. Albo amd pod linuxem albo nvidia pod windą.
-
Pies Ogrodnika
- Sędziwy Jeż

Kupiłem sobie Radeon RX 9070 XT za nie małą kase, działa niby dobrze na ubuntu, wybuliłem 3000 zł za tą karte, tylko czy dobrze zrobiłem? Bo tak ciągnie mnie do Nvidii ,dobrze zrobiłem biorąc tego AMD?? Bo zacząłem nawet grać. Takie pytanie.
- kobrawerde
- Gibki Gibbon

- Środowisko graficzne: Cinnamon
- Kontakt:
Temat dość trudny dla przeciętnego usera bo dużo różnych informacji...ale tak na szybko czytając to jest OK ale sam możesz poczytać info np od AI ....
Wybór między Radeonem RX 9070 XT a kartą od Nvidii zależy od Twoich priorytetów.
Karta AMD zapewnia świetną surową wydajność i często korzystniejszy stosunek ceny do jakości.
Nvidia wypada lepiej, jeśli zależy Ci na Ray Tracingu, zaawansowanym skalowaniu i profesjonalnych zastosowaniach.
Radeon RX 9070 XT
Surowa wydajność: Oferuje doskonałą liczbę klatek na sekundę w grach w rozdzielczości 1440p i 4K, często przewyższając odpowiedniki Nvidii w tradycyjnej rasteryzacji.Cena: Zazwyczaj atrakcyjniejsza kwota za oferowaną moc obliczeniową.
Pamięć VRAM: Zazwyczaj większa ilość pamięci, co jest kluczowe dla najnowszych i przyszłych gier na najwyższych ustawieniach.
Wybór dla: Graczy, którzy chcą wycisnąć jak najwięcej wydajności z każdego wydanego dolara/złotego i nie zależy im na efektownym oświetleniu RT.
NVIDIA (np. GeForce RTX 5070 Ti / 5080)
Ray Tracing: Zapewnia znacznie lepsze i płynniejsze działanie realistycznego oświetlenia oraz odbić.
Technologie skalowania i generowania klatek: Oferuje DLSS, które ogólnie jest uznawane za technologię wyższej jakości niż AMD FSR.
Praca i streaming: Posiada wydajne enkodery NVENC i jest nieoceniona w programach do edycji wideo czy renderingu 3D (np. Blender).
Wybór dla: Osób szukających najlepszych dostępnych technologii w grach, streamerów oraz profesjonalistów
https://www.purepc.pl/amd-radeon-rx-907 ... asus-prime
Nie jestem specjalistą ...ale z tych informacji wynika iż jeśli nie jesteś jakimś maniakiem w grach / profesjonalistą który zawodowo zajmuje się jakąś grafiką / stream-ingiem wideo to ....jest dobry wybór bo i tak cena jest wysoka. A czy mając Nvidię w ogóle zobaczył byś po jakimś czasie różnicę (w swoich zastosowaniach) ? ...wątpię ale może inni się wypowiedzą
Wybór między Radeonem RX 9070 XT a kartą od Nvidii zależy od Twoich priorytetów.
Karta AMD zapewnia świetną surową wydajność i często korzystniejszy stosunek ceny do jakości.
Nvidia wypada lepiej, jeśli zależy Ci na Ray Tracingu, zaawansowanym skalowaniu i profesjonalnych zastosowaniach.
Radeon RX 9070 XT
Surowa wydajność: Oferuje doskonałą liczbę klatek na sekundę w grach w rozdzielczości 1440p i 4K, często przewyższając odpowiedniki Nvidii w tradycyjnej rasteryzacji.Cena: Zazwyczaj atrakcyjniejsza kwota za oferowaną moc obliczeniową.
Pamięć VRAM: Zazwyczaj większa ilość pamięci, co jest kluczowe dla najnowszych i przyszłych gier na najwyższych ustawieniach.
Wybór dla: Graczy, którzy chcą wycisnąć jak najwięcej wydajności z każdego wydanego dolara/złotego i nie zależy im na efektownym oświetleniu RT.
NVIDIA (np. GeForce RTX 5070 Ti / 5080)
Ray Tracing: Zapewnia znacznie lepsze i płynniejsze działanie realistycznego oświetlenia oraz odbić.
Technologie skalowania i generowania klatek: Oferuje DLSS, które ogólnie jest uznawane za technologię wyższej jakości niż AMD FSR.
Praca i streaming: Posiada wydajne enkodery NVENC i jest nieoceniona w programach do edycji wideo czy renderingu 3D (np. Blender).
Wybór dla: Osób szukających najlepszych dostępnych technologii w grach, streamerów oraz profesjonalistów
https://www.purepc.pl/amd-radeon-rx-907 ... asus-prime
Nie jestem specjalistą ...ale z tych informacji wynika iż jeśli nie jesteś jakimś maniakiem w grach / profesjonalistą który zawodowo zajmuje się jakąś grafiką / stream-ingiem wideo to ....jest dobry wybór bo i tak cena jest wysoka. A czy mając Nvidię w ogóle zobaczył byś po jakimś czasie różnicę (w swoich zastosowaniach) ? ...wątpię ale może inni się wypowiedzą
Serwer: LinuxMint/Ubuntu 22.04/HWE kernel/Vsftpd/Kodi/Jellyfin/iptv-dvbt2/etc.
CPU: Intel N100 / RAM: 32GB DDR5
Storage: Lexar NM620 2TB M.2 - (x2)
Mobo: MiniPC (Topton X6C )
Laptop: Lenovo Legion 5 Pro 16ITH6H /Ram32GB/ssd500GB/ssd1TB
-
Pies Ogrodnika
- Sędziwy Jeż

Sorki może troche za mało napisałem. Jestem fanem linuxa, ale ogólnie korzystam do prostych rzeczy kompa, czyli przeglądanie stron www, poczta email, jakiś film w 4K. Ale gram też w gry i to w 4K. Kupiłem przed paroma dniami monitor 27 cali 4K od Eizo. Ale taki bardziej budżetowy za 2700 zł(była przecena z 3100 zł). Więc gram w gry w 4K.
- kobrawerde
- Gibki Gibbon

- Środowisko graficzne: Cinnamon
- Kontakt:
Radeon RX 9070 XT świetnie radzi sobie z grami w 4K, często deklasując bezpośrednich konkurentów od NVIDII w czystej wydajności. Wybór między nimi zależy jednak od tego, czy priorytetem jest surowa moc w natywnej rozdzielczości (AMD), czy technologie takie jak Ray Tracing i upscaling DLSS ...czyli jak wyżej tzn. czy zobaczysz różnicę w grafice / obrazie fajnie by móc porównać obraz bo jak widać wydajność masz o wiele lepszą !
poczytaj ja wymiękam
https://www.reddit.com/r/radeon/comment ... ing/?tl=pl
poczytaj ja wymiękam
https://www.reddit.com/r/radeon/comment ... ing/?tl=pl
Serwer: LinuxMint/Ubuntu 22.04/HWE kernel/Vsftpd/Kodi/Jellyfin/iptv-dvbt2/etc.