Testuje 26.04 w live. Już wiem, że program Oprogramowanie i Aktualizacje (ten z ikoną niebieskiego kołka i literą A) został w 26.04 wyrznięty z nieznanych mi powodów, a zdążyłem się przez prawie trzy lata do niego przyzwyczaić. Mam bardzo proste i konkretne pytanie. Czy ktoś może mi powiedzieć gdzie w GUI w nowym Ubuntu mogę zobaczyć, z jakich repozytoriów system korzysta (main,universe,multiverse,restrikted) oraz gdzie mogę teraz podglądnąć repozytoria ppa jakie mam na kompie i ewentualnie je usunąć? Jeszcze raz zaznaczam, że pytam o środowisko graficzne 26.04. Wuj Google trochę klęka albo ja nie umiem znaleźć. Przy okazji jakby ktoś się stęsknił tak jak ja to:
sudo apt update
sudo apt install software-properties-gtk
w live działa.
I jeszcze jedno, może nawet ważniejsze. gdzie w 26.04 trzeba zaznaczyć czy chcemy tylko LTS czy Interim czy w ogóle nie chcemy?
Ubuntu 26.04 Program "Oprogramowanie i Aktualizacje"
- kobrawerde
- Gibki Gibbon

- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: Cinnamon
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Ubuntu 26.04 Program "Oprogramowanie i Aktualizacje"
Ja mam Minta/ (ubuntu) ...ale pewnie trzeba by szukać samemu w lokalizacji : /etc/apt
może :
ale pewnie w każdym distro linux-a może być troszkę inaczej zależy to od developera... pewnie w najnowszej wersji coś znowu pozmieniali u mnie na Mint też jest to troszkę inaczej 
Ale w Mint można trochę prościej o informacje także w okienku gui ( manager aktualizacji / zasoby oprog.):
może :
Kod: Zaznacz cały
cat /etc/apt/sources.list.d/ubuntu.sources
cat /etc/apt/sources.listAle w Mint można trochę prościej o informacje także w okienku gui ( manager aktualizacji / zasoby oprog.):
Serwer: LinuxMint/Ubuntu 22.04/HWE kernel/Vsftpd/Kodi/Jellyfin/iptv-dvbt2/etc.
CPU: Intel N100 / RAM: 32GB DDR5
Storage: Lexar NM620 2TB M.2 - (x2)
Mobo: MiniPC (Topton X6C )
Laptop: Lenovo Legion 5 Pro 16ITH6H /Ram32GB/ssd500GB/ssd1TB
CPU: Intel N100 / RAM: 32GB DDR5
Storage: Lexar NM620 2TB M.2 - (x2)
Mobo: MiniPC (Topton X6C )
Laptop: Lenovo Legion 5 Pro 16ITH6H /Ram32GB/ssd500GB/ssd1TB
Re: Ubuntu 26.04 Program "Oprogramowanie i Aktualizacje"
Żeby aby było co szukać? Ja tak w swojej naiwności sobie myślę, że jest nowe Ubuntu, nowe Gnome, nowe jadro, tapetka fajna kolorowa, po to, żeby zachęcić "masy" do zainteresowania Linuxem i przechodzenia na nie. I teraz taki zafascynowany Świeżak instaluje sobie najnowsze Ubuntu i się dowiaduje: wiesz tu zawsze był taki prosty programik gdzie otwierało się formatkę i przełącznikiem zaznaczałeś sobie czy chcesz dostać aktualizacje wersji co pól roku czy co dwa lata. No ale teraz się zmieniło bo ktoś wymyślił że jesteś zbyt głupi żebyś taki programik obsłużył (podobno wyrznięto oprogramowanie i aktualizacje z powodu bezpieczeństwa) i teraz jest tu takie coś co się nazywa konsola. Musisz świeżak tam wejść, nauczyć się obsługi uniksowego edytora nano, edytować plik konfiguracyjny i zmienić wartość zmiennej prompt.
Czy oni się w ogóle czują?!
No tak jak myślałem
Juz znalazłem, już wiem.
Znalazłem informacje że app, które zainstalujesz sprawdza się przez terminal. Tak samo ustawia się aktualizację wersji. Program "Oprogramowanie i Aktualizacje" po prostu nie ma zastępnika w środowisku graficznym 26.04. I tyle w temacie. Canonical pozwala samemu zainstalować ten program w sposób jaki podałem powyżej w nowej wersji Ubuntu. Nawet nie szukajcie, szkoda czasu, nic nie znajdziecie.
Czy oni się w ogóle czują?!
No tak jak myślałem
Znalazłem informacje że app, które zainstalujesz sprawdza się przez terminal. Tak samo ustawia się aktualizację wersji. Program "Oprogramowanie i Aktualizacje" po prostu nie ma zastępnika w środowisku graficznym 26.04. I tyle w temacie. Canonical pozwala samemu zainstalować ten program w sposób jaki podałem powyżej w nowej wersji Ubuntu. Nawet nie szukajcie, szkoda czasu, nic nie znajdziecie.