26.04 jakieś ochy, achy? Brak kodeka, zwiesza się przy przeglądaniu zdjęć

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Newtroter
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

26.04 jakieś ochy, achy? Brak kodeka, zwiesza się przy przeglądaniu zdjęć

Post autor: Newtroter »

Mam w folderze z fociami kilkadziesiąt panoramicznych. Kobita telefonem robi. Są w formacie 12624 x 4288 pikseli z rozszerzeniem JPG. Testuje w Live. Jak nowa, wspaniała, doskonała wręcz przeglądarka foci w naszym cacanym 26.04 do takiego dochodzi to....kaplica. Tylko twardy reset. Próbowałem dwa razy. Może amerykanie takich nie robią bo to chiński telefon. Domyślna przeglądarka w 24.04 o nazwie Obrazy nie ma z tym najmniejszego problemu.

Jak próbowałem puścić filmik w mp4 HD to domyślna przeglądarka 26.04 nie ma jakiegoś kodeka. Ściąganie go w Live raczej nie ma sensu i wątpię żeby się udało Da się puścić ale bez dźwięku. Domyślny odtwarzacz 24.04 bez żadnych problemów.

Dokładnie o taki plik chodzi z rozszerzeniem .mp4
AI: Format HD 1080p 25 fps (często oznaczany jako 1080p25 lub Full HD 25 kl./s) to standardowy format wideo o wysokiej rozdzielczości.

Pol godziny sie tym bawiłem widząc to pierwszy raz na oczy.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 26.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: 26.04 jakieś ochy, achy?

Post autor: mario_7 »

W Ubuntu 26.04 zmieniła się biblioteka odpowiedzialna za renderowanie obrazów. Jest nowsza, bezpieczniejsza, renderuje obrazki w piaskownicy i... być może ma jakiś błąd...

Przydałyby się jakieś logi z uruchamiania tej przegladarki. Logi systemowe też by mogły być pomocne skoro system się zawiesza. Przy czym w trybie live logi nie są zapisywane więc trudno je będzie zebrać po zawieszeniu.

Co do odtwarzacza filmów - tutaj też nastąpiły zmiany. Część kodeków została zaktualizowana i część instaluje się dopiero podczas instalacji systemu (gdy zaznaczona jest stosowna opcja). Instalacja kodeka w sesji live ma sens, bo czemu nie? Fakt, utraci się po restarcie, ale skoro jest potrzeba...

//edit: Co do zdjęć to może to też być wina nowej przeglądarki - Loupe, spróbuj zainstalować poprzednią - Eye of Gnome, pakiet eog
Newtroter
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Re: 26.04 jakieś ochy, achy? Brak kodeka, zwiesza się przy przeglądaniu zdjęć

Nie czepiam się specjalnie, wiem ze to poprawią. Moje info raczej jako ciekawostka. Logi z live bez sensu. Raczej jakaś informacja do stosownego opiekuna, żeby to sprawdził. Mam archaicznego rzęcha i wina też może być po mojej stronie ale w 24.04 który jest normalnie zainstalowany na dysku wszystko działa. Te panoramki są dosyć ciężkie, ważą ok 40 MB sztuka, może nowa przeglądarka inaczej korzysta z zasobów pamięci? Oby nie. Zresztą chyba starej nie zabiorą? Mam nadzieje że to zwykły buk okresu dziecięcego. Przeglądarka działa normalnie, dopiero jak dojdzie to tego wielkiego pliku to zawiesza cały system. Nawet kursor nie działa.

*-memory
description: System memory
physical id: 0
size: 16GiB
*-cpu
product: Intel(R) Xeon(R) CPU E3-1225 v3 @ 3.20GHz
vendor: Intel Corp.

Moja karta graficzna tez tytanem mocy nie jest :shock:

*-display
description: VGA compatible controller
product: Thames [Radeon HD 7670M]
vendor: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI]
physical id: 0
bus info: pci@0000:01:00.0
logical name: /dev/fb0
version: 00
width: 64 bits
clock: 33MHz
capabilities: vga_controller bus_master cap_list rom fb
configuration: depth=32 driver=radeon latency=0 resolution=1280,

Ech, jak żyć ? :)
Newtroter
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Re: 26.04 jakieś ochy, achy?

mario_7 pisze: 25 kwie 2026, 12:48 Instalacja kodeka w sesji live ma sens, bo czemu nie? Fakt, utraci się po restarcie, ale skoro jest potrzeba...

Miałeś rację, kodek podinstalowal się w live i odtwarzacz video działał normalnie. Z tym problemów nie będzie

Znalazłem specjalnie mniejszą panoramkę w formacie 8368 x 4064 piksele i najechałem na nią nową przeglądarką w live 26.04. Niestety skutek taki jak poprzednio. System całkowicie zawieszony. Więcej juz tego nie spróbuje bo zepsuje płytę. Normalne focie bez problemu otwiera. Chętnie dowiedziałbym się czy ktoś tez tak ma?

Tam tez jest Shotwell. Wejdę jeszcze raz i spróbuje otworzyć te panoramki przeglądarką Shotwella w trybie przeglądanie i pełnoekranowym.

No już wiem. To raczej nie ma związku z moim kompem. To błąd programu. Wszystkie te panoramki i wszystkie inne pliki graficzne bez problemu w live 26.04 otwiera przeglądarka Shotwell

Jeśli ktoś testuje 26.04 w live tak jak ja to miałbym prośbę. Zróbcie w Gimpie plik graficzny o rozmiarach 12624 x 4288, wyeksportujcie do jpg i spróbujcie otworzyć go w live 26.04 domyślną przeglądarką.

Jest jeszcze jeden niuans, nie wiem czy ma jakieś znaczenie. Wszystkie swoje pliki w tym pliki graficzne i filmy trzymam na ssd sformatowanym pod fat32. Może jakby tą panoramkę przenieść na home pod ext4 to by sie otwarła? Ja już tego nie próbuje, bo boje się o kompa. To tez dałoby sie łatwo zasymulowac w testach otwierając taki plik z pendrive fat32
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator

Błąd Ubuntu można zgłosić w taki sposob: https://help.ubuntu.com/stable/ubuntu-h ... u-bug.html

Można też spróbować opisać go bezpośrednio na stronie projektu Loupe: https://gitlab.gnome.org/GNOME/loupe/-/issues

Jeśli nie chcesz męczyć sprzętu to możesz spróbować zreprodukować problem na maszynie wirtualnej.
Newtroter
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Za cienki jestem na to, żeby zgłaszać błędy. Nie jestem informatykiem i nie bez powodu swoje wpisy umieszczam tylko na przedszkolu. Niech ktoś, kto się na tym zna i ma stosowny, wspołczesny komputer do przeprowadzenia testu potwierdzi to co napisałem i ewentualnie to zgłosi.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator

Zgłaszanie błędów nie wymaga specjalnych umiejętności (j. angielski się przydaje). Co innego naprawianie tych błędów. ;)
Zachęcam do podjęcia próby zgłoszenia błędu. Choćby krótki opis, że się wiesza przy dużych plikach i jak to zreprodukować.
Newtroter
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

new@bugs.launchpad.net

Hello, I would like to report an error I noticed during the 26.04 live tests.The default image file browser hangs my computer when I try to open a large jpg file of approximately 40Mb.I keep my graphic files on a fat32 formatted disk.
my computer:
Intel(R) Xeon(R) CPU E3-1225 v3 @ 3.20GHz
memory size:16Gb
VGA controller Radeon HD 7670M

Posłane :) Nie pójdę za to siedzieć?

Ciekawe czy jest szansa na to, że jak za kilka tygodni ściągnę nowe ISO ze strony Ubuntu i zrobię pendrive do live jeszcze raz, to przeglądarka u mnie będzie już działać normalnie? :?: Albo działa to tak, że ISO zostaje bez zmian a poprawki instalują się z aktualizacją na OS zainstalowanym na dysku? Chciałoby im się zmieniać ISO?
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator

Nowe ISO będzie wydane gdy pojawi się nowe wydanie "punktowe", czyli 26.04.1 w sierpniu, potem 26.04.2 w lutym itd. co pół roku przez 2 lata.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”