Jak przygotować się do aktualizacji wersji?

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Newtroter
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Jak przygotować się do aktualizacji wersji?

Post autor: Newtroter »

Na Ubuntu jestem ponad 2 lata ale nigdy nie aktualizowałem wersji (24.04 wgrałem na czysto od początku). Nie pytam o kopie danych bo to oczywistość ale:

Czy mam odinstalowywać programy które zainstalowałem z ppa i usuwać repozytoria ppa?
Czy mam odinstalować Wine?
Czy uruchomić aktualizacje w środowisku graficznym czy z konsoli poleceniem: sudo do-release-upgrade
jest jakaś różnica?

AI pisze żeby przed aktualizacja wykonać dist upgrade i reboot. Tak to jest?

sudo apt update
sudo apt upgrade
sudo apt dist-upgrade

Repozytoria ppa nie zaktualizują sie same do nowej wersji?

Czy może lepiej nic nie zmieniać i zobaczyć co będzie, a potem ewentualnie naprawiać błędy? Macie doświadczenie, to doradźcie jak to robicie.
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Jak przygotować się do aktualizacji wersji?

Post autor: kobrawerde »

Ja się przyznam że racze fachowo tego nie robiłem tzn ...przeważnie na żywioł ale oczywiście zawsze mam backup CloneZillą z menu grub ( prog. grubzilla ). Powiem że chyba trzy razy tak robiłem ( LinuxMint ) i dwa razy było OK a jeden raz kompletna porażka system już się nie uruchomił :-) zawisł na tej aktualizacji i LIPA ( backup pomógł )...gdzieś wyczytałem że jak masz już system b. długo i sporo programów np. ppa itd / dziwne konfiguracje to mogą być takie kwiatki bo nikt nie przewidzi co dany użytkownik zrobił z systemem i taka aktualizacja może się nie powieść. Po jakimś czasie wgrałem na czysto system i było git :-)
Czyli z tej mojej porażki widać że najlepiej jakby system był czysty od innych repozytoriów niż standardowe / ppa ale nie tylko :-).... pewnie i jakieś dziwne programy też można by odinstalować przynajmniej takie które nie można było zainstalować przez apt -a ....
Serwer: LinuxMint/Ubuntu 22.04/HWE kernel/Vsftpd/Kodi/Jellyfin/iptv-dvbt2/etc.
CPU: Intel N100 / RAM: 32GB DDR5
Storage: Lexar NM620 2TB M.2 - (x2)
Mobo: MiniPC (Topton X6C )
Laptop: Lenovo Legion 5 Pro 16ITH6H /Ram32GB/ssd500GB/ssd1TB
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”