Na Ubuntu jestem ponad 2 lata ale nigdy nie aktualizowałem wersji (24.04 wgrałem na czysto od początku). Nie pytam o kopie danych bo to oczywistość ale:
Czy mam odinstalowywać programy które zainstalowałem z ppa i usuwać repozytoria ppa?
Czy mam odinstalować Wine?
Czy uruchomić aktualizacje w środowisku graficznym czy z konsoli poleceniem: sudo do-release-upgrade
jest jakaś różnica?
AI pisze żeby przed aktualizacja wykonać dist upgrade i reboot. Tak to jest?
sudo apt update
sudo apt upgrade
sudo apt dist-upgrade
Repozytoria ppa nie zaktualizują sie same do nowej wersji?
Czy może lepiej nic nie zmieniać i zobaczyć co będzie, a potem ewentualnie naprawiać błędy? Macie doświadczenie, to doradźcie jak to robicie.
Jak przygotować się do aktualizacji wersji?
- kobrawerde
- Gibki Gibbon

- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: Cinnamon
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Jak przygotować się do aktualizacji wersji?
Ja się przyznam że raczej fachowo tego nie robiłem tzn ...przeważnie na żywioł ale oczywiście zawsze mam backup CloneZillą z menu grub ( prog. grubzilla ). Powiem że chyba trzy razy tak robiłem ( LinuxMint ) i dwa razy było OK a jeden raz kompletna porażka system już się nie uruchomił
zawisł na tej aktualizacji i LIPA ( backup pomógł )...gdzieś wyczytałem że jak masz już system b. długo i sporo programów np. ppa itd / dziwne konfiguracje to mogą być takie kwiatki bo nikt nie przewidzi co dany użytkownik zrobił z systemem i taka aktualizacja może się nie powieść. Próbowałem parę razy ( z backupu ) usuwając to i owo z systemu bez rezultatu i po jakimś czasie wgrałem na czysto system i było git 
Czyli z tej mojej porażki widać że najlepiej jakby system był czysty od innych repozytoriów niż standardowe / ppa ale nie tylko
.... pewnie i jakieś dziwne programy też można by odinstalować przynajmniej takie które nie można było zainstalować przez apt -a
Ps. aż zerknąłem co na to internet / AI ...powiem Ci że sporo podpowiedzi podam tylko podpunkty:
-Zaktualizować obecny system do końca
sudo apt update
sudo apt full-upgrade
sudo apt autoremove --purge
sudo snap refresh
reboot
-Sprawdzić wolne miejsce
-Wyłączyć lub usunąć zewnętrzne repozytoria (PPA)
-Sprawdzić pakiety z "hold"
-Usunąć niepotrzebne jądra
-Jeżeli używasz sterowników NVIDIA
Najlepiej mieć zainstalowany sterownik z repozytorium Ubuntu, a nie instalowany ręcznie ze strony NVIDIA.
-Odłączyć zbędne urządzenia USB
-Zamknąć wszystkie programy
-Stabilne połączenie z Internetem
-Nie przerywać procesu
-Jeśli masz dodatkowe oprogramowanie
-Jeżeli korzystasz z:
VirtualBox,
Dockera,
VMware,
Wine,
ZFS,
własnych modułów kernela (np. DKMS),
niestandardowych repozytoriów,
warto sprawdzić wcześniej, czy są kompatybilne z nową wersją Ubuntu.
-A jeśli używasz GNOME Extensions
Po aktualizacji część rozszerzeń może przestać działać do czasu ich aktualizacji. Sam system zwykle działa poprawnie, ale rozszerzenia mogą wymagać wyłączenia lub uaktualnienia.
Czasami jak widać w moim przypadku aktualizacja się uda i jest super bo nie trzeba konfigurować systemu pod siebie od podstaw ...ale czasem lepiej po prostu zainstalować system od nowa bo szkoda czasu dochodzić godzinami co mu dolega i dlaczego upgrade się nie powiodło. A przyczyn może być naprawdę sporo nawet jakieś drivery kompilowane specjalnie w systemie itd itp ...ale spróbować warto
Czyli z tej mojej porażki widać że najlepiej jakby system był czysty od innych repozytoriów niż standardowe / ppa ale nie tylko
Ps. aż zerknąłem co na to internet / AI ...powiem Ci że sporo podpowiedzi podam tylko podpunkty:
-Zaktualizować obecny system do końca
sudo apt update
sudo apt full-upgrade
sudo apt autoremove --purge
sudo snap refresh
reboot
-Sprawdzić wolne miejsce
-Wyłączyć lub usunąć zewnętrzne repozytoria (PPA)
-Sprawdzić pakiety z "hold"
-Usunąć niepotrzebne jądra
-Jeżeli używasz sterowników NVIDIA
Najlepiej mieć zainstalowany sterownik z repozytorium Ubuntu, a nie instalowany ręcznie ze strony NVIDIA.
-Odłączyć zbędne urządzenia USB
-Zamknąć wszystkie programy
-Stabilne połączenie z Internetem
-Nie przerywać procesu
-Jeśli masz dodatkowe oprogramowanie
-Jeżeli korzystasz z:
VirtualBox,
Dockera,
VMware,
Wine,
ZFS,
własnych modułów kernela (np. DKMS),
niestandardowych repozytoriów,
warto sprawdzić wcześniej, czy są kompatybilne z nową wersją Ubuntu.
-A jeśli używasz GNOME Extensions
Po aktualizacji część rozszerzeń może przestać działać do czasu ich aktualizacji. Sam system zwykle działa poprawnie, ale rozszerzenia mogą wymagać wyłączenia lub uaktualnienia.
Czasami jak widać w moim przypadku aktualizacja się uda i jest super bo nie trzeba konfigurować systemu pod siebie od podstaw ...ale czasem lepiej po prostu zainstalować system od nowa bo szkoda czasu dochodzić godzinami co mu dolega i dlaczego upgrade się nie powiodło. A przyczyn może być naprawdę sporo nawet jakieś drivery kompilowane specjalnie w systemie itd itp ...ale spróbować warto
Serwer: LinuxMint/Ubuntu 22.04/HWE kernel/Vsftpd/Kodi/Jellyfin/iptv-dvbt2/etc.
CPU: Intel N100 / RAM: 32GB DDR5
Storage: Lexar NM620 2TB M.2 - (x2)
Mobo: MiniPC (Topton X6C )
Laptop: Lenovo Legion 5 Pro 16ITH6H /Ram32GB/ssd500GB/ssd1TB
CPU: Intel N100 / RAM: 32GB DDR5
Storage: Lexar NM620 2TB M.2 - (x2)
Mobo: MiniPC (Topton X6C )
Laptop: Lenovo Legion 5 Pro 16ITH6H /Ram32GB/ssd500GB/ssd1TB
Re: Jak przygotować się do aktualizacji wersji?
No tak, czyli trzeba szykować się na najgorsze
Ująłbym to tak. Trzeba zrobić taką kopie systemu, żeby można było odbudować go do stanu poprzedniego. Mniej wprawnym użytkownikom (takim jak ja) polecałbym raczej program Rescuezilla. Trzeba przygotować pendrive, pobrać iso z oficjalnej strony i przynajmniej ja tak robię, zrobić z bootowanego pendrive kopie całego dysku systemowego (ze wszystkim z root, home z efi jak leci. Mam jeszcze dwa inne dyski na których trzymam dane tak, że u mnie łatwo to zrobić). Z takiej kopii można całkowicie odwrócić skutki aktualizacji i wrócić do stanu wyjściowego (juz to ćwiczyłem, zawsze z powodzeniem, 20 minut). Osobno trzeba skopiować dane z dysków. Potem wszystko o czym napisałeś. No Wine na pewno będzie inne, bo do każdej wersji jest inne na stronie programu. Chyba je zostawię, ale usunę wszystkie ppa. W sukces za bardzo nie wierzę. W sierpniu napiszę co z tego wyszło.
Wine powinno pasowac. Żle zapamietalem. Dla 24,25 i 26 jest takie samo.
"-Usunąć niepotrzebne jądra" to wyzwanie
Jak używacie Synaptic to trzeba wejść w Stan i otworzyć Niezainstalowane (pozostałe). Jadra to pliki które mają w nazwie słowo "generic". Trzeba je zaznaczyć (ppm -prawy przycisk myszy) i "zaznacz do całkowitego usunięcia". Następnie potwierdzić "zastosuj" Wszystko co w tym jest to śmieci do usunięcia. Ostatnich dwóch albo trzech jąder się nie usuwa, bo można do nich wrócić jakby coś przestało działać. No ale przed aktuaizacją wersji na pewno nie będą już potrzebne.
Wine powinno pasowac. Żle zapamietalem. Dla 24,25 i 26 jest takie samo.
"-Usunąć niepotrzebne jądra" to wyzwanie
Jak używacie Synaptic to trzeba wejść w Stan i otworzyć Niezainstalowane (pozostałe). Jadra to pliki które mają w nazwie słowo "generic". Trzeba je zaznaczyć (ppm -prawy przycisk myszy) i "zaznacz do całkowitego usunięcia". Następnie potwierdzić "zastosuj" Wszystko co w tym jest to śmieci do usunięcia. Ostatnich dwóch albo trzech jąder się nie usuwa, bo można do nich wrócić jakby coś przestało działać. No ale przed aktuaizacją wersji na pewno nie będą już potrzebne.