Kopia zapasow w ubuntu 26.4
- kajetan_live
- Piegowaty Guziec

- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: Budgie
- Architektura: x86_64
Kopia zapasow w ubuntu 26.4
Czyli wszystko o co chciałbym zapytać ale nawet nie wiem o co pytać.
Na laptopie mam 24.04 i tam trochę przespałem sprawę i nie zrobiłem kopi zapasowej tylko od razu zaczełem ściągać aplikacje, filmy i muzykę i chyba laptop dostał infekcji i ma jakieś wirusy.
Zainstalowałem ubuntu 26.04 na pececie. I tym razem chcę zrobić prawilnie. Ta instalacja ma wszystkie aplikacje i sterowniki które są dostępne podczas instalacji. Dodam że wróciłem do linuxa po jakiś 12 latach i trochę pozapominałem. Nie wiem jak zrobić kopię zapasową. Czy teraz trzeba ściągnąć aplikację do tego? Jeśli tak to jaka będzie najlepsza w tym wydaniu?
Na laptopie mam 24.04 i tam trochę przespałem sprawę i nie zrobiłem kopi zapasowej tylko od razu zaczełem ściągać aplikacje, filmy i muzykę i chyba laptop dostał infekcji i ma jakieś wirusy.
Zainstalowałem ubuntu 26.04 na pececie. I tym razem chcę zrobić prawilnie. Ta instalacja ma wszystkie aplikacje i sterowniki które są dostępne podczas instalacji. Dodam że wróciłem do linuxa po jakiś 12 latach i trochę pozapominałem. Nie wiem jak zrobić kopię zapasową. Czy teraz trzeba ściągnąć aplikację do tego? Jeśli tak to jaka będzie najlepsza w tym wydaniu?
- kobrawerde
- Gibki Gibbon

- Środowisko graficzne: Cinnamon
- Kontakt:
Re: Kopia zapasow w ubuntu 26.4
Jeśli chcesz zrobić kopię całego systemu i np. dysku twardego lub partycji na której jest ten system to polecam prog. CloneZilla i różnych nakładek ( graficznych ) na ten "kombajn" które troszkę ułatwiają przeprowadzenie tej operacji. CloneZilla ma co prawda interfejsem graficzny ale tekstowy (TUI) i troszkę dla początkującego może to być utrudnieniem. Inne programy (korzystające z CloneZilli) to np. Rescuezilla ma ładny i prosty graficzny interfejs. https://rescuezilla.com/
Jeśli wiesz co to GRUB i jego menu to mogę polecić mały programik którego byłem tzw. współtwórcą a na pewno pomysłodawcą
( GrubZilla ) także oparty o w/w prog. który na początku może wydać się w konfiguracji skomplikowany ale potem robienie backupu systemu to już moim zdaniem pestka a dla mnie wręcz przyjemność ... ale jestem z racji tego raczej subiektywny ( jedno kliknięcie w menu GRUB i kopia systemu na usb ...i odwrotnie ) . https://github.com/ski007/grubzilla
viewtopic.php?p=1045852#p1045852
Są też inne programy graficzne które mogę polecić ( także oparte o terminalowe znane i cenione np. rsync / restic ) Pluton - https://github.com/plutonhq/pluton
Resty-Desktop - https://github.com/nraboy/resty-desktop
Déjà Dup - https://apps.gnome.org/pl/DejaDup/
Timeshift / Back In Time / luckyBackup / Grsync ... etc
Jeśli wiesz co to GRUB i jego menu to mogę polecić mały programik którego byłem tzw. współtwórcą a na pewno pomysłodawcą
viewtopic.php?p=1045852#p1045852
Są też inne programy graficzne które mogę polecić ( także oparte o terminalowe znane i cenione np. rsync / restic ) Pluton - https://github.com/plutonhq/pluton
Resty-Desktop - https://github.com/nraboy/resty-desktop
Déjà Dup - https://apps.gnome.org/pl/DejaDup/
Timeshift / Back In Time / luckyBackup / Grsync ... etc
Serwer: LinuxMint/Ubuntu 22.04/HWE kernel/Vsftpd/Kodi/Jellyfin/iptv-dvbt2/etc.
CPU: Intel N100 / RAM: 32GB DDR5
Storage: Lexar NM620 2TB M.2 - (x2)
Mobo: MiniPC (Topton X6C )
Laptop: Lenovo Legion 5 Pro 16ITH6H /Ram32GB/ssd500GB/ssd1TB
- kajetan_live
- Piegowaty Guziec

Ok, teraz bardziej wiem o co pytać.
Nie zamierzam ingerować w jądro systemu. Chodzi mi na przykład o zainstalowanie aplikacji która popsuje w jakiś sposób używanie ubuntu, albo na przykład zainstalowanie z repozytorium debiana i nie będę wiedział jak taką oplikację odinstalować, usunąć, albo nieopatrzne ściągnięcie wirusa. Taki wirus nic chyba nie zrobi linuxowi, ale świadomość że jest i może się przyczepić gdy będę komuś mailem pliki wysyłał jest irytująca. Chciałbym w takich przypadkach móc przywrucić kopię zapasową i cofnąć efekty sprzed feleru.
Mam nadzieję że teraz sensowniej opisałem to co chciałbym uzyskać.
Nie zamierzam ingerować w jądro systemu. Chodzi mi na przykład o zainstalowanie aplikacji która popsuje w jakiś sposób używanie ubuntu, albo na przykład zainstalowanie z repozytorium debiana i nie będę wiedział jak taką oplikację odinstalować, usunąć, albo nieopatrzne ściągnięcie wirusa. Taki wirus nic chyba nie zrobi linuxowi, ale świadomość że jest i może się przyczepić gdy będę komuś mailem pliki wysyłał jest irytująca. Chciałbym w takich przypadkach móc przywrucić kopię zapasową i cofnąć efekty sprzed feleru.
Mam nadzieję że teraz sensowniej opisałem to co chciałbym uzyskać.
- kobrawerde
- Gibki Gibbon

- Kontakt:
nikt nie chce ingerować w jądro systemu ?Nie zamierzam ingerować w jądro systemu
Wiesz długo już jestem na Linux-ie i jakoś do tej pory nie spotkałem w moim systemie wirusa ...to nie Windows
Jeśli będziesz korzystał z oprogramowania standardowego repozytorium danego distra linux-a to na 100% żadnego wirusa nie spotkasz
No to hipotetycznie jeśli byś zlapał wirusa i on dokonał jakiś szkód w systemie i np. także rozsiał się w różnych miejscach ...to jak zamierzasz wrócić to punktu wyjścia ? albo dobry antywirus który to wyłapie i usunie lub przywrócenie kopii zapasowej ale wykonanej wcześniej czyli tzw obraz partycji / dysku ....bo jeśli byś zrobił kopię takimi programami jak rsync / restic to nie wiem czy będzie to w 100% bezpieczne rozwiązanie ? bo wirus może gdzieś przetrwać. jeśli przywrócisz kopię systemu np. CloneZillą to masz pewność zastąpienia całego systemu poprzednią wersją i wymazanie całej partycji ,dysku wraz z potencjalnym wirusem. Alt to teoretyzowanie bo raczej wirusa nie spotkasz na Linux-ie
A jeśli faktycznie boisz się np. wysłania hipotetycznego wirusa z klienta pocztowego to w tym przypadku wystarczy faktycznie wcześniej zrobić backup ustawień takowego czy to : rsync / restic albo zwykła kopia ( kopiuj wklej ) na usb. ...ale i tak nigdy nie będziesz miał pewności że tylko tam jest wirus
- kajetan_live
- Piegowaty Guziec

Nie, nie. Nie pomyślałem że proponujesz ingerencje w system. Może nieporozumienie bieże się stąd, że już niepamiętam jak działa linux. To ja nie zamierzam bawić się w jakieś zmiany systemu, tylko proste instalowanie aplikacji które mogą się wywalić i robić problemy i trzeba wrócić do wcześniejszego stanu rzeczy.
A jesli już wyszło moje dyletanctwo to dopytam o to z wirusami. No przeniosłem na laptopa całą biliotekę multimediów z windowsa. Później się zorientowałem że windows był zawirusowany. Czyli w niektórych folderach są niechciane programy conajmniej samokopiujące się. Mam rozumieć że nawet jeśli gdzieś w folderach z muzyką są to nie będą działać? Naprzykład kopiować się gdy będę chciał je ręcznie usuwać?
A jesli już wyszło moje dyletanctwo to dopytam o to z wirusami. No przeniosłem na laptopa całą biliotekę multimediów z windowsa. Później się zorientowałem że windows był zawirusowany. Czyli w niektórych folderach są niechciane programy conajmniej samokopiujące się. Mam rozumieć że nawet jeśli gdzieś w folderach z muzyką są to nie będą działać? Naprzykład kopiować się gdy będę chciał je ręcznie usuwać?
- kobrawerde
- Gibki Gibbon

- Kontakt:
Linux to nie Windows niczym nie są do siebie podobne. Jak wirus ma się rozprzestrzeniać w systemie z całkowicie innym systemem plików : ext4 / ntfs ...inne foldery inne miejsca do nawet takich smaych programów np. Thunderbird to niemożliwe wirusy z Windowsa nie działają na Linux-ie bo są stworzone do atakowania ...Windy 
Co innego wirusy stworzone do ataku w systemie Linux ...ale jak wspomniałem wyżej trudno je spotkać
Co innego wirusy stworzone do ataku w systemie Linux ...ale jak wspomniałem wyżej trudno je spotkać
Wydaje mi się że słabo znasz Linuxa i nie rozumiesz co cię spotkało. Prawdopodobnie to nie wirus zepsuł ci Ubuntu ale sam to zrobiłeś Linux to nie Windows, działa inaczej, potrafi być niestabilny. Ta infekcja i jakieś wirusy to błędy apt, tak myślę. Trzeba regularnie przeprowadzać aktualizacje wersjikajetan_live pisze: 09 sie 2026, 16:31 Czyli wszystko o co chciałbym zapytać ale nawet nie wiem o co pytać.
sudo apt update && sudo apt upgrade
codziennie, przed rozpoczęciem każdej sesji. Te polecenia są całkowicie bezpieczne i można je wykonywać dowolną ilość razy. Druga rzecz to rygorystyczne przestrzeganie zasad dotyczących źrodel instalowanego oprogramowania. Na Twoje Ubuntu w wersji i podwersji na przykład 24.04.3 możesz wgrać program tylko przeznaczony do Twojego Ubuntu czyli taki jaki zobaczysz w sklepie app store albo pokaże ci w terminalu apt (apt to program) po wpisaniu na przykład
sudo apt install --simulate nazwaprogramu
te deby, które zobaczysz po wpisaniu tego polecenia są dla Ciebie
przed każdą instalacją programu w terminalu trzeba pobierać metadane aktualizacji pakietów
sudo apt update
sudo apt install nazwaprogramu
albo
sudo apt update
sudo snap install nazwaprogramu
albo po prostu bierz snapy i deby ze sklepu, jak do końca nie rozumiesz jak to działa. Wtedy wszystkie "wirusy" cię ominą. Ta naprawdę jakbyś chciał znaleźć wirusa na Linuxa to musiałbyś mieć wyjątkowe szczęście. Nikt o nich nie pisze.
To, o czym napisałem to takie podstawy, abc jeśli to wiesz i Cie źle oceniłem to sorki
Jescze o kopii. nie wiem co rozumiesz przez kopię zapasową ale domniemywam ze chodzi Ci o kopie systemu a nie danych. Dla początkujących najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie bootowanego pendrive z programem Rescuezilla. Pobierz iso ze strony producenta i zrób kopie partycji efi i root czyli całego Ubuntu bo zakładam ze home masz razem z root. Kopie danych robi sie wewnątrz Ubuntu programem Deja Dup, czyli tym domyślnie dogranym z systemem
- kajetan_live
- Piegowaty Guziec

Dobra, dajmy spokój już z tymi wirusami, uspokoiliście mnie.
O właśnie latało mi po głowie że można zrobić kopię systemu i kopię danych tylko nie wiedziałem jak to nazwać. Dzięki wam za pomoc i wszystkie te informacje. Były bardzo pomocne.
O właśnie latało mi po głowie że można zrobić kopię systemu i kopię danych tylko nie wiedziałem jak to nazwać. Dzięki wam za pomoc i wszystkie te informacje. Były bardzo pomocne.