kursor czasem się przycina
-
Taumeba
- Piegowaty Guziec

- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
kursor czasem się przycina
Cześć! Mam dziwny problem i nie wiem, jak do tego doszło. Kilka dni temu zostawiłem włączony laptop na noc. Rano go wyłączyłem, a po ponownym uruchomieniu kursor zaczął zacinać – zarówno podczas sterowania myszką, jak i touchpadem. Pierwsze, co mi przyszło do głowy, to czy coś nie zamula mi komputera. Sprawdziłem RAM i procesor – wszystko było w porządku. Nie ma żadnych innych problemów, tylko ten kursor. Najgorzej chodził na pulpicie, w menu aplikacji i w folderach, a nieco lepiej w przeglądarce czy np. na Steamie. Wczoraj znów zostawiłem go na noc i rano okazało się, że kursor działa normalnie. Nie jestem ekspertem w komputerach, ale wiem, że samo się nic nie naprawia. Dlatego wyłączyłem laptop, uruchomiłem go ponownie i znów stało się to samo. Okazuje się, że aby to naprawić, muszę się wylogować i zalogować ponownie od razu po uruchomieniu – wtedy problem znika.
-
adam_itok13
- Piegowaty Guziec

- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: kursor czasem się przycina
Sprawdź, czy uruchamiasz sesję Xorg czy Wayland i przetestuj drugą opcję — często to rozróżnia zachowanie kursora. Zaloguj się na nowo utworzonego użytkownika lub w trybie gościa, żeby wykluczyć uszkodzone ustawienia użytkownika. Zajrzyj do logów po restarcie: journalctl -b i log Xorg/serwera grafiki w poszukiwaniu błędów odmyszy/sterowników; też sprawdź dmesg pod kątem błędów sprzętowych. Spróbuj zrestartować powłokę graficzną (np. Alt+F2 i r w niektórych środowiskach) zamiast pełnego logoutu, i tymczasowo wyłącz zarządzanie energią dla urządzeń wejściowych, żeby sprawdzić, czy to pomaga.