Prośba o uwierzytelnienie(26.04)

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Awatar użytkownika
kajetan_live
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: Budgie
Architektura: x86_64

Prośba o uwierzytelnienie(26.04)

Post autor: kajetan_live »

Takie okno mi się pojawia gdy odpalam komputer:

Authentication required
The login keyring did not get unlocked when you logged into your computer.

Narazie nie uwierzytelniałem bo nie wiem co to jest ten "pęk kluczy" i do czego się odnosi. Pozatym zakładam że przy każdym nowym uruchomieniu będzie się pojawiał. Możecie powiedzieć mi co to ma uwierzytelnić albo czy można sprawdzić co to ma uwierzytelnić. Tak by przełączyć coś gdzieś w ubuntu by komunikat więcej się nie pojawiał. Dodam że wersję mam polską i na przykład przy aktualizacjach wyświetla polski komunikat z prośbą o uwierzytelnienie. A w tym przypadku nie.
adam_itok13
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Re: Prośba o uwierzytelnienie(26.04)

Post autor: adam_itok13 »

To okno to menedżer pęku kluczy, który nie został odblokowany przy logowaniu. Najprościej wpisz swoje hasło użytkownika w to okno — jeśli używasz autologowania, pęk nie zostanie odblokowany automatycznie, więc wyłącz autologowanie w ustawieniach konta albo ustaw hasło pęku takie samo jak hasło logowania. Aby trwale zmienić lub usunąć hasło pęku, otwórz narzędzie do zarządzania pękami kluczy w systemie, wybierz odpowiedni pęk i zmień lub usuń hasło (usuniecie lub puste hasło obniża bezpieczeństwo). Jeśli nie wiesz który program wymaga odblokowania, w oknie powinien być przycisk „Szczegóły” lub podobny — pokaże źródło żądania.
Newtroter
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: Newtroter »

Wejdź do szuflady i znajdź program "hasła i klucze". U mnie jest w kolekcji o nazwie narzedzia, no poszukaj, gdzieś tam będzie. Otwórz program i kliknij prawym myszy w "login". Wybierz zmień hasło. Wpisz tam haslo logowania, jak niedawno zmieniałes haslo logowania to wpisz to stare, jakie przedtem bylo. jak bedzie pytal o nowe haslo to nic nie wpisuj i kliknij dalej. Będzie jakieś ostrzeżenie to zignoruj będziesz miał pasek kluczy, bez hasla :) tyż piknie. Możesz tez ustawić ponownie aktualne hasło logowania. Powinno pomóc.

Jest jeszcze opcja atomowa. Można wywalić plik login.keyring. Jest w ukrytym katalogu:
~/.local/share/keyrings
ale wtedy wyrzniesz z systemu wszystkie hasła, od przeglądarki, od wi-fi i jakie tam masz. Raczej tak nie rób, to ostateczność. Może jak juz to lepiej zmien nazwę na przykład rozszerzenie na .keyringa bedziesz mógł wrocić. (kurde mam nadzieje ze portfele do Bitcoinów tam hasel nie zapisują :) Sam plik przy reboot zrobi się czysty na nowo.

Łoj sorki! Środowisko graficzne Budgie.... no to nie wiem :cry:
Awatar użytkownika
kajetan_live
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: Budgie

Post autor: kajetan_live »

Nie nie. Budgie 24.04 mam na laptopie. To jest czyste ubuntu 26.04. Dzięki wam za te instrukcje. Chwilowo mam urwanie głowy i brak czasu by na spokojnie się temu przyjrzeć ale zbliża się niedziela więc w tedy pewnie przestudiuje to co proponujecie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”