Od kilku dni Centrum Oprogramowania Ubuntu wyświetla komunikat o aktualizacji App Center.
Przy probie aktualizacji nic nie robi i wyświetla komunikat:
Nie mozna zaktualizować App Center (null): cannot refresh snap-store: snap "snap-store" has running apps (ubuntu software), pids: 3790
Rozumiem, że nie można zaktualizować uruchomionego programu, ale co należy zrobić, żeby zadziałało?
Będę wdzięczny za radę na poziomie "dla laika"
Nie dział aktualizacja AppCenter
Re: Nie dział aktualizacja AppCenter
Odpowiem ci jak laik, laikowi
. Przedszkole w końcu. Generalnie w Ubuntu instalujesz dwa rodzaje aplikacji (programów) jedne to deby (pakiety Debiana) a drugie to Snap-y. Wspomniany przez Ciebie AppCenter czyli sklepik Canonical to Snap o nazwie (uruchomieniowej) snap-store. (no w 26.04 to pewnie w 24.04 też tak się nazywa. Możesz to sprawdzić poleceniem snap list, nazwa musi się zgadzać). Proponuje sprobowac zabić proces poleceniem:
kill 3790
i sprobowac powtórnie aktualizować a jak nie pomoże to odinstalować sklep, jak każdy inny snap i zainstalować powtórnie. Czyli wywalasz sklepik poleceniem:
sudo snap remove snap-store
robisz restart i instalujesz snapa powtórnie:
sudo apt update
sudo snap install snap-store
Możesz też zamiast odinstalowania i instalowania spróbować polecenia:
sudo snap refresh snap-store
Powinno zadziałać, ja bym tak zrobił. Chyba ze cie źle zrozumiałem i nie o sklep chodzi ale o aktualizacje zainstalowanych snapów, ktore widać w sklepie a to inny temat. Wejdź do szuflady i uruchom program "Aktualizacje Oprogramowania" ikona z bialym A w kółku i napisz czy masz ten sam komunikat.
kill 3790
i sprobowac powtórnie aktualizować a jak nie pomoże to odinstalować sklep, jak każdy inny snap i zainstalować powtórnie. Czyli wywalasz sklepik poleceniem:
sudo snap remove snap-store
robisz restart i instalujesz snapa powtórnie:
sudo apt update
sudo snap install snap-store
Możesz też zamiast odinstalowania i instalowania spróbować polecenia:
sudo snap refresh snap-store
Powinno zadziałać, ja bym tak zrobił. Chyba ze cie źle zrozumiałem i nie o sklep chodzi ale o aktualizacje zainstalowanych snapów, ktore widać w sklepie a to inny temat. Wejdź do szuflady i uruchom program "Aktualizacje Oprogramowania" ikona z bialym A w kółku i napisz czy masz ten sam komunikat.
-
fvz
- Sędziwy Jeż

- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Dzięki bardzo, pomogła reinstalacja snap-store. Wygląda, że wszystko działa - na razie, odpukać 
Ten sposób z odświeżeniem snap-store niczego nie zmieniał (komunikat po komendzie refresh był że niemożliwe bo są running apps).
Kill 3790 i próba aktualizacji kończyła się podobnym komunikatem tylko numer procesu się zmieniał.
A przy okazji- może ktoś umie to wyjaśnić, bo może to była przyczyna problemu.
Do reinstalacji miałem 2 centra oprogramowania- jedno pod nazwą Ubuntu Software (ikona czerwonej torby z literą A) i drugie pod nazwą Oprogramowanie (biała torba z kolorowymi figurami geometrycznymi). Kłopotliwa aktualizacja dotyczyła tego pierwszego. Po reinstalacji zresztą nadal są dwa.
Czy dlatego dwa, że przy instalacji 24.04 poszerzyłem domyślne snapy o możliwość instalowania pakietów .deb?
Ten sposób z odświeżeniem snap-store niczego nie zmieniał (komunikat po komendzie refresh był że niemożliwe bo są running apps).
Kill 3790 i próba aktualizacji kończyła się podobnym komunikatem tylko numer procesu się zmieniał.
A przy okazji- może ktoś umie to wyjaśnić, bo może to była przyczyna problemu.
Do reinstalacji miałem 2 centra oprogramowania- jedno pod nazwą Ubuntu Software (ikona czerwonej torby z literą A) i drugie pod nazwą Oprogramowanie (biała torba z kolorowymi figurami geometrycznymi). Kłopotliwa aktualizacja dotyczyła tego pierwszego. Po reinstalacji zresztą nadal są dwa.
Czy dlatego dwa, że przy instalacji 24.04 poszerzyłem domyślne snapy o możliwość instalowania pakietów .deb?
Ten drugi sklep, to sklep społeczności Gnome. To deb o nazwie uruchomieniowej gnome-software. Instaluje się go razem z dodatkiem poleceniem:
sudo apt update
sudo apt install gnome-software gnome-software-plugin-snap
Spokojnie możesz korzystać z obu, byle nie na raz. Mają podobne funkcje. Wszystkie sklepy eksplorują te same repozytoria Canonical (to samo w nich jest). Appcenter zapodaje snapy bo to wymysł Canonical i oni je promują.
Jakby ci malo było to masz jeszcze jeden. W przeglądarce sklep ze snapami
. To bezpieczna strona, możesz "buszować"
https://snapcraft.io/store
sudo apt update
sudo apt install gnome-software gnome-software-plugin-snap
Spokojnie możesz korzystać z obu, byle nie na raz. Mają podobne funkcje. Wszystkie sklepy eksplorują te same repozytoria Canonical (to samo w nich jest). Appcenter zapodaje snapy bo to wymysł Canonical i oni je promują.
Jakby ci malo było to masz jeszcze jeden. W przeglądarce sklep ze snapami
https://snapcraft.io/store
-
fvz
- Sędziwy Jeż

- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Dzięki - coś mi się rozjaśniło.
Mimo ładnych paru lat używania Ubuntu moje umiejętności są wciąż niewielkie. Może dlatego, że komputer to dla mnie narzędzie do wykonania czegoś i brak mi czasu i wiedzy na poznawanie systemu.
Teoretycznie kandydat na windowsowego klikacza, ale jakoś mnie odrzuca od wytworów Redmond.
Mimo ładnych paru lat używania Ubuntu moje umiejętności są wciąż niewielkie. Może dlatego, że komputer to dla mnie narzędzie do wykonania czegoś i brak mi czasu i wiedzy na poznawanie systemu.
Teoretycznie kandydat na windowsowego klikacza, ale jakoś mnie odrzuca od wytworów Redmond.