Nie dział aktualizacja AppCenter

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
fvz
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Nie dział aktualizacja AppCenter

Post autor: fvz »

Od kilku dni Centrum Oprogramowania Ubuntu wyświetla komunikat o aktualizacji App Center.
Przy probie aktualizacji nic nie robi i wyświetla komunikat:
Nie mozna zaktualizować App Center (null): cannot refresh snap-store: snap "snap-store" has running apps (ubuntu software), pids: 3790
Rozumiem, że nie można zaktualizować uruchomionego programu, ale co należy zrobić, żeby zadziałało?
Będę wdzięczny za radę na poziomie "dla laika"
Newtroter
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Re: Nie dział aktualizacja AppCenter

Post autor: Newtroter »

Odpowiem ci jak laik, laikowi :). Przedszkole w końcu. Generalnie w Ubuntu instalujesz dwa rodzaje aplikacji (programów) jedne to deby (pakiety Debiana) a drugie to Snap-y. Wspomniany przez Ciebie AppCenter czyli sklepik Canonical to Snap o nazwie (uruchomieniowej) snap-store. (no w 26.04 to pewnie w 24.04 też tak się nazywa. Możesz to sprawdzić poleceniem snap list, nazwa musi się zgadzać). Proponuje sprobowac zabić proces poleceniem:

kill 3790

i sprobowac powtórnie aktualizować a jak nie pomoże to odinstalować sklep, jak każdy inny snap i zainstalować powtórnie. Czyli wywalasz sklepik poleceniem:

sudo snap remove snap-store

robisz restart i instalujesz snapa powtórnie:

sudo apt update
sudo snap install snap-store

Możesz też zamiast odinstalowania i instalowania spróbować polecenia:

sudo snap refresh snap-store

Powinno zadziałać, ja bym tak zrobił. Chyba ze cie źle zrozumiałem i nie o sklep chodzi ale o aktualizacje zainstalowanych snapów, ktore widać w sklepie a to inny temat. Wejdź do szuflady i uruchom program "Aktualizacje Oprogramowania" ikona z bialym A w kółku i napisz czy masz ten sam komunikat.
fvz
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Dzięki bardzo, pomogła reinstalacja snap-store. Wygląda, że wszystko działa - na razie, odpukać ;-)

Ten sposób z odświeżeniem snap-store niczego nie zmieniał (komunikat po komendzie refresh był że niemożliwe bo są running apps).
Kill 3790 i próba aktualizacji kończyła się podobnym komunikatem tylko numer procesu się zmieniał.

A przy okazji- może ktoś umie to wyjaśnić, bo może to była przyczyna problemu.
Do reinstalacji miałem 2 centra oprogramowania- jedno pod nazwą Ubuntu Software (ikona czerwonej torby z literą A) i drugie pod nazwą Oprogramowanie (biała torba z kolorowymi figurami geometrycznymi). Kłopotliwa aktualizacja dotyczyła tego pierwszego. Po reinstalacji zresztą nadal są dwa.
Czy dlatego dwa, że przy instalacji 24.04 poszerzyłem domyślne snapy o możliwość instalowania pakietów .deb?
Newtroter
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: Newtroter »

Ten drugi sklep, to sklep społeczności Gnome. To deb o nazwie uruchomieniowej gnome-software. Instaluje się go razem z dodatkiem poleceniem:

sudo apt update
sudo apt install gnome-software gnome-software-plugin-snap

Spokojnie możesz korzystać z obu, byle nie na raz. Mają podobne funkcje. Wszystkie sklepy eksplorują te same repozytoria Canonical (to samo w nich jest). Appcenter zapodaje snapy bo to wymysł Canonical i oni je promują.

Jakby ci malo było to masz jeszcze jeden. W przeglądarce sklep ze snapami :). To bezpieczna strona, możesz "buszować" ;-)

https://snapcraft.io/store
fvz
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Dzięki - coś mi się rozjaśniło.
Mimo ładnych paru lat używania Ubuntu moje umiejętności są wciąż niewielkie. Może dlatego, że komputer to dla mnie narzędzie do wykonania czegoś i brak mi czasu i wiedzy na poznawanie systemu.
Teoretycznie kandydat na windowsowego klikacza, ale jakoś mnie odrzuca od wytworów Redmond.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”