Bluetooth - gnome

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
emilus

Bluetooth - gnome

Post autor: emilus »

Witam,
Od niedawna uzywam Ubuntu w wersji 6.10, przesiadka nastapile z Debiana... Jednak jestem dosc niezadowolonym uzytkownikiem tego systemu... Uzywam go na komputerze HP nx6125 AMD64.
Moje niezadowolenie wynika z kilku kwestji... Na dziendobry ACPI bylo zwalone., komputer nie wykrywal praktycznie zadnych zmian przy wyciagnieciu wtyczki zasilania, o wskazaniach zuzycia baterii nie wspominajac. Dopiero zainstalowanie kernela 2.6.18 z debiana naprawilo problem (z 2.6.19 z ubuntu unstable bylo to samo-kicha). Pozniej wystapil problem z odczytem kart SD z wykorzystaniem wbudowanego ich czytnika (z czym w Debianie problemu nie bylo). No a teraz to: bluetooth...
Glownie chodzi o to iz zadna aplikacje mi nie moze wykryc urzadzen bluetooth co jest raczej dziwne poniewaz:
$ hcitool inq
Inquiring ...
00:17:84:XX:XX:XX clock offset: 0x3532 class: 0x522204
08:00:37:XX:XX:XX clock offset: 0x4b2b class: 0x220110
$ hcitool scan
Scanning ...
00:17:84:XX:XX:XX moj-fon
08:00:37:XX:XX:XX moj-pda

natomiast zadna z aplikacji (z kbluetooth wlacznie) mi niestety nie wykrywa tych urzadzen.
Czy ktos moze mi podpowiedziec w jaki sposob moglbym odpalic bluetooth-a na kompie (glownie chodzi mi o dzialanie z poziomu GNOME)??

Dzieki za wszelka pomoc.
EW
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Post autor: mario_7 »

Spod Gnome to jedyne rozwiazanie, do jakiego doszedlem, to "spingowac" kompa z komorki - wybierz plik ktory chcesz wyslac, PPM -> Wyslij do... -> Bluetooth (OBEX), bedzie szukac urzadzen bluetooth i wtedy z komorki odswierz uslugi bluetooth, ktore oferuje komputer; komorka zostanie wykryta i pojawi sie na liscie.

Jesli chodzi o inne rozwiazania, to kbluetoothd po sparowaniu urzadzen dziala swietenie - mozna przegladac zawartosc komorki jak dysk twardy i nie ma problemu z wysylaniem/sciaganiem. Ja pod Gnome wole wlasnie kbluetoothd (trzeba rowniez dosinstalowac konquerora, bo bez niego praktycznie zadnej opcji nie uruchomisz).
emilus

No wlasnie w tym problem...
Mam 2 urzadzenia PDA i Telefon... jak pokazalem tool mi znajduje te urzadzenia, natomiest pod gnome (wyslij do) jak i pod kde niestety nic nie znajduje i tu wlasnie jest problem. O ile wczesniej mialem problemy z polaczeniem z telefonem tak z PDA smigalo bezbolesnie. Aktualnie dno. Aplokacjie nie widza tych urzadzen... Wogole nic nie widza...

Jeszcze jedno dotyczace mojego niezadowolenia z ubuntu.
Jestem zalogowany, nastepnie loguje sie moja dziewczyna (druga sesja) i niestety MYSZKA u niej nie dziala!!! trzeba sie poprzelaczac pomiedzy sesjami, konsolami i... jakims cudem zaczyna dzialac.
To tak przy okazji sprawdzienia czy na innym pulpicie wyszukiwanie urzadzen dziala.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator

Na kbluetoothd nie dziala? Ja nie mam problemow...

Wejdz z telefonu i z pda na wyszukiwanie urzadzen bluetooth, znajdz komputer i kaz sparowac urzadzenia. Po takim zabiegu ja juz nie mam zadnych problemow i dzieki kbluetoothd w polaczeniu z konqueorem wymieniam pliki na telefonie metoda przeciagnij i upusc :)

Ten drugi problem umiesc w nowym topiku, bo zdaje mi sie, ze poruszanie 2 tak roznych problemow w jednym temacie jest zabronione... :P
emilus

No dzis nastepna porazka... USB dziala jakby chcialo a nie moglo... czyli transfer 150MB = ponad 1h !!
No coz... robie update do Ubuntu unstable dajac mu ostatnia szanse. jesli czytnik kart nie zadziala i bluetooth nie zacznie dzialac to wracam do Debiana...
Moje wrazenie jest takie, ze wersja Unstable Debiana jest duzo bardziej stable niz Ubuntu stable :)
Nie bede sie wyplakiwal w nastepnym watku na temat Ubuntu. Fakt jest taki ze polecam go jako klon debiana. Jest ladny, z uklonem ku uzytkownikowi jednak jeszcze duzo pracy przed osobami ktore go tworza...
Prawdopodobnym jest, iz wersja AMD64 jest niedopracowana i slabo przetestowana co skutkuje oplakanymi efaktami na moim sprzecie.
Jest to moje drugie podejscie do Ubuntu i skutek jest podobny czyli rozczarowanie. To co mnie kusi ku niemu to Gnome ktore jest "up to date" co niestety w Debianie mnie zalamuje (wersja gnome 2.16 pojawi sie zapewne za jakis miesiac), ale cos za cos...

[ Dodano: 25 Grudzień 06, 20:12 ]
Update sie jakostam powiodl... USB chyba normalnie dziala, bluetooth tez jakies wykrywa urzadzenia jednak w gnome trwa to bardzo dlugo i nie wiem czemu?! Ale costam znajduje, jednak jeszcze nie udalo mi sie zbrowsowac mojego PDA, ale chyba to jest kwestia pokombinowania i narzedzi. Niesety karty SD nadal nie sa czytane (zapewne bede musial wlaczyc debug na sdhci).
Niestety jajco w Ubuntu jest chyba skopane... Przy starcie jajca 2.6.19 lub 2.6.20 z unstable komp mi nie startuje z debianowym nie ma problemu. W razie dalszych problemow z czytnikiem kart dam kwestie w nowym watku.
Awatar użytkownika
kamilek_snk
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.10
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: kamilek_snk »

Dziś chciałem zainstalować sobie kbluetoothd - ponieważ mam podobny problem, mój gnome-phone-manager nie wykrywa mojej motoroli v600. Dlatego chciałem spróbować kbluetoothd.
Wchodzą na stronę domową proramu kbluetoothd, sposób instalacji - wybieram paczki. Dodaje do repo

Kod: Zaznacz cały

# KDE-Bluetooth
deb http://fred.hexbox.de/debian ./
Ale gdy robie apt-get update wywali mi:

Nie udało się pobrać http://fred.hexbox.de/debian/./Packages.gz  404 Not Found
Czytanie list pakietów... Gotowe
E: Nie udało się pobrać niektórych plików indeksu, zostały one zignorowane lub została użyta ich starsza wersja.
Co robić ? Poczekać i spróbować za jakiś czas ? Czy kompilować z kodu ?
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator

Rpozytoria z tego tutaj forum (chyba te dla kubuntu) wystarcza - nie musisz nic dodawac.
Zainstaluj paczki kdebluetooth oraz konqueror i bedziesz mial funkcjonalne kbluetoothd.
Awatar użytkownika
Pablos
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10
Kontakt:

Post autor: Pablos »

W sprawie bluetooth: pewnie nieźle się uśmiejecie, ale mam dziwny problem... otóż, proszę ja was, wszystko jest ok, konqueror, wchodzenie na telefon przez tą właśnie przeglądarkę, kbluetoothd jest i mogę wysłać plik z telefonu na kompa. Przy odwrotnej sytuacji moja motorola pyta: zwiąż z komputer? ja na to, że tak, a komóra mnie prosi o klucz bluetooth... wypróbowałem wszystkie możliwe kombinacje ale nie wpadłem na to, jakiż to może być klucz :whis: to pewnie proste, ale nie potrafię wpaść na właściwy trop, pomużcie... :pt36:
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator

Pewnie chodzi o sparowanie urzadzem...
Moze sprobuj odwrotnie - wejdz z komorki do miejsca, gdzie masz informacje o urzadzeniech bluetooth i znajdz i dodaj tam komputer - wtedy podaj klucz i taki sam wpisz w kbluetoothd czy gnome-bluetooth gdy o niego poprosi.
Awatar użytkownika
Pablos
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10
Kontakt:

Post autor: Pablos »

Problem polega na tym, że mój telefon (Motorola V500) jakoś nie ma chęci cokolwiek zrobić. Znajduje bez problemu komputer, wyświetla nazwę i mam tylko opcję: Wybierz. Wybieram a on na to: usługa niedostępna. Czegoś kurde brakuje, w SuSE 10.2 chwycił od razu. Z chęcią "sparuję" oba urządzenia, tylko kurcze nie wiem jaki jest klucz... ani skąd kurcze mam go wziąć? tajemnica...

[ Dodano: 1 Marzec 07, 20:25 ]
Okazało się, że naprawdę czegoś brakowało, oczywiście nie wiem czego;) czegoś dodatkowego z KDE chyba. Strzeliłem sobie KDE i wszystko, czego nie chciał zrobić w GNOME zrobił tu. Jak w SuSE.
Awatar użytkownika
ROBERT65
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

Post autor: ROBERT65 »

mario_7 pisze:Rpozytoria z tego tutaj forum (chyba te dla kubuntu) wystarcza - nie musisz nic dodawac.
Zainstaluj paczki kdebluetooth oraz konqueror i bedziesz mial funkcjonalne kbluetoothd.
DZIAŁA SUPEROWO powiem szczerze :clap: :clap: :clap:
KBLUETOOTHD obsł. mi telefon i PDA :clap: :clap: :clap:
Natomias z PDA jest tak ,że nie widzi karty SD :pt36: :pt36: :pt36:
i TU rodzi się moje pytanie ???? czy trzeba się posilkować czytnikiem kart czy można coś zrobić by podczas połączenia bluetooth była ona widoczna ???
Kochaj zawsze LINUKSA
Awatar użytkownika
milchan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Kontakt:

Post autor: milchan »

wogole mam dziwny problem bo nie moge przegladac telefonu z poziomu kompa ale moge wysylac z telefonu na kompa. tylko nie wiem jak zrobic odwrotnie :/

EDIT:

dobra wiem, wpisalem w konsoli:

gnome-obex-send --dest 00:11:22:33:44:55 obraz.jpg polifonia.mid themes.thm
i dziala :)

p.s. 00:11:22:33:44:55 - przykladowy adres mac komorki
Awatar użytkownika
Depi
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Kontakt:

Odp: Problem z bluetooth - gnome

Post autor: Depi »

No dobra - a odwrotnie? Ja mam przeciwny problem - dziala w kierunku komp->komorka, ale odwrotnie nie.

Kubuntu 8.04 i Nokia E61. KBlueMon wykrywa komorke bez problemu, przesylanie do komorki idzie jak marzenie, ale:

- nie moge przegladac wnetrza komorki
- nie moge wyslac nic do komputera - Nokia wyswietla komunikat "Wysylanie nie powiodlo sie".

Oczywscie komorka widzi kompa, urzadzenia sa sparowane, pododawane, powklepywane sa PINy itp.

Co moze byc na rzeczy? Cos w komorce? Cos w kompie?
Kill Bill
Awatar użytkownika
tommy8482
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Kontakt:

Odp: Bluetooth - gnome

Post autor: tommy8482 »

zainstalujcie sobie:

gnome-obex-server
...i musi on być uruchomiony, gdy chcecie przesyłać pliki z komórki do komputera.
ps. u mnie działa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”