Shoutcast + Internet DJ Console - prosty sposób na radio
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.04
- Środowisko graficzne: Blackbox
- Kontakt:
Shoutcast + Internet DJ Console - prosty sposób na radio
Witam !
Kombinowałem z instalacją Zinf-a i kombinowałem i coś mi nie poszło, wie ktoś jak to zainstalować ? Poza tym jeszcze pytanie - czy jest konsola / odtwarzacz, który nie byłby typową "szafą grającą", ale normalnym programem działającym tak, jak winamp + shout pod windą ?
Dzięki za wszelkie informacje + ew. opis instalacji.
Pozdrawiam.
Kombinowałem z instalacją Zinf-a i kombinowałem i coś mi nie poszło, wie ktoś jak to zainstalować ? Poza tym jeszcze pytanie - czy jest konsola / odtwarzacz, który nie byłby typową "szafą grającą", ale normalnym programem działającym tak, jak winamp + shout pod windą ?
Dzięki za wszelkie informacje + ew. opis instalacji.
Pozdrawiam.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Coś w stylu winampa, to będzie XMMS.
Powinieneś mieć w "dodaj usuń" wystarczy zaznaczyć pakiet (przynajmniej dla 7.04 tak jest )
a jak nie to tu znajdziesz:
http://easylinux.info/wiki/Ubuntu_Edgy_pl
Powinieneś mieć w "dodaj usuń" wystarczy zaznaczyć pakiet (przynajmniej dla 7.04 tak jest )
a jak nie to tu znajdziesz:
http://easylinux.info/wiki/Ubuntu_Edgy_pl
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Ave !
[quote="wojt_ass"]djc wszystko jest bardzo intuicyjne i decydowanie prostsze niż się wydaje ]
Czytałem już wcześniej o idjc na forum i pare dni temu, zanim poruszyłem tu jakikolwiek temat radia próbowałem z nią zawalczyć. Nie moge jednak znaleźć adresów repozytoriów (skończyłem wszytkie PRLowskie podstawówki - chyba ukłonił się angielkski ), jeżeli używsz idjc, może napisalbyś coś wiecej na jej temat - myśle, ze konsola rozwiązałaby mase problemów ludziom kombinującym z radiem .
Jak przy idjc wygląda temat dźwiekówek - czy tak jak w samie - też potrzebne są dwie ?
Pozdrawiam.
[quote="wojt_ass"]djc wszystko jest bardzo intuicyjne i decydowanie prostsze niż się wydaje ]
Czytałem już wcześniej o idjc na forum i pare dni temu, zanim poruszyłem tu jakikolwiek temat radia próbowałem z nią zawalczyć. Nie moge jednak znaleźć adresów repozytoriów (skończyłem wszytkie PRLowskie podstawówki - chyba ukłonił się angielkski ), jeżeli używsz idjc, może napisalbyś coś wiecej na jej temat - myśle, ze konsola rozwiązałaby mase problemów ludziom kombinującym z radiem .
Jak przy idjc wygląda temat dźwiekówek - czy tak jak w samie - też potrzebne są dwie ?
Pozdrawiam.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
http://mirror.linux.org.mt/mirror/ubunt ... se/i/idjc/
na 6.12 dziala paczka 0.6.5, do z innymi trzeba się sporo bawić, a ja nie miałem an to ochoty. szczerze mówiąc nie wiem jak to jest z zaawansowany mi opcjami. mi potrzebny jest tylko mikrofon + puszczenie mp3 na serwer shoutcast i tylko te funkcje testowałem
po prostu ściągnij paczkę, i otwórz - zainstaluje się samo. program znajdze się w apliakcje/internet. prosciej nie umiem wytłumaczyć ;d
a co do zinfa to po dodaniu repozytoriów z :
http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu_Edgy
mam dostępny zinf + dodatkowe pakiety poprzez synaptic
na 6.12 dziala paczka 0.6.5, do z innymi trzeba się sporo bawić, a ja nie miałem an to ochoty. szczerze mówiąc nie wiem jak to jest z zaawansowany mi opcjami. mi potrzebny jest tylko mikrofon + puszczenie mp3 na serwer shoutcast i tylko te funkcje testowałem
po prostu ściągnij paczkę, i otwórz - zainstaluje się samo. program znajdze się w apliakcje/internet. prosciej nie umiem wytłumaczyć ;d
a co do zinfa to po dodaniu repozytoriów z :
http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu_Edgy
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Fakt - proste jak budowa zapałki. Ale chyba sie poddam Znalazłem w sieci paczki od 6.0.11 do 6.0.8, ale 6.0.5 namierzyć nie mogę - teoretycznie znalazłem paczke dla ubuntu w wersji 6.0.9 - ale zainstalować sie nie chce - wywala jakiegoś byka.
Poczytałem też trochę o samej konsoli - faktycznie - do pociągnięcia radia jest rewelacyjna.
Poczytałem też trochę o samej konsoli - faktycznie - do pociągnięcia radia jest rewelacyjna.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Kontakt:
a aprawdziłeś ten link, który wkleiłem ? tam jak byk jest ta wersja dla ubuntu !
edit: http://mirror.linux.org.mt/mirror/ubunt ... 1_i386.deb
edit: http://mirror.linux.org.mt/mirror/ubunt ... 1_i386.deb
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Heh - sam męczyłem sie z tym dylematem od klku tygodni - dlatego jeszcze trzymałem winde u siebie, mam nadzieje, zę nasza dyskusja i informacje, jakie podałeś pomogą jeszcze niejednemu.
Zmieniłem też temat wątku - żeby ci którzy będą szukać rozwiązania problemu ze shoutcastem mogli łatwiej ten wątek odnaleźć.
Pozdrawiam
Zmieniłem też temat wątku - żeby ci którzy będą szukać rozwiązania problemu ze shoutcastem mogli łatwiej ten wątek odnaleźć.
Pozdrawiam
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Witam !
Skoro ciągniemy temat idjc dla kolejnych dystrybucji ubu, to pozwole sobie wrzucić link do zarówno paczki 6.0.9, jak i kilku dodatków do niej (paczka jak wspomniał wcześniej wojt_ass jest dla wersji 7.04). A jak znam życie pytań o tę tematykę i tak będzie jeszcze tona (albo dwie ).
http://packages.ubuntu.com/feisty/x11/idjc
Jeszcze jedna uwaga: Z tego, co zauważyłem idjc wymaga (a może jednak nie ?) zainstalowanego serwera jackd - serwer jest dostępny w w Synapticu - wystarczy troche poszukać .
Pozdrawiam.
Skoro ciągniemy temat idjc dla kolejnych dystrybucji ubu, to pozwole sobie wrzucić link do zarówno paczki 6.0.9, jak i kilku dodatków do niej (paczka jak wspomniał wcześniej wojt_ass jest dla wersji 7.04). A jak znam życie pytań o tę tematykę i tak będzie jeszcze tona (albo dwie ).
http://packages.ubuntu.com/feisty/x11/idjc
Jeszcze jedna uwaga: Z tego, co zauważyłem idjc wymaga (a może jednak nie ?) zainstalowanego serwera jackd - serwer jest dostępny w w Synapticu - wystarczy troche poszukać .
Pozdrawiam.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Kontakt:
Elo no wiec mam problem z zainstalowaniem tego idjc.wojt_ass pisze:http://mirror.linux.org.mt/mirror/ubunt ... se/i/idjc/
na 6.12 dziala paczka 0.6.5, do z innymi trzeba się sporo bawić, a ja nie miałem an to ochoty. szczerze mówiąc nie wiem jak to jest z zaawansowany mi opcjami. mi potrzebny jest tylko mikrofon + puszczenie mp3 na serwer shoutcast i tylko te funkcje testowałem ]http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu_Edgy[/url]
Zrzuciłem z netu, odpalam i pokazuje mi że nie ma zależności spełnionej z libc6
root@padaczka:~# apt-get install libc6
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności... Gotowe
libc6 jest już w najnowszej wersji.
0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
i nie chce sie zainstalowac. co robic? nie znam sie na tym i raczkuje dopiero w linuxie.
co jak juz sie zainstaluje?jak shoutcasta do tego zainstalowac? help please!
[ Dodano: 6 Maj 07, 15:50 ]
kolejna akcja w ogóle, dorwałem zależności do tego idcj na stronce, zassałem wszystko co było,
po kolei chciałem instalować i za każdym razem błąd zależności, no to instalowałem to czego brakuje, wyskakuje mi ze nie mam libasound2, a się okazuje że mam, ale instalacja w ogóle nie idzie. nie moge za cholerę zainstalować tego idcj ;/ może mi ktoś pomóc, nie znam się dlatego pytam...
[ Dodano: 6 Maj 07, 15:56 ]
przy okazji instalowania idjc po rozpakowaniu:
root@padaczka:/home/lucek/Desktop# cd idjc-0.6.12_pre20
root@padaczka:/home/lucek/Desktop/idjc-0.6.12_pre20# ./configure
checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install -c
checking whether build environment is sane... configure: error: newly created file is older than distributed files!
nie wiem co z tym dalej robić. help.
[ Dodano: 6 Maj 07, 20:40 ]
btw niby wychodzi ze mam zainstalowane juz najnowsze, ale po odpaleniu komenda idjc nie ma takiego czegos, nic nie działa, id + 2x TAB : id i id_info. nic więcej.
... ::: [ Expect The Unexpected ] ::: ...
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Ave !
lucek: Z tego, co zauważyłem idjc wymaga zainstalowanego serwera jackd (przymajmiej tak mi sie wydaje, bo u mnie nie bardzo chciał bez jacka działąć). Konfiguracja shoutcasta na tym jest prosta (rozumiem, że pytasz konfig klienta, a nie o serwer). W idjc jest zakładka, w której wpisujesz port, hasło dj i host. działą od reki bez kombinacji. Jeżlei chcesz mogę zrobić zrzuty ekranów.
Pozdrawiam.
lucek: Z tego, co zauważyłem idjc wymaga zainstalowanego serwera jackd (przymajmiej tak mi sie wydaje, bo u mnie nie bardzo chciał bez jacka działąć). Konfiguracja shoutcasta na tym jest prosta (rozumiem, że pytasz konfig klienta, a nie o serwer). W idjc jest zakładka, w której wpisujesz port, hasło dj i host. działą od reki bez kombinacji. Jeżlei chcesz mogę zrobić zrzuty ekranów.
Pozdrawiam.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
hyh, dzieki, ale poki co nic nie zrobie, bo hmm gadałem z jakims angole z #ubuntu, pokazałem mu wklejki z roota, o uszkodzonych paczkach itd, powiedzial, ze Python ktory jest zainstalowany jest uszkodzony i trzago usunac. potem Synaptic mi wyswietlil komunikat ze mam 80paczek uszkodzonych i trza je reinstalowac albo usunac. jak zaznaczylem Pythona do usuniecia to mi przy okazju usunal tez pol dysku(nie byloby totalnie nic gdybym nie anulowal, bo na poczatku sie nie dalo, nie reagowal komp) takze teraz nie mam prawie nic, odpala mi sie pulpit bez paneli, same ikony dyskow i nic wiecej, nie wiem czy jest sens naprawiania tego, bo mi sie to nie widzi ze spieprzonymi paczkami to naprawiac. gosciu mi zaproponowal przejscie na Feisty 7.04. zassałem iso i bd instalowac w weekend, poki co na WinGównie muszę siedzieć ;] idjc w Feisty w repo jest ponoć ;]
- @nix
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Kontakt:
lucek pisze:djc w Feisty w repo jest ponoć
Kod: Zaznacz cały
slavnix@slavnix:~$ apt-cache show idjc
Package: idjc
Priority: optional
Section: universe/x11
Installed-Size: 1164
Maintainer: Ubuntu MOTU Developers <ubuntu-motu@lists.ubuntu.com>
Original-Maintainer: Lionel Le Folgoc (mr_pouit) <mrpouit@gmail.com>
Architecture: i386
Version: 0.6.9-1ubuntu1
Depends: libc6 (>= 2.5-0ubuntu1), libflac7, libjack0.100.0-0 (>= 0.102.20), libogg0 (>= 1.1.3), libsamplerate0, libshout3, libsndfile1, libspeex1 (>= 1.1.8), libtheora0, libvorbis0a (>= 1.1.2), libvorbisenc2 (>= 1.1.2), libvorbisfile3 (>= 1.1.2), libxine1 (>= 1.1.4), zlib1g (>= 1:1.2.1), python, python-central (>= 0.5.8), python-gtk2, python-eyed3, jackd
Filename: pool/universe/i/idjc/idjc_0.6.9-1ubuntu1_i386.deb
Size: 418890
MD5sum: 3b599fe9e41681c0d5c0c5fddc72a587
SHA1: 516957161a923d3d1bbc0000e427cb492a495dcc
SHA256: fecfe0c55b21e99e24d198961fd1b1faa85181c5c54a26d78c4021329687c925
Description: graphical shoutcast/icecast client
Internet DJ Console is an Internet radio application for making a live radio
show or podcast. Features include two main media players with a crossfader,
a jingle player, microphone signal processing (compressor and noise gate),
IRC track announcements with X-Chat, an automatic stream shut-off timer, MP3
or Ogg streaming and recording at various bit rates, aux input for connecting
external JACK aware applications, and audio level meters.
.
Homepage: http://idjc.sourceforge.net/
Python-Version: current
Bugs: mailto:ubuntu-users@lists.ubuntu.com
Origin: Ubuntu
slavnix@slavnix:~$
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
heh no to juz wiem ze w feisty jest.. ale co z tym dapperem robic? jest sens naprawiac te paczki czy juz na feisty przejsc? na dapperze mam dane i musze je jakos odzyskac a na pulpicie mam tylko ikony, zero paneli itd nic, na widowsoskie partycje nie moge zapisac - ntfs i nie wiem jak to przerzucic..
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Kontakt:
hmmm
ten program to najlepsza mozliwosc do puszczania muzy z linucha... Do sam broadcastera nie ma go co porownywac, to jak maluch i ferrari. Wielkim minusem tego programu jest brak mozliwosci nadawania w aac+, a teraz wiekszosc szanujacych sie stacji internetowych wlasnie nadaje w tym formacie, bo niskie wysylanie a duzo lepsza jakosc niz mp3...
Wiec puki co windows i sam...
Pozatym idjc dosc czesto muli :/ przyznam szczerze ze nie znalazlem nic naprawde ciekawego do grania radia pod linuxem, a szkoda
ten program to najlepsza mozliwosc do puszczania muzy z linucha... Do sam broadcastera nie ma go co porownywac, to jak maluch i ferrari. Wielkim minusem tego programu jest brak mozliwosci nadawania w aac+, a teraz wiekszosc szanujacych sie stacji internetowych wlasnie nadaje w tym formacie, bo niskie wysylanie a duzo lepsza jakosc niz mp3...
Wiec puki co windows i sam...
Pozatym idjc dosc czesto muli :/ przyznam szczerze ze nie znalazlem nic naprawde ciekawego do grania radia pod linuxem, a szkoda
Narazie ŻÓŁWIE NA GAZIE !