Chłodzenie procesora Amilo Pro 3515
Chłodzenie procesora Amilo Pro 3515
Proszę o pomoc w skonfigurowaniu komputera żeby wiatrak nie chłodził non stop.Pod windowsem tak nie było.
Sensor
A może podaj z kąd go wziąść.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.04
- Środowisko graficzne: Blackbox
- Kontakt:
To jest info z mojego bloga http://analiza.blox.pl, dotyczy wersji 7.04 - daj znać czy działa pod 7.10, bo jeszcze nie testowałem:
Zastosowałem się do porady z http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=482900 i wiatraczek zaczął działać prawidłowo. Komputer startuje praktycznie bezszelestnie, a w miarę potrzeby włącza się chłodzenie, a później zanika. Przy okazji przejrzałem sobie specyfikację procesorów Celeron M na stronie Intela i dowiedziałem się, że nie mają one zmiany szybkości taktowania, tak jak ma to pełna wersja Pentium M. Ale do rzeczy, czyli jak uruchomić wiatraczek. Zacznij od wykonania następujących poleceń:
sudu -s
cd /etc/initramfs-tools
apt-get install iasl
cat /proc/acpi/dsdt > DSDT.dat
iasl -d DSDT.dat
gedit DSDT.dsl
Następnie w edytowanym pliku znajdź sekcję Device (FAN) i zastąp ją całą (od klamry do klamry) poniższym fragmentem:
Device (FAN)
{
Name (_HID, EisaId ("PNP0C0B"))
Name (_PSC, Zero)
Method (_PS0, 0, NotSerialized)
{
^^THRM.SFAN (Zero)
}
Method (_PS1, 0, NotSerialized)
{
^^THRM.SFAN (One)
}
Method (_PS2, 0, NotSerialized)
{
^^THRM.SFAN (0x02)
}
Method (_PS3, 0, NotSerialized)
{
^^THRM.SFAN (0x03)
}
}
Następnie zapisz plik i wykonaj następujące polecenia:
iasl -tc DSDT.dsl
dpkg-reconfigure linux-image-`uname -r`
Teraz możesz ponownie uruchomić komputer i wszystko powinno działać. Po ponownym uruchomieniu możesz użyć polecenia
dmesg | grep DSDT
aby sprawdzić czy obsługa wiatraczka została załadowana. Na moim systemie po zmianie daje to odpowiedź:
[ 0.000000] ACPI: DSDT (v001 FIC LM10W 0x06040000 MSFT 0x0100000e) @ 0x00000000
[ 19.058797] ACPI: Looking for DSDT in initramfs... successfully read 19087 bytes from /DSDT.aml.
[ 19.058869] ACPI (tbget-0297): Table [DSDT] replaced by host OS [20060707]
Dodatkowo zauważyłem, że wykonanie dpkg-reconfigure niestety cofnęło ustawienie rozdzielczości dla trybu tekstowego, bo wygenerowało nowy plik /boot/grub/menu.lst. Tak więc warto jeszcze w tym pliku dodać opcję vga=791 na koniec wierszy kernel, np.:
kernel /boot/vmlinuz-2.6.20-16-generic root=UUID=xxx ro quiet splash vga=791
Powodzenia
Zastosowałem się do porady z http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=482900 i wiatraczek zaczął działać prawidłowo. Komputer startuje praktycznie bezszelestnie, a w miarę potrzeby włącza się chłodzenie, a później zanika. Przy okazji przejrzałem sobie specyfikację procesorów Celeron M na stronie Intela i dowiedziałem się, że nie mają one zmiany szybkości taktowania, tak jak ma to pełna wersja Pentium M. Ale do rzeczy, czyli jak uruchomić wiatraczek. Zacznij od wykonania następujących poleceń:
sudu -s
cd /etc/initramfs-tools
apt-get install iasl
cat /proc/acpi/dsdt > DSDT.dat
iasl -d DSDT.dat
gedit DSDT.dsl
Następnie w edytowanym pliku znajdź sekcję Device (FAN) i zastąp ją całą (od klamry do klamry) poniższym fragmentem:
Device (FAN)
{
Name (_HID, EisaId ("PNP0C0B"))
Name (_PSC, Zero)
Method (_PS0, 0, NotSerialized)
{
^^THRM.SFAN (Zero)
}
Method (_PS1, 0, NotSerialized)
{
^^THRM.SFAN (One)
}
Method (_PS2, 0, NotSerialized)
{
^^THRM.SFAN (0x02)
}
Method (_PS3, 0, NotSerialized)
{
^^THRM.SFAN (0x03)
}
}
Następnie zapisz plik i wykonaj następujące polecenia:
iasl -tc DSDT.dsl
dpkg-reconfigure linux-image-`uname -r`
Teraz możesz ponownie uruchomić komputer i wszystko powinno działać. Po ponownym uruchomieniu możesz użyć polecenia
dmesg | grep DSDT
aby sprawdzić czy obsługa wiatraczka została załadowana. Na moim systemie po zmianie daje to odpowiedź:
[ 0.000000] ACPI: DSDT (v001 FIC LM10W 0x06040000 MSFT 0x0100000e) @ 0x00000000
[ 19.058797] ACPI: Looking for DSDT in initramfs... successfully read 19087 bytes from /DSDT.aml.
[ 19.058869] ACPI (tbget-0297): Table [DSDT] replaced by host OS [20060707]
Dodatkowo zauważyłem, że wykonanie dpkg-reconfigure niestety cofnęło ustawienie rozdzielczości dla trybu tekstowego, bo wygenerowało nowy plik /boot/grub/menu.lst. Tak więc warto jeszcze w tym pliku dodać opcję vga=791 na koniec wierszy kernel, np.:
kernel /boot/vmlinuz-2.6.20-16-generic root=UUID=xxx ro quiet splash vga=791
Powodzenia
Ubuntu na Amilo Pro v3515 http://analiza.blox.pl
- Argo
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Spróbuj lm-sensors
http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Feis ... sensors.29
Jest to co prawda dla wersji 7.04, ale dla 7.10 powinno to wyglądać tak samo.
http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Feis ... sensors.29
Jest to co prawda dla wersji 7.04, ale dla 7.10 powinno to wyglądać tak samo.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Odp: Chłodzenie procesora Amilo Pro 3515
Sprawdziłem zaproponowaną metodę zmiany DSDT na 7.10 i działa poprawnie.
Może próbowałeś sterować wiatraczkiem za pomocą "echo X > /proc/acpi/fan/FAN/state" zgodnie z opisem na ubuntuforums.org? U mnie to nie działa - tzn. zawsze włącza wiatraczek. Jeśli tak to usuń zmiany z /etc/init.d . Jeśli zastosujesz się krok po kroku do porady którą dałem i nadal nie będzie działać, to podeślij zrzut z konsoli co się dzieje po wykonaniu każdego polecenia.
Może próbowałeś sterować wiatraczkiem za pomocą "echo X > /proc/acpi/fan/FAN/state" zgodnie z opisem na ubuntuforums.org? U mnie to nie działa - tzn. zawsze włącza wiatraczek. Jeśli tak to usuń zmiany z /etc/init.d . Jeśli zastosujesz się krok po kroku do porady którą dałem i nadal nie będzie działać, to podeślij zrzut z konsoli co się dzieje po wykonaniu każdego polecenia.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Kontakt:
A może spróbuj przekonfigurować aplet gnome pokazujący częstotliwość procka:
nast. wciśnij <Tak> i dodak aplet do panelu (częstotliwość procesora) i zmnień politykę na "ondemand". Może Twój procek działa z najwyższą możliwą częstotliwością i dlatego tak się grzeje? A może po prostu coś w tle działa zużywając zasoby?
Kod: Zaznacz cały
sudo dpkg-reconfigure gnome-applets
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
mam amilo pro 2035 i zadziałał mi Twój sposób. Problem w tym że wiatrak teraz w ogóle się nie włącza i musze go ręcznię włączać komendami echo X > /proc/acpi/fan/FAN/state...
co zrobić by wiatrak reagował na temperaturę i sam się włączał i wyłaczał??
co zrobić by wiatrak reagował na temperaturę i sam się włączał i wyłaczał??
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Niestety nie mam v2035 i nie jestem w stanie tego sprawdzić. Informację po prostu znalazłem na stronie, którą podałem i też za bardzo nie wiem co tam się dzieje. Ale prawdopodobnie łącząc przedstawiony przeze mnie sposób z pomysłem kolegi z lm-sensors możnaby napisać parę skrypcików do kontroli witraczka
))
Oczywiście nie polecam, jeśli zaprezentowany sposób nie działała dokładnie tak jak powinien to jednak nie ryzykowałbym przegrzania komputerka.

Oczywiście nie polecam, jeśli zaprezentowany sposób nie działała dokładnie tak jak powinien to jednak nie ryzykowałbym przegrzania komputerka.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
ja mam tez v2035, i problem z wiatrakiem dokladnie taki sam jak iwan. jak ktos mi powie jakim demonem monitorowac temperature to da sie napisac skrypcik ktory by zaleznie od temperatury wkladal odpowiedni "state" do FANa w ostatecznosci zostanie napisac zwykly skrpyt ktory temperature bedzie pobieral z /proc i wrzucic go do crona zeby co minute sprawdzal
cos w stylu:
warto powiedziec ze od jakis czas uzywalem tez dsdt z : http://kjdf.sdf-eu.org/v2035/debian-on- ... v2035.html dziala wlasciwie jak powinien. nie zauwazylem tez problemow wynikajacej z roznicy ilosci pamieci RAM. (byc moze ma to znaczenie w hibernacji, ale i tak nie dziala wiec nie wnikam).
cos w stylu:
tylko niestety nie mam pojecia jak wylaczyc wiatraka. (po zabootowaniu maszyny milczy, po wproadzenieniu jakiejs wartosci od 1do3 w 'state' pracuje na roznych biegach, ale zatrzymac sie nie chce skubany (wprowadzenie 0 nie dzialajet)#!/bin/bash
ACTUAL_TEMP=`awk '{print $2;}' /proc/acpi/thermal_zone/THRM/temperature`
if (($ACTUAL_TEMP < 53 )); then
echo "1" > /proc/acpi/fan/FAN/state
elif (($ACTUAL_TEMP < 57 )); then
echo "2" > /proc/acpi/fan/FAN/state
elif (($ACTUAL_TEMP < 60 )); then
echo "3" > /proc/acpi/fan/FAN/state
fi
warto powiedziec ze od jakis czas uzywalem tez dsdt z : http://kjdf.sdf-eu.org/v2035/debian-on- ... v2035.html dziala wlasciwie jak powinien. nie zauwazylem tez problemow wynikajacej z roznicy ilosci pamieci RAM. (byc moze ma to znaczenie w hibernacji, ale i tak nie dziala wiec nie wnikam).
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
Po wprowadzeniu zmian do DSDT.dsl i próbie kompilacji dostaję takie oto komunikaty:
i oczywiście nie pojawia się plik DSDT.aml
nie mogę znaleźć rozwiązania na google
- ktoś pomoże?
Kod: Zaznacz cały
root@kuba-laptop:~# iasl -tc DSDT.dsl
Intel ACPI Component Architecture
ASL Optimizing Compiler version 20061109 [May 16 2007]
Copyright (C) 2000 - 2006 Intel Corporation
Supports ACPI Specification Revision 3.0a
DSDT.dsl 188: Method (\_WAK, 1, NotSerialized)
Warning 1079 - ^ Reserved method must return a value (_WAK)
DSDT.dsl 2531: ^^THRM.SFAN (Zero)
Error 4063 - ^ Object not found or not accessible from scope (^^THRM.SFAN)
DSDT.dsl 2535: ^^THRM.SFAN (One)
DSDT.dsl 2539: ^^THRM.SFAN (0x02)
DSDT.dsl 2543: ^^THRM.SFAN (0x03)
ASL Input: DSDT.dsl - 3569 lines, 123834 bytes, 1714 keywords
Compilation complete. 4 Errors, 1 Warnings, 0 Remarks, 548 Optimizations
nie mogę znaleźć rozwiązania na google

--
Ground21
Ground21