Angielski modem USB T-Mobile Huawei E220
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Angielski modem USB T-Mobile Huawei E220
Witam!
Wyjechałem na "wyspy" i jednym z pierwszych moich problemów był wybór dostawcy internetowego udostępniającego swoje usługi za możliwie najniższą cenę. Wybrałem T-Mobile i kupiłem modem USB 2.0 firmy Huawei model E220. Niestety największym problemem jest to, iż nie potrafię zmusić tegoż modemu do współpracy z Ubuntu 7.04 ani 7.10. Po kilkunastu minutach szukania informacji korzystając z innego OS'a pobrałem "niby" potrzebne do współpracy pakiety, czyli m.in. Vodafone Mobile Connect Card Driver for Linux (.deb w wersjach 0.9.6 - 1.99.7) oraz potrzebne powiązania, czyli python-twisted-bin_2.5.0_i386.deb - niestety bez rezultatów. Pakiet python-twisted-bin wymaga libc6, który o dziwo już jest zainstalowany w najnowszej wersji. Całość dopełnia fakt, że wszelkie pakiety możliwe do zainstalowania np. z Dodaj/Usuń czy z Synaptic'a wymagają połączenia z internetem, którego niestety nie potrafię uruchomić i cały system jest, delikatnie mówiąc, martwy.
Jeśli ma ktoś pomysł jak zmusić ów modem do współpracy z dowolną wersją Ubuntu, będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Pozdrawiam.
Wyjechałem na "wyspy" i jednym z pierwszych moich problemów był wybór dostawcy internetowego udostępniającego swoje usługi za możliwie najniższą cenę. Wybrałem T-Mobile i kupiłem modem USB 2.0 firmy Huawei model E220. Niestety największym problemem jest to, iż nie potrafię zmusić tegoż modemu do współpracy z Ubuntu 7.04 ani 7.10. Po kilkunastu minutach szukania informacji korzystając z innego OS'a pobrałem "niby" potrzebne do współpracy pakiety, czyli m.in. Vodafone Mobile Connect Card Driver for Linux (.deb w wersjach 0.9.6 - 1.99.7) oraz potrzebne powiązania, czyli python-twisted-bin_2.5.0_i386.deb - niestety bez rezultatów. Pakiet python-twisted-bin wymaga libc6, który o dziwo już jest zainstalowany w najnowszej wersji. Całość dopełnia fakt, że wszelkie pakiety możliwe do zainstalowania np. z Dodaj/Usuń czy z Synaptic'a wymagają połączenia z internetem, którego niestety nie potrafię uruchomić i cały system jest, delikatnie mówiąc, martwy.
Jeśli ma ktoś pomysł jak zmusić ów modem do współpracy z dowolną wersją Ubuntu, będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Pozdrawiam.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 7.10
Odp: Angielski modem USB T-Mobile Huawei E220
Modem Huawei E220 jest bardzo dobrze obsługiwany przez nowy program do łączenia modemów i telefonów z Internetem - Global GPRS
http://www.globalgprs.strony.pl
Tylko nie możesz mieć zbyt starej dystrybucji (starego kernela), bo wcześniej E220 nie był poprawnie rozpoznawany. Ubuntu 7.04 i 7.10 powinno wystarczyć.
http://www.globalgprs.strony.pl
Tylko nie możesz mieć zbyt starej dystrybucji (starego kernela), bo wcześniej E220 nie był poprawnie rozpoznawany. Ubuntu 7.04 i 7.10 powinno wystarczyć.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Witam,
GlobalGPRS działa świetnie choć czasem trzeba pogrzebać w konfiguracji, jednak mam jedno pytanie? Jak zmusić modem (Huawei E220) do pracy w trybie EDGE?
GPRS działa świetnie ale niestety prędkości rzędu 20-30kB/s to dramat.
Pod windą modem poprawnie wykrywa sieć EDGE (ok 240 kB/s), a pod linuxem niestety nie. Problem ten dotyczy także np. UMTSMon - który również łączy się z siecią jedynie przez GPRS, a EDGE olewa.
Jeżeli kol. Dariusz2000 ma na to jakiś pomysł (wGlobalGPRS oczywiście) będę wdzięczny za podpowiedź.
Pozdrawiam
Grzegorz
GlobalGPRS działa świetnie choć czasem trzeba pogrzebać w konfiguracji, jednak mam jedno pytanie? Jak zmusić modem (Huawei E220) do pracy w trybie EDGE?
GPRS działa świetnie ale niestety prędkości rzędu 20-30kB/s to dramat.
Pod windą modem poprawnie wykrywa sieć EDGE (ok 240 kB/s), a pod linuxem niestety nie. Problem ten dotyczy także np. UMTSMon - który również łączy się z siecią jedynie przez GPRS, a EDGE olewa.
Jeżeli kol. Dariusz2000 ma na to jakiś pomysł (wGlobalGPRS oczywiście) będę wdzięczny za podpowiedź.
Pozdrawiam
Grzegorz
-
- Sędziwy Jeż
Cieszę się, że dobrze Ci działa mój program 
Z tygodnia na tydzień będzie obsługiwał więcej modemów i telefonów.
E220 ma lampki w różnych kolorach:
zielona (GPRS), ciemnoniebieska (to nie wiem EDGE czy UMTS), jasnoniebieska (to najszybsze więc najprawdopodobniej HSDPA)
Ja na tym modemie widziałem wszystkie 3 kolory w moim programie Global GPRS.
Nie jestem pewien znaczenia ciemnoniebieskiego Czy to oznacza EDGE czy UMTS (widziałem chyba kiedyś opis na stronie producenta) Mnie to nie interesowało bo ja miałem zwykle najszybszą prędkość HSDPA !
To było w sieci Plus.

Z tygodnia na tydzień będzie obsługiwał więcej modemów i telefonów.
E220 ma lampki w różnych kolorach:
zielona (GPRS), ciemnoniebieska (to nie wiem EDGE czy UMTS), jasnoniebieska (to najszybsze więc najprawdopodobniej HSDPA)
Ja na tym modemie widziałem wszystkie 3 kolory w moim programie Global GPRS.
Nie jestem pewien znaczenia ciemnoniebieskiego Czy to oznacza EDGE czy UMTS (widziałem chyba kiedyś opis na stronie producenta) Mnie to nie interesowało bo ja miałem zwykle najszybszą prędkość HSDPA !

To było w sieci Plus.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Witam,
połączenie jest rzeczywiście w standardzie EDGE tylko Era ma tutaj (tzn w Oławie) taki kiepski transfer. A co do prędkości w "łindołach" to zmyliła mnie "Szybkość połączenia" - taki reklamowy parametr w połączeniach sieciowych systemu. Zmierzyłem szybkość na adsl.cz i jest w obu systemach identyczna.
Zwracam honor.
P.S.
GlobalGSPR to kawał dobrej roboty, gratuluje.
Pozdrawiam
Grzegorz
połączenie jest rzeczywiście w standardzie EDGE tylko Era ma tutaj (tzn w Oławie) taki kiepski transfer. A co do prędkości w "łindołach" to zmyliła mnie "Szybkość połączenia" - taki reklamowy parametr w połączeniach sieciowych systemu. Zmierzyłem szybkość na adsl.cz i jest w obu systemach identyczna.
Zwracam honor.
P.S.
GlobalGSPR to kawał dobrej roboty, gratuluje.
Pozdrawiam
Grzegorz
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
A ja mam problem z tym, nawet na ubuntu 7.10. Za chiny nie mogę skonfigurować tej karty, niewiem jaki port mam wybrać, na rzadnym nie działa...
-
- Sędziwy Jeż
Czy ty czegoś nie mylisz? Huawei E220 to nie karta, to białe małe pudełko podłączane kablem USB.maxim123 pisze:Za chiny nie mogę skonfigurować tej karty, niewiem jaki port mam wybrać, na rzadnym nie działa...
Na Ubuntu 7.10 dostaje port /dev/ttyUSB0 lub USB1, 2, 3 ...
Model 3,6 Mb/s działa bardzo dobrze. A jak z modelem 7.2 Mb/s to nie wiem.
-
- Piegowaty Guziec
Witam mam tez problem z tym internetem nie moge z niego normalnie kozystac.Caly czas zmienia sie zasieg z HSPDA na 3G i w tym czasie nastepuje utrata polonczenia na jakis czas.Nie moge normalnie rozmawiac przez skype nie mam pojecia jak to zrobic.Prosze o pomoc z Gory dziekuje.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Architektura: x86
mój komputer nie widzi modumu Huawei e220. czasem wykrywa ale zazwyczaj nie. wyskakuje komunikat
Error mounting: mount exited with exit code 32: mount: block device /dev/sr1 is write-protected, mounting read-only
mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/sr1,
missing codepage or helper program, or other error
In some cases useful info is found in syslog - try
dmesg | tail or so
Error mounting: mount exited with exit code 32: mount: /dev/sr1 is not a valid block device
nie wiem co z tym zrobić:(
Error mounting: mount exited with exit code 32: mount: block device /dev/sr1 is write-protected, mounting read-only
mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/sr1,
missing codepage or helper program, or other error
In some cases useful info is found in syslog - try
dmesg | tail or so
Error mounting: mount exited with exit code 32: mount: /dev/sr1 is not a valid block device
nie wiem co z tym zrobić:(
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Architektura: x86
tak i własnie przez NM czasem się łącze ale w większości wypadków nie.