flash na AMD64

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Awatar użytkownika
Bzyk
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: flash na AMD64

Post autor: Bzyk »

Właśnie próbuję zainstalować flasha z apt-get'a (apt-get install flashplugin-nonfree) i mam pod koniec:

Kod: Zaznacz cały

11:52:54 (1.06 MB/s) - `./install_flash_player_9_linux.tar.gz' saved [3036127/3036127]

Download done.
md5sum mismatch install_flash_player_9_linux.tar.gz
The Flash plugin is NOT installed.
Coś u mnie czy u nich?
Smith & Wesson: The Original Point & Click Interface.
nstif
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10

Post autor: nstif »

Bzyk pisze:Właśnie próbuję zainstalować flasha z apt-get'a (apt-get install flashplugin-nonfree) i mam pod koniec:

11:52:54 (1.06 MB/s) - `./install_flash_player_9_linux.tar.gz' saved [3036127/3036127]

Download done.
Coś u mnie czy u nich?
"Wina leży w niedawnej aktualizacji Adobe Flash Player" opis podany przez 'GrzegorzJZD' w tym topicu

ja skorzystałem z podanego tam linka do rozwazan na bugs.launchpad.net
i w wątku dotyczącym tego problemu na gutsym znalazlem skopilowana przez jedna z wypowiadajacych sie tam osob (a dokładniej: Cyrus Jones) paczuszke po ktorej instalacji wszystko pieknie chodzi :cool: z tym ze zanim sprobujesz zainstalowac radze zagladnac do w/w watku i przeczytac co chocby sam autor paczki pisze: "(...)I recommend building it yourself (read previous comment) since you should not install a "random" package off the internet."

ogolnie polecam osobom leniwym ktore nie maja ochoty/czasu na rozwiazania podawanymi wczesniej w roznych tematach, choc nie watpliwe sa one bezpieczniejsze niz instalowanie czegos znalezionego w necie - bez zadnej autoryzacji :wink:
cyrusik
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: cyrusik »

Witam!
Miałem wielkie problemy z uruchomieniem flasha na architekturze 64.
Gnash nie chodził jak trzeba, a flash z powyższej paczki to jest wersja 32bitowa po plugin wrapperze, który, przynajmniej u mnie nie wyświetlał dużej części stron. Po godzinach prób doszedłem do banalnego rozwiązania.
Wystarczy
1. Ściągnąć i zainstalować crossover linux z http://www.codeweavers.com/products/dow ... ial_linux/
2. W aplikacjach pojawi nam sie menu crossovera, z którego wybieramy "Zainstaluj oprogramowanie Windows"
3. Wybieramy Flash Player, a później instalacje ekspresową.

Musi działać! :craz:

Adnotacja.
No i działa, ale po jakimś czasie zaczyna straszne obciążać procesor. Chyba jednak trzeba będzie poczekać na coś innego :wall:
Awatar użytkownika
Bzyk
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 18.04

Post autor: Bzyk »

@nstif, no niestety żadna z kombinacji ze strony GrzegorzaJZD nie zadziała na 64bitowym Kubuntu... bo instalator weryfikuje 32/64 bity i się zatrzymuje. Również skorzystałem z paczki Cyrusa Jonesa... i pięknie chodzi. :)
@cyrusik: żadnego softu Windows na Linuksie nie uznaję... No chyba, że sam Windows na VBox ale i tego już w sumie nie mam...
Smith & Wesson: The Original Point & Click Interface.
Awatar użytkownika
MROOV@
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox
Kontakt:

Post autor: MROOV@ »

nie wiem, może komuś pomoge...
przed zainstalowaniem powyżej omawianej paczki trzaba usunąć wszystkie pakiety gnash...
przed usunięciem gnasha (i oczywiście po instalacji paczki Jonesa) flash nie działał... dopiero po usunięciu wszystkich pakietów gnash filmiki ruszyły;)
Ahh ten Linux :wub: :P

www.mroova.net
hube
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: hube »

Właśnie sobie zainstalowałem działający flash -najszybciej wpisz w google "forum ubuntu" i powinno wyskoczyć na 2 miejscu oglądalnosći jak nie to

szukaj na forum wątku
UBUNTU.PL > Ważne > FAQs & HOWTOs > Software-Multimedia
[Howto]Flash Player na 64 bitowej Mozilli Firefox

zamieniłem tylko tam gdzie jest mozilla-firefox na mozilla ( bo nie miałem inaczej )
odpaliłem i żadnych białych plam.

i nie szukałem tego pliku flashplayer.xpt - działało bez niego - jak na razie.
Awatar użytkownika
E-2rT
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Kontakt:

Post autor: E-2rT »

Helloh..

przesiadłem się właśnie z Iceweasel na FF 3.0 b4, ale żaden ze sposobów zainstalowania flasha jakie znalazłem nie działa ;<

--próbowałem: TEGO, TEGO i TEGO oraz wszystkiego co wygrzebałem na FAQ's and HOWTO's

oczywiście mam am64, bo inaczej nie byłoby problemu...

Jak komuś udało się znaleźć działające rozwiązanie, to baaardzo proszę o wklejenie go tutaj [i moze podesłanie mi na GG, albo jabberze xD ]

pozdro66 i mokrego jajka [okazyjnie ;] ]
Sygnowano: t-truth
hube
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: hube »

Na Iceweasel pójdzie pewnie jak na Mozilli - poprostu zaistalowane aplikacje do czytania 32 bit. Mnie na Hardym chodzi pod Mozillą 64 bit a flash 32 bit + pliki. Tylko mi to załadowało od razu z automatu.

Ale te metody są głównie do Mozilli - czyli plik ląduje nie tam gdzie powinien. Musisz go mieć w folderze czytanym przez Iceweasel. Trochę poszukaj. Zacznij od google.pl - Iceweasel,flash

plik powinien wylądować chyba w /usr/lib/iceweasel/plugins / i musisz mieć biblioteki
tak jak w przypadku Mozilli

ia32-libs ia32-libs-gtk linux32 lib32asound2 nspluginwrapper gsfonts-x11
napewno dwie pierwsze - ale nie wiem czy nie wszystkie. Recepta tam gdzie już byłeś.

Powodzenia
lenwe
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

Post autor: lenwe »

Witam.
Na wstępie chciałbym podziękowania nstif i MROOV@.. przez miesiąc szukałem informacji jak zainstalować flash dla firefoxa..
Ale mam drobny problem.. ściągnąłem ostatnio betę Firefoxa 3.0 .. zostawiając starą wersje ,czy da się w jakiś prosty sposób zmusić FX 3 żeby korzystał z tego samego plugina co FX 2? tak żeby niczego przypadkiem nie popsuć..
Awatar użytkownika
COVERek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10
Kontakt:

Post autor: COVERek »

sprwa jest dosc dziwna, bo flash przestal dzialac... dzialalo i przestalo, teraz widze tylko szare ramki. :/ co to moze byc ? :>
Linux User #462372 || Ubuntu User #20118
Hagal
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Brak

Post autor: Hagal »

http://download.macromedia.com/pub/labs ... .so.tar.gz

Rozpakować do $HOME/.mozilla/plugins
Jeśli jest tam jakaś starsza wrsja, to usunąć.
goraplx3
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: goraplx3 »

Bzyk pisze:Właśnie próbuję zainstalować flasha z apt-get'a (apt-get install flashplugin-nonfree) i mam pod koniec:

Download done.
Coś u mnie czy u nich?

ja zainstalowalem z apt-get i poszlo. Flash dziala na firefoxie.

gora@gora-core:~/Desktop/install_flash_player_10_linux$ sudo apt-get install flashplugin-nonfree
[sudo] password for gora:                                                                       
Czytanie list pakietów... Gotowe                                                                
Budowanie drzewa zależności                                                                     
Odczyt informacji o stanie... Gotowe                                                            
Zostaną zainstalowane następujące dodatkowe pakiety:                                            
  libasound2-plugins                                                                            
Sugerowane pakiety:                                                                             
  msttcorefonts ttf-xfree86-nonfree xfs                                                         
Zostaną zainstalowane następujące NOWE pakiety:                                                 
  libasound2-plugins                                                                            
Następujące pakiety zostaną zaktualizowane:                                                     
  flashplugin-nonfree                                                                           
1 aktualizowanych, 1 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 16 nieaktualizowanych.                   
Konieczne pobranie 118kB archiwów.                                                              
Po tej operacji zostanie dodatkowo użyte 487kB miejsca na dysku.                                
Kontynuować [T/n]? t                                                                            
Pob: 1 http://gb.archive.ubuntu.com jaunty/multiverse flashplugin-nonfree 10.0.15.3ubuntu3 [19,6kB]
Pob: 2 http://gb.archive.ubuntu.com jaunty/main libasound2-plugins 1.0.18-1ubuntu3 [98,7kB]        
Pobrano 118kB w 0s (405kB/s)                                                                       
Prekonfiguracja pakietów ...                                                                       
(Odczytywanie bazy danych ... 96612 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.)                   
Przygotowanie do zastąpienia flashplugin-nonfree 9.0.115.0ubuntu2 (wykorzystując .../flashplugin-nonfree_10.0.15.3ubuntu3_amd64.deb) ...
Rozpakowanie pakietu zastępującego flashplugin-nonfree ...                                                                              
Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu libasound2-plugins.                                                                      
Rozpakowanie libasound2-plugins (z .../libasound2-plugins_1.0.18-1ubuntu3_amd64.deb) ...                                                
Konfigurowanie flashplugin-nonfree (10.0.15.3ubuntu3) ...                                                                               
Downloading...                                                                                                                          
--2009-02-16 14:53:23--  http://archive.canonical.com/pool/partner/a/adobe-flashplugin/adobe-flashplugin_10.0.15.3.orig.tar.gz          
Resolving archive.canonical.com... 91.189.90.142                                                                                        
Connecting to archive.canonical.com|91.189.90.142|:80... connected.                                                                     
HTTP request sent, awaiting response... 200 OK                                                                                          
Length: 3935267 (3,8M) [application/x-gzip]                                                                                             
Saving to: `./adobe-flashplugin_10.0.15.3.orig.tar.gz'                                                                                  

0K .......... .......... .......... .......... ..........  1%  299K 13s
    50K .......... .......... .......... .......... ..........  2%  785K 9s 
   100K .......... .......... .......... .......... ..........  3% 1,09M 7s 
 .....
......
......... itd 

3700K .......... .......... .......... .......... .......... 97% 1,10M 0s
  3750K .......... .......... .......... .......... .......... 98% 1,11M 0s
  3800K .......... .......... .......... .......... ...       100% 1,33M=3,4s

2009-02-16 14:53:26 (1,11 MB/s) - `./adobe-flashplugin_10.0.15.3.orig.tar.gz' saved [3935267/3935267]

Download done.
Flash Plugin installed.

kolega HUBE wyzej wspominal o bibliotekach ktore wczesniej instalowalem zeby odpalic takze skypa na jaunty. Moze tym sposobem udalo sie bezproblemowo zainstalowac flasha.:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”