Efekty gitarowe.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Efekty gitarowe.
Witam. Jest jakiś program pod ubu do modyfikacjii dźwieku wchodzącego przez line in ? chciałbym np uzyskać jakiś efekt gitarowy, jest to możliwe ? Pozdrawiam.
Kamil Sampolski
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
Odp: Efekty gitarowe.
Proponuję zainteresować się czymś takim :FretsOnFire
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Architektura: x86
- Kontakt:
Ja mam zainstalowany Creox c, ktory jest dostepny poprzez Dodaj/Usuń aplikacje, ale on jest chyba do KDE. Ja mam Gnome, wlaczam ten program, lecz gdy gram, to nie sluchac zadnych efektow, a gdy kilkne Play, to wyskakuje mi error bez tresci. Nie wiem, czy mam cos zle skonfigurowane w programie, czy on po prostu nie wspoldziala z gnomem. 

Najpierw sprawdzę na google, zanim zacznę zawracać ****...
- el.pescado
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Kontakt:
Dla mnie najlepszy był chyba GNUitar - choć i tak daleko mu było do "sprzętowych" efektów. Bawiłem się jeszcze gtkgep - ale on dawał słabsze rezultaty (oczywiście, to moja subiektywna opinia).
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
pod KDE też nie mogę go odpalić...kubsztyk pisze:Ja mam zainstalowany Creox c (...) gdy kilkne Play, to wyskakuje mi error bez tresci
w konsoli wywala błąd:
JACK tmpdir identified as [/dev/shm]
czy ktoś wie jak sobie z tym poradzić? nigdzie nie mogę znaleźć rozwiązania...

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
A moze GNUitar? do sciagniecia tutaj:
http://www.gnuitar.com/index.php
w skrocie, najprosciej sciagnac pakiet red hata, przerobic przy pomocy alien'a na pakiet debianowy i potem juz wiadomo jak zainstalowac:) Warto przeczytac jak tego uzywac, ja tylko powiem ze akurat podlaczam pod mikrofon. Co jest istotne by nie bylo slychac bezposrednio tego wejscia na ktore wpinamy, czyli wpinamy na mikrofon, to ustawiamy ze mikrofon nagrywa ale go nie slychac bezposrednio (inaczej sie to bardzo ciekawymi efektami dzwiekowymi konczy:) ), radze przyciszyc na maxa przed zabawa i stopniowo poglasniac. Kolejna rzecz warto ustawic czestotliwosc odpowiednia dla swojej karty.
Wczesniej jak masz to podepnij jakis mikrofon i sprawdz czy jestes w stanie a.) uslyszec co sie przez niego mowi. b.) czy jestes w stanie nagrywac z niego (np. w audacity), ulatwi to pozniejsz boje z gitara:)
http://www.gnuitar.com/index.php
w skrocie, najprosciej sciagnac pakiet red hata, przerobic przy pomocy alien'a na pakiet debianowy i potem juz wiadomo jak zainstalowac:) Warto przeczytac jak tego uzywac, ja tylko powiem ze akurat podlaczam pod mikrofon. Co jest istotne by nie bylo slychac bezposrednio tego wejscia na ktore wpinamy, czyli wpinamy na mikrofon, to ustawiamy ze mikrofon nagrywa ale go nie slychac bezposrednio (inaczej sie to bardzo ciekawymi efektami dzwiekowymi konczy:) ), radze przyciszyc na maxa przed zabawa i stopniowo poglasniac. Kolejna rzecz warto ustawic czestotliwosc odpowiednia dla swojej karty.
Wczesniej jak masz to podepnij jakis mikrofon i sprawdz czy jestes w stanie a.) uslyszec co sie przez niego mowi. b.) czy jestes w stanie nagrywac z niego (np. w audacity), ulatwi to pozniejsz boje z gitara:)
Hell is worth all that...
- Hrluc
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Musisz mieć włączony serwer Jack żeby program sie uruchomił.kubsztyk pisze:Ja mam zainstalowany Creox c, ktory jest dostepny poprzez Dodaj/Usuń aplikacje, ale on jest chyba do KDE. Ja mam Gnome, wlaczam ten program, lecz gdy gram, to nie sluchac zadnych efektow, a gdy kilkne Play, to wyskakuje mi error bez tresci. Nie wiem, czy mam cos zle skonfigurowane w programie, czy on po prostu nie wspoldziala z gnomem.
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
Co prawda, nie używałem, ale przykłady całkiem ciekawy brzmią.
http://rakarrack.sourceforge.net/
http://rakarrack.sourceforge.net/
Root walks behind you.
404 sposoby na Linuksa: http://404.g-net.pl
404 sposoby na Linuksa: http://404.g-net.pl
- ga-ga
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
nie chce nowego tematu pisac wiec dopisze do tego.
Jak włączyć ten serwer Jack bo mam rakarrack i tez mi wyskakuje blad ze ten serwer trzeba.Musisz mieć włączony serwer Jack żeby program sie uruchomił.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 14.04
ponawiam temat...
jak włączyć serwer jack?
mam to samo. co robić?kubsztyk pisze:Ja mam zainstalowany Creox (...), a gdy kilkne Play, to wyskakuje mi error bez tresci
jak włączyć serwer jack?
- Hrluc
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Zainstaluj coś co się nazywa JackControl.Później z poziomu programu naciskasz start i serwer JACK jest już uruchomiony.ga-ga pisze:nie chce nowego tematu pisac wiec dopisze do tego.
Jak włączyć ten serwer Jack bo mam rakarrack i tez mi wyskakuje blad ze ten serwer trzeba.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 14.04
ok, podłączam gitarę, odpalam serwer jack, odpalam creoxa (uruchamia się już bez błędu) i nic... a gdy włączę distortion to słuchać tylko trzaski, pozostałe efekty milczą. może mam line-in jakoś źle skonfigurowane (?!)
- Hrluc
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Poszperaj w opcjach ale i tak nie warto bo program spisuje się kiepsko:(
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
Duzo lepszy jest Rakarrack. Polecam a urchamiago tak jakby ktos chcial:
sudo rakarrack
sudo qjackctl
potem w programie qjackctl(jack control) klikasz w connect i tam ustawiasz polaczenie miedzy "in" i "out" czyli mikrofon(gitara) i rakarrack i klikasz connect
sudo rakarrack
sudo qjackctl
potem w programie qjackctl(jack control) klikasz w connect i tam ustawiasz polaczenie miedzy "in" i "out" czyli mikrofon(gitara) i rakarrack i klikasz connect
- Hrluc
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Programu Rakarrack nie ma w repozytoriach,więc pasowałoby kompilować ze źródeł.Miałem z tym spore problemy więc napiszę jak się udało.
Na początek wklepujemy w terminalu:
sudo apt-get install build-essential jackd libfltk1.1-dev libasound2-dev libxpm-dev libjack-dev aconnectgui
Dalej wchodzimy z poziomu roota do katalogu z Rakarack i procedura jest standardowa:
./configure
make
sudo make install
P.S. Naprawdę warto.To najlepszy tego typu program na Linuksa,a dzięki kompilacji mamy świeżutką wersję
Na początek wklepujemy w terminalu:
sudo apt-get install build-essential jackd libfltk1.1-dev libasound2-dev libxpm-dev libjack-dev aconnectgui
Dalej wchodzimy z poziomu roota do katalogu z Rakarack i procedura jest standardowa:
./configure
make
sudo make install
P.S. Naprawdę warto.To najlepszy tego typu program na Linuksa,a dzięki kompilacji mamy świeżutką wersję

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
Zainstalowałem rackarrack, qjacktl... i cisza.. podejrzewam, że źle skonfigurowałem dżeka... jakieś wskazówki?
- Hrluc
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
W menu pomoc masz dokładnie opisane jak to połączyć (nawet z obrazkami).Jak nie zadziała to będziesz miał to samo co u mnie.Pogrzebałem coś w konfiguracji JACK i nie działa
.Spróbuj też właczyć Realtime w qjackctl.
P.S.Jak uda mi się znaleźć jakieś antidotum odrazu napiszę

P.S.Jak uda mi się znaleźć jakieś antidotum odrazu napiszę

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
Jeśli komuś udało się rozgryźć ten problem to będę bardzo wdzięczny za podanie rozwiązania. Ja osobiście po połączeniu in/out miałem w głośnikach same trzaski, gitary w ogóle nie łapało. Nie wiem czy jest to problem z programami rakarrack i jack controll, czy może z samą ALSĄ. Z góry dzięki za pomoc.
Computer is like air conditioner, it stops working when you open windows.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.10
ja mam pytanie... Jak szukać sterownikół pod linuxa dla nietypowych urządzeń?? ja mam M-Audio JamLab i potrzebuje do niego stery... Niestety na stronie producenta są tylko pod winshit i mac ... Proszę o pomoc ... Może ktos ma doświadczenie w zanjdowaniu takich sterów...
ps. Żeby nie było - post jest na temat! JamLab to uproszczona karta dzwiękowa na USB mająca zapewnić swobodny przekaz sygnały z gitary (bez opóźnień)...
ps. Żeby nie było - post jest na temat! JamLab to uproszczona karta dzwiękowa na USB mająca zapewnić swobodny przekaz sygnały z gitary (bez opóźnień)...