VirtualBox + przekierowanie portow (emule)

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
krasel
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10
Środowisko graficzne: GNOME

VirtualBox + przekierowanie portow (emule)

Post autor: krasel »

Hey,
Mam nastepujacy problem. Postawilem jako wirtualna maszyne Windowsa. Wszystko dobrze smiga, internet dziala itd. Chcialem skonfigurowac sobie emule jednak zadne porty nie odpowiadaja. Nie znam sie na tym i nie mam pojecia jak je przekierowac zeby emule mogl sie polaczyc. Z gory dzieki za jakies wskazowki.
Rodzyn
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Odp: VirtualBox + przekierowanie portow (emule)

Post autor: Rodzyn »

Sprawdzić IP wirtualnej maszyny jak to windows to wpisz "ipconfig" sprawdzasz adres IP w sieci lokalnej, wpisujesz adres swojego routera i tam wpisujesz port emule. Z racji z tego, że nie znam Twojego routera bo nazwy nie podałeś to nie wiem jak u Ciebie skonfigurować
Pracę inżynierska czas zacząć pisać
krasel
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Mam chello. Lacze sie bezposrednio, tylko moj komputer jest podlaczony. Wiec tak, sprawdzilem to ip w windowsie i teraz co dalej ? Wybacz ale jestem w tym zielony i bede wdzieczny za pomoc.
Awatar użytkownika
Ruri
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86_64

Post autor: Ruri »

Po pierwsze, to zupełnie nie widzę powodu używania emule pod wirtualnym Windows skoro jest odpowiednik amule. Po drugie prawdopodobnie użyłeś ustawienia sieci NAT w vb dlatego pewnie emule nie ma otwartych portów. Na poczatek zastanów się czy to nie idiotyczne używać emule pod vb skoro jest zamiennik. Jak się uprzesz to trzeba wiedzieć czy głowny system jest otwarty na te porty i dopiero przekierowywać je dalej. IMO gra nie warta świeczki.
krasel
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Uwierz mi, ze wiem o amule. Tylko niestety amule nie nadaje sie do komfortowego uzytku imo. Z tego wzgledu chce uruchomic emule i tak upieram sie przy tym :oops: Na ubuntu nie mam niczego poblokowanego (jesli nie jest zablokowane standardowo). W vb tak faktycznie mam NAT. Powinien byc interfejs gospodarza ?
Smigacznr1
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04

Post autor: Smigacznr1 »

Jezeli nie chcesz amule to zainstaluj sobie wine:

Konsola

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install wine
I zainstaluj emule dokladnie tak jak w windowsie (klikajac na instalke).

A co do ustawien VMware. Sieciowke ustaw w trybie bridged.
zygert
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: zygert »

Tak jak Ruri wspomniał, na Windows szkoda odpalać emula - lepiej na pewno chodzić nie będzie, a to ze względu na limity połączeń jakie mają windowsy prof., a o zgrozo home to w ogóle tragedia. Pod linuxa softu jest pełno.

Ale jeżeli chcesz pod windowsami koniecznie no to robisz to następująco. Pod Virtualbox'em (linuxem) musisz stworzyć bridga (nie NATa). Jeżeli NATowanie to pod linuxem będziesz musiał przekierować port poleceniem wskazując swoją maszynę za NATem. Na windowsach w wirtualce odblokować ten port na firewallu. Zakładam, że linux jest wpięty bezpośrednio w modem. Jeżeli nie to wyszystko przeskakuje o jeden poziom w kierunku urządzenia np. routera czy AP, czy co tam masz podpiętego - gdzie na tym urządzeniu przekierowujesz port - czy zakres portów. Musisz sobie sprawdzić z których twój emule korzysta.
Jeżeli będziesz potrzebował pomocy z poleceniami daj znaka to podpowiem jak zrobić. Ale szczerze odradzam Windowsy. Lepiej na serwie emula zainstlować z interfejsem na WWW i masz dostęp do tego z każdego miejsca na świecie i szybkość działania. Soft zwie się ... kurcze wyleciało mi zgłowy jak sobie przypomnę to dam znaka. Obsługuje torrenty, emule i inne. Interfejs WWW - super sprawa.

Mam przypomniałem sobie mlnet.

pozdr.
Cóż powiedzieć Debian i Windows stali w jednym domu. Ubuntu jako test nowych wcieleń Xsów, ale z reguły wolę Debiana za stabilność, sorry ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”