VirtualBox - kernel

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
h3x0r

VirtualBox - kernel

Post autor: h3x0r »

Zainstalowałem Xubuntu 8.04 amd64 i chciałem zainstalować VirtualBoxa, ale patrze, że na stronie producenta niema to instaluje z repozytorium nio i gdy już chce uruchomić instalacje systemu na virtualBoxie wyskakuje mi coś takiego:

VirtualBox kernel driver not installed. The vboxdrv kernel module was either not loaded or /dev/vboxdrv was not created for some reason. Please install the virtualbox-ose-modules package for your kernel, e.g. virtualbox-ose-modules-generic..
VBox status code: -1908 (VERR_VM_DRIVER_NOT_INSTALLED).

Kod Wyniku:
0x80004005
Komponent:
Console
Interfejs:
IConsole {1dea5c4b-0753-4193-b909-22330f64ec45}
Z tego co pisze to przez np. synaptica trzeba zainstalować virtualbox-ose-modules package na swój kernel i virtualbox-ose-modules-generic tylko nie chce czego schrzanić dlatego się pytam. W synapticu jest coś takiego: virtualbox-ose module for linux-image-2.6.24-16-generic, virtualbox-ose module for linux-image-2.6.24-16-openvz, virtualbox-ose module for linux-image-2.6.24-16-rt, virtualbox-ose modules for linux-image-2.6.24-16-server, virtualbox-ose module for linux-image-generic, virtualbox-ose module for linux-image-openvz, x86 virtualization solution - guest addition module source, x86 virtualization solution - debugging symbols zainstalowane mam x86 virtualization solution - binaries i teraz pytanie który wersje? opcji kernela zainstalować? A może trzeba zrobić coś innego?
Awatar użytkownika
szyms
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Odp: VirtualBox - kernel

Post autor: szyms »

Tez ostatnio mialem ten problem. Niestety w repozytoriach nie ma jeszcze odpowiednich paczek.

Bez problemu mozesz sciagnac wersje ze strony VB. Sciagasz dla 7.10 i podczas instalcji sie skompiluje wszystko dla nowego jadra :]

I dziala jak nalezy, moge potwierdzic.

Powodzenia.
px33
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: px33 »

Wpisz
uname -r
i wybierz taki moduł jaką masz wersję kernela (wystarczy dla dopisku -generic wybrać virtualbox-ose-modules-generic, nie trzeba bawić się w numerki)
Awatar użytkownika
kazislav
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.10
Architektura: x86

Post autor: kazislav »

Dziś zaktualizowane zostało jądro do 2.6.24-17 a w repo nie ma tego modułu do vb:) Wie ktoś z wcześniejszych doświadczeń o jakiś aktualizacjach do tych modułów virtualboxa względem nowego jądra? Można się ich spodziewać w najbliższym czasie?
Awatar użytkownika
apito
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Kontakt:

Post autor: apito »

do 2.6.24-17 już są moduły. Tylko zaznacz sobie aktualizacje proponowane.
|Acer Ex5220 | CM 530 1,73GHz | 2GB RAM | X3100 | BCM94311MCG|

http://knb.uek.krakow.pl
Awatar użytkownika
kazislav
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.10

Post autor: kazislav »

Dzięki :) Że sam na to nie wpadłem :) Już działa. A tak gwoli ścisłości: "Proponowane" to np. bety i inne testowe wersje czy jak mam to rozumieć?
Awatar użytkownika
apito
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Post autor: apito »

To chyba taka poczekalnia do oficjalnego wydania. Chociaż kernel był tam już chyba dwa tygodnie temu. Moduły do vboxa jakiś tydzień później.
Ja już jestem numerek dalej. A i do 8.10 już jest kernel 2.6.26-1
|Acer Ex5220 | CM 530 1,73GHz | 2GB RAM | X3100 | BCM94311MCG|

http://knb.uek.krakow.pl
Awatar użytkownika
SPGM1903
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: SPGM1903 »

nie mogę sobie poradzić...
próbuję wciaz zrozumiec co jest nie tak z tym programem, nie jestem w stanie. jak włączam VB to wyskakuje komunikat chyba juz na forum słynny:

Kod: Zaznacz cały

VirtualBox kernel driver not installed. The vboxdrv kernel module was either not loaded or /dev/vboxdrv was not created for some reason. Re-setup the kernel module by executing '/etc/init.d/vboxdrv setup' as root.
zastartowalem tak jak podano (bo to driverów brakuje, nie?) i terminal mi wypluł:

* Look at /var/log/vbox-install.log to find out what went wrong
wszedlem na ten ...instal.log i zobaczylem co jest nie tak. przypomnial mi się widok zarobaczonego jabłka - wszystko failed lub nieudane (na jedno wychodzi):

make KBUILD_VERBOSE=1 -C /lib/modules/2.6.22-15-generic/build SUBDIRS=/tmp/vbox.2 SRCROOT=/tmp/vbox.2 modules
/usr/src/linux-headers-2.6.22-15-generic/scripts/gcc-version.sh: line 11: gcc: polecenie nieodnalezione
/usr/src/linux-headers-2.6.22-15-generic/scripts/gcc-version.sh: line 12: gcc: polecenie nieodnalezione
make[1]: gcc: Polecenie nie znalezione
make[1]: Wejście do katalogu `/usr/src/linux-headers-2.6.22-15-generic'
test -e include/linux/autoconf.h -a -e include/config/auto.conf || (		\
	echo;								\
	echo "  ERROR: Kernel configuration is invalid.";		\
	echo "         include/linux/autoconf.h or include/config/auto.conf are missing.";	\
	echo "         Run 'make oldconfig && make prepare' on kernel src to fix it.";	\
	echo;								\
	/bin/false)
mkdir -p /tmp/vbox.2/.tmp_versions
rm -f /tmp/vbox.2/.tmp_versions/*
make -f scripts/Makefile.build obj=/tmp/vbox.2
  gcc -Wp,-MD,/tmp/vbox.2/linux/.SUPDrv-linux.o.d  -nostdinc -isystem  -D__KERNEL__ -Iinclude  -include include/linux/autoconf.h -Wall -Wundef -Wstrict-prototypes -Wno-trigraphs -fno-strict-aliasing -fno-common -O2 -pipe -msoft-float -mregparm=3 -freg-struct-return   -march=i586  -ffreestanding -maccumulate-outgoing-args   -Iinclude/asm-i386/mach-default -fomit-frame-pointer -g    -I/lib/modules/2.6.22-15-generic/build/include -I/tmp/vbox.2/ -I/tmp/vbox.2/include -I/tmp/vbox.2/r0drv/linux -D__KERNEL__ -DMODULE -DRT_OS_LINUX -DIN_RING0 -DIN_RT_R0 -DIN_SUP_R0 -DCONFIG_VBOXDRV_AS_MISC -DRT_ARCH_X86 -DVBOX_WITHOUT_IDT_PATCHING -DUSE_NEW_OS_INTERFACE_FOR_MM   -DMODULE -D"KBUILD_STR(s)=#s" -D"KBUILD_BASENAME=KBUILD_STR(SUPDrv_linux)"  -D"KBUILD_MODNAME=KBUILD_STR(vboxdrv)" -c -o /tmp/vbox.2/linux/.tmp_SUPDrv-linux.o /tmp/vbox.2/linux/SUPDrv-linux.c
/bin/sh: gcc: not found
make[2]: *** [/tmp/vbox.2/linux/SUPDrv-linux.o] Błąd 127
make[1]: *** [_module_/tmp/vbox.2] Błąd 2
make[1]: Opuszczenie katalogu `/usr/src/linux-headers-2.6.22-15-generic'
make: *** [vboxdrv] Błąd 2
ja nic a nic z tego nie rozumiem. ale widze jedną sprzeczność. sugerują zainstalowanie mi jakichs dodatkow via synaptic, ale ten wyswietla mi, ze dodatki (te virtualbox-ose i modules) sa na kernela 14. ja mam ponoć 15 (dokladniej 2.6.22-15-generic)... tu jest sprzecznosc, ze nie moze spasowac? mzoe to kwestia aktualizacji kernela? czytalem gdzieś, ze wyszla juz wersja 22 na U7.10, ale nie am pojecia gdzie to aktualizowac (tzn wiem GDZIE te wpisy dac, ale nie wiem skad wziac adresy). takze nie wiem skad pobrac adresy od VB, do aktualizacji... szukalem na forum, ale nie znalazlem.
aha, uzytkownicy w grupach dodani.
nie wiem tylko co mam zrobic dalej. co zainstalowac, zeby sie nie wykluczaly programy (jak np VB-ose z samym VB) oraz by wspolpracowaly ze sobą pakiety (np ten synaptica pisze, ze adres jest 403 forbidden, wiec jade na sciagniete pakiety, a tam mi pisze, bym lepiej instalowal z synaptica - odbijanie piłeczki).

czy oświeci mnie ktoś? bo ja nic nie jarzę. najdalej sie zatrzymalem na pliku vbox-install.log. podalem wyzej...
Awatar użytkownika
dk75
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: dk75 »

Odinstaluj wszystko co ma "virtualbox" w nazwie a potem zainstaluj paczki:
virtualbox-ose
virtualbox-ose-guest-modules-generic
virtualbox-ose-guest-utils
virtualbox-ose-modules-generic

Te paczki to tylko "pointery" (dummy package) do paczek odpowiednich dla twojego kernela które zostaną zaznaczone "automagicznie" jako zależności do tych co podałem.
Awatar użytkownika
SPGM1903
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

to niestety jedyne co mam Obrazek
Te paczki to tylko "pointery" (dummy package) do paczek odpowiednich dla twojego kernela które zostaną zaznaczone "automagicznie" jako zależności do tych co podałem.
przyznam szczerze, ze nic z tego nie zrozumialem :D
wiec jesli są to paczki dodatkowe to skad wziac pakiet, ktory to w ruch wprawi?
czy, jak dobrze zrozumialem, jak to zainstaluję powyzsze to program sam przyjdzie, ten dopasowany do wersji?
Awatar użytkownika
dk75
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Ja testowałem na U8.04 ze wszystkimi repo podanymi na forum (z testowymi również) więc pewnie dlatego mam tyle pakietów.
A ty jakie masz repo? (jak wróci mi monitor z serwisu to zasiądę do mojego komputera i wtedy będę mógł sprawdzić pod U7.10 bo teraz piszę z laptopa mamy)
Awatar użytkownika
SPGM1903
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

przerzuciłem się na 8.04 :D
i faktycznie, nakopane tych plików od groma (cóż za zwrot).
wazne, ze działa...
Awatar użytkownika
dk75
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

A ja nie. 8.04 mam na nie swoim laptopie a na moim boksie padł mi monitor. Już mam monitor z powrotem i teraz mogę przetestować na 7.10

Rzeczywiście pod 7.10 w repo są ciągle moduły dla kernela 14 podczas gdy obecny to 15 i nic się nie da z tym zrobić chyba, że opiekun paczki się obudzi. Ale pewnie już "położył lachę" na 7.10 i teraz tylko dla 8.04 robi.

Innym wyjściem i to "lepsiejszym" jest instalacja binarek z Innotek - moduły kernela się kompilują na twojej maszynie "automagicznie" i do tego jest obsługa emulacji IDE na emulowanym SATA (samo emulowane SATA nie działa ale i tak jest lepiej niż na żywym emulowanym IDE) oraz... TADAM!!!... USB 2.0 i foldery współdzielone, co w wersjach z repo (OSS) nie jest możliwe.
Tak więc polecam.
Awatar użytkownika
pawelcd
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: pawelcd »

Witam.

Zrobiłem wszystko jak w opisie doinstalowalem virtualbox-ose-guest module for linux-image-2.6.24-23-generic

Na liście grub pojawiły mi się dwie nowe opcję
Ubuntu 8.04.2, kernel 2.6.24.23-virtual i Ubuntu 8.04.2, kernel 2.6.24.23-virtual (recovery mode) kiedy wybiore opcję Ubuntu 8.04.2, kernel 2.6.24.23-virtual wtedy ubuntu wstaje ale bez obsługi klawiatury i myszki na usb co robic ??

Probując dalej zainstalowalem

virtualbox-ose module for linux-image-2.6.24-23-386 i virtualbox-ose module for linux-image-2.6.24-23-generic (za każdym razem odinstalowując poprzednią wersje próbną)

Niestety dalej jezeli w grub wybiore ...virtual to nie mam klawiatury i myszki na usb

ee tam wystarczyło w System/Administracja/Użytkownicy i grupy dodac mojego użytkownika do grupy vboxusers i wszystko poszlo
w grubie wybralem ...generic a nie ...virtual
Ubuntu User # 20550
kron
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04

Post autor: kron »

Witam mam problem podobny do waszego lecz nic nie moge wymodzić nawet z waszymi podpowiedziami
o to moj problem z virtalbox

VirtualBox kernel driver not installed. The vboxdrv kernel module was either not loaded or /dev/vboxdrv was not created for some reason. Please install the virtualbox-ose-modules package for your kernel, e.g. virtualbox-ose-modules-generic..
VBox status code: -1908 (VERR_VM_DRIVER_NOT_INSTALLED).

posiadam serwer dedykowany w ovh ....ale ja nic w grupach zmieniac nie mogę co radzicie ??

wersja kernela to mam po zczytaniu z konsoli 2.6.28.1 a w paczkach nie ma tej wersji co mam zrobić
Awatar użytkownika
dk75
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Nie modzić z najnowszymi "bleeding edge" kernelami dla serwera tylko standardowy z repo zainstalować.
Linux Mint Debian Edition x86_64/2.6.39, Conky 1.8.0, Xorg 7.6/1.10.4 - GNOME 2.30.2, nVidia 285.03
Lenovo T61p, HITACHI HTS722010K9SA00 100GB, ST9250827AS 250GB
http://linuxcounter.net/user/483055.html
kron
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04

Post autor: kron »

jak ? głupie pewnie dla was pytanie
Awatar użytkownika
dk75
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

A jak instalowałeś najnowszy kernel z Ubuntu 9.04? Nie powiesz chyba, że zainstalowałeś Ubuntu 9.04 beta6 jako serwer bo zabijemy cię śmiechem...

Poza tym jak to "serwer dedykowany" a "ja w grupach zmieniać nic nie mogę" - jak nie jesteś administratorem serwera to nic nie zrobisz.
Linux Mint Debian Edition x86_64/2.6.39, Conky 1.8.0, Xorg 7.6/1.10.4 - GNOME 2.30.2, nVidia 285.03
Lenovo T61p, HITACHI HTS722010K9SA00 100GB, ST9250827AS 250GB
http://linuxcounter.net/user/483055.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”