Także mam z tym nie mały problem. Próbowałem chyba wszystkich rad stąd i nic nie pomogło.
Sposobem pads1 doszedłem do restartupo, którym moja karta widniała jako "urządzenie nieobsługiwane" i net nie działał. Dopiero przywrócenie oryginalnego pliku interfaces i usunięcie ipmasq przywróciło mi internet.
To samo z
http://dug.net.pl/texty/masq.php . Restart i w jednej chwili eth0 i eth1 widnieją jako urządzenia nieobsługiwane. Dodam, że nie wiem czemu ale zawartość resolv.conf nawet po zapisaniu sama wracała do poprzednich adresów i wartości.
Nawet próbowałem z firestarterem. Ustawiłem w nim, które połączenie ma internet (eth1) i które jest lokalnym (eth0), zaznaczyłem udostępnianie połączenia.
W połączeniach sieciowych zmodyfikowałem sieć lokalną (eth0) na ip 192.168.0.1 i maske 255.255.255.0, to samo zrobiłem na drugim komputerze ale dając mu adres 192.168.0.2, maske 255.255.255.0 i jako brame 192.168.0.1. I niestety nic to nie dało choć firestarter wyświetla co chwile, że drugi komp się łączy z usługą "unkown" przez 2 porty.
Wiecie co na to poradzić? Dodam, że komp udostępniający działa na Ubuntu 64Bit, a drugi, któremu próbuje udostępnić na WinXP 32Bit czy architektura może być przeszkodą?
EDIT
Po prawie 2-dniowej walce udało mi się w końcu skonfigurować to wszystko tak by w miare działało.

Nie wiem co było przyczyną problemów, może nazwa interfejsów bo zamiast eth0 i eth1 nazywały się "Auto eth0" i "Auto eth1". Robiłem na podstawie
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1205459.html . Niby to samo co na dug.net.pl jednak bardziej łopatologicznie.

No i się wcześniej chyba przejechałem bo nadal widnieją jako urządzenia nieobsługiwane pomimo, że net hula na jednym i na drugim.

Jest tylko jeden problem... połączenie na drugim komputerze zaczyna działać dopiero po zrestartowaniu połączenia poleceniem
sudo /etc/init.d/networking restart
Da się to polecenie dodać do startu systemu by restartował połączenie po włączeniu systemu? Wiem głupio brzmi ale tak sprawa ma się u mnie xD I może da się coś dodać by połączenia były włączane bez potrzeby logowania do systemu?