Telewizja p2p generalnie. Z jakich programów korzystać?

Grafika, film, dźwięk.
robotsieciowy
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Telewizja p2p generalnie. Z jakich programów korzystać?

Post autor: robotsieciowy »

Czy ktoś z Was ma doświadczenia z telewizją peer to peer? Wiem, że na tym forum to w tym momencie innowacyjny temat.

1. Jaki program jest najlepszy, najłatwiejszy w obsłudze, mający dostęp do dużej ilości programów telewizyjnych? Zależy mi na bbc, cnn i jakiś co lepszych kanałach (nie ściekowych). Podawajcie też listę stacji tv różnej maści, języków i kultur, byle bez żadnych podejrzanych programów; radia jest full wszędzie, proszę nie podawajcie.

2. Jak już mam dobry program to jak go zainstalować i z niego korzystać pod Ubuntu (KX też)? Jakie przy tym problemy WY napotykacie? Dobry program to taki, z którym czy w linii poleceń czy w GUI jakoś się żyje i jakoś idzie go zainstalować i ma dużo sensownych stacji.

To tyle, a poniżej moje doświadczenia i dalsze wskazówki dla tych, którzy się dalej wciągną.

######################################################

Aby nakręcić temat dodam, że w tej technologii można oglądać itvp. Obecnie korzystam z
Octoshape wersji beta dla linuxa wywoływanego z linii poleceń. Jak już dobrze wszystko zainstaluję i uruchomię na domyślnym mplayerze to mogę oglądać parę stacji wymienionych w tym linku: odpowiednia podstrona www.octoshape.com. Tu też jest link do instalacji Linuxa. Nie udało mi się odpalić tego pod czymkolwiek innym niż mplayer (nawet nie: smplayer)

Oto co można oglądać obecnie (w maju 2008) i na jakich poleceniach:
ITVP jak można się domyśleć

Kod: Zaznacz cały

./OctoshapeClient -url:octoshape:ITVP.ARTSANDENTERTAINMENT
A to Deutsche Welle - co najmniej dwujęzyczna popularna stacja informacyjna

./OctoshapeClient -url:octoshape:DW.dw
Jakaś telewizja słoweńska.

./OctoshapeClient -url:octoshape:RTVSLO.tvslo1

./OctoshapeClient -url:octoshape:RTVSLO.tvslo2
Ja wiem, gdyby były jeszcze jakieś kanały lepsze dla polskoćwierćanglojęzycznego odbiorcy to bym nie podawał telewizji słoweńskiej.

Tym, którzy nie wiedzą o co chodzi mówię, że głównym celem TV p2p jest przerzucenie części transmisji właśnie oglądanego materiału na innych internautów oglądających w danej chwili? I wrazie odłączenia się kogoś kto przesyłał nam strumień, ten zastępowany jest przez kogoś innego, albo przez główny serwer, który nadaje program.

Podaję inne linki do innych programów wraz z opisami - możliwe, że niektóre pracują jako serwery.
Sopcast - chyba najlepszy i mnóstwo programów tv - Uruchamia się pod Linuxem, ale nie kontaktuje się na dzieńdobry z plikiem w sieci pobierającym listę kanałów tv. w terminalu widać, że usiłuje bez końca się połączyć. Coś po chińsku wypisuje. Musisz najpierw zainstalować wersję z linią poleceń, a potem skompilować gui, chyba, że masz Fedorę z RPM:razz:. Ale na razie nie mam czasu się bawić, może ktoś pomoże rozłożyć siły na eksperymenty z tym programem na kilka osób. Pokasowałem to i Octoshape mi starczy.

http://sopcast.org/
Peercast - subiektywnie odradzam, ale... - nad tym też prawie zapanowałem, ale chyba niezbyt popularny i głównie jakieś japońskie telewizje. Nic nie chodziło chyba bo strumienie nieaktualne udało mi się raz coś uruchomić, ale był szum. Odpuściłem sobie dłuższe eksperymentowanie, bo content listy stacji podanych na odpowiedniej stronie mnie nie zachęcał. Program działa jako serwer. Jak odpalisz to wpisujesz w przeglądarce coś a'la http://localhost:7676/pls/52345235sdfq54q2532453535353, serwer dalej się kontaktuje z czym trzeba i przesyła strumień, musiałem oczywiście ręcznie podawać te adresy do odtwarzacza VLC, czy innego.

http://www.peercast.org/
Ostatecznie piszcie też, czy udało się wam odpalić coś porządnego pod Wine. Jak przebiegało przygotowywanie Wine do instalacji wszystkiego co trzeba?
Awatar użytkownika
Aristofeles
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04

Odp: Telewizja p2p generalnie. Z jakich programów korzystać?

Post autor: Aristofeles »

Jest poradnik do sopcasta na forum.
Ja probowalem zainstalowac wg tego poradnika ale wiekszosc linkow nie dziala(dzialalo?). Stad jestem zmuszony do uzywania sopka na windowsie o niezbyt mi pasuje. Innych rozwiazan nie znam. Pozostale sa tylko dla windowsa m.in. TVAnts.
Awatar użytkownika
future30
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: future30 »

octoshape jest super to nic ze dziala tylko w konsoli ale za to jak. P2P to chyba najlepszy obecnie sposub na przesyl telewizji przez internet. szkoda ze to dopiero zaczyna sie rozkrecac (w Polsce jak zawsze bardzo powoli) i jest malo kanalow, ale genialny pomysl naprawde;-)
robotsieciowy
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Fakt, jest dobra jakość materiału w Octoshape, tak mi się wydaje, ale sopcast jest przyzwoity. Fajnie by było zobaczyć kiedyś jakieś BBC, tvn24 lub news24 Polsatu czy coś. Deutssche Welle to trochę za mało. Widzę, że w octoshape celują bardziej porządne stacje telewizyjne i chyba więcej z Europy (Hiszpania, Portugalia - pewnie oni to wymyślili). Sopcast to więcej z Azji, choć nie tylko. Znalazłem na tym forum coś takiego:

gsopcast
Sprawdźcie czy wam to działa - pakiet debiana ("Download GTK-sopcast 0.2.8 deb package"), może gdzieś indziej też da się znaleźć, na tym forum wpiszcie gsopcast w wyszukiwarce

W chwili pisania tego posta na Sopcast można było oglądać bociany jak robią kleklekle :w00t: z Polski (2 różne "stacjokamery"), chińskie kanały cctv od 1-8 (bez anglojęzycznego 9 :-(((), coś w trybie HDTV, co moje łącze lub sprzęt ledwo uciągnęły. Można pooglądać premiery czy próby teatralne (polski) - zawsze coś. Jest też Discovery Channel po angielsku z chińskimi napisami :craz: i wczoraj widziałem jakieś EURO 2008 z arabskim/tureckim? prezenterem, ale pewnie meczy nie transmitują :razz:

Dajcie znać jak pojawi się coś fajnego dostępnego standardowo lub, że trzeba wkleić jakiś link ręcznie czy coś?

EDIT:
Aristofeles pisze:Jest poradnik do sopcasta na forum.
Ja probowalem zainstalowac wg tego poradnika ale wiekszosc linkow nie dziala(dzialalo?). Stad jestem zmuszony do uzywania sopka na windowsie o niezbyt mi pasuje. Innych rozwiazan nie znam. Pozostale sa tylko dla windowsa m.in. TVAnts.
Ten TV Ants ma BBC WORLD!!! :w00t: Pewnie nie działa nawet na Windowsa, ale warto obadać i zobaczyć czy są sposoby na TV Ants dla Linuxa. Czy ktoś sprawdził czy BBC WORLD chodzi? Więcej takich! Więcej! :razz:

Chyba da radę uruchomić TV Ants pod Wine może to się komuś przyda, ale ja pewnie później obadam temat
Po angielsku
http://simonatlinux.wordpress.com/2006/ ... -on-linux/
Wujekm
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: Wujekm »

Wyobraź sobie że jest taki program
Ma czołowe stacje telewizyjne jak BBC (one, two , 3,4 news)Mtv Eurosport CNBC Europe viva, i właściwie wszystkie największe stacje europejskie
I nazywa się zattoo i jest 100% darmowy i...... nie jest dostępny w Polsce :-(
http://zattoo.com/
Przez proxy podobno działa ( podobno) Ja się dopisałem na listę mailingową Im więcej polaków się tam dopisze tym lepiej Możze w końcu w tej dziurze na mapie europy zaczną działać
Zostaje jeszcze
http://wwitv.com/
Dużo kanałów tyle że przez www
Pozdrawiam
A co by było gdyby .....
tydell
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: tydell »

sopcast działa bezproblemowo na linuksie, nie bawcie się w tą wersje z gui bo klient konsolowy jest banalnie prosty
w konsoli wywołuje się sopcasta i jako parametr podaje się url do transmisji oraz port na jakim klient będzie nadawał, np:

./sp-sc-auth sop://broker.sopcast.com:3912/6001 3908 8908
a potem to w dowolnym odtwarzaczu video otwieracie url

http://localhost:8908/tv.asf
i oglądacie transmisję
nic trudnego, meczyki się ogląda jak ta lala
u mnie działa lepiej niz klient na windowsie

i plus jest taki że inne komputery w sieci też mogą oglądać to co u was

http://wasz_adres_IP:8908/tv.asf
robotsieciowy
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Już teraz nie mam czasu Wujekm, żeby obadać, tego co napisałeś, ale - tak na gorąco sprawdziłem - by oglądać BBC World, jakiś BBC News, CNN potrzebujesz TY i inni zrobić tak (bo działa a możes spróbować modyfikacji z innym odtwarzaczem) - zanim napiszę, dodam, że to prawdopodobnie najprostszy sposób do celu jaki może być.

1. Zainstaluj odtwarzacz VLC - sudo apt-get install vlc. Możesz użyć innego odtwarzacza, np. smplayer, kmplayer etc. Totem pewnie też jak zainstalujesz odpowiednie kodeki.
2. Zainstaluj TVAnts dla Windows przez emulator Windows Wine (implementator Windowsów WINE dla Linuxa - dokładniejsza nazwa),
3. Uruchom TVAnts - utworzy się taki serwer nasłuchiwujący* na localhoscie i ikonka w systraju z menu podręcznym tam właśnie. Oprócz tego pojawi się okno główne na dzieńdobry.
4. Kliknij wybraną stację
5. Pojawi się (nowicjuszom) komunikat: Failed to open channel http://localhost:16900/1.asf - to u mnie było BBC WORLD
6. Skopiuj http://localhost:16900/1.asf i wstaw do odtwarzacza multimediów VLC, którego przed chwilą zainstalowałeś, gdzie wstawić ten link? Plik->Otwórz strumień sieciowy jak tam wejdziesz to zaznacz opcję http/https/ftp/mms i tam wstaw link. Gdybyś miał przypadkiem angielską wersję to pewnie File->Open network stream lub jakoś tak. Jeżeli używasz innego odtwarzacza np. smplayer, kmplayer, Totem, to NIE zaznaczaj opcji, że to jest lista odtwarzania, jeśli taka opcja występuje.

Podstawową zaletą użycia TVAnts bez wbudowanego odtwarzacza jest to, że pod linuxem odtwarzacze działają mi szybciej niż odpowiedniki dla emulatora windows "Wine"

Szczęśliwie Wine dobrze współpracuje z linuxem, jeśli chodzi o nasłuchiwanie na portach i uruchomienie serwera do oglądania BBC hehe :w00t:
Nie obadałem na razie problemów, bo to świerza sprawa, ale piszcie o waszych kłopotach i rozwiązaniach odnośnie TVAnts. CNN mi trochę pochodził a BBC World się trochę powieszał :razz:.

* - nie nasłuchiwujacy ale nasłuch u j ą c y - bo mi potraktowało to forum jako przekleństwo

Dodatek 10 cze 2008
Acha, odnośnie TVAnts dowiedziałem się, że w jakimś rejestrze systemowym WINE można ustawić, by się uruchamiał automatycznie odtwarzacz z Linuxa nie jakiś zainstalowany pod WINE. Ale to musicie sobie obadać sami, ja dodam, że wstawiałem już tu linka odnośnie TVAnts pod Wine, który wspomina o tym, ale ale inny link do przykładowego rejestru na tamtej stronie nie działa. Ale luz - Linuksiarze są wyjątkowo innowacyjni i sobie poradzą.

EDIT:
Wujekm pisze:Wyobraź sobie że jest taki program
Ma czołowe stacje telewizyjne jak BBC (one, two , 3,4 news)Mtv Eurosport CNBC Europe viva, i właściwie wszystkie największe stacje europejskie
I nazywa się zattoo i jest 100% darmowy i...... nie jest dostępny w Polsce :-(
http://zattoo.com/
Przez proxy podobno działa ( podobno)
No więc zapisałem się na listę mailingową na stronie którą podałeś - dużo dobrych popularnych kanałów jakich znam od dawna i porządni nadawcy, faktycznie deklarują, że już wkrótce Polska dołączy do krajów, gdzie to będzie chodzić, ale... czy ktoś w prosty sposób punkt po punkcie nie opisze jak się podłączyć przez proxy (nie znam tematu proxy prawie wogóle, choć raczej wiem co to jest) oraz czy dobrze chodzi BBC WORLD? W TVAnts jakość dźwięku tego kanału pozostawia trochę do życzenia i jest opóźnienie względem wersji satelitarnej średnio rzędu 2 minut. Nie wiem z czego to wynika - czy z systemu TVAnts, czy z tego akurat kanału...
Wujekm pisze:Ja się dopisałem na listę mailingową Im więcej polaków się tam dopisze tym lepiej Możze w końcu w tej dziurze na mapie europy zaczną działać
Wiesz co? Wydaje mi się, że głównym powodem opóźnień jest jakość Internetu w danym kraju, a nieco mniejszym zainteresowanie. Łącza tutaj - choć coraz lepsze zwykle mają niską przepustowość kanału wychodzącego (upstream), a przecież sygnał w zatoo też jest p2p, no nie? Dodanie takiego kraju jak nasz wymaga pewnie wzmocnienia ich obecnych serwerów, bo nasze łącza - średnio - tutaj poradzą sobie w ograniczonym zakresie - tak realistycznie patrzę, niezłośliwie.
Awatar użytkownika
future30
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Kontakt:

Post autor: future30 »

na tej stronie jest wiele transmisji sportowych na zywo i retransmisji

http://www.transmisje.net
to nie jest reklama tylko po prostu fajna strona aktualizowana codziennie i moze sie komus przydac.
Wiekszosc programow nie polskojezycznych ale chyba to nie szkodzi:razz:
robotsieciowy
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Dzięki za linka, może nie przepadam za sportem, ale pobadałem programy p2p do tv, które tam są opisane, a jeszcze tu o nich nie wspomniano, a próbowałem je odpalić przez Wine. Żaden z tych nowych nie chodzi :cry: - podam z pamięci przyczyny - pewnie można niektóre ominąć - mogę się pomylić:

Inne programy telewizji p2p i ich działanie pod Ubuntu (generalnie nie chodzą) - Wine v. 1.1.0

PPMate - brak windows media player 9 wzwyż,
PPStream - brak windows media player 9 wzwyż,
TVU - wychodzą chińsko-niechińskie krzaki jako komunikat -pewnie brak windows media playera
UUSee - Też krzakowy nie odpala się wogóle bodajrze, link do ściągnięcia go nie działał-obejść,
VGO - a ten pojawia się w traju, ale się od razu wiesza i wyskakuje okienko z komunikatem, chyba pochodzącym od Wine nie z VGO.

Jak ktoś odpali cokolwiek z tych powyżej, to może się podzielić wrażeniami, no nie?
robotsieciowy
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Jeśli chodzi o TVAnts, jeśli masz zainstalowaną wersję 64 bitową Linuxa implementator Windows API czyli WINE będzie miał problem z poprawnym działaniem biblioteki odbc32.dll czy jakoś tak. Wersja 32 bitowa systemu nie stwarza takich problemów.

Rozwiązanie:
Jeżeli posiadasz legalny Windows prawdopodobnie od 98 wzwyż, skopiuj wymagane biblioteki do katalogu nie pamiętam system32 twojej instalacji WINE. Jak nie to do system lub windows po prostu. wpisz winecfg przejdź do zakłądki bibilioteki. Tam gdzie jest nowa reguła dla biblioteki wybierz odbc32. Następnie będzie problem z jeszcze jedną biblioteką - wystarczy chyba i ją skopiować i już nie tworzyć reguł. TVAnts będzie protestował, ale jak ok naciśniesz to już będzie działać, bo o to tylko chodzi.

Drugie mało prawdopodobne rozwiązanie:
Skompiluj WINE z odpowiednimi dyrektywami dla procesora 64 bitowego, ale jak problemy z legalnością to można chociaż spróbować. Flagi są gdzieś na http://en.gentoo-wiki.com/wiki/Safe_Cflags jak te nie wystarczą to są dodatkowe linki na tej stronie.

oto flagi
CHOST="x86_64-pc-linux-gnu"
CFLAGS="-march=native -O2 -pipe"
CXXFLAGS="${CFLAGS}"

dla Athlona 64 chyba x2 też czy coś:
CHOST="x86_64-pc-linux-gnu"
CFLAGS="-march=athlon64 -O2 -pipe"
CXXFLAGS="${CFLAGS}
tam jest więcej tych linków z dyrektywami

chyba przy .configure wystary wpisać tak
./configure CHOST="x86_64-pc-linux-gnu" CFLAGS="-march=native -O2 -pipe" CXXFLAGS="${CFLAGS}"

Uwaga! Wine jest generalnie 32 bitowe w swej konstrukcji, więc nie wiem czy skompilowanie dla 64 coś pomoże. Jak macie rozwiązania to koniecznie napiszcie. Ja sam się produkuję przecież.

A to wszystko tylko po to, by móc oglądać jakieś BBC, CNN i inne takie.
robotsieciowy
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Jak by były problemy z tvants, że nie można uruchomić, bo minął jakiś tam termin - chyba to na rok dany działa czy tam się psuje, to spróbujcież ten link i zainstalować tvants od nowa.

http://starraytv.whip.ca/tvants_srtv.msi
tego chyba nie, ale też podaję
http://starraytv.whip.ca/tvants_srm.msi

Idzie odpalić przez wine patrz wyżej + problemy z 64 bitami

To jest wersja profilowana chyba

P.S.
Czy ktoś ma doświadczenia z wine wersja 64-bit, wiem, że już jakieś próby są z mingw, ale nic nie kumam i nie wiem czy to działa. Pytam, bo może tvants na 64 będzie chodzić bez bibliotek z zewnątrz z windowsa.

P.S 2
Trzeba wpisać serwer z listą kanałów dla tego profilowanego tvants'a - odpowiednia zakładka, jest ich więcej w sieci dowiedziałem się (list jest więcej). Ale ta jest podstawowa:
list.tvants.com - nie wiem dlaczego, ale po restarcie kompa lub wielu godzinach zaczęła mi działać - może to nie jest istotne, ale można przeczekać.

Podaję słowa kluczowe jakby ktoś z googli szukał tego tematu.
tvants expired.
Awatar użytkownika
Perez71
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: Perez71 »

Witam, ja znalazłem coś takiego na stronie sopcasta: http://code.google.com/p/sopcast-player/ i mnie działa jak Sopcast pod windą.
PeeR
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: PeeR »

robotsieciowy pisze: TVU - wychodzą chińsko-niechińskie krzaki jako komunikat -
Znalazłem poradnik jak zainstalować TVUPlayer na tej stronie:

http://linux4humanbeing.blogspot.com/2009/04/how-to-install-tvuplayer-on-linux.html
A to treść z tej strony:

1. Go to the wine-doors site and download the latest version of wine doors. For ubuntu I downloaded the .deb file. You can install some other version based on your distro.

2. Now, once download is over, install the .deb file.

3. It will come as a menu in wine, click on wine-doors or from terminal you can run wine-doors command

4. When it starts for the first time give your information and make sure you check "I have a valid windows license". I have one on the same machine.

5. Now, wine doors will download package list.

6. Select the packages IE6, windows media player 9, msxml4, visual basic runtime 6, visual c++ runtime 6.

7. Wine doors will download the packages and install them.

8. Once packages are installed download the latest version of TVUplaer 2.4.1 from TVU site.

9. Install TVU Player.

10. Start TVU player. Select the channel you want.

11. Run your favourite media player and open url http://localhost:8901/
Ewentualnie można to zrobić tak:

1) Open a terminal window.

2) wget http://www.kegel.com/wine/winetricks

3) sudo apt-get install cabextract

4) sh winetricks ie6 wmp9 msxml4 vb6run vcrun6

5) Continue from step 8 in the original instructions above.
U mnie wszystko dobrze działa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”