Global GPRS. Do łączenia telefonu z Internetem
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 7.10
Odp: Global GPRS. Do łączenia telefonu z Internetem
Program obsługuje różne Sony Ericssony, w tym te z serii K między innymi :
K800i, K750i, K700i, K600i, K550i
Część z nich działa na ustawieniach "Sony Ericsson Standard models 1 " inne na "Sony Ericsson Standard models 2 "
a np. K800i oraz K600i są nietypowe i mają osobne ustawienia.
Program obsługuje telefony podłączane przez bluetooth. Jak ktoś nie umie stworzyć w Ubuntu połączenia bluetooth, to chętnie pomogę i podeślę instrukcję. Mój email można znaleźć na stronie domowej programu (lub w okienku we wnętrzu programu).
K800i, K750i, K700i, K600i, K550i
Część z nich działa na ustawieniach "Sony Ericsson Standard models 1 " inne na "Sony Ericsson Standard models 2 "
a np. K800i oraz K600i są nietypowe i mają osobne ustawienia.
Program obsługuje telefony podłączane przez bluetooth. Jak ktoś nie umie stworzyć w Ubuntu połączenia bluetooth, to chętnie pomogę i podeślę instrukcję. Mój email można znaleźć na stronie domowej programu (lub w okienku we wnętrzu programu).
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Przydałaby się 64-bitowa wersja programu.
- rebel
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Architektura: x86_64
Cześć. 1 GB to za mało do normalnego korzystania z inetu, a za dodatkowo pobrane dane dość drogo się płaci. Weź opcję w większym limitem jeśli to możliwe, znajomy miał 1 GB i co miesiąc dopłacał spore kwoty. Ja mam 7 GB i mi wystarcza.emil-k pisze:iPlus ma w swojej ofercie pakiet internetowy 1 GB na miesiąc.
Czy jest on do wykorzystania w Windows czy też w Linuksie?
Pozdrawiam rebel
- damikx
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Kontakt:
ładnie,ślicznie ale co z licencja programu?
-
- Sędziwy Jeż
Programy dostępne na stronie mają krótką, prostą licencję w menu Informacje - Licencja. Jest ona przyjazna użytkownikowi. Jest w niej napisane, że zastrzegam sobie prawa autorskie do programu i wyrażam zgodę na jego używanie przez użytkownika.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Architektura: x86
- Kontakt:
Sorry, że się wcinam. Dla tych którzy nie potrzebują tych wszystkich ficzersów polecam jak używać netu przez komórkę na przykładzie noki e61 - http://step-inside.org/blog/2006/dec/14 ... nokia_e61/
Korzystam z tego rozwiązania raz na jakiś czas i nie mam zastrzeżeń, działa zawsze i z dostępnych w repo pakietów.
Korzystam z tego rozwiązania raz na jakiś czas i nie mam zastrzeżeń, działa zawsze i z dostępnych w repo pakietów.
-
- Sędziwy Jeż
W przyszłości, jak znajdę więcej czasu, to postaram się zrobić wersję 64 bitową. Nie śpieszę się z tym, bo w ciągu ostatnich miesięcy tylko kilka osób pytało mnie o nią - widać, że nie jest aż tak bardzo potrzebna.Teraz w pierwszej kolejności zajmuję się dodawaniem kolejnych modemów i zwiększaniem ilości dystrybucji na których działa program. O to głównie pytają użytkownicy.emil-k pisze:Przydałaby się 64-bitowa wersja programu.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Architektura: x86
- Kontakt:
Rewelacja aplikacja, Laptop + Nokia 3500 + PlusGSM po kablu bez problemu polaczyly sie z netem
Zastanawiam sie jeszcze jak zmusic ten zestaw do polaczenia sie przez bluetooth 

- RyszardO
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
@dk75, @rebel:
Przy pakiecie 1GB w iPlusie po jego wykorzystaniu jest prędkość GPRS (53,6kb/s, czyli ściąganie po 5kB/s), doplaca sie TYLKO jesli po wykorzystaniu rzeczonego 1GB chce sie miec transfer ograniczony predkoscia modemu. 1GB na miesiac spokojnie wystarcza na poczte i newsy. JAk chce sie duzo sciagac, to jednak zwykly kablowy internet...
@dariusz2000
modem Huawei E220, Kubuntu (7.10, 8.04, Sabayonlinux->na domyslnych ustawieniach) dziala.
Przy pakiecie 1GB w iPlusie po jego wykorzystaniu jest prędkość GPRS (53,6kb/s, czyli ściąganie po 5kB/s), doplaca sie TYLKO jesli po wykorzystaniu rzeczonego 1GB chce sie miec transfer ograniczony predkoscia modemu. 1GB na miesiac spokojnie wystarcza na poczte i newsy. JAk chce sie duzo sciagac, to jednak zwykly kablowy internet...
@dariusz2000
modem Huawei E220, Kubuntu (7.10, 8.04, Sabayonlinux->na domyslnych ustawieniach) dziala.
- Co jest?!
- Nic, panie kierowniku! Oczko mu się odlepiło. Temu misiu.
- Nic, panie kierowniku! Oczko mu się odlepiło. Temu misiu.
- queyas
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Kontakt:
Trochę się zbłaźnię tym pytaniem… wiem, ale…
jak to uruchomić?
System rozpoznaje mi to jako plik uruchamialny, więc domyślnie próbuje przy
pomocy Wine
w konsoli: zwraca błąd:
daje (nawet z sudo!).
Czego jeszcze mogę spróbować?
Autor w mailu napisał mi, że wystarczy kliknąć w rozpakowany program – więc może wystarczy zmienić ustawienia 'otwórz za pomocą' (w tej chwili jest Wine) - tylko na co? Nie widziałem tam nic co by się nadawało (jest tylko Gimp, Calc, Bluefish i inne zainstalowane programy).
Zezwolenie na uruchamianie pliku jako programu jest ustawione.
jak to uruchomić?
System rozpoznaje mi to jako plik uruchamialny, więc domyślnie próbuje przy
pomocy Wine
w konsoli:
Kod: Zaznacz cały
sh global3g
global3g: 1: Syntax error: "(" unexpected
./global3g
bash: ./global3g: Permission denied
Czego jeszcze mogę spróbować?
Autor w mailu napisał mi, że wystarczy kliknąć w rozpakowany program – więc może wystarczy zmienić ustawienia 'otwórz za pomocą' (w tej chwili jest Wine) - tylko na co? Nie widziałem tam nic co by się nadawało (jest tylko Gimp, Calc, Bluefish i inne zainstalowane programy).
Zezwolenie na uruchamianie pliku jako programu jest ustawione.
- aga
- Przyjaciel
wine służy do uruchamiania programow z windy.więc domyślnie próbuje przy
pomocy Wine
U mnie w pliku we właściwościach pisze uruchamianie za pomocą wine ,jednakże ja nie mam wine (odinstalowałam ostatnio bo mam VB)
ale po kliknięciu na ikonke uruchamia się program.
Dariusz-programik świetny , jednak po próbie połączenia wskakuje mi okienko żeby najpierw ustawić konfigurację- ustawiłam ,ale ciągle nie łączy.
Telefon-samsung sgh u700v
sieć -vodafone prepay (próbowałam też ze skryptem uniwersalnym)
system hh pl 8.04
połączone kablem
aha -vodafone uk

Jeśli masz problemy z ortografią, to zainstaluj słownik do przeglądarki.
Temat rozwiązany -wpisz [solved]
Ubuntu user # 20613 i user #474846
Świetny Blog
Grupa Ubuntu.pl na lastfm- Zapraszamy
Świetny Blog
-
- Sędziwy Jeż
queyas, masz dziwnie skonfigurowany system. To jest standardowy plik binarny dla systemu Linux, więc Wine nie jest potrzebny.
U mnie na LiveCD Ubuntu 8.04 gdy wyświetlę okienko z właściwościami pliku, to w zakładce "Otwarcie za pomocą" mam tekst "Żadne aplikacje nie zostały zaznaczone". Ty pewnie masz tam wymieniony Wine. W tym okienku są przyciski Dodaj i Usuń więc możesz usunąć Wine. Najlepiej wykonaj testy programu na LiveCD (bez instalacji na dysk twardy) i potem jak zadziała, to ustalaj co masz nietypowego włączone w Ubuntu zainstalowanym na dysku twardym. LiveCD to standardowy, czysty system.
Program testuję na kilkunastu różnych dystrybucjach Linuksa. Wszędzie działa bez problemu w ten sposób: rozpakowuję archiwum .tar.gz klikam plik wykonywalny i program uruchamia się. A może masz wersję 64-bitową systemu? Na takich dystrybucjach program nie był testowany. Na razie koncentruję się tylko na wersjach 32-bitowych.
Problem może wynikać stąd, że rozpakowałeś paczkę na partycji Windows i uruchamiasz stamtąd program. Albo w formie rozpakowanej przenosiłeś go po różnych partycjach, dyskietkach itp. Wtedy możesz mieć zmienione atrybuty dostępu lub wykonywalności do pliku, katalogu. Najlepiej jest rozpakowywać archiwum .tar.gz z programem na partycji linuksowej i uruchamiać go z tej partycji, a nie z partycji Windows. A jak przypadkiem skasuje się atrybut wykonywalności pliku, to w menadżerze plików możemy klikąć prawym przyciskiem myszy na ikonie programu i wybierać z pojawiającego się menu: "Właściwości", potem "Prawa dostępu" gdzie włączamy "Wykonywalny"
aga28, mam informacje od użytkowników różnych modeli Samsunga, że dobrze działają na ustawieniach "Samsung - Standard models 1". Dlatego są spore szanse, że nawet nowy, nietestowany jeszcze telefon zadziała.
Może wybierasz zły port? Zobacz okienko "Port-Podpowiedź 1" tam pewnie będzie /dev/ttyACM0
A może problemem jest operator UK Vodafone prepay? Może w programie wpisane są nieaktualne dane tego operatora?
Najlepiej napisz do mnie na email (jest na stronie programu i w samym programie w okienku Informacje-Autor), to ustalimy co jest nie tak, bo tu na forum rzadko zaglądam.
Wyłączcie Wifi w notebooku.
Firefox w wersji beta zawarty w Ubuntu 8.04 ma chyba drobny błąd: trzeba wyłączyć w nim tryb Offline (w menu Plik), bo inaczej nie chce wyświetlać stron. W innych odmianach Ubuntu i Firefoxa nie występuje ten błąd.
U mnie na LiveCD Ubuntu 8.04 gdy wyświetlę okienko z właściwościami pliku, to w zakładce "Otwarcie za pomocą" mam tekst "Żadne aplikacje nie zostały zaznaczone". Ty pewnie masz tam wymieniony Wine. W tym okienku są przyciski Dodaj i Usuń więc możesz usunąć Wine. Najlepiej wykonaj testy programu na LiveCD (bez instalacji na dysk twardy) i potem jak zadziała, to ustalaj co masz nietypowego włączone w Ubuntu zainstalowanym na dysku twardym. LiveCD to standardowy, czysty system.
Program testuję na kilkunastu różnych dystrybucjach Linuksa. Wszędzie działa bez problemu w ten sposób: rozpakowuję archiwum .tar.gz klikam plik wykonywalny i program uruchamia się. A może masz wersję 64-bitową systemu? Na takich dystrybucjach program nie był testowany. Na razie koncentruję się tylko na wersjach 32-bitowych.
Problem może wynikać stąd, że rozpakowałeś paczkę na partycji Windows i uruchamiasz stamtąd program. Albo w formie rozpakowanej przenosiłeś go po różnych partycjach, dyskietkach itp. Wtedy możesz mieć zmienione atrybuty dostępu lub wykonywalności do pliku, katalogu. Najlepiej jest rozpakowywać archiwum .tar.gz z programem na partycji linuksowej i uruchamiać go z tej partycji, a nie z partycji Windows. A jak przypadkiem skasuje się atrybut wykonywalności pliku, to w menadżerze plików możemy klikąć prawym przyciskiem myszy na ikonie programu i wybierać z pojawiającego się menu: "Właściwości", potem "Prawa dostępu" gdzie włączamy "Wykonywalny"
aga28, mam informacje od użytkowników różnych modeli Samsunga, że dobrze działają na ustawieniach "Samsung - Standard models 1". Dlatego są spore szanse, że nawet nowy, nietestowany jeszcze telefon zadziała.
Może wybierasz zły port? Zobacz okienko "Port-Podpowiedź 1" tam pewnie będzie /dev/ttyACM0
A może problemem jest operator UK Vodafone prepay? Może w programie wpisane są nieaktualne dane tego operatora?
Najlepiej napisz do mnie na email (jest na stronie programu i w samym programie w okienku Informacje-Autor), to ustalimy co jest nie tak, bo tu na forum rzadko zaglądam.
Wyłączcie Wifi w notebooku.
Firefox w wersji beta zawarty w Ubuntu 8.04 ma chyba drobny błąd: trzeba wyłączyć w nim tryb Offline (w menu Plik), bo inaczej nie chce wyświetlać stron. W innych odmianach Ubuntu i Firefoxa nie występuje ten błąd.
- aga
- Przyjaciel
Dariusz-jeszcze to przetestuje i posprawdzam te porty. Zerkne również może na stronie vodafonu będa podane parametry

Jak co to sie odezwę na maila
no wlasnie nie wyłączyłamWyłączcie Wifi w notebooku.

Jak co to sie odezwę na maila

Jeśli masz problemy z ortografią, to zainstaluj słownik do przeglądarki.
Świetny Blog
Świetny Blog
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
Na stronie domowej globalgprs dariusz napisał:
"w tej wersji w Ubuntu 8.04 trzeba w Firefoxie wyłączyć tryb Offline
(w menu Plik)"
Dzieje się tak ponieważ domyślnie cały ruch internetowy ma odbywać się przez Network Manager' a (NM). Ja natomiast na komputerze domowym korzystam z UBUDSL a w laptopie z Globala 3G. NM nie jest mi potrzebny. Rada dla tych, którzy nie potrzebują tego programu. Wystarczy go odinstalować i już nie trzeba przy każdym uruchomieniu w Firefoxie wyłączyć tryb Offline.
"w tej wersji w Ubuntu 8.04 trzeba w Firefoxie wyłączyć tryb Offline
(w menu Plik)"
Dzieje się tak ponieważ domyślnie cały ruch internetowy ma odbywać się przez Network Manager' a (NM). Ja natomiast na komputerze domowym korzystam z UBUDSL a w laptopie z Globala 3G. NM nie jest mi potrzebny. Rada dla tych, którzy nie potrzebują tego programu. Wystarczy go odinstalować i już nie trzeba przy każdym uruchomieniu w Firefoxie wyłączyć tryb Offline.
- queyas
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Na Live CD uruchamia się bez problemu. Coś mam nagrzebane na zainstalowanym Ubunciaku. Usunąłem teraz Wine z 'otwarcie za pomocą' i przy dwukliku dostaję komunikat "Brak zainstalowanej aplikacji obsługującej ten typ pliku" - jak teraz ustawić, żeby dla plików wykonywalnych nie trzeba było żadnych dodatkowych aplikacji?
Próbowałem
ale nie pomogło
Reszta możliwości odpada: system jest 32 bitowy, partycji Windows nie mam w ogóle, atrybut wykonywalności jest ustawiony.
Próbowałem
rm -rf ~/.local/share/mime
ln -s /usr/share/mime ~/.local/share/mime
update-mime-database /usr/share/mime
Reszta możliwości odpada: system jest 32 bitowy, partycji Windows nie mam w ogóle, atrybut wykonywalności jest ustawiony.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Może Wy mi pomożecie... po 2ch tygodniach walki z Huawei E220 i GlobalGPRS poddaję się... Podłączam modem, włączam program, ustawiam Orange, port dev/tty/USB0, wybieram Huaweia (próbowałam w zasadzie na wszystkich dostępnych), czekam swoje 6 min i nic
Teoretycznie połączenie jest, ale żadna strona się nie ładuje. Propozycje z Pomocy też nic nie dają...Zmienianie portów też nic... Chyba wszystkie możliwe kombinacje konfiguracji już sprawdziłam ;/ Nie wiem już co z tym począć, za 2 dni wyjeżdżam i bez netu... sami rozumiecie
Jako, że się jeszcze nie bardzo w Ubuntu orientuje, nie wiem, jakie dane podać... Na pewno komp "widzi" modem:
i na pewno pod windowsem wszytko działało bez zarzutu...
Będę wdzięczna za pomoc

ania@ania-laptop:~$ lsusb
Bus 007 Device 001: ID 0000:0000
Bus 006 Device 001: ID 0000:0000
Bus 005 Device 001: ID 0000:0000
Bus 004 Device 001: ID 0000:0000
Bus 003 Device 002: ID 12d1:1003 Huawei Technologies Co., Ltd. E220 HSDPA Modem
Bus 003 Device 001: ID 0000:0000
Bus 002 Device 001: ID 0000:0000
Bus 001 Device 001: ID 0000:0000
Będę wdzięczna za pomoc

-
- Sędziwy Jeż
Od kilkunastu dni na stronie skąd pobiera się najnowszą wersję programu mam umieszczony tekst:
"Dla Huawei E220 7,2 Huawei E630 7,2 Icon 225 kończę tworzyć dodatkową wersję programu (wysyłam ją zainteresowanym osobom)."
Napisz do mnie na email (jest na stronie programu), to wyślę tobie tą wersję. Kilkanaście osób potwierdziło dobre działanie specjalnej wersji dla E220 7,2. W przyszłości dodam te modemy do ogólnodostępnej wersji na stronie www (zrobię tylko jeszcze drobne poprawki ułatwiające ich uruchamianie).
"Dla Huawei E220 7,2 Huawei E630 7,2 Icon 225 kończę tworzyć dodatkową wersję programu (wysyłam ją zainteresowanym osobom)."
Napisz do mnie na email (jest na stronie programu), to wyślę tobie tą wersję. Kilkanaście osób potwierdziło dobre działanie specjalnej wersji dla E220 7,2. W przyszłości dodam te modemy do ogólnodostępnej wersji na stronie www (zrobię tylko jeszcze drobne poprawki ułatwiające ich uruchamianie).
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Problem właśnie dotyczy tej wersji, którą mailem od Autora otrzymałam...
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
Witam,
Dariusz mam dokładnie ten sam problem co koleżanka Anialim.
Z tym, że działam w sieci PLAY.
Również otrzymałem od Ciebie program do testowania, przystosowany do E220 7,2 MB.
Sprawdziłem każdą dostępną konfigurację, modem się świeci, ale dalej Ubuntu nie widzi połączenia internetowego, nie tylko w FF ale też np. repozytoria nie działają
Program wysyła i odbiera bardzo małą ilość danych, co widać w statystykach bieżącego połączenia.
również jak u koleżanki pod windowsem wszytko działało bez zarzutu...
W skrócie wygląda to dokładnie tak samo :
Podłączam modem, włączam program, ustawiam Play, port dev/tty/USB0, wybieram Huaweia (próbowałem w zasadzie na wszystkich dostępnych), czekam swoje 6 min i nic
Pomocy
Dariusz mam dokładnie ten sam problem co koleżanka Anialim.
Z tym, że działam w sieci PLAY.
Również otrzymałem od Ciebie program do testowania, przystosowany do E220 7,2 MB.
Sprawdziłem każdą dostępną konfigurację, modem się świeci, ale dalej Ubuntu nie widzi połączenia internetowego, nie tylko w FF ale też np. repozytoria nie działają

Program wysyła i odbiera bardzo małą ilość danych, co widać w statystykach bieżącego połączenia.
również jak u koleżanki pod windowsem wszytko działało bez zarzutu...
W skrócie wygląda to dokładnie tak samo :
Podłączam modem, włączam program, ustawiam Play, port dev/tty/USB0, wybieram Huaweia (próbowałem w zasadzie na wszystkich dostępnych), czekam swoje 6 min i nic
Pomocy

-
- Sędziwy Jeż
Moduł dla E220 7,2 był długo testowany jako osobna wersja programu i wczoraj (bez zmian) został dodany do nowej ogólnodostępnej wersji programu (r.14) Sygnały o jego działaniu otrzymane od użytkowników są całkiem niezłe: Na 20-30 użytkowników E220 7,2 tylko u kilku modem nie zadziałał. Inni nie mają z nim problemów.
Odmiana E220 7,2 oferowana przez Play to osobna sprawa. Ten modem pojawił się niedawno i właśnie zbieram informacje o jego działaniu. Jeśli są z nim jakieś problemy, to niedługo się nim zajmę.
Dla E220 7,2 są tylko dwa ustawienia oznaczone (1) i (2). Nie trzeba innych sprawdzać.
Odmiana E220 7,2 oferowana przez Play to osobna sprawa. Ten modem pojawił się niedawno i właśnie zbieram informacje o jego działaniu. Jeśli są z nim jakieś problemy, to niedługo się nim zajmę.
Dla E220 7,2 są tylko dwa ustawienia oznaczone (1) i (2). Nie trzeba innych sprawdzać.