Riprowanie myzyki ze stacji internetowych w Linux Ubuntu 7.10
- garginet
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Riprowanie myzyki ze stacji internetowych w Linux Ubuntu 7.10
Witam
Sądzę że tak jak mnie wielu innych świerzo upieczonych użytkowników interesuje zagadnienie ripowania internetowych audycji ze stacji radiowych. Pod Windowsem swoje ulubione audycje radiowe zapisywałem za pomocą Winapma i dodatku do niego: Streamrippera. Jak ripować w Ubuntu? Czy Rythmbox ma taką funkcję, a jeśli nie to jakie programy polecacie.
Bardzo prosze o pomoc i z góry dziękuję
Sądzę że tak jak mnie wielu innych świerzo upieczonych użytkowników interesuje zagadnienie ripowania internetowych audycji ze stacji radiowych. Pod Windowsem swoje ulubione audycje radiowe zapisywałem za pomocą Winapma i dodatku do niego: Streamrippera. Jak ripować w Ubuntu? Czy Rythmbox ma taką funkcję, a jeśli nie to jakie programy polecacie.
Bardzo prosze o pomoc i z góry dziękuję
- mateusz16
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: Riprowanie myzyki ze stacji internetowych w Linux Ubuntu 7.10
heh zawsze mozna odpalic audiocity i zamiast nagrywanie na mikrofon ustawic mu line:P
- ptkacz
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Kontakt:
Zawsze używam do tego celu Audacity http://audacity.sourceforge.net/
Nagrany materiał można eksportować do mp3 czy ogg.
Doskonale sprawdza się opcja wyszukiwania ciszy w nagraniu. Jeżeli nagrywasz np. koncert, to w ten sposób wygodnie go sobie podzielisz na poszczególne utwory.
Nagrany materiał można eksportować do mp3 czy ogg.
Doskonale sprawdza się opcja wyszukiwania ciszy w nagraniu. Jeżeli nagrywasz np. koncert, to w ten sposób wygodnie go sobie podzielisz na poszczególne utwory.
- desper
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Architektura: x86_64
Polecam konsolowe narzędzie
Ściągany strumień zapisuje od razu do mp3 (dzieli każdy utwór) z eleganckim opisem. Ja tego właśnie używam i jestem zadowolony.
Kod: Zaznacz cały
streamripper
- niggazzz
- Piegowaty Guziec
Jest jeszcze nakladka graficzna na streamrippera. Nazywa sie
kde frontend for streamripper. Jest w repozytoriach.
Jezeli uzywasz Gnome to poszukaj jeszcze. Gtk GUI for streamripper. Niestety nie moge nigdzie znalezc pakietu deb z tym programem, chyba trzeba prze-alienowac paczke z pakietu rpm. Jakbys gdzies znalazl to zamiesc linka tutaj. Kiedys jak uzywalem Mandrivy to korzystalem na zmiane z tych dwoch programow
kstreamripper
kde frontend for streamripper. Jest w repozytoriach.
Jezeli uzywasz Gnome to poszukaj jeszcze
GStreamripper
- garginet
- Piegowaty Guziec
Dziękuję, o coś takiego mi chodziło jeżeli to tak wygląda jak mówisz, apt-getowałem streamrippera, uruchamiam go i pokazują mi się dostępne opcje, wpisywałem te komendy ale wystakiwały mi komunikaty typu command not found, bardzo prosze o jeszcze jakieś malutkie wprowadzenie, chociaż jedną w pełni napisaną komendę na rozpoczecie nagrywania oraz inf. gdzie zapisuję się pliki. Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.desper pisze:Polecam konsolowe narzędzieŚciągany strumień zapisuje od razu do mp3 (dzieli każdy utwór) z eleganckim opisem. Ja tego właśnie używam i jestem zadowolony.Kod: Zaznacz cały
streamripper
- ptkacz
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Kontakt:
Sam zainteresowalem się dzisiaj tym programem. Nagrywałem audycję z radia katowice, polecenie wygladalo tak:
streamripper http://85.128.122.110:8000/RadioKatowice.mp3.m3u -a /sciezka do pliku wyjsciowego.mp3
wszystko nagrało sie idealnie
streamripper http://85.128.122.110:8000/RadioKatowice.mp3.m3u -a /sciezka do pliku wyjsciowego.mp3
wszystko nagrało sie idealnie

- garginet
- Piegowaty Guziec
Cześć! Polecam ten program STRAMRIPPER, pieknie nagrywa, dzieli utwory i nadaje tytuły, do tego nie jest taki trudny w obsłudze jak na początku mi się zdawało:). Dziękuję za pomoc.
SZCZEGÓLNE PODZIĘKOWANIA: Ptkacz i Dasper
EDIT:
A teraz może ja pomogę innym początkującym, oto prosta instrukcja od a-z.
INSTRUKCJA INSTALACJI I UŻYTKOWANIA STRAMRIPPER W UBUNTU 7.10
W terminalu wpisz:
====================
apt-get install streamripper (można też spróbować dodać "sudo" przed komendą)
====================
Ściągnie i zainstaluje się program.
Włączamy go wpisując w TERMINALU: streamripper
Aby nagrać audycję zastosuj komendę:
================================================================
streamripper http://91.121.30.94:8000 -a /home/gargi/upercut.mp3
(gdzie streamripper to-wywołanie programu, [url]http://91.121.30.94:8000-adres[/url] nagrywanego radia, -a /home/gargi/upercut.mp3-lokalizacja i nazwa pliku do którego ma być nagrywana audycja)
gotowe
SZCZEGÓLNE PODZIĘKOWANIA: Ptkacz i Dasper
EDIT:
A teraz może ja pomogę innym początkującym, oto prosta instrukcja od a-z.
INSTRUKCJA INSTALACJI I UŻYTKOWANIA STRAMRIPPER W UBUNTU 7.10
W terminalu wpisz:
====================
apt-get install streamripper (można też spróbować dodać "sudo" przed komendą)
====================
Ściągnie i zainstaluje się program.
Włączamy go wpisując w TERMINALU: streamripper
Aby nagrać audycję zastosuj komendę:
streamripper http://91.121.30.94:8000 -a /home/gargi/upercut.mp3
(gdzie streamripper to-wywołanie programu, [url]http://91.121.30.94:8000-adres[/url] nagrywanego radia, -a /home/gargi/upercut.mp3-lokalizacja i nazwa pliku do którego ma być nagrywana audycja)
gotowe
- desper
- Piegowaty Guziec
Dodam jeszcze tylko, że jeśli zamiast opcji
zastosujemy
to strumień będzie nagrywany do danego katalogu i od razu dzielony na pojedyncze utwory. W przypadku opcji -a audycja zgrywana jest do jednego pliku.
Cóż tu mówić,
wszystko powie. 
-a /home/gargi/upercut.mp3
-d /home/gargi/
Cóż tu mówić,
streamripper -h

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
A jak ustawić że jeśli leci w radiu utwór o tym samym tytule, który jest już w katalogu, to żeby streamripper nie nadpisywał istniejącego utworu tylko np. dopisywał jakąś kolejną cyferkę do tytułu i nagrywał z dopisaną cyferką. Czyli jak leci w radiu piosenka xxx trzy razy, to żeby w katalogu były pliki xxx, xxx1, xxx2.
- simon532
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: Xfce
Cześć! Właśnie sprawdziłem Streamripper i faktycznie zapisuje tam , gdzie wskazałem. Taka forma ripowania rzeczywiście się sprawdza , chociaż na pewno nie jest tak wygodna jak w Screamer Radio (niestety dostępny w Windows).garginet pisze:Cześć! Polecam ten program STRAMRIPPER, pieknie nagrywa, dzieli utwory i nadaje tytuły, do tego nie jest taki trudny w obsłudze jak na początku mi się zdawało:).
Mam dwie kwestie dotyczące Streamrippera :
- gdy nagrywam z pomocą konsoli nie mam kontroli nad tym co nagrywam i jak zatrzymać ripowanie ? Czy po prostu wyłączając konsolę ?
- druga sprawa to adresy , skąd lub jak uzyskać dokładny adres streamingu , niekoniecznie polskiej stacji radiowej ? Rhythmbox i programy mu pokrewne podają tylko nazwę danej stacji radiowej. Jak więc uzyskać jej konkretny adres do podania w konsoli ?
-
- Piegowaty Guziec
Taksimon532 pisze: - gdy nagrywam z pomocą konsoli nie mam kontroli nad tym co nagrywam i jak zatrzymać ripowanie ? Czy po prostu wyłączając konsolę ?
Ściągnij sobie streamtuner, program zawiera dużo stacji radiowych + wszystkie z winampa.simon532 pisze: - druga sprawa to adresy , skąd lub jak uzyskać dokładny adres streamingu , niekoniecznie polskiej stacji radiowej ? Rhythmbox i programy mu pokrewne podają tylko nazwę danej stacji radiowej. Jak więc uzyskać jej konkretny adres do podania w konsoli ?
- simon532
- Wytworny Kaczor
Dzięki za odpowiedż. Co do Streamtunera , znam ten program i używałem go w poprzedniej wersji Ubuntu 7.10 . W obecnej nowszej Streamtuner nie chce działać , gdyż do tego potrzeba jeszcze playera , a on odwołuje się do starego , niewspomaganego już XMMS-a. Próbowałem dać mu XMMS2 , potem Audaciuos , ale oba wogóle nie chcą działać ! Pojęcia nie mam dlaczego ?
Wracając do konsolowej metody ripowania , Streamtuner nie pomoże , bo tak jak Rhythmbox nie podaje dokładnych adresów rozgłośni internetowych. A taki jak sam wiesz trzeba wpisać w konsolę. Może jest na to sposób , żeby taki adres sprawdzić. Ja przyznam , nie wiem jak ?
Wracając do konsolowej metody ripowania , Streamtuner nie pomoże , bo tak jak Rhythmbox nie podaje dokładnych adresów rozgłośni internetowych. A taki jak sam wiesz trzeba wpisać w konsolę. Może jest na to sposób , żeby taki adres sprawdzić. Ja przyznam , nie wiem jak ?

- kelus
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Kontakt:
Używam Amarok (co prawda pochodzi z KDE) ale ze steamtuner chodzi supersimon532 pisze:Dzięki za odpowiedż. Co do Streamtunera , znam ten program i używałem go w poprzedniej wersji Ubuntu 7.10 . W obecnej nowszej Streamtuner nie chce działać , gdyż do tego potrzeba jeszcze playera , a on odwołuje się do starego , niewspomaganego już XMMS-a. Próbowałem dać mu XMMS2 , potem Audaciuos , ale oba wogóle nie chcą działać ! Pojęcia nie mam dlaczego ?
- simon532
- Wytworny Kaczor
Dzięki kelus za wskazówkę. Widzę, że uzywasz Gnome a Amarok jest raczej pod KDE. Przyznam nawet nie próbowałem go instalować gdyż używam środowiska Gnome , jednak o dziwo ten program działa także u mnie ! Ze Streamtunerem nie chce jednak współpracować. Może to kwestia konfiguracji, bo skoro u Ciebie działa więc nie ma raczej przeszkód. Jak już pisałem Streamtuner cały czas chce współpracy z XMMS-em.

powyższe zdjęcie to wynik uruchomienia jakiejkolwiek st.radiowej

Czy w "preferencjach" Streamtunera da się zmienić odwołanie do starego xmms ? Jak zrobić , by działał z Amarokiem ?

powyższe zdjęcie to wynik uruchomienia jakiejkolwiek st.radiowej

Czy w "preferencjach" Streamtunera da się zmienić odwołanie do starego xmms ? Jak zrobić , by działał z Amarokiem ?
- skorupa
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.04
simon532 - a co w tym dziwnego że program pod KDE działa pod Gnome?
- simon532
- Wytworny Kaczor
Może i nic w tym dziwnego dla Ciebie lecz ja cieszę się Linuxem od niedawna i czy to z niewiedzy , czy niesprawdzenia kompatybilności programów różnych środowisk , starałem się ich nie mieszać. Nie chcę już rozszerzać tego wątku , gdyż odbiega on od meritum sprawy. Gdybyś napisał coś pomogło by mi własnie w uruchomieniu ripowania , a o czym wspomniałem w poprzednim dzisiejszym postcie .....skorupa pisze:simon532 - a co w tym dziwnego że program pod KDE działa pod Gnome?
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.10
W Exaile (odpowiednik Amaroka na GTK+) można zgrywać z radia właśnie wykorzystując streamripper. Wystarczy odpalić stację, kliknąć przycisk record (czerwone kółko) i nagrywa.
- simon532
- Wytworny Kaczor
Już działa ! Wystarczy wpisać w menu "preferencje" Streamtunera z jakiego playera chcę korzytać . Podałem mu Amaroka , bo Exaile nie chce odtwarzać chociaż się otwiera. Amarok działa bez zarzutu .
Dzięki za pomoc !
Dodane :
Chyba się pośpieszyłem , bo i owszem Amarok działa jak już napisałem , ale środowisko Gnome chyba mu nie odpowiada ! Otwiera się b.wolno , , nie odtawarza wszystkich przekazów radiowych ze Streamtunera, zawiesza się i mnoży okna w trayu systemowym. To chyba najgorsze !
Z Exaile jest sprawa prosta - nie odtwarza dżwięku z radia chociaż niby połączył się prawidłowo. Wskazanym plikom z dysku nie sprawia już za to żadnych problemów . Może potrzeba mu jakiejś wtyczki ...?
Dzięki za pomoc !
Dodane :
Chyba się pośpieszyłem , bo i owszem Amarok działa jak już napisałem , ale środowisko Gnome chyba mu nie odpowiada ! Otwiera się b.wolno , , nie odtawarza wszystkich przekazów radiowych ze Streamtunera, zawiesza się i mnoży okna w trayu systemowym. To chyba najgorsze !
Z Exaile jest sprawa prosta - nie odtwarza dżwięku z radia chociaż niby połączył się prawidłowo. Wskazanym plikom z dysku nie sprawia już za to żadnych problemów . Może potrzeba mu jakiejś wtyczki ...?
-
- Piegowaty Guziec
Cześć
W moim przypadku Streamtuner+Streamripper (wyszukaj+nagraj) działają bezproblemowo, widze że masz problem jaki odtwarzacz muzyki podpiąć żebyś jeszcze słyszał to co nagrywasz. Do odtwarzania mp3 używaj dalej swojego ulubionego odtwarzacza, a do radia przetestuj w czym Ci odtwarza bezproblemowo, nawet niektóre odtwarzacze filmów nieźle sobie dają radę. Jeśli dalej będziesz miał problem, to do rozwiązania go możesz słuchać to co się nagrało a nie to co się aktualnie nagrywa, ja nagrywam 2-3 stacje naraz, później przesłuchuje i wywalam to co mi się nie podoba.
Jeśli chodzi o zawieszanie niektórych stacji radiowych to znalazłem coś takiego.
Jeśli masz jeszcze problemy z konfiguracją streamtunera, to zaglądnij tutaj.
Powodzenia!!
W moim przypadku Streamtuner+Streamripper (wyszukaj+nagraj) działają bezproblemowo, widze że masz problem jaki odtwarzacz muzyki podpiąć żebyś jeszcze słyszał to co nagrywasz. Do odtwarzania mp3 używaj dalej swojego ulubionego odtwarzacza, a do radia przetestuj w czym Ci odtwarza bezproblemowo, nawet niektóre odtwarzacze filmów nieźle sobie dają radę. Jeśli dalej będziesz miał problem, to do rozwiązania go możesz słuchać to co się nagrało a nie to co się aktualnie nagrywa, ja nagrywam 2-3 stacje naraz, później przesłuchuje i wywalam to co mi się nie podoba.
Jeśli chodzi o zawieszanie niektórych stacji radiowych to znalazłem coś takiego.
Jeśli masz jeszcze problemy z konfiguracją streamtunera, to zaglądnij tutaj.
Powodzenia!!