Riprowanie myzyki ze stacji internetowych w Linux Ubuntu 7.10

Grafika, film, dźwięk.
Awatar użytkownika
garginet
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10
Środowisko graficzne: GNOME

Riprowanie myzyki ze stacji internetowych w Linux Ubuntu 7.10

Post autor: garginet »

Witam

Sądzę że tak jak mnie wielu innych świerzo upieczonych użytkowników interesuje zagadnienie ripowania internetowych audycji ze stacji radiowych. Pod Windowsem swoje ulubione audycje radiowe zapisywałem za pomocą Winapma i dodatku do niego: Streamrippera. Jak ripować w Ubuntu? Czy Rythmbox ma taką funkcję, a jeśli nie to jakie programy polecacie.

Bardzo prosze o pomoc i z góry dziękuję
Awatar użytkownika
mateusz16
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Riprowanie myzyki ze stacji internetowych w Linux Ubuntu 7.10

Post autor: mateusz16 »

heh zawsze mozna odpalic audiocity i zamiast nagrywanie na mikrofon ustawic mu line:P
Awatar użytkownika
ptkacz
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Kontakt:

Post autor: ptkacz »

Zawsze używam do tego celu Audacity http://audacity.sourceforge.net/
Nagrany materiał można eksportować do mp3 czy ogg.
Doskonale sprawdza się opcja wyszukiwania ciszy w nagraniu. Jeżeli nagrywasz np. koncert, to w ten sposób wygodnie go sobie podzielisz na poszczególne utwory.
Awatar użytkownika
desper
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Architektura: x86_64

Post autor: desper »

Polecam konsolowe narzędzie

Kod: Zaznacz cały

streamripper
Ściągany strumień zapisuje od razu do mp3 (dzieli każdy utwór) z eleganckim opisem. Ja tego właśnie używam i jestem zadowolony.
Awatar użytkownika
niggazzz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: niggazzz »

Jest jeszcze nakladka graficzna na streamrippera. Nazywa sie
kstreamripper

kde frontend for streamripper. Jest w repozytoriach.
Jezeli uzywasz Gnome to poszukaj jeszcze

GStreamripper
. Gtk GUI for streamripper. Niestety nie moge nigdzie znalezc pakietu deb z tym programem, chyba trzeba prze-alienowac paczke z pakietu rpm. Jakbys gdzies znalazl to zamiesc linka tutaj. Kiedys jak uzywalem Mandrivy to korzystalem na zmiane z tych dwoch programow
Awatar użytkownika
garginet
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

desper pisze:Polecam konsolowe narzędzie

streamripper
Ściągany strumień zapisuje od razu do mp3 (dzieli każdy utwór) z eleganckim opisem. Ja tego właśnie używam i jestem zadowolony.
Dziękuję, o coś takiego mi chodziło jeżeli to tak wygląda jak mówisz, apt-getowałem streamrippera, uruchamiam go i pokazują mi się dostępne opcje, wpisywałem te komendy ale wystakiwały mi komunikaty typu command not found, bardzo prosze o jeszcze jakieś malutkie wprowadzenie, chociaż jedną w pełni napisaną komendę na rozpoczecie nagrywania oraz inf. gdzie zapisuję się pliki. Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
ptkacz
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Kontakt:

Post autor: ptkacz »

Sam zainteresowalem się dzisiaj tym programem. Nagrywałem audycję z radia katowice, polecenie wygladalo tak:

streamripper http://85.128.122.110:8000/RadioKatowice.mp3.m3u -a /sciezka do pliku wyjsciowego.mp3

wszystko nagrało sie idealnie :)
Awatar użytkownika
garginet
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Cześć! Polecam ten program STRAMRIPPER, pieknie nagrywa, dzieli utwory i nadaje tytuły, do tego nie jest taki trudny w obsłudze jak na początku mi się zdawało:). Dziękuję za pomoc.

SZCZEGÓLNE PODZIĘKOWANIA: Ptkacz i Dasper

EDIT:
A teraz może ja pomogę innym początkującym, oto prosta instrukcja od a-z.

INSTRUKCJA INSTALACJI I UŻYTKOWANIA STRAMRIPPER W UBUNTU 7.10

W terminalu wpisz:

====================
apt-get install streamripper (można też spróbować dodać "sudo" przed komendą)
====================

Ściągnie i zainstaluje się program.

Włączamy go wpisując w TERMINALU: streamripper

Aby nagrać audycję zastosuj komendę:

================================================================
streamripper http://91.121.30.94:8000 -a /home/gargi/upercut.mp3
================================================================

(gdzie streamripper to-wywołanie programu, [url]http://91.121.30.94:8000-adres[/url] nagrywanego radia, -a /home/gargi/upercut.mp3-lokalizacja i nazwa pliku do którego ma być nagrywana audycja)

gotowe
Awatar użytkownika
desper
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: desper »

Dodam jeszcze tylko, że jeśli zamiast opcji

-a /home/gargi/upercut.mp3
zastosujemy

-d /home/gargi/
to strumień będzie nagrywany do danego katalogu i od razu dzielony na pojedyncze utwory. W przypadku opcji -a audycja zgrywana jest do jednego pliku.
Cóż tu mówić,

streamripper -h
wszystko powie. :)
chose
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: chose »

A jak ustawić że jeśli leci w radiu utwór o tym samym tytule, który jest już w katalogu, to żeby streamripper nie nadpisywał istniejącego utworu tylko np. dopisywał jakąś kolejną cyferkę do tytułu i nagrywał z dopisaną cyferką. Czyli jak leci w radiu piosenka xxx trzy razy, to żeby w katalogu były pliki xxx, xxx1, xxx2.
Awatar użytkownika
simon532
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: simon532 »

garginet pisze:Cześć! Polecam ten program STRAMRIPPER, pieknie nagrywa, dzieli utwory i nadaje tytuły, do tego nie jest taki trudny w obsłudze jak na początku mi się zdawało:).
Cześć! Właśnie sprawdziłem Streamripper i faktycznie zapisuje tam , gdzie wskazałem. Taka forma ripowania rzeczywiście się sprawdza , chociaż na pewno nie jest tak wygodna jak w Screamer Radio (niestety dostępny w Windows).
Mam dwie kwestie dotyczące Streamrippera :
- gdy nagrywam z pomocą konsoli nie mam kontroli nad tym co nagrywam i jak zatrzymać ripowanie ? Czy po prostu wyłączając konsolę ?
- druga sprawa to adresy , skąd lub jak uzyskać dokładny adres streamingu , niekoniecznie polskiej stacji radiowej ? Rhythmbox i programy mu pokrewne podają tylko nazwę danej stacji radiowej. Jak więc uzyskać jej konkretny adres do podania w konsoli ?
chose
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

simon532 pisze: - gdy nagrywam z pomocą konsoli nie mam kontroli nad tym co nagrywam i jak zatrzymać ripowanie ? Czy po prostu wyłączając konsolę ?
Tak
simon532 pisze: - druga sprawa to adresy , skąd lub jak uzyskać dokładny adres streamingu , niekoniecznie polskiej stacji radiowej ? Rhythmbox i programy mu pokrewne podają tylko nazwę danej stacji radiowej. Jak więc uzyskać jej konkretny adres do podania w konsoli ?
Ściągnij sobie streamtuner, program zawiera dużo stacji radiowych + wszystkie z winampa.
Awatar użytkownika
simon532
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Dzięki za odpowiedż. Co do Streamtunera , znam ten program i używałem go w poprzedniej wersji Ubuntu 7.10 . W obecnej nowszej Streamtuner nie chce działać , gdyż do tego potrzeba jeszcze playera , a on odwołuje się do starego , niewspomaganego już XMMS-a. Próbowałem dać mu XMMS2 , potem Audaciuos , ale oba wogóle nie chcą działać ! Pojęcia nie mam dlaczego ?
Wracając do konsolowej metody ripowania , Streamtuner nie pomoże , bo tak jak Rhythmbox nie podaje dokładnych adresów rozgłośni internetowych. A taki jak sam wiesz trzeba wpisać w konsolę. Może jest na to sposób , żeby taki adres sprawdzić. Ja przyznam , nie wiem jak ? :wall:
Awatar użytkownika
kelus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Kontakt:

Post autor: kelus »

simon532 pisze:Dzięki za odpowiedż. Co do Streamtunera , znam ten program i używałem go w poprzedniej wersji Ubuntu 7.10 . W obecnej nowszej Streamtuner nie chce działać , gdyż do tego potrzeba jeszcze playera , a on odwołuje się do starego , niewspomaganego już XMMS-a. Próbowałem dać mu XMMS2 , potem Audaciuos , ale oba wogóle nie chcą działać ! Pojęcia nie mam dlaczego ?
Wracając do konsolowej metody ripowania , Streamtuner nie pomoże , bo tak jak Rhythmbox nie podaje dokładnych adresów rozgłośni internetowych. A taki jak sam wiesz trzeba wpisać w konsolę. Może jest na to sposób , żeby taki adres sprawdzić. Ja przyznam , nie wiem jak ? :wall:
Używam Amarok (co prawda pochodzi z KDE) ale ze steamtuner chodzi super
Awatar użytkownika
simon532
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Dzięki kelus za wskazówkę. Widzę, że uzywasz Gnome a Amarok jest raczej pod KDE. Przyznam nawet nie próbowałem go instalować gdyż używam środowiska Gnome , jednak o dziwo ten program działa także u mnie ! Ze Streamtunerem nie chce jednak współpracować. Może to kwestia konfiguracji, bo skoro u Ciebie działa więc nie ma raczej przeszkód. Jak już pisałem Streamtuner cały czas chce współpracy z XMMS-em.
Obrazek
powyższe zdjęcie to wynik uruchomienia jakiejkolwiek st.radiowej
Obrazek
Czy w "preferencjach" Streamtunera da się zmienić odwołanie do starego xmms ? Jak zrobić , by działał z Amarokiem ?
Awatar użytkownika
skorupa
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: skorupa »

simon532 - a co w tym dziwnego że program pod KDE działa pod Gnome?
Awatar użytkownika
simon532
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

skorupa pisze:simon532 - a co w tym dziwnego że program pod KDE działa pod Gnome?
Może i nic w tym dziwnego dla Ciebie lecz ja cieszę się Linuxem od niedawna i czy to z niewiedzy , czy niesprawdzenia kompatybilności programów różnych środowisk , starałem się ich nie mieszać. Nie chcę już rozszerzać tego wątku , gdyż odbiega on od meritum sprawy. Gdybyś napisał coś pomogło by mi własnie w uruchomieniu ripowania , a o czym wspomniałem w poprzednim dzisiejszym postcie .....
Cyr4x
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.10

Post autor: Cyr4x »

W Exaile (odpowiednik Amaroka na GTK+) można zgrywać z radia właśnie wykorzystując streamripper. Wystarczy odpalić stację, kliknąć przycisk record (czerwone kółko) i nagrywa.
Awatar użytkownika
simon532
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Już działa ! Wystarczy wpisać w menu "preferencje" Streamtunera z jakiego playera chcę korzytać . Podałem mu Amaroka , bo Exaile nie chce odtwarzać chociaż się otwiera. Amarok działa bez zarzutu .
Dzięki za pomoc !

Dodane :
Chyba się pośpieszyłem , bo i owszem Amarok działa jak już napisałem , ale środowisko Gnome chyba mu nie odpowiada ! Otwiera się b.wolno , , nie odtawarza wszystkich przekazów radiowych ze Streamtunera, zawiesza się i mnoży okna w trayu systemowym. To chyba najgorsze !
Z Exaile jest sprawa prosta - nie odtwarza dżwięku z radia chociaż niby połączył się prawidłowo. Wskazanym plikom z dysku nie sprawia już za to żadnych problemów . Może potrzeba mu jakiejś wtyczki ...?
chose
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Cześć

W moim przypadku Streamtuner+Streamripper (wyszukaj+nagraj) działają bezproblemowo, widze że masz problem jaki odtwarzacz muzyki podpiąć żebyś jeszcze słyszał to co nagrywasz. Do odtwarzania mp3 używaj dalej swojego ulubionego odtwarzacza, a do radia przetestuj w czym Ci odtwarza bezproblemowo, nawet niektóre odtwarzacze filmów nieźle sobie dają radę. Jeśli dalej będziesz miał problem, to do rozwiązania go możesz słuchać to co się nagrało a nie to co się aktualnie nagrywa, ja nagrywam 2-3 stacje naraz, później przesłuchuje i wywalam to co mi się nie podoba.
Jeśli chodzi o zawieszanie niektórych stacji radiowych to znalazłem coś takiego.
Jeśli masz jeszcze problemy z konfiguracją streamtunera, to zaglądnij tutaj.
Powodzenia!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka, filmy, zdjęcia, grafika”