Instalacja sterowników NVIDIA w Ubuntu 8.04

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
apocalyptiq
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Instalacja sterowników NVIDIA w Ubuntu 8.04

Post autor: apocalyptiq »

Wczoraj zainstalowałem sobie linuxa ubuntu hoże hawajską, wszystko spoko chodziło. Dzisiaj instalowałem programy itp, powłączałem chyba za dużo rzeczy naraz i się linux zawiesił (najpierw kursor chodził, tylko że nie mogłem na nic kliknąć, zostawiłem kompa na troche, przychodze, a tu czarny ekran. Zresetowałem kompa, przy ładowaniu ("Verifying DMI Pool Data...") pojawia się:
"GRUB Loading stage1.5.

GRUB loading, please wait..."
I za jakąś minutę po tym wyskakuje:
"Error 25"

Mam jeden dysk twardy (80GB) i na nim tego linuxa - instalowałem bez dzielenia na partycje, i żadnych innych systemów operacych.

Znalazłem opis tego błędu w manualu GRUBa:
25 : Disk read error
This error is returned if there is a disk read error when trying to probe or read data from a particular disk.

I temat na jakimś forum, gdzie komuś też wyskoczył taki błąd: http://ubuntuforums.org/showthread.php? ... b+error+25. Jest w instalce Ubuntu opcja 'rescue'? Bo w tym topicu coś piszą, żeby tam wejść (chwilowo nie mam płytki z ubuntu).
bgerlich
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04

Odp: Ubuntu 8.04 nie działa po ręcznym resecie

Post autor: bgerlich »

Uruchomienie LiveCD i reinstall gruba:

Kod: Zaznacz cały

grub-install /dev/sda
Ewentualnie reinstalacja GRUB'a z dyskietki

Pozdrawiam
apocalyptiq
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

A można tą instalke GRUBa bootować z USB? Czytałem, że na USB można nawet zainstalować linuxa, to może do GRUBa to też zadziała :) I skąd można tą instalke GRUBa ściągnąć?

edit

mam już płytke instalacyjną ubuntu. No i jest menu:
Wypróbowanie ubuntu bez wprowadzania zmian na komputerze
instalacja ubuntu
sprawdzenie nośnika pod kątem błędów odczytu
test pamięci
uruchomienie systemu z pierwszego dysku twardego

żeby przeinstalować GRUBa, które mam wybrać? :)
abd3mz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Kontakt:

Post autor: abd3mz »

Pierwszą opcję. Reszta: viewtopic.php?t=45073
apocalyptiq
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Usunąłem już poprzedniego linuxa - za późno zajrzałem na forum :/ Przedtem chociaż linux się zainstalował (mimo tych błędów) i działał przez dzień, teraz podczas instalacji wyskakuje komunikat o błędzie, i że prawdopodobnie że to przez popsuty cd/dysk twardy. Wybierając w tym pierwszym menu sprawdzanie poprawności danych na cd znalazlo mi błędy w około 30 plikach :/ Ale ponownie wrzuciłem ubuntu na nową płytke (poprzednia była zarysowana, ta raczej nie jest) i tutaj przy instalacji wyskakuje taki sam komunikat. Próbowałem już wrzucać ubuntu na pamięć usb i na dysk twardy usb, ale nie mogłem ich zbootować. Jeszcze jutro spróbuje wrzucić linuxa na dvd-rw, ale chyba jest nieco zarysowane, więc nie wiem czy to zadziała :) W jaki sposób jeszcze można zainstalować linuxa?
Do neta mam dostęp dzięki laptopowi brata.
[r4]
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: [r4] »

Sprawdź sumy MD5 tego obrazu, z którego nagrywasz płytę Ubuntu. Być może pomoże ponowne pobranie tego pliku?
I believe not drinking is actually the best way to not get a hangover in the first place.
Coincidentally, it's also the best way to not enjoy your life.
apocalyptiq
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

sprawdziłem sume md5 mojego obrazu: de59bf1689a54a72289d344bd61000ff - jest taki sam jak podany tutaj: http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php/20 ... buntu-804/ (na końcu opisu), więc obraz płyty jest chyba ok :)

EDIT:
To co może być popsute? Jak pierwszy raz zainstalowałem ubuntu - ładnie działał, tylko popsułem go chyba przez ten ręczny reset po zawieszeniu się. Później już wyskakiwał jakiś błąd, że może być płyta nie ok albo dysk twardy. Wrzuciłem ubuntu na nową płytke - ten sam komunikat.

Można jakoś zainstalować ubuntu z pamięci USB (1GB) albo z dysku twardego USB? Bo coś mi te płytki cd nie działają, albo może to z kompem coś nie tak...

Aha, i ten komunikat pokazuje się jak już przejde te wszystkie 7 kroków w instalatorze, jak przejdzie tak z 75% tego paska.
Awatar użytkownika
OldEnt85
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.10
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: Instalator Ubuntu hawajki wywala błąd

Post autor: OldEnt85 »

Stawiałbym nie na porysowaną płytkę, ale zużyty już nieco dysk twardy. Uruchom Ubuntu Live CD i przeskanuj dysk narzędziem (prawdopodobnie fsck.ext3) w poszukiwaniu błędów (czy jakoś tak, powinno być gdzieś na forum).

EDIT:
Jak to płytki nie działają? Ustawiłeś w BIOS bootowanie z CD? Czy płytki są nagrane jako bootowalne (np. są "oryginalne")?

EDIT:
Spróbuj także nagrać nową płytkę z niską prędkością zapisu (8x, 16x).
GnuPG: D7511427. Grzegorz Dąbrowski (OldEnt) <grzegorzdabrowski@poczta.fm>
"GParted może być bronią masowej zagłady..."
apocalyptiq
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

tak, ustawiłem w biosie bootowanie z cd, a czy bootowalne - no instalator się włącza, tylko przy końcu instalacji wyskakuje błąd :) jak już pisałem, za pierwszym razem jak instalowałem linuxa, wszystko ładnie poszło, to może spróbuje nagrać mniejszą szybkością, albo na innym dysku twardym :-)

EDIT:
instalator zatrzymuje się na 67%, podczas kopiowania plików, tak wygląda ten komunikat:

Instalator natrafił na błąd podczas kopiowania plików na dysk twardy.

[Errno5] Input/output error

Ten błąd często zdarza się z powodu uszkodzenia nośnika lub napędu CD/DVD lub twardego dysku. Może pomóc sprawdzenie czy dysk jest stary i wymaga wymiany lub przeniesienie systemu w chłodniejsze miejsce, bądź też sprawdzenie czy dysk jest stary i wymaga wymiany lub przeniesienie systemu w chłodniejsze miejsce.

Co tu może być nie tak?

EDIT:
Nagrałem na CD instalke ubuntu jeszcze raz, tym razem u znajomego - sprawdziłem nośnik w poszukiwaniu błędów (w tym głównym menu) i znalazło błędy w około 70 plikach (na poprzedniej płycie było około 30 :) ), ale tym razem linux się dobrze zainstalował :) Reinstalować coś, gnome na przykład, czy już będzie wszystko dobrze chodzić? Bo poprzednio linux wysiadł mi po ręcznym restarcie, jak już pisałem :)
abd3mz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Kontakt:

Post autor: abd3mz »

Nic nie reinstaluj tylko zrób standardową aktualizacje.
apocalyptiq
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Zrobiłem aktualizacje (przez terminal - upgrade). Teraz tylko znowu mam problemy ze sterownikami do nvidii - mam GeForca 6600. Zainstalowałem EnvyNG, zainstalowałem tym sterowniki do nvidii, tylko że nie mogę zmienić rozdzielczości na większą niż 640x480. Odinstalowałem je, wrzuciłem sterowniki ze strony nvidii - nadal nie mogę przestawić rozdzielczości. Ponownie odinstalowałem sterowniki i zainstalowałem przez EnvyNG - nie działają. Zainstalowałem ponownie sterownik ściągnięty ze strony nvidi - nadal mała rozdzielczość. Odinstalowałem i zainstalowałem przez EnvyNG - nadal... Na stronie nvidii było napisane w opisie tych sterowników (http://www.nvidia.com/object/linux_disp ... 14.09.html), żeby przekonfigurować jakiś plik konfiguracji serwera x - może to trzeba zrobić? Jeżeli tak, to jak dokładniej? Jest na tej stronie do ściągnięcile a jakieś archiwum, w nim troche plików, ale nie mam pojęcia co z nimi zrobić... Poprzednio długo kombinowaliśmy z Paliuszem, i jakoś udało się - coś zmienialiśmy w tym pliku xorg, później odinstalowałem sterowniki i jakoś zaczęła duża rozdzielczość działać :)
Proszę o jakieś wskazówki, co zrobić żebym mógł włączać większe rozdzielczości :)
[r4]
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Xfce

Odp: Instalacja sterowników NVIDIA w Ubuntu 8.04

Post autor: [r4] »

Jeśli chodzi o ręczną edycję pliku xorg.conf, to jest już tyle tego na forum, że nawet nie chcę mi się dalej opowiadać.

Polecam Ci jednak użycie (poza sterownikami z EnvyNG) również apletu nvidia-settings, ewentualnie wcześniejsze przekonfigurowanie poleceniem nvidia-xconfig
I believe not drinking is actually the best way to not get a hangover in the first place.
Coincidentally, it's also the best way to not enjoy your life.
f1xer
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Kontakt:

Post autor: f1xer »

'[r4 pisze:]Jeśli chodzi o ręczną edycję pliku xorg.conf, to jest już tyle tego na forum, że nawet nie chcę mi się dalej opowiadać.

Polecam Ci jednak użycie (poza sterownikami z EnvyNG) również apletu nvidia-settings, ewentualnie wcześniejsze prze konfigurowanie poleceniem nvidia-xconfig
U mnie przy takim samym problemie to nic nie dawało dlatego piszę o reinstalacji sterowników na wypadek gdyby podane przez [r4] sposoby nie działały oczywiście najpierw trzeba wypróbować powyższe.
Oto co zrobiłem :D
ściągasz sterowniki ze strony nVIDIA później kopiujesz sobie na dysk to
otwierasz terminal i przechodzisz do katalogu ze sterownikami (komenda cd)
jak już będziesz dajesz

sudo sh NVI* --uninstall
to na wypadek gdybyś już miał zainstalowane stery
jak już jesteś pewien że sterów nie ma
odpalasz

sudo synaptic
i szukasz pakietu nvidia-kernel-common albo cos w podobie i tez go usuwasz
zamykasz terminal
naciskasz ctrl+alt+f1
logujesz sie
i znow wpisujesz

sudo /etc/x11/gdm stop
później jeżeli jeszcze tam nie jesteś przechodzisz do katalogu ze sterownikami
i wpisujesz

sudo sh NVI*
instalacja się rozpocznie
po zakończeniu instalacji pyta się czy ma za ciebie skonfigurować plik xorg.conf odpowiadasz że tak
jak skończy dajesz

sudo reboot
i po restarcie powinien pokazać ci się splashscreen NVIDI jak już tak będzie logujesz się później z menu aplikacje/systemowe wybierasz nvidia-settings (albo coś w tym stylu) i konfigurujesz sobie wszystko.
U MNIE ZADZIAŁAŁO na GF 8800 GT + Ubuntu 8.04
apocalyptiq
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Dzięki f1xer za opisanie tego sposobu, przy następnym formacie się przyda :)

Coś pokombinowałem z tą komendą nvidia-xconfig, zresetowałem ALT+CTRL+Backspace, i pojawiło się okienko że nie można wykryć jakichś tam ustawień i linux zostanie uruchomiony w niskiej grafice, możnabyło tam ustawić model monitora i rozdzielczośc, to ustawiłem na swój monitor i wyższą rozdzielczość, wlączył się linux, zresetowałem kompa i jest duża rozdzielczość, i to bez zainstalowanych sterowników chyba :) jak wrzuciłem sterowniki, to dodatkowo pojawiły się lepsze efekty graficzne. Wie ktoś może, jak wywołać tamto okienko, gdzie wybiera się model monitora? Bo znowu, tak jak poprzednim razem, przez przypadek to okienko mi się pojawiło i zadziałało :)
Awatar użytkownika
OldEnt85
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

apocalyptiq pisze:Wie ktoś może, jak wywołać tamto okienko, gdzie wybiera się model monitora? Bo znowu, tak jak poprzednim razem, przez przypadek to okienko mi się pojawiło i zadziałało :)
nvidia-settings? Preferencje -> rozdzielczość ekranu?
apocalyptiq
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

w tych okienkach byłem, tamto które pokazało mi się z tymi monitorami było inne - była tam dłuuuuga lista marek i modeli monitorów i duże rozdzielczości (pokazało się po tym, jak kliknąłem "konfiguruj" w okienku, które jako pierwsze się pojawiło :) )
Awatar użytkownika
OldEnt85
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Już kojarzę. :') Wpisz w terminalu sudo gksu displayconfig-gtk albo edytuj menu startowe udostępniając (haczyk postaw) skrót aplikacje -> inne -> monitory i grafika
apocalyptiq
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

TO JEST TO! DZIĘKI OldEnt! :)

*Ekrany i grafika ;-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”