Domowy serwer backup'owy

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
PlushaQ
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Domowy serwer backup'owy

Post autor: PlushaQ »

Witam!

Od jakiegoś czasu w moim domu stoi stary komputerek z dość dużym (o dziwo!) dyskiem. Postanowiłem zrobić z niego małe centrum backupowe dla 3 komputerów z sieci domowej. Postawiłem na linuksa, bo przecież nie na Windowsa (prosty wybór ;]). Co prawda dopiero poznaje linuksa, więc jestem laikiem, ale grunt to dobra pomoc ;]

Ok, do sedna!

Jak już napisałem, serwer ma spełniać rolę takiego… ftp. Zarządzanie ma się odbywać zdalnie z MacOS'a, a dwa pozostałe domowe Windowsy mają się tylko łączyć z serwerem i pobierać/wrzucać dane.
Założeniem jest to, że serwer ma być maszyną bez monitora (po ustawieniu wszystkiego oczywiście) i musi istnieć możliwość wyłączania go, a następnie włączania - rozumiem, że tutaj coś w stylu OpenSSH (ale nie za bardzo wiem ocb i czym to się je).
Komputery podpięte są do internetu za pośrednictwem routera - coś zasłyszałem, że również w jego ustawieniach będę musiał pogrzebać, ale też niezbyt wiem co i jak.

Piszę to w sumie po to, żeby ktoś poradził mi jakie najlepsze oprogramowanie będzie spełniało moje oczekiwania i jak to skonfigurować (/me laik).

Z góry dzięki za pomoc ;)

Pozdrawiam,
PlushaQ
frytek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Domowy serwer backup'owy

Post autor: frytek »

trochę ogólne piszesz. co znaczy "zarządzanie"? instalujesz system. chyba umiesz? z managera pakietów instalujesz openssh (serwer) + ewentualnie mc, żeby ci było potem w konsoli ssh wygodniej. sprawdzasz, czy jest sieć. a potem na kompie klienckim instalujesz klienta ssh (np. putty pod windows, a pod makówką - nie wiem, ale też na pewno jakiś jest).

komputer-serwer wyłączasz spod ssh komendą

Kod: Zaznacz cały

sudo halt
, pisaną w okienku putty. z włączeniem gorzej: komp musi mieć opcję bootowania po otrzymaniu sygnału z karty sieciowej (to kwiestia płyty głównej i/lub biosu). wtedy możesz go włączać uruchamiając pod windowsem program z MACadresem owej karty sieciowej. mac adres zobaczysz komendą

Kod: Zaznacz cały

ifconfig
. nazwy programu do wysyłania magicznego pakietu nie znam, ale jak poszukasz w google "magic packet", to znajdziesz i pod windę, i pod makówkę. program ten wysyła po sieci sygnał, który włączy komputer o danym MACadresie.

pliki na serwer backupowy możesz wrzucać przy pomocy winscp (pod makówkę tradycyjnie: nie wiem). nie musisz mieć ftp ani samby, bo scp też działa po openssh, więc już to masz zainstalowane. plikami przez konsolę zarządzasz wpisawszy najpierw .

a tak przy okazji: jak kogoś interesuje backup całych dysków, to instalujemy na serwerze backupu vmware. na nim odpalamy gotową maszynę wirtualną "personal backup appliance". a potem chodzimy po stacjach roboczych z bootującą płytką klienta tegoż "personal backup". odpalamy z niej system-klient, łączymy się z backup-server i po sieci kopiujemy image całego dysku na serwer backupowy. tutaj są obrazki: http://canned-os.blogspot.com/2006/12/p ... tting.html
Awatar użytkownika
el.pescado
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: el.pescado »

Jeśli chodzi o backup, można się zainteresować rsync
PlushaQ
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04

Post autor: PlushaQ »

@frytek -> oooo coś takiego mi chodziło… dzięki.

@el.pescado -> ten backup to ręczny ma być, na zasadzie magazynu. ;]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”